Mówi: | Grażyna Wolszczak, aktorka Sandra Dorsz, modelka |
Grażyna Wolszczak: Z przyjemnością uczestniczę w Halloween. Kupuję słodycze dla dzieci, bo one mają z tego niesamowitą frajdę
Grażynie Wolszczak i Sandrze Dorsz podoba się zwyczaj obchodzenia w Polsce Halloween i dlatego z dużą przyjemnością wykorzystują to święto jako pretekst do wspólnej zabawy z dziećmi z sąsiedztwa i ze znajomymi. Aktorka szykuje na ten dzień duży zapas słodyczy, by obdarować wszystkich, którzy tego wieczoru zapukają do jej drzwi. Z kolei modelka przygotowała na tę okazję specjalną stylizację, która doskonale wpisze się w upiorny klimat horrorów, zaświatów i maskarady.
Grażyna Wolszczak lubi poznawać nowe zwyczaje i święta zapożyczone z zagranicy. Jeśli przypadną jej one do gustu i może w nich uczestniczyć na „swoim podwórku”, to chętnie bierze w nich udział. Aktorka zapewnia też, że nie ma nic przeciwko temu, żeby tradycje z innych krajów przenoszone były na polski grunt.
– Z przyjemnością uczestniczę w Halloween. U mnie w bloku już wisi zaproszenie dla dzieci, że zbierają się tam o 18.00 i będą wędrować, więc muszę kupić słodycze, bo one mają z tego niesamowitą frajdę, więc ja też mam frajdę – mówi agencji Newseria Lifestyle Grażyna Wolszczak, aktorka.
Również Sandra Dorsz uważa, że każda okazja jest dobra do tego, by sprawić komuś radość, a jednocześnie samemu dobrze się przy tym bawić. Jej zdaniem w tym zabieganym świecie miło jest spędzić czas w gronie dobrych znajomych i oderwać się od codziennych problemów. Plusem Halloween jest również to, że można wykazać się kreatywnością i przygotować na ten wieczór nietuzinkową stylizację.
– Będę świętowała Halloween z moimi przyjaciółmi. Wybrałam sobie już nawet kostium, więc po prostu nie mogę się doczekać, jak się cała wystylizuję. Na ten moment nie zdradzę jednak, jaki kostium sobie przygotowałam, śledźcie moje social media i wtedy się dowiecie – mówi Sandra Dorsz.
Modelka pozostawia nutkę tajemnicy i niedopowiedzenia, ale zapewnia, że szykuje dla swoich obserwatorów pewną niespodziankę.
– Mamy przygotowane kręcenie jakiegoś fajnego materiału, żeby później się to fajnie oglądało naszym obserwatorom i nie ukrywam, że właśnie szykowanie tych stylizacji troszeczkę mnie kręci. Wydaje mi się, że jako stylistka również bym się odnalazła, więc w tym roku na pewno będziemy świętować, ale czy to będzie impreza? Raczej nie – mówi.
Halloween ma zarówno swoich zwolenników, jak i zagorzałych przeciwników. Jedni je uwielbiają, inni krytykują. Każdego roku o tej porze nie milkną dyskusje na temat tego, czy to amerykańskie święto powinno być obchodzone właśnie u nas. Sandra Dorsz uważa, że wszelkie takie spory są zupełnie niepotrzebne.
– Ja nie traktuję Halloween jakoś religijnie czy niereligijnie. Nie szukam tam nigdzie żadnego drugiego dna, tylko po prostu w tym czasie się przebieramy, bawimy, podjadamy słodycze i wszystko inne nie ma znaczenia. Nie patrzymy na to pod żadnym innym względem. Po prostu jest to spotkanie ze znajomymi, gdzie można się oryginalnie wystylizować i porobić fajne rzeczy – dodaje modelka.
