Komunikaty PR

Słodkie życie bez cukru 14 listopada – Światowy Dzień Cukrzycy

2020-11-19  |  13:00

14 listopada, w rocznicę urodzin odkrywcy insuliny – Fredericka Bantinga, obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Międzynarodowa inicjatywa każdego roku zwraca uwagę na problematykę związaną ze zdrowym odżywianiem oraz ograniczenie ilości spożywanego cukru nie tylko wśród osób chorych.

Światowy Dzień Cukrzycy to niezwykle ważna inicjatywa, która każdego roku zwraca uwagę społeczeństwa na całym świecie na problematykę związaną z ilością cukru, który spożywamy. Istotnym problemem jest fakt, że znajdziemy go nie tylko w słodyczach czy owocach, a niemalże większości produktów – od pieczywa, makaronów oraz jogurtów po napoje energetyczne i owocowe, sosy oraz płatki śniadaniowe. Według zaleceń WHO człowiek powinien dostarczać mniej niż 10% cukru wolnego z całych przyjmowanych kalorii do organizmu. Tymczasem statystyki znacznie przewyższają dopuszczalne normy, a zbyt duże spożycie cukru w Polsce wciąż sprawia liczne problemy. Według raportu Międzynarodowej Federacji Cukrzycy (International Diabetes Federation, IDF) na świecie żyje ponad 425 mln osób z cukrzycą. Szacuje się, że choroba jest rozpoznawana u co 10 osoby, a w Polsce ponad 3 mln pacjentów funkcjonuje z nią na co dzień. Ponadto pozostaje kwestia ogromnej liczby osób, u których zaburzenia gospodarki węglowodanowej są wciąż niezdiagnozowane.

Coraz więcej marek wychodzi naprzeciw wymaganiom społeczeństwa również w tej kwestii zdrowotnej i decyduje się na wprowadzenie odpowiednich dla osób chorych na cukrzyce diet, które niewątpliwie ułatwiają walkę z chorobą. Przykładem stworzonym z myślą o diabetykach jest dieta Diabetic od marki Maczfit. O jej właściwościach rozmawiamy z mgr Żywienia Agatą Sobczak, która na co dzień pracuje w największej firmie cateringowej w Polsce i specjalizuje się właśnie w tematyce związanej z ograniczeniami, z którymi na co dzień mierzą się diabetycy.

 

Dla kogo jest dedykowana Dieta Diabetic?

Nasza dieta Diabetic dedykowana jest osobom, które borykają się z zaburzonym metabolizmem węglowodanów, białek i tłuszczy a przy tym z podwyższonym cukrem we krwi, chorują na cukrzycę czy insulinooporność. Polecamy ją również osobom zdrowym, które chcą w swoim jadłospisie ograniczyć cukry proste i potrawy na słodko.

Jakie produkty tam przeważają?

Menu charakteryzuje się dużą zawartością różnego rodzaju warzyw i pełnoziarnistych produktów zbożowych takich jak gruboziarniste kasze, brązowy ryż, razowe pieczywo oraz pełnoziarniste makarony. W jadłospisie znajdziemy również produkty o wysokiej zawartości białka: chude mięso, rośliny strączkowe i nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu. Stawiamy również na dodatek owoców o niskim indeksie glikemicznym.

Czym grozi nadmiar cukru w organizmie?

Podwyższony poziom cukru w organizmie utrzymywany przez dłuższy okres może prowadzić do chorób metabolicznych takich jak otyłość, cukrzyca i insulinooporność. U osób chorujących na cukrzycę prowadzi do powikłań (neuropatii, nefropatii, retinopatii czy też stopy cukrzycowej). Podwyższonemu stężeniu glukozy towarzyszy także często zwiększona skłonność do infekcji.

Czy dużo Polaków ma problemy z cukrem?

Statystyki cukrzycy w Polsce mówią, że co 10 Polak choruje na cukrzycę, w tym 90% zachorowań wiąże się również z otyłością. Liczba osób chorych na cukrzycę stale rośnie.

Jak błonnik wpływa na obniżenie glukozy?

Regularne spożywanie zalecanej ilości błonnika, czyli ok. 20 g dziennie, zapobiega przyrostowi masy ciała oraz zwiększa wykorzystanie korzystnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy w diecie. Wyniki badań mówią o tym, że dieta bogata w błonnik wpływa korzystnie na wartości glikemii poposiłkowej, wartość hemoglobiny glikowanej u osób chorych na cukrzycę oraz zmniejsza ryzyko hipoglikemii. Produkty i potrawy bogate w błonnik mają niższy indeks glikemiczny.

