Co wspólnego ma gastronomia z IT?
POS-y, które zrewolucjonizowały gastro
Współczesne sprzęty do obsługi gastronomii posiadają zaawansowane funkcje, pozwalające na prowadzenie sprzedaży w sposób zautomatyzowany i bardziej precyzyjny. W efekcie wzrasta szybkość obsługi, na czym zależy nie tylko właścicielom lokali, ale i gościom.
Nowoczesne systemy chmurowe POS (Point of Sale) od lat zyskują coraz większą popularność w branży. Są to oprogramowania które integrują wiele funkcji gastronomicznych w jednym miejscu. Wśród nich m.in.: zamówienia, obsługa stolików, modyfikacja menu, raportowanie, wystawianie faktur czy rozliczanie. Dzięki temu pracownicy restauracji są w stanie działać znacznie efektywniej.
Oprogramowania do systemów POS
Programy POS dla gastronomii są w pełni dostosowane do tego, z jakimi problemami czy wyzwaniami mierzą się pracownicy gastro. Nowoczesne oprogramowania cechują się łatwą obsługą i dostosowaniem do specyfiki danego lokalu. Za ich pomocą można łatwo zarządzać kuchnią, a także tworzyć menu czy listy składników, w tym przepisów na potrawy. Ułatwia to zarówno planowanie jak i kontrolę kosztów.
Tworząc nowe oprogramowanie dla gastronomii, iD POS, koncentrowaliśmy się na tym, by zapewnić właścicielom lokali narzędzie tak proste w obsłudze jak używanie smartfona. Chcieliśmy maksymalnie obniżyć subskrybentom próg wejścia, by czuli, że sami, za pomocą kilku kliknięć mogą modyfikować ustawienia i zarządzać biznesem. Obserwowaliśmy, że w tym kierunku zmierza rynek technologiczny, który staje się dostępny dla każdego, i przełożyliśmy to na rynek gastronomii – komentuje Mateusz Dudek, przedstawiciel marki iD POS.
Integracje oprogramowań z urządzeniami
Integracja systemów POS z urządzeniami mobilnymi, takimi jak tablety i smartfony, staje się coraz bardziej popularna w gastronomii. Pozwala to na szybsze i bardziej wydajne obsługiwanie klientów. Kelnerzy mogą przeglądać menu, przyjmować zamówienia, drukować paragony i rozliczać rachunki bezpośrednio z urządzenia mobilnego.
Śledzimy nowości na rynku technologii dla gastronomii, ponieważ chcemy, by nasz zespół korzystał z rekomendowanych, najlepszych rozwiązań. Zupełnie nie wyobrażam dziś sobie pracy w systemie analogowym. Zapisywanie wszystkich danych w chmurze, do której mamy stały dostęp z dowolnego urządzenia, znacznie usprawnia nam prowadzenie lokalu – wskazuje Konrad Czekański z Restauracji Paradiso Kitchen & Cocktails.
Choć w restauracjach czy barach z reguły nie szukamy nowości technologicznych, to trudno dziś o lokal, który nie korzysta z takich rozwiązań. Zdaniem ekspertów trend ten będzie się pogłębiał, a kolejne lata przyniosą nam jeszcze silniejsze zespolenie tych dwóch, na pozór odległych sobie branż

Smak zaczyna się od mięsa

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Ochrona środowiska

Państwowa Agencja Atomistyki przygotowuje się do nadzoru nad pierwszą polską elektrownią jądrową. Kluczową kwestią jest bezpieczeństwo
Trwają przygotowania do budowy pierwszej w Polsce elektrowni jądrowej na Pomorzu. Zgodnie z harmonogramem przedstawianym przez rząd fizyczna budowa ma ruszyć w 2028 roku, a początek eksploatacji pierwszego bloku planuje się na 2036 rok. Również Państwowa Agencja Atomistyki przygotowuje się do realizacji zadań związanych z dozorem nad budową, rozruchem i eksploatacją nowej jednostki. Kluczowe są kwestie związane z bezpieczeństwem jądrowym i ochroną radiologiczną obiektu.
Ochrona środowiska
K. Wyszkowski: Porozumienie paryskie to duże osiągnięcie. Odwrót USA tego nie zmieni

Z danych Climate Action Tracker wynika, że do końca lutego br. tylko 18 państw sygnatariuszy porozumienia paryskiego zaktualizowało swoje plany realizacji celów klimatycznych do 2035 roku. Chociaż walka z rosnącymi emisjami CO2 nie postępuje w takim tempie, jakie jest wymagane, to samo porozumienie klimatyczne z Paryża należy uznać za osiągnięcie, które przyniesie efekty. Zdaniem Kamila Wyszkowskiego z UN GCNP nie powinno tego zmienić nawet wycofanie się z niego Stanów Zjednoczonych.
Ochrona środowiska
Konkurs NCBR i Orlenu ma wesprzeć najciekawsze rozwiązania dla przemysłu rafineryjno-petrochemicznego. Na ich rozwój trafi blisko 200 mln zł

Niemal 200 mln zł trafi na realizację innowacyjnych projektów dla przemysłu rafineryjno-petrochemicznego. NCBR i Orlen w ramach konkursu NEON III chcą znaleźć partnerów wśród instytucji naukowych i technologicznych do działania w trzech obszarach: dekarbonizacji, cyfryzacji i gospodarki obiegu zamkniętego. Nabór wniosków potrwa do 30 czerwca br.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.