Słodkie życie bez cukru 14 listopada – Światowy Dzień Cukrzycy
14 listopada, w rocznicę urodzin odkrywcy insuliny – Fredericka Bantinga, obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Międzynarodowa inicjatywa każdego roku zwraca uwagę na problematykę związaną ze zdrowym odżywianiem oraz ograniczenie ilości spożywanego cukru nie tylko wśród osób chorych.
Światowy Dzień Cukrzycy to niezwykle ważna inicjatywa, która każdego roku zwraca uwagę społeczeństwa na całym świecie na problematykę związaną z ilością cukru, który spożywamy. Istotnym problemem jest fakt, że znajdziemy go nie tylko w słodyczach czy owocach, a niemalże większości produktów – od pieczywa, makaronów oraz jogurtów po napoje energetyczne i owocowe, sosy oraz płatki śniadaniowe. Według zaleceń WHO człowiek powinien dostarczać mniej niż 10% cukru wolnego z całych przyjmowanych kalorii do organizmu. Tymczasem statystyki znacznie przewyższają dopuszczalne normy, a zbyt duże spożycie cukru w Polsce wciąż sprawia liczne problemy. Według raportu Międzynarodowej Federacji Cukrzycy (International Diabetes Federation, IDF) na świecie żyje ponad 425 mln osób z cukrzycą. Szacuje się, że choroba jest rozpoznawana u co 10 osoby, a w Polsce ponad 3 mln pacjentów funkcjonuje z nią na co dzień. Ponadto pozostaje kwestia ogromnej liczby osób, u których zaburzenia gospodarki węglowodanowej są wciąż niezdiagnozowane.
Coraz więcej marek wychodzi naprzeciw wymaganiom społeczeństwa również w tej kwestii zdrowotnej i decyduje się na wprowadzenie odpowiednich dla osób chorych na cukrzyce diet, które niewątpliwie ułatwiają walkę z chorobą. Przykładem stworzonym z myślą o diabetykach jest dieta Diabetic od marki Maczfit. O jej właściwościach rozmawiamy z mgr Żywienia Agatą Sobczak, która na co dzień pracuje w największej firmie cateringowej w Polsce i specjalizuje się właśnie w tematyce związanej z ograniczeniami, z którymi na co dzień mierzą się diabetycy.
Dla kogo jest dedykowana Dieta Diabetic?
Nasza dieta Diabetic dedykowana jest osobom, które borykają się z zaburzonym metabolizmem węglowodanów, białek i tłuszczy a przy tym z podwyższonym cukrem we krwi, chorują na cukrzycę czy insulinooporność. Polecamy ją również osobom zdrowym, które chcą w swoim jadłospisie ograniczyć cukry proste i potrawy na słodko.
Jakie produkty tam przeważają?
Menu charakteryzuje się dużą zawartością różnego rodzaju warzyw i pełnoziarnistych produktów zbożowych takich jak gruboziarniste kasze, brązowy ryż, razowe pieczywo oraz pełnoziarniste makarony. W jadłospisie znajdziemy również produkty o wysokiej zawartości białka: chude mięso, rośliny strączkowe i nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu. Stawiamy również na dodatek owoców o niskim indeksie glikemicznym.
Czym grozi nadmiar cukru w organizmie?
Podwyższony poziom cukru w organizmie utrzymywany przez dłuższy okres może prowadzić do chorób metabolicznych takich jak otyłość, cukrzyca i insulinooporność. U osób chorujących na cukrzycę prowadzi do powikłań (neuropatii, nefropatii, retinopatii czy też stopy cukrzycowej). Podwyższonemu stężeniu glukozy towarzyszy także często zwiększona skłonność do infekcji.
Czy dużo Polaków ma problemy z cukrem?
Statystyki cukrzycy w Polsce mówią, że co 10 Polak choruje na cukrzycę, w tym 90% zachorowań wiąże się również z otyłością. Liczba osób chorych na cukrzycę stale rośnie.
