Komunikaty PR

Trasa Naturalnych Poranków Blisko Natury w Zagórzu Śląskim

2022-07-25  |  10:00
Biuro prasowe

Adriana Marczewska w ramach trasy Naturalnych Poranków Blisko Natury jechała już kolejką w kopalni Złoty Stok, pływała pontonem w Bardzie, a teraz przyszedł czas na rejs statkiem po Bystrzycy Świdnickiej w Zagórzu Śląskim. Właśnie nad jej doliną znajduje się 700-letni zamek Grodno, który szefowa kuchni obrała za kolejny cel podróży po Dolnym Śląsku. Czy poszukiwania kulinarnych skarbów z Gór Sowich okazały się udane i zainspirowały prowadzącą do stworzenia pysznych śniadań?

 

Miejsce aktywności, historycznych opowieści i niepowtarzalnych smaków

Okolice Bystrzycy Świdnickiej, zwanej kiedyś Śląską Doliną, przepełnione są szlakami pieszymi, rowerowymi, miejscami do wspinaczki górskiej i punktami do uprawiania sportów wodnych. Stanowią one również bogate źródło wiedzy o lokalnych mieszkańcach i ich przodkach – to głównie za sprawą murów legendarnego zamku Grodno, przesiąkniętych ponad 700-letnią historią. To jednak nie wszystko. Znajduje się tu również licząca ponad 100 lat kamienna tama o wysokości 230 m. Na jej dnie znajdziemy zatopioną wieś, która jest celem wielu wypraw płetwonurków. To tylko niektóre z opowieści, które usłyszymy w najnowszym odcinku trasy Naturalnych Poranków Blisko Natury.

Adriana Marczewska, przygotowując kolejne propozycje pełnowartościowych, naturalnych śniadań, postanowiła sięgnąć po regionalne smaki i produkty okolic Gór Sowich, robiąc ukłon w stronę tradycji. Tak oto powstało różowe kaszotto na zakwasie z buraków z młodymi warzywami i – inspirowane zupą sowiogórską – pietruszkowe szpecle ze smażonymi grzybami. Dodatkiem do każdej potrawy są jak zawsze parówki Tarczyński Naturalnie. 

 

Smacznie, lokalnie i z nawiązaniem do tradycji 

Zakwas z buraków i kasza orkiszowa nazywana złotem naszych przodków stały się podstawą pierwszego śniadania przygotowanego przez szefową kuchni. Kaszotto dzięki dodatkowi soku z tych różowych warzyw zyskało oryginalny kolor, a smażone młode warzywa stały się uzupełnieniem dania. Cukinie, marchewki i botwinka idealnie współgrają z gotowanym na miękko jajkiem i parówkami Tarczyński Naturalnie 100% z kurczaka.

W Górach Sowich jeszcze w czasach przedwojennych jadano zupę sowiogórską, stworzoną na bazie wołowiny, grzybów zebranych w tutejszych lasach i kładzionych klusek pietruszkowych. To właśnie ta tradycyjna potrawa zainspirowała Adrianę do przygotowania kolejnej propozycji śniadania. Zielone szpecle podała ze smażonymi boczniakami i pieczarkami, młodym bobem i listkami botwinki. Do tego jajo sadzone i parówki Tarczyński Naturalnie 100% z szynki. Całość posypana została szczawikiem krwistym. 

 

Nowy odcinek trasy Naturalne Poranki Blisko Natury można obejrzeć na stronie: https://www.youtube.com/watch?v=9T7K10vxto0.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Rady Podatkowej

Targi Bezpieczeństwa

Handel

Ze względu na różnice w cenach surowce wtórne przegrywają z pierwotnymi. To powoduje problemy branży recyklingowej

Rozporządzenie PPWR stawia ambitne cele w zakresie wykorzystania recyklatów w poszczególnych rodzajach opakowań. To będzie oznaczało wzrost popytu na materiały wtórne pochodzące z recyklingu. Obecnie problemy branży recyklingu mogą spowodować, że popyt będzie zaspokajany głównie przez import. Dziś do dobrowolnego wykorzystania recyklatów nie zachęcają przede wszystkim ceny – surowiec pierwotny można kupić taniej niż ten z recyklingu.

Przemysł spożywczy

Rośnie presja konkurencyjna na unijne rolnictwo. Bez rekompensat sytuacja rolników może się pogarszać

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. System rolno-spożywczy, oparty na jednolitym rynku europejskim, wytwarza ponad 900 mld euro wartości dodanej. Jego konkurencyjność stoi jednak przed wieloma wyzwaniami – to przede wszystkim eksport z Ukrainy i niedługo także z krajów Mercosur, a także presja związana z oczekiwaniami konsumentów i Zielonym Ładem. Bez rekompensat rolnikom może być trudno tym wyzwaniom sprostać.

Transport

Infrastruktury ładowania elektryków przybywa w szybkim tempie. Inwestorzy jednak napotykają szereg barier

Liczba punktów ładowania samochodów elektrycznych wynosi dziś ok. 10 tys., a tempo wzrostu wynosi ok. 50 proc. r/r. Dynamika ta przez wiele miesięcy była wyższa niż wyniki samego rynku samochodów elektrycznych, na które w poprzednim roku wpływało zawieszenie rządowych dopłat do zakupu elektryka. Pierwszy kwartał br. zamknął się 22-proc. wzrostem liczby rejestracji w ujęciu rocznym, ale kwiecień przyniósł już wyraźne odbicie – o 100 proc.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.