Komunikaty PR

Apetyt na (ostre) życie

2023-12-12  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Ewa Kawiecka
Soul&Mind

ul. Grudzieniec 102b
60-621 POZNAŃ
ewa.kawiecka|soulandmind.pl| |ewa.kawiecka|soulandmind.pl
+ 48 664979170
https://www.soulandmind.pl/

Nie tylko wyjątkowo smakuje, ale też pomaga przyspieszyć metabolizm i możliwe, że wydłuża życie. Ostre jedzenie, bo o nim mowa, ma wielu amatorów. To często osoby, które bardziej od innych, skłonne są do podejmowania ryzyka i otwierania się na nowe doświadczenie. Oto, dlaczego warto sięgać po pikantne potrawy i dodatki.

Z przeprowadzonych na Uniwersytecie Stanowym w Pensylwanii badań wynika, że istnieje powiązanie między otwartością na silniejsze doznania smakowe i doświadczaniem w życiu przygód. Osoby, które preferują wyraziste smaki z entuzjazmem podejmują się takich aktywności, jak skoki ze spadochronem czy dalekie podróże. Wnioski z badania wskazują na to, że po pikantne potrawy sięgają częściej ci, którzy lubią aby ich codzienność także była nieoczywista.

To nie jedyny zaskakujący fakt na temat przypraw. Ich obecność w diecie pomaga przyspieszyć metabolizm, co ma dobroczynny wpływ na sylwetkę, ale też ułatwia proces trawienia, zwłaszcza ciężkich, tłustych dań. Dzięki tego typu dodatkom do potraw możemy także dostarczyć organizmowi substancji o silnym potencjale antyoksydacyjnym. Według badań przeprowadzonych przez uczonych z Chińskiej Akademii Nauk Medycznych jedzenie ostrych potraw może wydłużać życie nawet o 14%[1].

Dlatego warto do swojej diety, o ile nie istnieją ku temu żadne medyczne przeciwskazania, włączyć ostre potrawy lub dodatki. Jednym z nich może być Majonez kielecki z papryką chipotle, w którym smak majonezu idealnie komponuje się z wyrazistymi papryczkami. Produkt dostępny na rynku od jesieni br. podbija konsekwentnie podniebienia konsumentów, ale też zwrócił na siebie uwagę jurorów XXVI Międzynarodowych Targów Biznes – Żywność – Medycyna, które odbyły się w Rzeszowie w listopadzie 2023. Produkowany przez firmę Wytwórczą Spółdzielnię Pracy „Społem” otrzymał tam Złoty Medal.

Połączenie tradycyjnego, polskiego majonezu z nieoczywistym elementem latynoskiej kuchni to propozycja nie tylko dla miłośników mocnych wrażeń. Mogą sięgnąć po niego również ci, których interesują kulinarne nowości, a zamiast skoków ze spadochronem i przekraczania kolejnych granic lubią eksperymenty we własnej kuchni. Ponadto warto pamiętać, że ostre przyprawy mają także właściwości rozgrzewające, a te przy zimowej aurze bardzo się przydają.

 


[1] Spicy Foods Linked To Longer Life, Study Finds (forbes.com)

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Soul&Mind
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Handel DPD Polska otwiera nowoczesną sortownię - Hub Drobnicowy (HDR) w Swędowie pod Łodzią Biuro prasowe
2025-04-14 | 06:00

DPD Polska otwiera nowoczesną sortownię - Hub Drobnicowy (HDR) w Swędowie pod Łodzią

Nowa, piąta już w Polsce sortownia DPD Polska to strategiczna inwestycja firmy, której celem jest dalsza optymalizacja procesów logistycznych oraz zwiększenie
Handel Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Handel Od polowania na promocje, po zakupy w łazience: zaskakujące zwyczaje zakupowe Polaków w badaniu Dni Wiosennych Okazji Amazon.pl
2025-03-25 | 06:00

Od polowania na promocje, po zakupy w łazience: zaskakujące zwyczaje zakupowe Polaków w badaniu Dni Wiosennych Okazji Amazon.pl

Wystartowały Dni Wiosennych Okazji w sklepie Amazon.pl, które potrwają do 31 marca 2025 r., oferując siedem dni wyjątkowych promocji na dziesiątki tysięcy produktów we

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Szkolenie Online IMM

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień

Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.

Prawo

Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.