Słodkie życie bez cukru 14 listopada – Światowy Dzień Cukrzycy
14 listopada, w rocznicę urodzin odkrywcy insuliny – Fredericka Bantinga, obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Międzynarodowa inicjatywa każdego roku zwraca uwagę na problematykę związaną ze zdrowym odżywianiem oraz ograniczenie ilości spożywanego cukru nie tylko wśród osób chorych.
Światowy Dzień Cukrzycy to niezwykle ważna inicjatywa, która każdego roku zwraca uwagę społeczeństwa na całym świecie na problematykę związaną z ilością cukru, który spożywamy. Istotnym problemem jest fakt, że znajdziemy go nie tylko w słodyczach czy owocach, a niemalże większości produktów – od pieczywa, makaronów oraz jogurtów po napoje energetyczne i owocowe, sosy oraz płatki śniadaniowe. Według zaleceń WHO człowiek powinien dostarczać mniej niż 10% cukru wolnego z całych przyjmowanych kalorii do organizmu. Tymczasem statystyki znacznie przewyższają dopuszczalne normy, a zbyt duże spożycie cukru w Polsce wciąż sprawia liczne problemy. Według raportu Międzynarodowej Federacji Cukrzycy (International Diabetes Federation, IDF) na świecie żyje ponad 425 mln osób z cukrzycą. Szacuje się, że choroba jest rozpoznawana u co 10 osoby, a w Polsce ponad 3 mln pacjentów funkcjonuje z nią na co dzień. Ponadto pozostaje kwestia ogromnej liczby osób, u których zaburzenia gospodarki węglowodanowej są wciąż niezdiagnozowane.
Coraz więcej marek wychodzi naprzeciw wymaganiom społeczeństwa również w tej kwestii zdrowotnej i decyduje się na wprowadzenie odpowiednich dla osób chorych na cukrzyce diet, które niewątpliwie ułatwiają walkę z chorobą. Przykładem stworzonym z myślą o diabetykach jest dieta Diabetic od marki Maczfit. O jej właściwościach rozmawiamy z mgr Żywienia Agatą Sobczak, która na co dzień pracuje w największej firmie cateringowej w Polsce i specjalizuje się właśnie w tematyce związanej z ograniczeniami, z którymi na co dzień mierzą się diabetycy.
Dla kogo jest dedykowana Dieta Diabetic?
Nasza dieta Diabetic dedykowana jest osobom, które borykają się z zaburzonym metabolizmem węglowodanów, białek i tłuszczy a przy tym z podwyższonym cukrem we krwi, chorują na cukrzycę czy insulinooporność. Polecamy ją również osobom zdrowym, które chcą w swoim jadłospisie ograniczyć cukry proste i potrawy na słodko.
Jakie produkty tam przeważają?
Menu charakteryzuje się dużą zawartością różnego rodzaju warzyw i pełnoziarnistych produktów zbożowych takich jak gruboziarniste kasze, brązowy ryż, razowe pieczywo oraz pełnoziarniste makarony. W jadłospisie znajdziemy również produkty o wysokiej zawartości białka: chude mięso, rośliny strączkowe i nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu. Stawiamy również na dodatek owoców o niskim indeksie glikemicznym.
Czym grozi nadmiar cukru w organizmie?
Podwyższony poziom cukru w organizmie utrzymywany przez dłuższy okres może prowadzić do chorób metabolicznych takich jak otyłość, cukrzyca i insulinooporność. U osób chorujących na cukrzycę prowadzi do powikłań (neuropatii, nefropatii, retinopatii czy też stopy cukrzycowej). Podwyższonemu stężeniu glukozy towarzyszy także często zwiększona skłonność do infekcji.
Czy dużo Polaków ma problemy z cukrem?
Statystyki cukrzycy w Polsce mówią, że co 10 Polak choruje na cukrzycę, w tym 90% zachorowań wiąże się również z otyłością. Liczba osób chorych na cukrzycę stale rośnie.
Jak błonnik wpływa na obniżenie glukozy?
