Komunikaty PR

Zanurz się w świecie kawy: kawa w liczbach

2022-09-30  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt
Agnieszka Oryszczyn
Marketing & Communications Consultants

ul. Flory 5/5
00-586 Warszawa
oryszczyn|mcconsultants.pl| |oryszczyn|mcconsultants.pl
+48 600349410
www.mcconsultants.pl

Pita co rano przez miliony osób, uwielbiana pod każdą szerokością geograficzną, ceniona za smak i pobudzające właściwości – 29 września kawa obchodzi swoje zasłużone święto. Warto uczcić Międzynarodowy Dzień Kawy filiżanką aromatycznego naparu, a przy okazji dowiedzieć się więcej o samej kawie. Przedstawiamy dane liczbowe, które pozwolą zanurzyć się w świecie kawy i poznać ją od innej, często niecodziennej strony.

85 milionów worków

85 mln – taka liczba worków z ziarnami kawy (każdy o masie 60 kg) opuszcza każdego roku plantacje w Brazylii, Kolumbii i Wietnamie, by trafić do sklepów i kawiarń na całym świecie. 3 wymienione państwa otwierają listę największych globalnych producentów kawy[i]. Pijąc ulubioną kawę, rzadko zastanawiamy się nad jej pochodzeniem. Tymczasem niemal 100% światowych zbiorów kawy (ponad 167 mln worków w sezonie 2021/22)[ii]przypada na 80 państw leżących w tzw. pasie kawowym, czyli obszarze pomiędzy Zwrotnikiem Raka a Zwrotnikiem Koziorożca[iii]. Klimat Ameryki Południowej, Środkowej, Karaibów, Afryki i Azji jest najkorzystniejszy dla wzrostu kawowca. Jeden kawowy krzew rodzi średnio kilogram ziaren, przy czym na 1 filiżankę kawy potrzeba ich mniej więcej od 50 do 150 sztuk[iv].

12 kilogramów

Choć kawę piją mieszkańcy całego świata, palmę pierwszeństwa w tej konkurencji od lat dzierżą Finowie. Statystyczne spożycie kawy w Finlandii wynosi 12 kg na osobę rocznie i jest jednocześnie światowym rekordem pod tym względem. Nikt nie pije tyle kawy, co mieszkańcy północnej Europy – Norwegowie doganiają Finów z ilością 10 kg na osobę, a przeciętny Islandczyk wypija rocznie 9 kg kawy[v] (Polska w tym rankingu plasuje się na 11. miejscu[vi]). Z kolei statystyki dla całego świata mówią, że rokrocznie wypijamy łącznie aż 400 mld filiżanek kawy[vii]. Z wyliczeniem tym nie zgadza się British Coffee Association – jej zdaniem dzienne światowe spożycie kawy plasuje się na poziomie 2 mld filiżanek. Łatwo przeliczyć te szacunki na 365 dni w roku – otrzymamy wtedy zawrotny wynik ponad 700 mld filiżanek kawy[viii]!

95 litrów

Statystyczny Polak wypija co roku 95 litrów kawy, czyli 760 standardowych filiżanek o pojemności 125 ml – mniej więcej 2 filiżanki kawy dziennie[ix]. Choć nie należymy do typowo kawowych nacji, lubimy małą czarną, chętnie po nią sięgamy, a spośród osób, które piją kawę regularnie (80% dorosłych Polaków[x]) ponad połowa nie wyobraża sobie dnia bez tego napoju! Badania dowodzą, że dla większości z nas ulubioną porą na kawę jest początek dnia, po przebudzeniu, ale jeszcze przed śniadaniem[xi]. Traktujemy kawę jako naturalny środek pobudzający, ale też coraz częściej aspirujemy do miana domowych baristów. Okazuje się, że polski rynek ekspresów do kawy jest 3. w Europie, za niemieckim i francuskim. Kupujemy ekspresy do kawy chętnie, także te droższe, i ilościowo wyprzedzamy w tym nawet rozmiłowanych w kawie Włochów[xii].

3-5 filiżanek

3 do 5 filiżanek o standardowej pojemności (ok 125 ml) to tzw. umiarkowana ilość kawy, jaką każdego dnia warto spożywać dla zdrowia. Szereg badań i analiz dowodzi, że kawa może przysłużyć się naszemu sercu, funkcjonowaniu mózgu, koncentracji, kondycji, a także wesprzeć profilaktykę chorób cywilizacyjnych. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznał umiarkowaną ilość kawy za nie tylko bezpieczną, ale też wskazaną na co dzień[xiii], przy czym specjaliści podkreślają, że kawa kawie nierówna. Różne kawy mają różną zawartość kofeiny: filiżanka espresso o pojemności 30 ml to 60 mg kofeiny, a filiżanka kawy filtrowanej (125 ml) to już 85 mg kofeiny. Tymczasem dzienny, bezpieczny limit kofeiny wynosi 400 mg, a oprócz kawy kofeinę można spotkać w słodyczach, coli czy napojach energetycznych. Jak to wszystko przeliczyć i się nie pogubić? Najlepiej trzymać się właśnie zasady 3 do 5 filiżanek kawy dziennie.

