Komunikaty PR

Czemu seniorzy powinni pić mleko?

2022-07-05  |  13:45
Biuro prasowe
Kontakt

Promocja
Polska Izba Mleka

ul. Mickiewicza 7/23
15-213 Białystok
promocja|izbamleka.pl| |promocja|izbamleka.pl
693260235
www.izbamleka.pl

Nie ulega wątpliwości, że o dobrym wpływie picia mleka na zdrowie dzieci i młodzieży mówi się całkiem dużo. Jak się jednak okazuje, przynosi ono również wiele korzyści zdrowotnych seniorom. Kampania „Mamy kota na punkcie mleka” sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka prezentuje pięć pierwiastków i związków chemicznych ważnych dla zdrowia osób po sześćdziesiątce.

Wapń

Jedną z głównych zalet mleka jest jego wysoki poziom wapnia, niezbędnego składnika odżywczego do budowy i utrzymywania dużej wytrzymałości kości. Nie każdy jednak wie, iż mleko wpływa pozytywnie na zdrowie kości osób w każdym wieku, także seniorów. Wapń jest niezwykle ważny w zapobieganiu osteoporozie, zwłaszcza u starszych osób. Jedna szklanka mleka 2% zawiera ok. 300 mg wapnia, co stanowi prawie połowę zalecanego dziennego spożycia tego pierwiastka dla seniorów.

Glutation

Glutation to naturalnie występujące w ludzkim ciele białko, które spełnia kilka niezwykle ważnych funkcji. Wśród nich zwiększa odporność, usuwa wolne rodniki, a także odtruwa organizm. Niestety wraz z wiekiem maleje zdolność naszych organizmów do syntezowania tego białka. 

Okazuje się, że istnieje korelacja między spożyciem mleka a poziomem glutationu w mózgach u osób starszych. W artykule opublikowanym w The American Journal of Clinical Nutrition zaprezentowane zostały wyniki badań, które dowiodły, iż picie mleka zwiększa poziom glutationu, który z kolei zmniejsza stres oksydacyjny związany np. z chorobą Alzheimera.

Proteiny

Sarkopenia to powiązany z wiekiem zespół utraty masy mięśniowej, objawiający się także ich osłabieniem i zwłóknieniem. Sarkopenia staje się zauważalna u wszystkich osób powyżej 50. roku życia. Szacuje się, że zaczynamy wtedy tracić do 1% masy mięśniowej na rok.

Należy pamiętać, iż kluczowym składnikiem odżywczym dla zdrowia mięśni seniorów jest białko, a jego doskonałym źródłem - niezależnie od wieku - pozostaje mleko. Dlatego też spożywanie mleka w odpowiednich ilościach połączone z ćwiczeniami siłowymi może hamować sarkopenię. Spowolnienie sarkopenii oznacza większą sprawność i samodzielność w wieku emerytalnym. 

Potas

Na niedobór tego pierwiastka osoby starsze są szczególnie narażone. Wiele bowiem lekarstw dla seniorów ma właściwości moczopędne, co sprawia, że o deficyt potasu u starszej osoby zażywającej tego rodzaju medykamenty jest wyjątkowo łatwo. Jeśli z kolei niedoborom potasu towarzyszy nadmiar sodu we krwi, skutkować może to zbyt wysokim ciśnieniem krwi. To z kolei wiąże się ryzykiem udaru, zawału serca czy przewlekłej choroby nerek. Choć wszyscy, niezależnie od wieku, spożywamy za dużo soli, to dieta bogata w potas może zmniejszać ryzyko zbyt wysokiego ciśnienia krwi i wszystkich z nim związanych przypadłości.

Witamina D

Nasze organizmy wytwarzają witaminę D dzięki ekspozycji na światło słoneczne i to właśnie dzięki słońcu zaspokajamy większość zapotrzebowania na nią. Niestety, wraz z wiekiem spada zdolność naszej skóry do jej wytwarzania. Ale czemu właściwie witamina D jest tak ważna? Otóż spełnia ona zasadniczą rolę we wchłanianiu wapnia, który jest niezwykle istotny dla naszych kości. Mleko to bardzo dobre źródło witaminy D, dzięki której jesteśmy w stanie lepiej przyswajać wapń – zmniejszający ryzyko osteoporozy czy złamania.

Pijmy mleko niezależnie od wieku

Jak widzimy, mleko posiada wiele pozytywnych właściwości. Spowalnia utratę masy kostnej i mięśniowej, zaopatruje nas również w witaminę D. Mleko i produkty mleczne to świetne źródła białka i wapnia, a naszym organizmom dostarcza energii pomagającej zachować aktywność w wieku senioralnym. Białko w mleku pomaga zachować kondycję mięśni, a szeroka dostępność i uniwersalność tego napoju sprawiają, iż mleko jest niezwykle cennym składnikiem diety.

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Polska Izba Mleka
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Rady Podatkowej

Targi Bezpieczeństwa

Motoryzacja

UE dąży do większej samodzielności w dostępie do surowców krytycznych. Częściowo pozyska je z recyklingu baterii

Zgodnie z aktem o surowcach krytycznych władze unijne dążą do zwiększenia niezależności w zakresie ich dostaw od Chin i innych krajów  trzecich. Do 2030 roku ze źródeł zewnętrznych ma pochodzić nie więcej niż 65 proc. rocznego zużycia każdego z surowców. Z kolei 25 proc. ma pochodzić z recyklingu. – Te cele nie są nadambitne, bo recykling to relatywnie młoda część gospodarki, więc legislacja, która narzuca te poziomy odzysku i recyklingu to jedno, a realia to drugie – mówi Paweł Jarski, prezes zarządu Elemental Holding. Podkreśla jednak, że Europa ma duży potencjał w zwiększeniu odzysku i przetwarzania cennych surowców

Konsument

Konsumenci doceniają działania firm na rzecz środowiska i społeczeństwa. Dla przedsiębiorstw to szansa na rozwój

Zrównoważony rozwój staje się coraz ważniejszym elementem strategii biznesowych firm. Podmioty wdrażające długofalową strategię ESG mogą liczyć na korzyści finansowe, większe zainteresowanie inwestorów oraz poprawę klimatu i społecznej akceptacji. Spółki i przedsiębiorcy, którzy realizują inwestycje zgodnie z najwyższymi standardami środowiskowymi i społecznymi otrzymali Diamenty Zrównoważonej Gospodarki podczas konferencji Sustainable Economy Summit.

Edukacja

Poziom kompetencji cyfrowych Polaków na bardzo niskim poziomie. Spowalnia to cyfryzację gospodarki i firm

Na tle mieszkańców innych państw UE poziom kompetencji cyfrowych Polaków utrzymuje się na bardzo niskim poziomie – wynika z ostatnich danych Eurostat. Niecała połowa deklaruje posiadanie przynajmniej podstawowych umiejętności cyfrowych, a 20 proc. – więcej niż podstawowe. Staje to na drodze do cyfryzacji gospodarki i zwiększenia produktywności przedsiębiorstw.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.