Komunikaty PR

Co wspólnego ma gastronomia z IT?

2023-04-21  |  13:00
Biuro prasowe

POS-y, które zrewolucjonizowały gastro

Współczesne sprzęty do obsługi gastronomii posiadają zaawansowane funkcje, pozwalające na prowadzenie sprzedaży w sposób zautomatyzowany i bardziej precyzyjny. W efekcie wzrasta szybkość obsługi, na czym zależy nie tylko właścicielom lokali, ale i gościom.

Nowoczesne systemy chmurowe POS (Point of Sale) od lat zyskują coraz większą popularność w branży. Są to oprogramowania które integrują wiele funkcji gastronomicznych w jednym miejscu. Wśród nich m.in.: zamówienia, obsługa stolików, modyfikacja menu, raportowanie, wystawianie faktur czy rozliczanie. Dzięki temu pracownicy restauracji są w stanie działać znacznie efektywniej.

Oprogramowania do systemów POS

Programy POS dla gastronomii są w pełni dostosowane do tego, z jakimi problemami czy wyzwaniami mierzą się pracownicy gastro. Nowoczesne oprogramowania cechują się łatwą obsługą i dostosowaniem do specyfiki danego lokalu. Za ich pomocą można łatwo zarządzać kuchnią, a także tworzyć menu czy listy składników, w tym przepisów na potrawy. Ułatwia to zarówno planowanie jak i kontrolę kosztów.

Tworząc nowe oprogramowanie dla gastronomii, iD POS, koncentrowaliśmy się na tym, by zapewnić właścicielom lokali narzędzie tak proste w obsłudze jak używanie smartfona. Chcieliśmy maksymalnie obniżyć subskrybentom próg wejścia, by czuli, że sami, za pomocą kilku kliknięć mogą modyfikować ustawienia i zarządzać biznesem. Obserwowaliśmy, że w tym kierunku zmierza rynek technologiczny, który staje się dostępny dla każdego, i przełożyliśmy to na rynek gastronomii – komentuje Mateusz Dudek, przedstawiciel marki iD POS.

Integracje oprogramowań z urządzeniami

Integracja systemów POS z urządzeniami mobilnymi, takimi jak tablety i smartfony, staje się coraz bardziej popularna w gastronomii. Pozwala to na szybsze i bardziej wydajne obsługiwanie klientów. Kelnerzy mogą przeglądać menu, przyjmować zamówienia, drukować paragony i rozliczać rachunki bezpośrednio z urządzenia mobilnego.

Śledzimy nowości na rynku technologii dla gastronomii, ponieważ chcemy, by nasz zespół korzystał z rekomendowanych, najlepszych rozwiązań. Zupełnie nie wyobrażam dziś sobie pracy w systemie analogowym. Zapisywanie wszystkich danych w chmurze, do której mamy stały dostęp z dowolnego urządzenia, znacznie usprawnia nam prowadzenie lokalu – wskazuje Konrad Czekański z Restauracji Paradiso Kitchen & Cocktails.

Choć w restauracjach czy barach z reguły nie szukamy nowości technologicznych, to trudno dziś o lokal, który nie korzysta z takich rozwiązań. Zdaniem ekspertów trend ten będzie się pogłębiał, a kolejne lata przyniosą nam jeszcze silniejsze zespolenie tych dwóch, na pozór odległych sobie branż

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Prawo

Firma

Były prezes PGE: OZE potrzebuje wsparcia magazynów energii. To temat traktowany po macoszemu

Choć udział odnawialnych źródeł energii w miksie energetycznym Polski jest stosunkowo wysoki i rośnie, to ten przyrost jest chaotyczny i nierównomiernie rozłożony miedzy technologiami – wskazuje Forum Energii. Dodatkowo OZE potrzebują wsparcia magazynów energii, a zdaniem Wojciecha Dąbrowskiego, prezesa Fundacji SET, ten temat jest traktowany po macoszemu. Brak magazynów powoduje, że produkcja energii z OZE jest tymczasowo wyłączana, co oznacza marnowanie potencjału tych źródeł.

Infrastruktura

Wzrost wynagrodzeń ekip budowlanych najmocniej wpływa na koszty budowy domu. Zainteresowanie inwestorów mimo to nieznacznie wzrasta

Budowa metra kwadratowego domu w Polsce kosztuje od 5,55 do 6 tys. zł w zależności od województwa – wynika z najnowszych analiz firmy Sekocenbud. Najdrożej jest w Warszawie, gdzie cena za metr kwadratowy domu przekroczyła już 6,2 tys. zł. Na przyrosty kosztów budowy domu wpływają zarówno drożejące materiały budowlane, jak i wyższe wynagrodzenia pracowników. Inwestorzy nie rezygnują jednak z budowy domów jednorodzinnych, co ma związek m.in. z wciąż wysokimi cenami mieszkań czy też obniżką stóp procentowych.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.