Co warto robić, by Dzień bez Śmiecenia trwał cały rok?
Wpływ śmieci na środowisko naturalne i segregacja odpadów to tematy, które cały czas wymagają edukacji i kształtowania właściwych nawyków – nie tylko z okazji odbywającego się corocznie w maju Dnia bez Śmiecenia. Jedno jest pewne: w kwestiach tych trzeba edukować już od najmłodszych lat – tylko w ten sposób jesteśmy w stanie stworzyć fundamenty pod zdrowe, przyjazne naturze podejście do tych tematów. Jak to robić? Podpowiadamy.
Segreguj plastik
Nie wszyscy wiedzą, że już od tego roku zgodnie z Dyrektywą Plastikową Parlamentu Europejskiego obowiązuje zakaz wprowadzania do obrotu 10 plastikowych produktów jednorazowego użytku – patyczków higienicznych, sztućców, talerzy, słomek, mieszadełek do napojów, patyczków do balonów, pojemników do żywności i styropianowych kubeczków. To bardzo dobry przykład, by wytłumaczyć dziecku w prosty sposób, dlaczego to takie ważne.
– Jak podaje WWF, w ciągu roku w morzach i oceanach ląduje ponad 8 milionów ton plastiku. Rozkład takich śmieci trwa setki, a nawet tysiące lat. Co więcej, z powodu śmieci w akwenach ginie rocznie ponad milion zwierząt. Co możemy z tym zrobić? Segregować, by następnie w procesie recyclingu stare opakowania i przedmioty zyskały nowe życie lub nową rolę – radzi Marcin Kostrzyński, przyrodnik i autor cyklu „Marcin z lasu”, ekspert ekologicznego programu edukacyjnego dla dzieci przedszkolnych i uczniów pierwszych trzech klas szkoły podstawowej „Kubusiowi Przyjaciele Natury”.
Zacznijmy od siebie
Nic tak nie działa na wyobraźnię dziecka, jak przykład idący ze strony rodziców. Wprowadźmy w naszym gospodarstwie domowym parę prostych zasad zero waste, które nie utrudnią nam życia, a znacząco zmniejszą ślad, jaki pozostawiamy w środowisku.
– Wszyscy już chyba nosimy własne torby na zakupy – jest to oznaka świadomości ekologicznej, którą lubimy się chlubić. Kolejnym krokiem niech będzie rezygnacja z foliowych torebek, w które przyzwyczailiśmy się pakować warzywa i owoce w markecie. Na zakupy możemy wziąć ze sobą wielorazowy pojemnik na ser czy wędliny albo poprosić o zapakowanie w papier. Do kawiarni weźmy własny kubek termiczny. Dawajmy przedmiotom drugie życie. Opakowanie po lodach wykorzystajmy do zabrania przekąski do pracy. Przechowujmy żywność tak, aby zdążyć ją zjeść, zanim straci ważność. Pielęgnujmy ubrania, aby służyły nam jak najdłużej. Zanim kupimy nowy sprzęt elektroniczny, spróbujmy naprawić stary. To tylko niektóre z wielu zasad zero waste – zachęca Marcin Kostrzyński.
Stary dobry recykling?
O recyklingu napisano już całe tomy. A jednak wciąż mamy wątpliwości, kiedy wyrzucamy niektóre śmieci. Co z blistrem po lekach? A skórka po żółtym serze? Czy butelkę po jogurcie trzeba myć, zużywając kolejne litry wody? Na szczęście każdy taki dylemat można rozwiązać, sprawdzając daną kwestię w Internecie. Aby uniknąć tego problemu w przyszłości, warto listę problematycznych śmieci umieścić na lodówce. Zachęćmy dzieci do stworzenia takiej infografiki, a potem wspólnie ją uzupełniajmy. To świetna motywacja dla naszych pociech do zwrócenia uwagi na kwestię segregowania śmieci.
– Mimo iż segregację śmieci wprowadzono lata temu, wciąż popełniamy błędy. W Polsce obecnie wytwarza się 135 milionów ton odpadów rocznie, dlatego tak ważne jest, aby uczyć prawidłowej segregacji już od przedszkola. Program „Kubusiowi Przyjaciele Natury” już od 14 lat edukuje dzieci, jak dbać o środowisko naturalne, m.in. poprzez segregację i recykling. Na stronie https://przyjacielenatury.pl/ można znaleźć bezpłatne materiały edukacyjne, dzięki którym rodzice mogą przekazywać tę bezcenną wiedzę swoim pociechom – podkreśla Marcin Kostrzyński.
Przyjemne z pożytecznym
Co łączy Berlin, Paryż, Sztokholm, Nowy Jork, Krosno Odrzańskie, Jaworzno i Piwniczną-Zdrój? We wszystkich tych miejscach organizowano imprezy ploggingowe. Plogging to najnowszy trend wywodzący się ze Szwecji. Nazwa pochodzi od szwedzkiego słowa „plocka upp” – podnosić i międzynarodowego słowa „jogging”.
– Plogging polega na bieganiu i zbieraniu przy tym śmieci. Wszystko zaczęło się od inicjatywy szwedzkiego aktywisty Erika Ahlströma, który podczas własnych sesji joggingowych zbierał śmieci z ulic Sztokholmu. Za jego przykładem poszli inni i tak trend rozprzestrzenił się na cały świat. To świetna inicjatywa, która przynosi mnóstwo pożytku nie tylko naszemu zdrowiu, ale i środowisku. Z okazji Dnia bez Śmiecenia, który powinniśmy świętować praktycznie codziennie, zachęćmy dzieci do rodzinnego ploggingu. Urządźmy konkurs na najszybszego lub najskuteczniejszego zbieracza śmieci. A jeśli nie lubimy biegać, weźmy na spacer po lesie czy na plażę worek, do którego zbierzemy napotkane odpady. To wspaniały zwyczaj, który możemy przekazać następnemu pokoleniu – zachęca Marcin Kostrzyński, ekspert programu „Kubusiowi Przyjaciele Natury”, do którego nowej edycji zapisy ruszą już jesienią.

Amazon 5. rok z rzędu największym na świecie korporacyjnym nabywcą energii odnawialnej

Poznaliśmy zwycięzców globalnego konkursu "Go Green with Taiwan"

Klątwa jednorazowego plastiku
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień
Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.
Prawo
Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.