Zupy z jajkiem
Orchidea Creative Group
ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/
Jajko to pożywny i urozmaicający smak dodatek do wielu zup. Tą najczęściej gotowaną w Polsce jest oczywiście żurek. Jednak smakosze lubiący łączyć smak zupy z jajem mają znacznie więcej możliwości...
- Jajko to idealny dodatek do zupy - mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. - Dzięki niemu staje się bardziej pożywna i wzbogacona o korzystne dla zdrowia składniki. Pamiętajmy, że jajka zawierają wiele witamin i minerałów. Znajdziemy w nich witaminy A, D, E, K, witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, jod. A dodatkowo cenne aminokwasy. Chyba trudno o lepszą rekomendację?
Żurek nie tylko na Wielkanoc
Żur znany jest w Polsce prawdopodobnie od czasów panowania Jana III Sobieskiego, a jego nazwa pochodzi od niemieckiego słowa „sauer” (kwaśny, ukiszony), ponieważ był przyrządzany z ukiszonej mąki. Właśnie zakwas, który dzisiaj można bez problemu kupić w większości sklepów, jest podstawą każdego żurku.
Do ugotowania tej zupy oprócz ½ litra zakwasu będziemy potrzebować 500 g białej kiełbasy, 1 litr wody, 1 cebulę, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, ½ szklanki śmietany 18%, 4 jajka ugotowane na twardo, sól i pieprz do smaku.
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy kiełbasę pokrojoną na plasterki, drobno pokrojoną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aż kiełbasa będzie miękka i aromatyczna. Dodajemy zakwas żurkowy i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy tak kolejne 10-15 minut. Dodajemy śmietanę, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z połową jajka.
Zupa bogów
Pod tą frapującą nazwą kryje się chińskie danie w postaci rosołu gotowanego z dodatkiem kości wieprzowych, do którego dodaje się surowe jajko. To niezwykle popularna w potrawa w Państwie Środka, zwykle jadana jako przerywnik między „cięższymi” daniami. Chcąc ją przyrządzić, najpierw musimy ugotować chiński rosół. Będziemy do tego potrzebowali następujących składników:
skrzydełka dużej kury, ½ kg kości wieprzowych, 1 mała cebula, 1 mała marchewka, średnia kalarepa, ¼ selera, 2 i ½ l wody, ½ łyżeczka soli, 2 plasterki świeżego imbiru (lub ¾ łyżeczki imbiru w proszku), 1,5 łyżeczki vegety, pieprz do smaku.
Aby ugotować rosół, do garnka wkładamy części mięsne, zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut, zbierając szumowiny. Dodajemy pozostałe składniki, gotujemy na małym ogniu przez 1 godz. i 15 min, przecedzamy i studzimy. Zbieramy nadmiar tłuszczu, przyprawiamy i jeszcze raz zagotowujemy.
Do przyrządzenia właściwej zupy bogów będziemy potrzebowali dodatkowo: 1 jajo, 2 cebulki dymki, 1 litr rosołu chińskiego, 1 łyżeczka oleju sezamowego, sól i pieprz.
Jajo ubijamy widelcem przez kilkanaście sekund. Siekamy cebulki. Rosół doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy płomień i gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wlewamy jajo wąskim strumieniem na wolno gotującą się zupę, po wlaniu natychmiast zestawiamy
z ognia. Podajemy od razu, posypując cebulką dymką i kropiąc olejem sezamowym.
Zupa szczawiowa
Wielkimi krokami zbliża się moment powrotu w naturze zieleni, dlatego warto wspomnieć też o zupie wykorzystującej liście szczawiu, czyli rośliny o intensywnie kwaśnym smaku. To jedna z potraw kojarzących się z wiosną, która idealnie pasuje do jajka ugotowanego na twardo. Zatem jeżeli oprócz zieleniejących drzew i trawy, chcielibyście zobaczyć zieleń w swoim talerzu to przygotujcie:
500 g liści szczawiu, 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, 2 ziemniaki, 1 cebulę, 2 marchewki,
2 jajka, 2 łyżki masła lub oleju, 2 łyżki śmietany 18%, sól i pieprz do smaku.
Szczaw myjemy i siekamy, a ziemniaki oraz marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Drobno siekamy cebulę. W dużym garnku rozgrzewamy masło lub olej. Dodajemy cebulę i smażymy, aż zmięknie. Dodajemy pokrojone ziemniaki i marchewkę. Smażymy przez kilka minut. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż warzywa będą miękkie (około 15-20 minut). Dodajemy szczaw i gotujemy przez kolejne 5 minut. Osobno gotujemy na twardo jajka,
a następnie kroimy na połowy lub plasterki wedle uznania. Dodajemy jajko do gotującej się zupy. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładamy śmietanę.
Fermy Drobiu Jokiel to rodzinna polska firma od ponad 30 lat zajmująca się profesjonalną produkcją jaj konsumpcyjnych, mająca swoją siedzibę we Wroniawach koło Wolsztyna w woj. wielkopolskim. Jakość jaj z Ferm Drobiu Jokiel jest zagwarantowana przez kompleksową kontrolę na wszystkich etapach produkcji. Cały proces od początku do końca przebiega wewnątrz firmy, począwszy od wyhodowania kur niosek, przez produkcję jaj, do ich pakowania i dystrybucji. Na Fermach Drobiu Jokiel każdego dnia 190 tys. kur znosi ponad 170 tys. jaj. Nioski karmione są pełnowartościowymi ziarnami zbóż i piją wodę z czystego, lokalnego ujęcia. Producent działa zgodnie ze standardami GMP (Good Manufacturing Practice).
www.fdjokiel.pl