1-2 kalorii

W 100 ml kawy zwiera się zaledwie do 2 kcal, co sprawia, że kawę można pić bez przeszkód na diecie odchudzającej. Tu jednak warto pamiętać o dodatkach. Niska wartość energetyczna dotyczy wyłącznie kawy czarnej, a każda kropla mleka, śmietanki, łyżeczka cukru czy syropu to już dodatkowe kalorie, zmieniające napój w kawowy deser. Niska kaloryczność kawy bez dodatków wynika z niskiej zawartości lipidów, ale nie oznacza, że kawie brakuje wartości odżywczych. Znajdziemy w niej głównie wodę, ale też kofeinę, aromaty i przeciwutleniacze[xiv], a do tego mikroelementy. 100 ml kawy pokrywa 10% dziennego zapotrzebowania na niacynę, dostarcza 92 mg potasu i 8 mg magnezu[xv].

1050 miejsc

Ponad 1000 osób może jednocześnie delektować się kawą we wnętrzach największej kawiarni na świecie. Rekordowo duża Al Masaa Cafe została otwarta w 2014 roku w Rijadzie w Arabii Saudyjskiej i chwilę później wpisana do Księgi Rekordów Guinessa. Można w niej wypić niemal każdy rodzaj kawy, w tym kawowe specjalności, takie jak pistacjowe latte, a znad filiżanki popatrzeć na zapierające dech widoki za oknem[xvi]. Polskie kawiarnie nie mogą wprawdzie równać się wielkością z saudyjskimi, ale i tak serwują jakościową kawę, przyciągając coraz więcej jej amatorów. W niedawnym badaniu, zleconym przez portal randkowy, dowiedziono, że dla prawie 60% singli wyjście na kawę to najlepszy sposób na randkę[xvii]. Warto wybrać się na kawę także przy innej okazji, a już obowiązkowo zrobić to w Międzynarodowy Dzień Kawy. W Polsce przypada on na 29 września, choć zdaniem fanów kawy, powinien trwać przez cały rok.

***

„Kawa i zdrowie" to program informacyjno-edukacyjny, zainicjowany w 2017 r. pod patronatem Instytutu Żywności i Żywienia (obecnie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego) przez Fundację „Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie”. Jego celem jest promocja walorów zdrowotnych kawy oraz zmiana sposobu jej postrzegania poprzez obalanie mitów i przedstawianie faktów opartych na badaniach naukowych. Obiektywne i aktualne informacje na temat właściwości kawy oraz jej miejsca w codziennej diecie przekazywane są za pomocą strony internetowej www.kawaizdrowie.pl. Motywem przewodnim kampanii jest hasło „Od 3 do 5 filiżanek kawy dziennie. Codziennie. Dla zdrowia”, wynikające z opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), która mówi, że bezpieczne dla zdrowia, dzienne spożycie kofeiny to ok. 400 mg, czyli mniej więcej od 3 do 5 filiżanek kawy. Działania Programu wspiera naukowa Rada Ekspertów.

 


[i] Dane serwisu Statista.com, https://www.statista.com/statistics/263311/worldwide-production-of-coffee/  [dostęp 28.09.2022 r.]. 

[ii] Dane International Coffee Association, https://www.ico.org/Market-Report-21-22-e.asp [dostęp 28.09.2022 r.]. 

[iii] Statista.com, dz. cyt.

[iv] Dane z bloga o kawie Full Coffee Roast, https://fullcoffeeroast.com/how-many-beans-are-in-a-cup-of-coffee/ [dostęp 28.09.2022 r.]. 

[v] National Coffee Association, The History of Coffee, http://www.ncausa.org/i4a/pages/index.cfm?pageid=6

[vi] Dane Mintel i Food Research, cyt. Za: Wiadomości Spożywcze, https://wiadomoscispozywcze.pl/artykuly/9130/polacy-wypijaja-ok-95-litrow-kawy-rocznie-jak-ksztatuje-sie-kategoria/ [dostęp 28.09.2022 r.]. 

[vii] National Coffee Association, dz. cyt.

[viii] Dane British Coffee Association, https://britishcoffeeassociation.org/coffee-consumption/ [dostęp 28.09.2022 r.]. 

[ix] Dane Mintel, cyt. za: Gospodarkapodkarpacka.pl, http://gospodarkapodkarpacka.pl/news/view/41600/rynek-kawy-w-polsce-i-na-swiecie-w-2020-r [dostęp 28.09.2022 r.].

[x] Analiza rynku – dane z 2017 r., Rynek kawy w Polsce, https://analizarynku.eu/rynek-kawy-w-polsce [dostęp 28.09.2022 r.].

