Rodzynki w serniku: fakty i mity

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.
Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
Sernik z rodzynkami jest jak marcepanowe czekoladki – albo się go kocha, albo nienawidzi. Dlaczego to właśnie ten składnik tak podzielił Polaków? Ilu jest zwolenników tej wersji ciasta, a przede wszystkim – czy ten dodatek jest zdrowy?
Który popularniejszy?
Rodzynki w serniku budzą sporo emocji. Ten spór w ubiegłym roku stał się nawet przedmiotem badania przeprowadzonego przez agencję SW Research! Jak pokazują jego wyniki, 36% respondentów preferuje wersję z rodzynkami. Dla 35% jest to zupełnie obojętne – tak samo chętnie wybierają ciasto z dodatkiem, jak i bez. Z kolei tylko 29% badanych deklaruje, że woli wersję pozbawioną rodzynek. To zaskakujące dane, które wydają się raz na zawsze rozstrzygać, który sernik jest wybierany przez większość Polaków.
A jeśli sprawdzimy, jakie preferencje mają poszczególne płcie? Tu już sprawy mają się inaczej: o ile u kobiet drobną przewagą (34% do 31%) wygrywa wariant bez dodatków, o tyle już mężczyźni zdecydowanie wolą sernik z rodzynkami (43% do 23%). Warto także przyjrzeć się zależności tych upodobań do wieku. Badanie dowiodło, że osoby przed 24 rokiem życia zdecydowanie wolą sernik bez rodzynek (63%), z kolei wśród grupy 50+ dominuje wersja z dodatkiem – wybiera ją aż 42% respondentów.
Rodzynki… dla zdrowia?
Ten kontrowersyjny dodatek może budzić jeszcze niechęć z jednego powodu – i nie chodzi bynajmniej o walory smakowe. Jak wskazała organizacja EWG, czyli Environmental Working Group, rodzynki mogą nie sprzyjać zdrowiu. Aż 99% badanych próbek było skażonych pestycydami, a każda zawierała średnio ok. 13 różnych pestycydów. Mogą być one szkodliwe dla mózgu, systemu nerwowego i układu hormonalnego. Co prawda w tak znikomych ilościach nie stwarzają zagrożenia, jednak co zrobić, by pogodzić swoje preferencje z troską o swoje zdrowie? Jak radzą eksperci – najlepiej wybierać rodzynki organiczne. Mają znacznie niższe stężenie pestycydów.
Skąd wzięły się rodzynki w serniku?
Choć istnieje wiele teorii co do tego, który sernik jest tym naprawdę tradycyjnym, to pewne jest, że ile osób, tyle przepisów. Ludzie od lat eksperymentowali z różnorodnymi dodatkami – owocami, kruchymi spodami czy nawet… ziemniakami. Niewykluczone, że ciasto z rodzynkami było jednym z tych eksperymentów, który wyjątkowo szybko zdobył popularność. A może to zasługa lekko kwaskowatego smaku, który równoważy słodycz masy serowej? Możemy się tylko domyślać.
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Ze względu na różnice w cenach surowce wtórne przegrywają z pierwotnymi. To powoduje problemy branży recyklingowej
Rozporządzenie PPWR stawia ambitne cele w zakresie wykorzystania recyklatów w poszczególnych rodzajach opakowań. To będzie oznaczało wzrost popytu na materiały wtórne pochodzące z recyklingu. Obecnie problemy branży recyklingu mogą spowodować, że popyt będzie zaspokajany głównie przez import. Dziś do dobrowolnego wykorzystania recyklatów nie zachęcają przede wszystkim ceny – surowiec pierwotny można kupić taniej niż ten z recyklingu.
Przemysł spożywczy
Rośnie presja konkurencyjna na unijne rolnictwo. Bez rekompensat sytuacja rolników może się pogarszać

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. System rolno-spożywczy, oparty na jednolitym rynku europejskim, wytwarza ponad 900 mld euro wartości dodanej. Jego konkurencyjność stoi jednak przed wieloma wyzwaniami – to przede wszystkim eksport z Ukrainy i niedługo także z krajów Mercosur, a także presja związana z oczekiwaniami konsumentów i Zielonym Ładem. Bez rekompensat rolnikom może być trudno tym wyzwaniom sprostać.
Transport
Infrastruktury ładowania elektryków przybywa w szybkim tempie. Inwestorzy jednak napotykają szereg barier

Liczba punktów ładowania samochodów elektrycznych wynosi dziś ok. 10 tys., a tempo wzrostu wynosi ok. 50 proc. r/r. Dynamika ta przez wiele miesięcy była wyższa niż wyniki samego rynku samochodów elektrycznych, na które w poprzednim roku wpływało zawieszenie rządowych dopłat do zakupu elektryka. Pierwszy kwartał br. zamknął się 22-proc. wzrostem liczby rejestracji w ujęciu rocznym, ale kwiecień przyniósł już wyraźne odbicie – o 100 proc.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.