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Ochrona środowiska

Zielona transformacja wiąże się z dodatkowymi kosztami. Mimo to firmy traktują ją jako szansę dla siebie i Europy
Bez zaangażowania największych firm, które ograniczają własny ślad węglowy, będzie trudno o transformację energetyczną. Jak wynika z danych Europejskiego Banku Inwestycyjnego, w ubiegłym roku 61 proc. przedsiębiorstw z UE zainwestowało w walkę ze zmianą klimatu. Choć z tymi inwestycjami wiążą się zwykle ogromne koszty, część firm traktuje je jako szansę na podniesienie swojej konkurencyjności. Wśród znaczących korzyści podnoszą też kwestię zmniejszania zależności od dostaw surowców energetycznych z innych krajów.
Prawo
Rolnicy z Wielkopolski i Opolszczyzny protestują przeciwko likwidacji ich miejsc pracy. Minister rolnictwa deklaruje szukanie rozwiązań

W czwartek 24 kwietnia pracownicy towarowych gospodarstw rolnych z województw wielkopolskiego i opolskiego protestowali przed Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Warszawie. To już kolejny – po poznańskim – protest, który ma zwrócić uwagę na opieszałość urzędników w związku z zagospodarowaniem zwracanych do Zasobu Skarbu Państwa dzierżawionych gruntów, na których dziś prowadzona jest działalność rolnicza. Minister Czesław Siekierski przyjął delegację pracowników, która przekazała petycję z postulatami wymagającymi pilnych działań urzędniczych.
Prawo
W połowie maja pierwszym pakietem deregulacyjnym zajmie się Senat. Trwają prace nad drugim pakietem

Zgodnie z zaplanowanym porządkiem obrad na posiedzeniu 14–15 maja Senat zajmie się pierwszym pakietem deregulacyjnym, przygotowanym przez Ministerstwo Rozwoju i Technologii. Przyjęty w ubiegłym tygodniu przez Sejm dokument zawiera około 40 rozwiązań, które mają ułatwić prowadzenie biznesu. W ciągu kilku miesięcy efekty mają być odczuwalne dla przedsiębiorców. Jednocześnie trwają już prace nad kolejnymi propozycjami deregulacyjnymi.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.