#DebatyPodNapięciem: OZE i magazynowanie energii
10:00 - 15:00 POWIADOM
Informacje o prezentowanym materiale
#DebatyPodNapięciem to platforma wymiany poglądów, doświadczeń i wiedzy związanej z transformacją energetyczną i jej wpływem na gospodarkę oraz rynek pracy.
To prestiżowe wydarzenia, które gromadzi czołowych specjalistów reprezentujących różne branże oraz zbiera w jednym miejscu wiedzę na temat postępów w radzeniu sobie z wyzwaniami, których realizacja jest niezbędna w procesie przejścia na czystą energię.
Pełna agenda debaty dostępna na stronie wydarzenia.
W debacie udział wezmą:
- Wojciech Dąbrowski, Prezes PGE Polskiej Grupy Energetycznej
- Paweł Szczeszek, Prezes Grupy Tauron
- dr inż. Tomasz Sikorski, Prezes Zarządu Polskich Sieci Elektroenergetycznych
- Barbara Adamska, Prezes Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Magazynowania Energii
- Jacek Saryusz-Wolski, Europarlamentarzysta, Parlament Europejski
- Igor Hanas, Adwokat w Kancelarii Wardyński i Wspólnicy
- Wojciech Hann, Ekspert ds. rynku finansowego
- Przemysław Ligenza, Prezes Zarządu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
- Piotr Apollo, Prezes TAURON Nowe Technologie
- Rafał Kajka, Prezes Zarządu 4En
- Bartłomiej Kras, prezes zarządu, Impact Clean Power Technology
- Dariusz Perkowski, członek zarządu ds. operacyjnych, NEO Energy Storage
- Jacek Bogucki, dyrektor, Biuro Branży Energetycznej i Technologii, Departament Analiz Branżowych, Bank Gospodarstwa Krajowego
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii


Konsument

Dietetycy zalecają włączenie margaryny do codziennego menu jako element profilaktyki zdrowotnej. Zastąpienie nią masła może znacząco obniżyć spożycie tłuszczów nasyconych
Tłuszcze są niezbędnym składnikiem odżywczym, bo dostarczają potrzebnej energii i pomagają wchłaniać witaminy A, D i E. W diecie ważna jest jednak nie tyle sama ilość, co jakość spożywanego tłuszczu. Zastąpienie nasyconych kwasów tłuszczowych wielo- i jednonienasyconymi znacząco zmniejsza więc ryzyko zaburzeń lipidowych czy rozwoju miażdżycy, prowadzących do problemów z sercem. Dlatego dietetycy zachęcają, by stosować margaryny, które pozwalają ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych nawet o połowę.
Handel
Zmiany klimatyczne stanowią zagrożenie dla rolnictwa i bezpieczeństwa żywnościowego. Dla niektórych grup żywność może stać się zbyt droga

Coraz rzadsze i obfitsze opady oraz ekstremalne zjawiska pogodowe zagrażają uprawom i infrastrukturze rolnej. Wymaga to od rolników stosowania nowych metod walki np. z gradem czy opadaniem wód, ale także dostosowania się do wymogów unijnych nakierowanych na walkę ze zmianami klimatu. Obydwa kierunki działania, jak podkreślają eksperci i rolnicy, powinny być wspierane przez rząd. Mimo zagrożeń w Polsce żywności w krótkim terminie nie zabraknie, ale może ona podrożeć i dla najuboższych grup stać się niedostępna ekonomicznie.
Prawo
Negatywne nastroje wśród polskich przedsiębiorców. W firmach skończyły się rezerwy na inwestycje

Polscy przedsiębiorcy od miesięcy funkcjonują w niekorzystnym otoczeniu rynkowym i w warunkach dużej niepewności. To zaś przekłada się na negatywne nastroje i mniejszą skłonność do inwestycji. Z uwagi na planowane podwyżki płacy minimalnej w nadchodzących miesiącach polskie firmy czekają dodatkowe wyzwania związane ze wzrostem kosztów pracowniczych. – Poza tym brak rzetelnych prognoz, brak przewidywalności i stabilności gospodarczej utrudnia planowanie dalszej działalności, obliczanie rentowności, płynności i podejmowanie na tej podstawie jakichkolwiek decyzji biznesowych – zwraca uwagę prezes Business Centre Club Jacek Goliszewski.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.