Komunikaty PR

Danone wspiera talenty i nawiązuje współpracę z Politechniką Śląską

2024-06-13  |  10:00
Biuro prasowe

Fabryka serków i jogurtów Danone w Bieruniu nawiązała strategiczną współpracę z Politechniką Śląską otwierając nowe możliwości dla studentów oraz integrując świat biznesu z nauką. Jej kluczowym celem jest objęcie patronatem kierunku kształcenia Zarządzanie i Inżynieria Produkcji prowadzonym na Wydziale Inżynierii Materiałowej oraz Zarządzania i Organizacji. Inicjatywa ma na celu rozwój utalentowanych studentów kierunków technicznych oraz umożliwienie im zdobycia cennego doświadczenia w nowoczesnym środowisku produkcyjnym.

Współpraca nawiązana 16 maja br. pomiędzy Politechniką Śląską a fabryką Danone w Bieruniu opiera się przede wszystkim na wzajemnej wymianie doświadczeń i dzieleniu się wiedzą i potrzebami zarówno studentów jak i ekspertów Danone. Jednym z realizowanych w ramach porozumienia działań będą projekty typu Project Based Learning. W każdym semestrze studenci będą mogli opracowywać studium przypadku na podstawie realnego wyzwania czy autentycznej potrzeby (np. na konkretną analizę) występującej w zakładzie produkcyjnym.

Nawiązanie współpracy z takim partnerem jak Danone to dla studentów naszej Uczelni duża szansa na zdobycie cennej wiedzy i doświadczenia w praktyce. Zakłady produkcyjne w Bieruniu to jeden z największych w regionie pracodawców zatrudniających i oferujących rozwój osobom z technicznymi kwalifikacjami. Głęboko wierzymy, że nasza współpraca będzie także okazją do podejmowania wielu wspólnych inicjatyw łączących świat nauki ze światem biznesu – mówi prof. Krzysztof Nowacki, Kierownik Katedry Inżynierii Produkcji, Wydział Inżynierii Materiałowej Politechniki Śląskiej.

Nauka poprzez działanie

Zakład produkcyjny Danone oferuje także studentom – zarówno Politechniki Śląskiej, jak i innych uczelni technicznych – możliwość odbycia stażu. Podczas praktyk studenci będą mieli okazję rozwinąć swoje umiejętności zarówno techniczne, jak i liderskie.

Jesteśmy podekscytowani możliwością otwarcia naszych drzwi dla studentów, z którymi podzielimy się naszym podejściem do zarządzania produkcją. Podczas rocznego stażu powierzamy im dużą odpowiedzialność, ale również dajemy możliwość prowadzenia prac badawczych czy zbierania informacji do prac zaliczeniowych. Uważamy, że ten model współpracy jest cenny dla dwóch stron – mówi Robert Eliasz, Dyrektor Fabryki Danone w Bieruniu.

Praktyki oferowane przez fabrykę Danone w Bieruniu to idealne rozwiązanie dla studentów, którzy chcą połączyć naukę z rozwojem i zdobywaniem doświadczenia w międzynarodowej organizacji będącej jednym z liderów na rynku żywności. Fabryka Danone w Bieruniu to kluczowe centrum produkcji w Europie. To tu powstają serki i jogurty takich marek jak Danio, Danonki czy Activia, które trafiają na rynek krajowy oraz do ponad 20 krajów na całym świecie.

Staż w fabryce odgrywa dla mnie kluczową rolę. Uważam go za naprawdę solidny początek mojej kariery, dający mi przede wszystkim możliwość zdobycia ogromnej wiedzy od przyjaznych i otwartych ludzi, którzy chętnie dzielą się swoim doświadczeniem – mówi Wiktoria Wanczura, stażystka w zakładzie produkcyjnym Danone, studentka Politechniki Śląskiej.

Szczegóły dot. rekrutacji można znaleźć na stronie: Job Details (danone.com).