Jakie zdrowe nawyki można wprowadzić do codzienności, by unikać zbyt wysokiego poziomu cukru?

Zaleca się regularne spożywanie zbilansowanych posiłków. Dietę powinno opierać się na pełnoziarnistych produktach zbożowych, warzywach, nabiale, strączkach, chudym mięsie, jajach, owocach a unikać słodzonych, przetworzonych produktów. Warto również wprowadzić aktywność fizyczną.

 

Wybór diety, która będzie dopasowana do naszych potrzeb żywieniowych, z pewnością nie rozwiąże problemów związanych z zaburzeniami, ale może okazać się istotnym wsparciem podczas codzienności i pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie i dobre samopoczucie.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Unsplash
2025-07-30 | 09:30

Wpływ stosowania pestycydów na zdrowie ludzi i środowisko

W raporcie ‘Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi’  napisano o szkodliwym wpływie pestycydów na gatunki
Zdrowie Organizacje kobiece apelują do Ministerstwa Zdrowia o działania na rzecz dostępu do antykoncepcji awaryjnej
2025-07-23 | 12:25

Organizacje kobiece apelują do Ministerstwa Zdrowia o działania na rzecz dostępu do antykoncepcji awaryjnej

Sześć organizacji kobiecych wystąpiło ze wspólnym apelem do Ministerstwa Zdrowia, wzywając do pilnych działań na rzecz zapewnienia kobietom w Polsce swobodnego
Zdrowie Zrób sercu przysługę tego lata
2025-07-17 | 14:00

Zrób sercu przysługę tego lata

Wolny czas, plaża, grill, rower – lato to czas odpoczynku i przyjemności. To również świetny czas, by nadrobić zaległości zdrowotne, szczególnie te związane

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Polityka

Polska może się stać Doliną Krzemową Europy. Potrzeba jednak wsparcia finansowego start-upów i mocniejszej deregulacji

Polskie start-upy skoncentrowane są głównie na rozwoju nowoczesnych technologii informatycznych i cyfrowych. Wyraźny nacisk na oprogramowanie i aplikacje oraz big data i data science wskazuje na silne zainteresowanie narzędziami analitycznymi i rozwiązaniami wspierającymi transformację cyfrową w różnych branżach – wynika z raportu „Rynek start-upów w Polsce. Trendy technologiczne”, który został opracowany w 2024 roku w MRiT. Zdaniem europarlamentarzystów Polska ma szansę się stać Doliną Krzemową, jednak rozwój start-upów blokowany jest m.in. przez ograniczony dostęp do finansowania oraz niekorzystne i nadmierne regulacje.

Transport

Na półmetku wakacji ceny paliw na stacjach nie powinny się wyraźnie zmienić. Znaczące różnice między regionami i stacjami

W sierpniu ceny benzyny, oleju napędowego i autogazu powinny pozostać na poziomach z lipca – uważa ekspertka rynku z firmy Reflex. Wyższe będą zawsze na stacjach premium, tych, które oferują bogatszą ofertę dodatkową, promocje dla uczestników programu lojalnościowego, oraz w regionach, w których tradycyjnie paliwa są droższe ze względu np. na wyższą siłę nabywczą mieszkańców. Różnice mogą sięgać kilkudziesięciu groszy na litrze. Obszary, wokół których te wartości oscylują, zależą z kolei od sytuacji globalnej. Warto patrzeć na sytuację na Bliskim Wschodzie i w Ukrainie.

Polityka

A. Mularczyk (PiS): Nawiązanie poważnego dialogu z Niemcami jest konieczne nie tylko w kontekście reparacji. Powinien być podpisany traktat polsko-niemiecki

– Nie wystarczy jednorazowy gest czy inicjatywa. To musi być podjęcie dialogu, być może też przygotowanie nowej umowy bilateralnej, nowego traktatu polsko-niemieckiego, który regulowałby wszystkie obszary, które wynikały ze skutków II wojny światowej – mówi Arkadiusz Mularczyk, poseł do Parlamentu Europejskiego z PiS-u. Podkreśla, że proces ten nie będzie łatwy, bo wymaga konsekwencji i stanowczości, ale widzi szansę w prezydenturze Karola Nawrockiego, który już zadeklarował kontynuację starań w tym zakresie. Zdaniem europosła wsparciem w polsko-niemieckim dialogu może być administracja Donalda Trumpa.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.