W jaki sposób wykorzystać koreańskie marynaty i tajskie sosy? Sprawdź 3 przepisy

Chcesz dodać egzotyki do codziennych dań? Jeżeli tak, to koniecznie sprawdź nowości dostępne na rynku i przyrządź danie Satay z kurczaka.
Polacy coraz bardziej cenią kuchnie azjatyckie i już co czwarty Polak deklaruje, że lubi dania kuchni tamtejszych regionów[1]. Nic dziwnego, gdyż charakteryzują się one wyjątkowym smakiem. Dania te sprawdzają się zarówno podczas przyjęcia ze znajomymi, romantycznej kolacji we dwoje lub lunchu z kolegami z pracy. W tym artykule podpowiemy Wam w jaki sposób wykorzystać koreańskie marynaty i tajskie sosy. Przedstawimy także przepisy, które pokażą, że kuchnia azjatycka wcale nie jest skomplikowana, a do przygotowania dań można użyć lokalnych i aktualnie dostępnych składników.
W kuchni azjatyckiej używamy świeżych produktów, przypraw i sosów nadających potrawom wyrazisty smak. Dzięki nim dania nabierają wyjątkowego aromatu.
Koreańskie marynaty - nowość na rynku.
W sklepach pojawiły się nowe produkty - koreańskie marynaty. Ich oryginalne pochodzenie i tradycyjny koreański smak gwarantują wspaniałe doznania kulinarne.
- Marynaty marki O’food idealnie nadają się do dań smażonych, pieczonych i oczywiście z grilla. Dzięki nim poczujemy unikalny smak koreańskiego grilla. Marynaty te, można używać także jako dip, składnik glazur do mięs: wieprzowiny, wołowiny, drobiu, indyka czy jagnięciny. – mówi Rene Starzomska (De Care).
Jeżeli już pokochałeś azjatyckie smaki, sprawdź koniecznie nowe, wyjątkowe tajskie dipy i sosy marki Ros Thai Thai.
Na co zwracać uwagę przy wyborze azjatyckich sosów? Przede wszystkim na ich autentyczne pochodzenie i oryginalne, dobrej jakości składniki. W ofercie marki Ros Thai Thai znajdziemy:
- sosy będące bazą znanych dań takich jak Pad Thai czy Holy Basil,
- sos śliwkowy,
- dip do Spring Rolls,
- sos do bardzo popularnego dania Satay. Jego orzechowy smak zachwyci także w innych daniach i zastosowaniach (sałatki, dresingi, sosy do mięs i warzyw).
– Gotowe sosy to bardzo wygodne rozwiązanie. Dzięki nim możemy nie tylko szybko przygotować dania, ale nadać im również oryginalnego azjatyckiego smaku – dodaje Rene Starzomska. – Na rynku dostępny jest między innymi Sos do spring rolls. Jego słodko-pikantny smak uzyskany dzięki dodatkowi chili, sprawia, że świetnie sprawdzi się jako dip, nie tylko do wymienionych spring rollsów (smażonych lub świeżych), ale również do kurczaka, krewetek czy ryb.
Ostry i posiadający lekki posmak bazylii sos Holy Basil, jest używany w całej Azji południowo-wschodniej do dań stir-fry. Dla fanów pieczonej kaczki polecany jest z kolei sos śliwkowy. Jego słodko-słony smak sprawia, że jest używany w kuchni azjatyckiej jako dip do dań smażonych i przygotowywanych na głębokim tłuszczu.
Przetestujcie koniecznie nasze przepisy przygotowując swoje ulubione dania.
Przepisy:
Satay z kurczaka w sosie orzechowym
4 porcje
Czas: 30 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
100 ml Sosu Satay Ros Thai Thai |
100 ml Mleczka kokosowego 12-14% House of Asia |
500 g piersi z kurczaka pokrojonej w paski |
1 łyżeczka kurkumy |
1/2 łyżeczki mielonej kolendry |
1/4 łyżeczki kuminu |
1 łyżka cukru |
1/2 łyżeczki soli |
3-4 łyżki oleju |
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj wszystkie przyprawy z mleczkiem kokosowym, łyżką oleju i zamarynuj mięso, odstaw na 15 minut. Następnie nadziej kurczaka na patyczki do szaszłyków.
2. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż mięso na rumiany kolor, w między czasie smaruj je pozostałym z marynaty sosem przy pomocą pędzelka.
3. Sos do sataya przelej do miseczek i podawaj z gotowymi szaszłykami.
Stir-fry z grillowaną wieprzowiną
4 porcje
Czas: 25 minut (bez czasu marynowania)
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 2
Składniki:
100 g Marynaty do mięsa wieprzowego galbi BBQ O’FOOD
300 g karkówki wieprzowej
1 zielona i 1 żółta papryka pokrojona w paski
1 cebula czerwona pokrojona w ćwiartki
100 g mrożonej fasolki szparagowej lub świeżej pociętej na mniejsze kawałki
3 łyżki dymki zielonej
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Karkówkę pokrój w plastry i zamarynuj w marynacie galbi. Odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Rozgrzej patelnię grillową i usmaż mięso na rumiany kolor. Następnie pokrój w paski i przełóż do miski.
- Do rozgrzanego woka wlej olej i podsmaż pokrojone warzywa przez 3-4 minuty, dodaj mięso i całość wymieszaj z pozostałą ilością marynaty. Wyłóż na talerze i posyp sezamem i dymką.
4. Danie podawaj z ryżem jaśminowym.
Smażone spring rolls z wieprzowiną
4 porcje
Czas: 45 minut
Poziom trudności: 2
Poziom ostrości: 1
Składniki:
150 ml Sosu do spring rolls Ros Thai Thai |
½ szklanki namoczonych wcześniej Grzybów Mun krojonych House of Asia |
2 łyżeczki Pasty z imbiru, czosnku i chili House of Asia |
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia |
1 opakowanie Papieru ryżowego okrągłego House of Asia |
200 g mielonej wieprzowiny |
1 jajko |
½ szklanki posiekanej w cienkie paski marchewki |
4 łyżki dymki drobno pokrojonej |
Pieprz czarny do smaku |
Olej do smażenia |
Sposób przygotowania:
1. Na patelnię wlej olej i podmaż mięso, dodaj pastę z czosnku, imbiru i chili, następnie cebulę, marchewkę, a na końcu drobno posiekane grzyby mun. Całość wymieszaj i dopraw do smaku sosem sojowym oraz świeżo mielonym pieprzem. Powstały farsz przełóż do miski, dodaj dymkę i wymieszaj.
2. Rozłóż arkusze papieru ryżowego. Na środku każdego połóż po 2 łyżki farszu, zwiń jak krokieta i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
4. Gotowe danie podawaj z sosem do spring rolls.
[1] Badanie SW Research

