Drożdże i ich zastosowanie w przemyśle spożywczym
2pr
ul. Długa 29
00-238 Warszawa
bartosz.sosnowka|dwapiar.pl| |bartosz.sosnowka|dwapiar.pl
517476361
dwapiar.pl
Drożdże to grzyby jednokomórkowe z rodziny drożdżakowatych. Z reguły żyją i rozwijają się na podłożach zawierających cukry proste, ale nie tylko. Istnieje wiele typów drożdży, posiadających różne właściwości oraz zdolności metaboliczne. Najpopularniejsze z nich to drożdże winne, piwne, piekarnicze oraz kefirowe. Wszystkie z nich są ogólnodostępne i wykorzystywane powszechnie w produkcji spożywczej. Znajdują również szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetologii.
Zastosowanie drożdży w przemyśle spożywczym jest bardzo szerokie. Wykorzystuje się je głównie w dziedzinie piekarniczej. Dzięki swym właściwościom spulchniającym znajdują zastosowanie w produkcji pieczywa oraz ciast. Sprawiają, że produkty są smaczniejsze i na dłużej świeże. Nie potrzebują dodatkowych środków konserwujących. Drożdże w szerokim zakresie są także wykorzystywane w przemyśle gorzelniczym, piwowarskim i winiarskim. W procesie fermentacji wytwarzają alkohol, a produkowane trunki posiadają lepsze właściwości smakowe, aromatyczne i dłuższy termin przydatności do spożycia. Niektóre z drożdży wykorzystywane są również w fermentacji serów czy fermentowanych wyrobach mięsnych, nadając im wyjątkowych i unikalnych walorów smakowych oraz zapachowych.
Drożdże, dzięki swoim niepowtarzalnym właściwościom fizjologicznym i biochemicznym, posiadają olbrzymi potencjał biotechnologiczny. Mogą być wykorzystywane do produkcji suplementów diety, cennych dodatków spożywczych, żywności funkcjonalnej czy leków. Charakteryzują się one bowiem wysoką wartością odżywczą. Są bogatym źródłem bezglutenowego białka, witamin zwłaszcza z grupy B, składników mineralnych, beta-glukanów, mannanów oraz cennych substancji bioaktywnych. Zastosowanie ich w codziennej suplementacji może przyczynić się do poprawy stanu zdrowia i dobrego samopoczucia. Szczególnie dedykowane są dla osób chcących wesprzeć zdrowie jelit, układu odpornościowego, a także poprawić wydolność umysłową i fizyczną organizmu. Są niezastąpione w diecie wegan i wegetarian, do której dostarczają witaminy z grupy B, niezbędne dla prawidłowego procesu krwiotwórczego i funkcjonowania układu nerwowego. Drożdże to również doskonała propozycja dla osób, które chcą w kompleksowy sposób zadbać o zdrowie i dobrą kondycję skóry, włosów oraz paznokci – mówi Aleksandra Smolczyk, kierowniczka ds. badań i rozwoju w onesano, producencie naturalnych suplementów diety.
Odpowiednia dieta dla zdrowia skóry, włosów i paznokci powinna obfitować w zrównoważoną ilość tłuszczów, aminokwasów, mikroelementów, makroelementów i witamin, których drożdże są cennym źródłem. Drożdże są zasobne między innymi w biotynę, siarkę, cynk czy selen, które to składniki przyczyniają się do utrzymania zdrowych i mocnych włosów oraz paznokci. Z kolei obecność aminokwasów białkowych, witamin antyoksydacyjnych, koenzymu Q10 oraz beta-glukanu pomaga utrzymać skórę w dobrej kondycji, wykazując właściwości nawilżające, antyoksydacyjne, wzmacniające oraz regeneracyjne. Suplementacja produktami drożdżowymi może być także uzasadniona w okresie intensywnego wzrostu i dojrzewania u młodzieży, osłabienia wynikającego z niezrównoważonej diety, przemęczenia czy w przypadku problemów skórnych. Ze względu na ogromną różnorodność zawartych składników pokarmowych, drożdże to także dobra propozycja dla osób w trakcie walki z otyłością, rekonwalescencji czy antybiotykoterapii.

Biznes z misją. Diagnostyka podsumowała działania w obszarze ESG

Walka z ALS – nadzieja w obliczu diagnozy

Rada Przedsiębiorców apeluje o uchwalenie przepisów zmieniających zasady wypłat zasiłku chorobowego
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Infrastruktura

Blackout w Hiszpanii i Portugalii ujawnił braki europejskiego systemu elektroenergetycznego. Niezbędna modernizacja sieci i połączeń między krajami
Komisja Europejska musi wyciągnąć wnioski z problemów z dostawami energii w Hiszpanii i Portugalii. Zapowiada też podjęcie działań, aby uniknąć takich poważnych blackoutów w przyszłości. Eksperci apelują przede wszystkim o inwestycje w modernizację sieci, by była ona gotowa na większą liczbę źródeł odnawialnych, a także w rozbudowę połączeń między państwami członkowskimi, dzięki czemu łatwiej będzie reagować na kryzysy.
Problemy społeczne
37 proc. Ukraińców nie wie, jak zaszczepić dziecko w Polsce. Potrzebna większa edukacja w tym zakresie

Choć trzech na czterech uchodźców z Ukrainy darzy polski system ochrony zdrowia dużym zaufaniem, to 21 proc. z nich ma problem z zaufaniem do samych szczepień. To dlatego wiele ukraińskich mam podejmuje decyzję o nieszczepieniu dziecka. Dużym wyzwaniem jest więc zwiększanie ich świadomości na temat korzyści płynących ze szczepień dla zdrowia jednostek i całej populacji, a także wyjaśnianie wątpliwości związanych z ewentualnymi skutkami ubocznymi. Tę rolę edukacyjną musi wziąć na siebie polski personel systemu ochrony zdrowia.
Telekomunikacja
Dyrektywa unijna zmienia podejście do cyberbezpieczeństwa. W Polsce trwają prace nad jej wdrożeniem

Według zapewnień rządu w tym kwartale zakończą się rządowe prace nad nowelizacją ustawy o krajowym systemie cyberbezpieczeństwa, która wdroży do polskiego prawa zapisy dyrektywy NIS2. Będzie to mieć istotne znaczenie dla kształtowania polityk cyberbezpieczeństwa przez duże i średnie podmioty zaliczane do kategorii kluczowych i ważnych. Choć pojawiają się głosy krytyczne, sugerujące, że regulacje są zbyt daleko idące, to eksperci od cyberbezpieczeństwa są przekonani, że akurat w tym obszarze mogą one przynieść szereg korzyści, zwłaszcza we współczesnych warunkach geopolitycznych.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.