Nowoczesne miejsce pracy

W Danone rozwój umiejętności zarówno stałych pracowników, jak i nowo pozyskanych talentów jest kluczowy. W 2023 roku w fabryce uruchomiono nowy prestiżowy system zarządzania produkcją Integrated Work System (IWS), z którego korzystają firmy z branży FMCG na całym świecie. Jego celem jest osiąganie lepszych wyników i rozwój umiejętności pracowników.

Zakład produkcyjny Danone w Bieruniu to  nowoczesne miejsce pracy, co potwierdza choćby ostatnio otrzymana nagroda Lean Diamonds Award 2023 przyznana za wykorzystanie rozwiązań cyfrowych w procesach wytwarzania, m.in. w zakresie podnoszenia efektywności rozwiązywania problemów czy zarządzania komunikacją. Fabryka jest ceniona również za innowacyjność i rozwiązania z zakresu ochrony środowiska, za sprawnie funkcjonujący system zarządzania środowiskowego ISO 14001 czy wysokie wskaźniki odzysku i recyklingu odpadów.

Razem możemy więcej

Współpraca z Politechniką Śląską to kolejna inicjatywa, w którą zaangażował się Danone z myślą o rozwoju społeczności lokalnej oraz integracji pomiędzy przemysłem a nauką. W minionym roku zakład produkcyjny podjął współpracę z Akademią Górniczo-Hutniczą im. Stanisława Staszica w Krakowie. Ta długoterminowa współpraca obejmuje działania dotyczące rozwoju innowacyjnych rozwiązań z zakresu gospodarki obiegu zamkniętego, wspierania transformacji przemysłu na rzecz zrównoważonego rozwoju i skutecznego wdrażania standardów ESG.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Farmacja

Zagrożenie krztuścem pozostaje najwyższe od ponad trzech dekad. Odporność utrzymuje się do 10 lat po szczepieniu

W ubiegłym roku na krztusiec zachorowało ponad 32 tys. osób. To ok. 35 razy więcej niż rok wcześniej. Ostatnie tygodnie przynoszą wyhamowanie tendencji wzrostowej, ale Główny Inspektor Sanitarny przestrzega przed tą groźną chorobą i wskazuje na konieczność szczepień u dzieci już w okresie niemowlęcym i szczepień przypominających u dorosłych. Dużą rolę w promowaniu tej jedynej formy profilaktyki odgrywają pielęgniarki, które nie tylko informują o korzyściach ze szczepień, ale też mogą do nich kwalifikować.

Bankowość

Zdaniem 80 proc. Polaków ceny nieruchomości są wysokie lub bardzo wysokie. Mimo to i tak wolimy posiadać na własność, niż wynajmować

Tylko 26 proc. Polaków uważa, że mamy obecnie dobry moment na zakup nieruchomości. Dla ośmiu na 10 ankietowanych ceny nieruchomości są obecnie wysokie lub bardzo wysokie. 65 proc. ocenia też, że niewiele osób z ich otoczenia może sobie teraz pozwolić na zakup mieszkania lub domu – wynika z badania „To my. Polacy o nieruchomościach” portalu ogłoszeniowego Nieruchomosci-online.pl.

Transport

Nowe opłaty za emisję CO2 mogą spowodować wzrost kosztów wielu małych i średnich firm. Eksperci apelują o mądre instrumenty wsparcia [DEPESZA]

System ETS2, który zacznie obowiązywać od 2027 roku, nałoży podatek na paliwa kopalne wykorzystywane do ogrzewania budynków czy w transporcie. Koszty w dużej mierze poniosą dostawcy, w tym małe i średnie firmy. – Potencjalny wpływ systemu ETS2 na sektor MŚP w Polsce będzie znacznie mniej drastyczny, niż mogłoby się wydawać. Konieczne jest jednak przygotowanie odpowiednich instrumentów, które wesprą przedsiębiorców w przemianie w kierunku niskoemisyjnym, ale jednocześnie będą unikały podwójnej kompensacji – wskazuje raport WiseEuropa pt. „Wędka czy ryba? Wsparcie dla polskich MŚP w związku z wprowadzeniem ETS2”.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.