Czytaj także
- 2024-02-13: Maja Sablewska: Jestem w związku już bardzo długo i staram się, żeby walentynki były wtedy, kiedy mamy na to czas, a nie tylko 14 lutego
- 2024-02-12: Ewa Wachowicz: Każda okazja jest dobra do okazywania miłości i sprawiania komuś radości. Byle tylko nie robić z tego wyłącznie walentynkowej szopki serduszkowej
- 2023-10-27: Wokalistki zespołu Tulia: W dzieciństwie świętowałyśmy Halloween, strasząc sąsiadów i zbierając od nich cukierki. Dziś stawiamy przede wszystkim na dekoracje z dyni
- 2023-11-17: Michał Czernecki: Czuję się dobrze w swoim wieku. Nie cofnąłbym się ani o rok
- 2022-03-30: Daria Ładocha: Nigdy w życiu nie stresowałam się tak jak na scenie „Mask Singer”. To był mój pierwszy raz na scenie i z mikrofonem
- 2022-03-24: Grzegorz Skawiński: „Mask Singer” nie ma wartości intelektualnych. Ten program ma w trudnych czasach przynieść odrobinę rozrywki.
- 2022-02-08: Walentynki tracą na popularności. Zamierza je świętować dwa razy mniej Polaków niż przed pandemią
- 2022-02-09: Iwona Węgrowska: Lubię celebrować różne święta. W walentynki zawsze mile widziane są kwiaty i kolacja przy świecach
- 2021-10-12: PGE Polska Grupa Energetyczna przez kolejne pięć lat będzie sponsorem tytularnym PGE Narodowego. Stadion zyskał także oficjalnego patrona
- 2020-03-24: Wiktoria Gąsiewska: „W lesie dziś nie zaśnie nikt” to kino, jakiego jeszcze w Polsce nie było
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Żywienie
Filip Chajzer: Jestem samozwańczym królem kebaba. Miałem już ponad 700 zapytań o franczyzę i za dwa–trzy lata będzie to bardzo poważny biznes
Dziennikarz zamienił studio telewizyjne na budkę z kebabami i jak przekonuje, była to jedna z najlepszych decyzji w jego życiu zawodowym. Nie przejmuje się więc drwinami kolegi po fachu z TVN-u, za nic ma jakiekolwiek głosy krytyki i nie ogląda się na innych, tylko robi swoje. Wierzy bowiem, że ten biznes ma sens i szybko odniesie sukces w branży fast food. Filip Chajzer zdradza, że jego pomysł natychmiast odbił się szerokim echem. Po wyjątkowy przysmak do food trucka ustawiają się długie kolejki klientów i już teraz ma siedemset zapytań o franczyzę.
Zdrowie
Mikołaj Roznerski: W wieku 40 lat zrozumiałem, że powinienem regularnie się badać. Mam dziecko i chcę jak najdłużej żyć w zdrowiu
Aktor wspomina, że jakiś czas temu ani myślał o profilaktyce. Regularne badania spychał na margines, bo był przekonany, że jeśli dobrze się czuje i jest aktywny, to nie ma powodu do obaw. W końcu zrozumiał jednak, że nie tędy droga. Aby zachować dobre zdrowie, a w przypadku choroby móc błyskawicznie zareagować i rozpocząć leczenie, trzeba się badać. Teraz Mikołaj Roznerski zachęca też innych nieprzekonanych do tego, by zmienili podejście i nie zapominali o kontroli swojego organizmu.
Konsument
Polacy coraz częściej rezygnują z mięsa na rzecz roślinnych zamienników. Blisko połowa próbowała już produktów tego rodzaju
Już 24 proc. polskich konsumentów identyfikuje się jako fleksitarianie, a 6 proc. stosuje dietę roślinną – wynika z raportu ProVeg „Plant-Based Food in Poland”. Choć pod względem spożywanego mięsa wciąż plasujemy się w europejskiej czołówce, to ponad 40 proc. Polaków je go mniej niż rok wcześniej. – Potencjał rozwoju rynku roślinnych alternatyw w Polsce jest bardzo duży, zwłaszcza że rośnie świadomość o potrzebie ograniczenia mięsa – ocenia Marcin Tischner, public affairs coordinator w ProVeg.