Regularne spożywanie zalecanej ilości błonnika, czyli ok. 20 g dziennie, zapobiega przyrostowi masy ciała oraz zwiększa wykorzystanie korzystnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy w diecie. Wyniki badań mówią o tym, że dieta bogata w błonnik wpływa korzystnie na wartości glikemii poposiłkowej, wartość hemoglobiny glikowanej u osób chorych na cukrzycę oraz zmniejsza ryzyko hipoglikemii. Produkty i potrawy bogate w błonnik mają niższy indeks glikemiczny.
Jakie zdrowe nawyki można wprowadzić do codzienności, by unikać zbyt wysokiego poziomu cukru?
Zaleca się regularne spożywanie zbilansowanych posiłków. Dietę powinno opierać się na pełnoziarnistych produktach zbożowych, warzywach, nabiale, strączkach, chudym mięsie, jajach, owocach a unikać słodzonych, przetworzonych produktów. Warto również wprowadzić aktywność fizyczną.
Wybór diety, która będzie dopasowana do naszych potrzeb żywieniowych, z pewnością nie rozwiąże problemów związanych z zaburzeniami, ale może okazać się istotnym wsparciem podczas codzienności i pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie i dobre samopoczucie.
Zmiany formalno-prawne w Grupie Sanofi w Polsce
Ruszają poszukiwania beneficjentów Poland Business Run 2024
Z jakich powodów Polacy sięgają po catering?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Bankowość
Ponad 70 proc. budynków w Polsce wymaga gruntownej modernizacji. 1 mln zł trafi na granty na innowacje w tym obszarze
Ograniczenie zużycia energii w budynkach to jeden z najbardziej efektywnych ekonomicznie sposobów redukcji emisji dwutlenku węgla. Tymczasem w Unii Europejskiej zdecydowana większość budynków mieszkalnych wymaga poprawy efektywności energetycznej. Innowacji, które mają w tym pomóc, poszukuje ING Bank Śląski w piątej edycji swojego Programu Grantowego dla start-upów i młodych naukowców. Najlepsi mogą liczyć na zastrzyk finansowania z przeznaczeniem na rozwój i komercjalizację swojego pomysłu. Budżet Programu Grantowego ING to 1 mln zł w każdej edycji.
Infrastruktura
Branża infrastrukturalna szykuje się na inwestycyjny boom. Projektanci i inżynierowie wskazują na szereg wyzwań w kolejnych latach
W kolejnych latach w polskiej gospodarce ma być odczuwalne przyspieszenie realizacji inwestycji infrastrukturalnych. Ma to związek z finansową perspektywą unijną na lata 2021–2027 i odblokowaniem środków z KPO. To inwestycje planowane na dziesiątki albo nawet na setki lat, a w dyskusji dotyczącej takich projektów często pomijana jest rola projektantów i inżynierów. Przedstawiciele tych zawodów wskazują na szereg wyzwań, które będą rzutować na planowanie i realizowanie wielkich projektów infrastrukturalnych. Do najważniejszych zaliczają się m.in. relacje z zamawiającymi, coraz mniejsza dostępność kadr, konieczność inwestowania w nowe, cyfrowe technologie oraz unijne regulacje dotyczące zrównoważonego rozwoju w branży budowlanej.
Konsument
Techniki genomowe mogą zrewolucjonizować europejskie rolnictwo i uodpornić je na zmiany klimatu. UE pracuje nad nowymi ramami prawnymi
Techniki genomowe (NTG) pozwalają uzyskiwać rośliny o większej odporności na susze i choroby, a ich hodowla wymaga mniej nawozów i pestycydów. Komisja Europejska wskazuje, że NTG to innowacja, która może m.in. zwiększyć odporność systemu żywnościowego na zmiany klimatu. W tej chwili wszystkie rośliny uzyskane w ten sposób podlegają tym samym, mocno wyśrubowanym zasadom, co GMO. Dlatego w ub.r. KE zaproponowała nowe rozporządzenie dotyczące roślin uzyskiwanych za pomocą technik genomowych. W lutym br. przychylił się do niego Parlament UE, co otworzyło drogę do rozpoczęcia negocjacji z rządami państw UE w Radzie. Wątpliwości wielu państw członkowskich, również Polski, budzi kwestia patentów NGT pozostających w rękach globalnych koncernów, które mogłyby zaszkodzić pozycji europejskich hodowców.
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.