[xi] Biostat, Badanie na temat konsumpcji kawy w Polsce, badanie objęło 385 respondentów, którzy piją kawę, maj 2021.

[xii] Dane GfK, cyt. za „Rzeczpospolitą”, https://www.rp.pl/biznes/art19168781-rewolucja-wsparta-przez-pandemie-rynek-ekspresow-do-kawy-wart-1-mld-zlotych [dostęp 28.09.2022 r.].

[xiii] EFSA (2015) Scientific Opinion on the Safety of Caffeine, EFSA Journal, 13(5): 410

[xiv] Clifford M. (1999) Chlorogenic acids and other cinnamates – nature, occurrence, and dietary burden. J Sci Food Agric, 79:363-372. Adrian J. and Frangne R. (1991) Synthesis and availability of niacin in roasted coffee. Adv Exp Med Biol,289:49- 59

[xv] Food Standard Agency, Public Health England, McCance and Widdowson’s The Composition of Foods, 7 th, Cambridge, Royal Society of Chemistry, 2014

[xvi] Guiness World Records, https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/largest-coffee-shop [dostęp 28.09.2022 r.].

[xvii] Dane serwisu Badoo, cyt. za: https://www.wiadomoscihandlowe.pl/artykul/pierwsza-randka-najlepiej-z-mala-czarna-badanie-z-okazji-dnia-kawy-29-wrzesnia [dostęp 28.09.2022 r.].

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Marketing & Communications Consultants
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Szyna CPM – nowoczesne wsparcie w rehabilitacji po przebytej operacji kolana i biodra Biuro prasowe
2025-06-05 | 11:05

Szyna CPM – nowoczesne wsparcie w rehabilitacji po przebytej operacji kolana i biodra

Co to jest szyna CPM? Szyna CPM (ang. Continuous Passive Motion – ciągły ruch bierny) to innowacyjne urządzenie medyczne wykorzystywane w rehabilitacji pourazowej
Zdrowie Zdrowie zaczyna się od profilaktyki: Samoleczenie fundamentem nowoczesnej polityki zdrowotnej UE
2025-06-02 | 01:00

Zdrowie zaczyna się od profilaktyki: Samoleczenie fundamentem nowoczesnej polityki zdrowotnej UE

Dzięki decyzjom samodzielnie podejmowanym przez pacjentów rocznie w Europie udaje się uniknąć nawet 120 milionów konsultacji lekarskich. – Samoleczenie
Zdrowie Cena zaniedbania – ile naprawdę kosztuje brak skutecznej terapii ran?
2025-05-21 | 17:00

Cena zaniedbania – ile naprawdę kosztuje brak skutecznej terapii ran?

Problem owrzodzeń przewlekłych dotyka nawet miliona Polaków – według danych z Porozumienia na rzecz Profesjonalnej Terapii Ran liczba ta wynosi od 760 tys. do 1,1 mln. Choć

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Rady Podatkowej

Targi Bezpieczeństwa

Handel

Ze względu na różnice w cenach surowce wtórne przegrywają z pierwotnymi. To powoduje problemy branży recyklingowej

Rozporządzenie PPWR stawia ambitne cele w zakresie wykorzystania recyklatów w poszczególnych rodzajach opakowań. To będzie oznaczało wzrost popytu na materiały wtórne pochodzące z recyklingu. Obecnie problemy branży recyklingu mogą spowodować, że popyt będzie zaspokajany głównie przez import. Dziś do dobrowolnego wykorzystania recyklatów nie zachęcają przede wszystkim ceny – surowiec pierwotny można kupić taniej niż ten z recyklingu.

Przemysł spożywczy

Rośnie presja konkurencyjna na unijne rolnictwo. Bez rekompensat sytuacja rolników może się pogarszać

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. System rolno-spożywczy, oparty na jednolitym rynku europejskim, wytwarza ponad 900 mld euro wartości dodanej. Jego konkurencyjność stoi jednak przed wieloma wyzwaniami – to przede wszystkim eksport z Ukrainy i niedługo także z krajów Mercosur, a także presja związana z oczekiwaniami konsumentów i Zielonym Ładem. Bez rekompensat rolnikom może być trudno tym wyzwaniom sprostać.

Transport

Infrastruktury ładowania elektryków przybywa w szybkim tempie. Inwestorzy jednak napotykają szereg barier

Liczba punktów ładowania samochodów elektrycznych wynosi dziś ok. 10 tys., a tempo wzrostu wynosi ok. 50 proc. r/r. Dynamika ta przez wiele miesięcy była wyższa niż wyniki samego rynku samochodów elektrycznych, na które w poprzednim roku wpływało zawieszenie rządowych dopłat do zakupu elektryka. Pierwszy kwartał br. zamknął się 22-proc. wzrostem liczby rejestracji w ujęciu rocznym, ale kwiecień przyniósł już wyraźne odbicie – o 100 proc.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.