Apetyt na (ostre) życie
Soul&Mind
ul. Grudzieniec 102b
60-621 POZNAŃ
ewa.kawiecka|soulandmind.pl| |ewa.kawiecka|soulandmind.pl
+ 48 664979170
https://www.soulandmind.pl/
Nie tylko wyjątkowo smakuje, ale też pomaga przyspieszyć metabolizm i możliwe, że wydłuża życie. Ostre jedzenie, bo o nim mowa, ma wielu amatorów. To często osoby, które bardziej od innych, skłonne są do podejmowania ryzyka i otwierania się na nowe doświadczenie. Oto, dlaczego warto sięgać po pikantne potrawy i dodatki.
Z przeprowadzonych na Uniwersytecie Stanowym w Pensylwanii badań wynika, że istnieje powiązanie między otwartością na silniejsze doznania smakowe i doświadczaniem w życiu przygód. Osoby, które preferują wyraziste smaki z entuzjazmem podejmują się takich aktywności, jak skoki ze spadochronem czy dalekie podróże. Wnioski z badania wskazują na to, że po pikantne potrawy sięgają częściej ci, którzy lubią aby ich codzienność także była nieoczywista.
To nie jedyny zaskakujący fakt na temat przypraw. Ich obecność w diecie pomaga przyspieszyć metabolizm, co ma dobroczynny wpływ na sylwetkę, ale też ułatwia proces trawienia, zwłaszcza ciężkich, tłustych dań. Dzięki tego typu dodatkom do potraw możemy także dostarczyć organizmowi substancji o silnym potencjale antyoksydacyjnym. Według badań przeprowadzonych przez uczonych z Chińskiej Akademii Nauk Medycznych jedzenie ostrych potraw może wydłużać życie nawet o 14%[1].
Dlatego warto do swojej diety, o ile nie istnieją ku temu żadne medyczne przeciwskazania, włączyć ostre potrawy lub dodatki. Jednym z nich może być Majonez kielecki z papryką chipotle, w którym smak majonezu idealnie komponuje się z wyrazistymi papryczkami. Produkt dostępny na rynku od jesieni br. podbija konsekwentnie podniebienia konsumentów, ale też zwrócił na siebie uwagę jurorów XXVI Międzynarodowych Targów Biznes – Żywność – Medycyna, które odbyły się w Rzeszowie w listopadzie 2023. Produkowany przez firmę Wytwórczą Spółdzielnię Pracy „Społem” otrzymał tam Złoty Medal.
Połączenie tradycyjnego, polskiego majonezu z nieoczywistym elementem latynoskiej kuchni to propozycja nie tylko dla miłośników mocnych wrażeń. Mogą sięgnąć po niego również ci, których interesują kulinarne nowości, a zamiast skoków ze spadochronem i przekraczania kolejnych granic lubią eksperymenty we własnej kuchni. Ponadto warto pamiętać, że ostre przyprawy mają także właściwości rozgrzewające, a te przy zimowej aurze bardzo się przydają.
[1] Spicy Foods Linked To Longer Life, Study Finds (forbes.com)

DPD Polska otwiera nowoczesną sortownię - Hub Drobnicowy (HDR) w Swędowie pod Łodzią

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Od polowania na promocje, po zakupy w łazience: zaskakujące zwyczaje zakupowe Polaków w badaniu Dni Wiosennych Okazji Amazon.pl
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień
Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.
Prawo
Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.