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Polityka

Unijne mechanizmy ułatwiają zwiększenie wydatków na obronność przez europejskie kraje NATO. Ważnym aspektem infrastruktura podwójnego zastosowania
Wydatki na obronność w krajach NATO mają wzrosnąć do 2035 roku do 5 proc. PKB. W dużej mierze będzie to możliwe dzięki Unii Europejskiej, która stworzyła ramy umożliwiające krajom członkowskim realizację celów NATO w zakresie obronności, nie tylko poprzez finansowanie i inwestycje, ale także poprzez elastyczność budżetową. – To pełna synergia, można powiedzieć, że Unia Europejska współfinansuje razem z państwami członkowskimi cele zdolnościowe NATO – ocenia Paweł Zalewski, sekretarz stanu w Ministerstwie Obrony Narodowej.
Ochrona środowiska
Rusza budowa lądowej infrastruktury dla projektów Bałtyk 2 i Bałtyk 3. Prąd z tych farm wiatrowych popłynie w 2027 roku

Ruszyła budowa lądowej infrastruktury dla morskich farm wiatrowych Bałtyk 2 i Bałtyk 3 rozwijanych przez Equinor i Grupę Polenergia. To przede wszystkim baza serwisowa w Łebie i dwie stacje elektroenergetyczne. Jednocześnie trwają przygotowania do rozpoczęcia prac na morzu. Pierwszy prąd z obu projektów popłynie w 2027 roku, a w kolejce czeka morska farma wiatrowa Bałtyk 1 – największy i najbardziej zaawansowany projekt II fazy rozwoju offshore.
Edukacja
Uczelnie zaczynają wspólnie walczyć ze zjawiskiem mobbingu i dyskryminacji. Ruszają badania nad skalą problemu

Szkoły wyższe chcą aktywniej walczyć ze zjawiskiem mobbingu i dyskryminacji zarówno wobec pracowników, jak i studentów. W ramach projektu Bezpieczna Uczelnia będą się wymieniać dobrymi praktykami w zakresie polityki antymobbingowej. Zostaną przeprowadzone także badania na temat obecnej sytuacji w środowisku akademickim. Dotychczasowe badania prowadzone przez Fundację Science Watch Polska wskazują, że mobbing to dość powszechne zjawisko na uczelniach, które przybiera charakterystyczne dla środowiska formy.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.