Jak błonnik wpływa na obniżenie glukozy?
Regularne spożywanie zalecanej ilości błonnika, czyli ok. 20 g dziennie, zapobiega przyrostowi masy ciała oraz zwiększa wykorzystanie korzystnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy w diecie. Wyniki badań mówią o tym, że dieta bogata w błonnik wpływa korzystnie na wartości glikemii poposiłkowej, wartość hemoglobiny glikowanej u osób chorych na cukrzycę oraz zmniejsza ryzyko hipoglikemii. Produkty i potrawy bogate w błonnik mają niższy indeks glikemiczny.
Jakie zdrowe nawyki można wprowadzić do codzienności, by unikać zbyt wysokiego poziomu cukru?
Zaleca się regularne spożywanie zbilansowanych posiłków. Dietę powinno opierać się na pełnoziarnistych produktach zbożowych, warzywach, nabiale, strączkach, chudym mięsie, jajach, owocach a unikać słodzonych, przetworzonych produktów. Warto również wprowadzić aktywność fizyczną.
Wybór diety, która będzie dopasowana do naszych potrzeb żywieniowych, z pewnością nie rozwiąże problemów związanych z zaburzeniami, ale może okazać się istotnym wsparciem podczas codzienności i pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie i dobre samopoczucie.
BCC: Ochrona zdrowia nadal nie jest priorytetem rządu
Aurumaris Professional zdobywa zaufanie gabinetów kosmetycznych
74% Polaków popiera zmiany w medycynie pracy
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Handel
Konsumenci w sieci narażeni na długą listę manipulacyjnych praktyk sprzedażowych. Zagraniczne platformy wymykają się unijnym regulacjom
Wraz z pojawieniem się na polskim i europejskim rynku platform sprzedażowych spoza UE rośnie też liczba przypadków stosowania tzw. dark patterns, czyli manipulacyjnych technik sprzedażowych. Nowe regulacje UE – w tym rozporządzenie w sprawie jednolitego rynku usług cyfrowych oraz akt o usługach cyfrowych – mają lepiej chronić przed nimi konsumentów, a podmiotom stosującym takie praktyki będą grozić wysokie kary finansowe. Problemem wciąż pozostaje jednak egzekwowanie tych przepisów od zagranicznych platform, które wymykają się europejskim regulacjom. – To jest w tej chwili bardzo duże wyzwanie dla całego rynku cyfrowego, że w praktyce regulacje nie dotyczą w takim samym stopniu wszystkich graczy – mówi Teresa Wierzbowska, prezeska Związku Pracodawców Prywatnych Mediów.
Fundusze unijne
Europejscy młodzi twórcy w centrum polskiej prezydencji w Radzie UE. Potrzebne nowe podejście do wsparcia ich karier
Wsparcie startu kariery młodych artystów i debata nad regulacjami dla sektora audiowizualnego, które będą odpowiadać zmieniającej się rzeczywistości technologicznej – to dwa priorytety polskiej prezydencji w Radzie UE z zakresu kultury. Najbliższe półrocze będzie także okazją do promocji polskich twórców w państwach członkowskich i kandydujących, a współpraca z artystami z innych krajów ma pokazać, że kultura może łączyć i być platformą dialogu międzynarodowego.
Ochrona środowiska
Tylko 1 proc. zużytych tekstyliów jest przetwarzanych. Selektywna zbiórka może te statystyki poprawić
Wraz z nowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami od stycznia 2025 roku gminy w Polsce wprowadziły selektywną zbiórkę zużytych tekstyliów. To oznacza, że przykładowo zniszczonych ubrań nie można już wyrzucić do frakcji zmieszane. Część gmin wprowadza ułatwienia dla mieszkańców w postaci dodatkowych kontenerów. W innych mieszkańcy będą musieli samodzielnie dostarczyć tekstylia do punktów selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK).
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.