Słodkie życie bez cukru 14 listopada – Światowy Dzień Cukrzycy
14 listopada, w rocznicę urodzin odkrywcy insuliny – Fredericka Bantinga, obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Międzynarodowa inicjatywa każdego roku zwraca uwagę na problematykę związaną ze zdrowym odżywianiem oraz ograniczenie ilości spożywanego cukru nie tylko wśród osób chorych.
Światowy Dzień Cukrzycy to niezwykle ważna inicjatywa, która każdego roku zwraca uwagę społeczeństwa na całym świecie na problematykę związaną z ilością cukru, który spożywamy. Istotnym problemem jest fakt, że znajdziemy go nie tylko w słodyczach czy owocach, a niemalże większości produktów – od pieczywa, makaronów oraz jogurtów po napoje energetyczne i owocowe, sosy oraz płatki śniadaniowe. Według zaleceń WHO człowiek powinien dostarczać mniej niż 10% cukru wolnego z całych przyjmowanych kalorii do organizmu. Tymczasem statystyki znacznie przewyższają dopuszczalne normy, a zbyt duże spożycie cukru w Polsce wciąż sprawia liczne problemy. Według raportu Międzynarodowej Federacji Cukrzycy (International Diabetes Federation, IDF) na świecie żyje ponad 425 mln osób z cukrzycą. Szacuje się, że choroba jest rozpoznawana u co 10 osoby, a w Polsce ponad 3 mln pacjentów funkcjonuje z nią na co dzień. Ponadto pozostaje kwestia ogromnej liczby osób, u których zaburzenia gospodarki węglowodanowej są wciąż niezdiagnozowane.
Coraz więcej marek wychodzi naprzeciw wymaganiom społeczeństwa również w tej kwestii zdrowotnej i decyduje się na wprowadzenie odpowiednich dla osób chorych na cukrzyce diet, które niewątpliwie ułatwiają walkę z chorobą. Przykładem stworzonym z myślą o diabetykach jest dieta Diabetic od marki Maczfit. O jej właściwościach rozmawiamy z mgr Żywienia Agatą Sobczak, która na co dzień pracuje w największej firmie cateringowej w Polsce i specjalizuje się właśnie w tematyce związanej z ograniczeniami, z którymi na co dzień mierzą się diabetycy.
Dla kogo jest dedykowana Dieta Diabetic?
Nasza dieta Diabetic dedykowana jest osobom, które borykają się z zaburzonym metabolizmem węglowodanów, białek i tłuszczy a przy tym z podwyższonym cukrem we krwi, chorują na cukrzycę czy insulinooporność. Polecamy ją również osobom zdrowym, które chcą w swoim jadłospisie ograniczyć cukry proste i potrawy na słodko.
Jakie produkty tam przeważają?
Menu charakteryzuje się dużą zawartością różnego rodzaju warzyw i pełnoziarnistych produktów zbożowych takich jak gruboziarniste kasze, brązowy ryż, razowe pieczywo oraz pełnoziarniste makarony. W jadłospisie znajdziemy również produkty o wysokiej zawartości białka: chude mięso, rośliny strączkowe i nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu. Stawiamy również na dodatek owoców o niskim indeksie glikemicznym.
Czym grozi nadmiar cukru w organizmie?
Podwyższony poziom cukru w organizmie utrzymywany przez dłuższy okres może prowadzić do chorób metabolicznych takich jak otyłość, cukrzyca i insulinooporność. U osób chorujących na cukrzycę prowadzi do powikłań (neuropatii, nefropatii, retinopatii czy też stopy cukrzycowej). Podwyższonemu stężeniu glukozy towarzyszy także często zwiększona skłonność do infekcji.
Czy dużo Polaków ma problemy z cukrem?
Statystyki cukrzycy w Polsce mówią, że co 10 Polak choruje na cukrzycę, w tym 90% zachorowań wiąże się również z otyłością. Liczba osób chorych na cukrzycę stale rośnie.
Jak błonnik wpływa na obniżenie glukozy?
Regularne spożywanie zalecanej ilości błonnika, czyli ok. 20 g dziennie, zapobiega przyrostowi masy ciała oraz zwiększa wykorzystanie korzystnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy w diecie. Wyniki badań mówią o tym, że dieta bogata w błonnik wpływa korzystnie na wartości glikemii poposiłkowej, wartość hemoglobiny glikowanej u osób chorych na cukrzycę oraz zmniejsza ryzyko hipoglikemii. Produkty i potrawy bogate w błonnik mają niższy indeks glikemiczny.
Jakie zdrowe nawyki można wprowadzić do codzienności, by unikać zbyt wysokiego poziomu cukru?
Zaleca się regularne spożywanie zbilansowanych posiłków. Dietę powinno opierać się na pełnoziarnistych produktach zbożowych, warzywach, nabiale, strączkach, chudym mięsie, jajach, owocach a unikać słodzonych, przetworzonych produktów. Warto również wprowadzić aktywność fizyczną.
Wybór diety, która będzie dopasowana do naszych potrzeb żywieniowych, z pewnością nie rozwiąże problemów związanych z zaburzeniami, ale może okazać się istotnym wsparciem podczas codzienności i pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie i dobre samopoczucie.

Walka z ALS – nadzieja w obliczu diagnozy

Rada Przedsiębiorców apeluje o uchwalenie przepisów zmieniających zasady wypłat zasiłku chorobowego

Rak jelita grubego to nie wyrok. Kluczowe jest wczesne wykrycie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Rząd zapowiada nową strategię wspierającą polski kapitał. Rodzimym firmom przyda się promocja ze strony instytucji państwowych
Premier Donald Tusk podczas otwarcia wiosennej odsłony Europejskiego Forum Nowych Idei zapowiedział nową politykę gospodarczą, opartą na odbudowie i repolonizacji krajowej gospodarki. Przy wyborze wykonawców w państwowych inwestycjach mają być promowane polskie firmy, a zadaniem administracji ma być dbanie o interes narodowy. – Wydaje mi się, że powinniśmy jednak przede wszystkim patrzeć na to, kto i jak skutecznie będzie wspierał polskie firmy, inwestycje, bo to jest to, czego potrzebujemy – ocenia dr Henryka Bochniarz, przewodnicząca Rady Głównej Konfederacji Lewiatan.
Finanse
Członek RPP spodziewa się obniżki stóp procentowych już w maju, może nawet o 50 pb. Potem dyskusja o kolejnej obniżce możliwa w lipcu

Nie najlepsze dane z gospodarki w I kwartale roku oraz inflacja o połowę niższa niż w chwili ostatniej obniżki stóp – to zdaniem Ludwika Koteckiego, członka RPP, wystarczająco mocne powody przemawiające za cięciem kosztu pieniądza już na majowym posiedzeniu. W grze może być nawet 50 punktów bazowych na początek, a do końca roku dwa razy tyle. Podwyższona niepewność w globalnej gospodarce spowodowana polityką administracji w Waszyngtonie to dodatkowy czynnik, który powinien wesprzeć decyzję o poluzowaniu polityki pieniężnej.
Prawo
Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP. Urząd zyska nowe kompetencje

Zgodnie z procedowaną ustawą Rzecznik Małych i Średnich Przedsiębiorców stanie się Rzecznikiem Praw Przedsiębiorców i zyska nowe uprawnienia. Wśród nich najważniejsze to możliwość reprezentowania wszystkich przedsiębiorstw, niezależnie od ich wielkości, i rolników, a także inicjatywa ustawodawcza. Ustawą w kolejnych tygodniach ma się zająć rząd.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.