Komunikaty PR

Delecta z najwyższą jakościową certyfikacją na rynku

2023-11-30  |  19:18
Biuro prasowe
  • FoodWell, do którego należą marki Bakalland, Delecta i Purella, potwierdza jakość swoich produktów kolejnymi certyfikatami.
  • Po miesiącach pracy i spełnieniu rygorystycznych kryteriów fabryka Delecta otrzymała najbardziej wymagającą certyfikację jakościową na świecie – BRC GS z najwyższą możliwą oceną AA.
  • Główny zakład produkcyjny w Janowie Podlaskim pracuje w systemie jakości BRC już od 2010 roku.
  • W 2023 roku FoodWell dołączył również do grona firm certyfikowanych w Rainforest Alliance, a na przyszły rok zapowiada certyfikację w systemie Fairtrade.
     

- Foodwell to w 100% polski kapitał. Możemy pochwalić się 200-letnią historią produkcyjną fabryki Delecta we Włocławku, a to także zobowiązuje nas do wyznaczania najwyższych standardów i dostarczania wyłącznie najlepszych produktów na krajowy i zagraniczny rynek. Najwyższe noty w wymagających systemach certyfikacji BRC i IFS potwierdzają, że działamy na światowym poziomie. Dla nas jakość to świętość. We wszystkim, co robimy, na każdym etapie produkcji i dystrybucji. Od kontroli surowców, przez opakowania, na poważnym podejściu do terminów ważności kończąc – mówi Marian Owerko, Prezes Zarządu w FoodWell.

FoodWell jako producent towarów pod marką własną dla czołowych sieci w Polsce i Unii Europejskiej przechodzi regularne, restrykcyjne audyty i kontrole prowadzone przez sieci handlowe lub na ich zlecenie. Co roku w akredytowanych zewnętrznych laboratoriach firma wykonuje 1 tys. badań produktów. Poza tym każdego miesiąca przeprowadza 10 tys. wewnętrznych kontroli jakościowych. Równolegle współpracuje z organami administracji, o czym świadczy 150 kontroli, które Sanepid wykonuje rocznie i które zamyka bez zastrzeżeń.

Certyfikat Fairtrade w planach FoodWell na 2024 rok

Marki FoodWell już od 20 lat bazują na normach ISO 9001. Od 2010 roku również na ISO 22000 oraz międzynarodowej normie bezpieczeństwa żywności BRC, w której firma uzyskuje najwyższą możliwą notę AA. Poniżej lista odnawianych corocznie, rozpoznawanych międzynarodowo certyfikatów posiadanych przez każdą z fabryk firmy:

  • Janów Podlaski (BRC GS z wynikiem AA),
  • Włocławek (BRC GS z wynikiem AA oraz FSSC),
  • Białystok (IFS Food z wynikiem 98,03%).

Do strategicznie ważnych dla FoodWell obszarów należy także troska o zrównoważony rozwój. Potwierdzają ją certyfikaty BIO oraz uzyskany w 2023 roku Rainforest Alliance, które odnoszą się do najlepszych standardów i wymagań na każdym etapie pozyskania i dystrybucji surowców.

Udział w tych programach to dodatkowe potwierdzenie jakości naszych produktów, ale też realne zaangażowanie na rzecz środowiska, właściwego rozwoju rolnictwa oraz poprawy poziomu życia i pracy lokalnych społeczności, które są zaangażowane w pozyskiwanie surowców na potrzeby naszych produktów. Systematycznie oceniamy dostawców, pracujemy tylko z tymi, którzy spełniają nasze wyśrubowane wymagania. A do produkcji dopuszczamy wyłącznie surowce, które odpowiadają oczekiwanym przez nas specyfikacjom – tłumaczy Marian Owerko.

Uzupełnieniem posiadanych standardów jakości i kolejne wyzwanie, jakie FoodWell stawia przed sobą na III kw. 2024 roku, jest certyfikacja w systemie Fairtrade, który wspiera równość i sprawiedliwość w międzynarodowym handlu. To jeden z najlepiej rozpoznawanych wśród klientów standardów jakości.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Szkolenie Online IMM

Prawo

Problemy społeczne

Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.

Motoryzacja

Pożary pojazdów elektrycznych są rzadsze niż spalinowych. W powszechnym przekonaniu jest odwrotnie, bo brakuje edukacji

Trzydzieści pożarów aut elektrycznych i niemal 9,5 tys. pożarów aut spalinowych – to statystyki za ubiegły rok. Jak podkreślają eksperci, statystycznie pojazdy elektryczne płoną rzadziej niż spalinowe. W przeliczeniu na tysiąc zarejestrowanych pojazdów wskaźnik pożarów w przypadku elektryków wynosi 0,372, a w przypadku aut spalinowych 0,424. Specjaliści są zgodni co do tego, że w powszechnym obiegu brakuje rzetelnej wiedzy na temat samochodów elektrycznych i ich bezpieczeństwa pożarowego.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.