Food Lies: New Short Documentary Exposes the Dangers of Ultra-Processed Foods
The documentary “Food Lies: Mentiras Procesadas” reveals the hidden health risks of ultra-processed foods and their impact on the body and mind.
With concise storytelling, visual impact, and expert insight, this documentary confronts the silent epidemic caused by chemicals, additives, and marketing manipulation in the food industry.
The 13-minute film combines investigative storytelling with a bold visual aesthetic to reveal how what we eat is not only reshaping our bodies, but also our minds. “We’re not just eating snacks — we’re consuming substances designed to addict, distract, and deteriorate,” says co-director Luis Luyando.
The project also includes the creative input of Enrique José Rodríguez, who served as Associate Producer. A seasoned communicator with a background in branding, media, and motivational coaching, Rodríguez brings a deep understanding of how messages can shift consumer awareness and behavior.
The documentary features expert commentary from:
Belén Maldonado, Dietitian
Carina Castro Fumero, Clinical Psychologist
Michelle Peiret, Nutritionist and Wellness Coach
Simón Álvarez, Researcher and Food Educator
Together, they explore how foods that dominate grocery shelves — from sugary cereals to pre-packaged snacks — are linked to rising rates of obesity, diabetes, mental health disorders, and loss of agency over personal health.
In a media landscape saturated with food marketing, “Food Lies: Mentiras Procesadas” dares to ask:
What if breakfast is poison?
What if what we eat is programming us?
What if your food is lying to you?
The film marks a new chapter in short documentaries using storytelling to educate and spark critical thinking on issues affecting the Hispanic community and beyond.
“People deserve to know what’s in their food and how it’s impacting their lives. We created this as a wake-up call,” says Willy Martin, co-director and Emmy-winning producer.
Willy Martin
LUMA Creative Management
+1 786-200-0457
email us here
Legal Disclaimer:
EIN Presswire provides this news content "as is" without warranty of any kind. We do not accept any responsibility or liability for the accuracy, content, images, videos, licenses, completeness, legality, or reliability of the information contained in this article. If you have any complaints or copyright issues related to this article, kindly contact the author above.

Dialogue with Three Chords and brooklynONE Productions Celebrate Pride Month with Night of Original Theatre
Business Solutions Marketing Group Unveils AI Video Marketing Program: Propelling Small Businesses to Google Page ONE
Eylsia, Rising Filipina Pop Artist, Explores the Promise and Challenges of AI in Music
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Ze względu na różnice w cenach surowce wtórne przegrywają z pierwotnymi. To powoduje problemy branży recyklingowej
Rozporządzenie PPWR stawia ambitne cele w zakresie wykorzystania recyklatów w poszczególnych rodzajach opakowań. To będzie oznaczało wzrost popytu na materiały wtórne pochodzące z recyklingu. Obecnie problemy branży recyklingu mogą spowodować, że popyt będzie zaspokajany głównie przez import. Dziś do dobrowolnego wykorzystania recyklatów nie zachęcają przede wszystkim ceny – surowiec pierwotny można kupić taniej niż ten z recyklingu.
Przemysł spożywczy
Rośnie presja konkurencyjna na unijne rolnictwo. Bez rekompensat sytuacja rolników może się pogarszać

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. System rolno-spożywczy, oparty na jednolitym rynku europejskim, wytwarza ponad 900 mld euro wartości dodanej. Jego konkurencyjność stoi jednak przed wieloma wyzwaniami – to przede wszystkim eksport z Ukrainy i niedługo także z krajów Mercosur, a także presja związana z oczekiwaniami konsumentów i Zielonym Ładem. Bez rekompensat rolnikom może być trudno tym wyzwaniom sprostać.
Transport
Infrastruktury ładowania elektryków przybywa w szybkim tempie. Inwestorzy jednak napotykają szereg barier

Liczba punktów ładowania samochodów elektrycznych wynosi dziś ok. 10 tys., a tempo wzrostu wynosi ok. 50 proc. r/r. Dynamika ta przez wiele miesięcy była wyższa niż wyniki samego rynku samochodów elektrycznych, na które w poprzednim roku wpływało zawieszenie rządowych dopłat do zakupu elektryka. Pierwszy kwartał br. zamknął się 22-proc. wzrostem liczby rejestracji w ujęciu rocznym, ale kwiecień przyniósł już wyraźne odbicie – o 100 proc.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.