Etniczny street food i klasyka w nowej odsłonie
Kolejną okazją do tego były warsztaty dla influencerów, zorganizowane w siedzibie Akademii – zabytkowym Dworku Ziemiańskim w Woli Suchożebrskiej. Tematem było grillowanie, a prowadzący spotkanie, czyli gość specjalny – Andrzej Andrzejczak, znany jako Dr Meat oraz szef kuchni Sokołów – Dominik Moskalenko, udowodnili, że na ruszcie można przygotować naprawdę oryginalne dania, zarówno klasyczne z nowoczesnym twistem, jak i te inspirowane etniczną kuchnią uliczną.
Warsztaty organizowane w Akademii Qulinarnej Sokołów wpisują się w misję edukacyjną firmy. To zarówno zachęta do zróżnicowanej, codziennej diety, opartej na wysokiej jakości produktach, jak i poszerzanie kulinarnych horyzontów. – Jesteśmy przekonani, że propagowanie wiedzy i umiejętności kulinarnych sprzyja jednocześnie dbałości o wartościowe odżywianie – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Zachęcamy do odkrywania nowych smaków i pokazujemy, że każdy może przygotować wyśmienite, oryginalne dania. Teraz jesteśmy w pełni uwielbianego przez Polaków sezonu grillowego, dlatego tematem naszych warsztatów były właśnie dania z rusztu. Nasi goście, wspólnie z prowadzącymi przygotowali ciekawe, różnorodne potrawy, z dużą ilością warzyw i dodatków. To znakomite propozycje kulinarne, które mogą urozmaicić i wzbogacić grillowe menu.
W Akademii Qulinarnej Sokołów swoją wiedzą i doświadczeniem dzielą się uznani szefowie kuchni i eksperci. Tym razem gościem specjalnym był Andrzej Andrzejczak, znany jako Dr Meat – jedna z najbarwniejszych postaci na polskiej scenie gastro, prowadzący telewizyjne programy kulinarne, których głównym tematem jest mięso. Od lat odkrywa i definiuje polski streetfood – i to właśnie dania „uliczne”, reprezentujące kuchnie etniczne, przygotował wspólnie z uczestnikami warsztatów. Smash burger, wykonany z sokołowskiej wołowiny, został podany w towarzystwie piklowanej cebuli i ogórków, a ich smak dodatkowo podbił przygotowany własnoręcznie mayo chorizo. Kuchnię tex-mex reprezentowały fajitas ze skirt stekiem (czyli stekiem z przepony, o unikalnych walorach smakowych) i grillowanymi warzywami. Nie zabrakło też smaków z Korei. Bulgogi, czyli cienkie plastry wołowiny opiekane na grillu, stworzyły znakomitą kompozycję z makaronem udon i sałatką pa muchim.
Szef kuchni Sokołów, Dominik Moskalenko, zaprezentował natomiast grillową klasykę, lecz w nowej odsłonie. Karkówka, która należy do dań najczęściej przygotowywanych na ruszcie, podczas warsztatów została przyrządzona w trzech zupełnie odmiennych wariantach: w marynacie klasycznej, jogurtowej oraz z dodatkami rodem z kuchni wietnamskiej. W innowacyjny sposób został podany także kolejny grillowy klasyk, jakim jest kaszanka. Podczas spotkania została zaserwowana na podpłomykach, z dodatkiem duszonej cebuli oraz prażonych gruszek i jabłek z majerankiem.
- Chcemy zachęcać wszystkich do poszerzania kulinarnych horyzontów, odkrywania w sobie pasji do gotowania oraz czerpania przyjemności z dobrego jedzenia – podsumowuje Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. - Jestem przekonany, że dzięki spotkaniom w Akademii Qulinarnej Sokołów, podczas których inspirujemy i dostarczamy profesjonalnej wiedzy, możemy realizować tę misję.

Smak zaczyna się od mięsa

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Ochrona środowiska

Z powodu braku przejrzystego prawa branża recyklingu odkłada inwestycje. Firmy apelują o szybkie wdrożenie przepisów
Branża recyklingu stoi przed wyzwaniami związanymi z wdrożeniem systemu kaucyjnego, systemu rozszerzonej odpowiedzialności producenta i rozporządzenia PPWR. Brakuje jednak odpowiednich przepisów dostosowujących polskie prawo i realia do unijnych regulacji. W efekcie utrzymującej się niepewności prawnej między 2018 a 2023 rokiem co trzeci zakład recyklingu zamknął działalność. Wiele firm odkłada inwestycje, czekając na uregulowanie rynku. Podobna niepewność dotyczy też producentów opakowań.
Transport
Testowanie pojazdów zautomatyzowanych wkrótce będzie możliwe. To odpowiedź na postulaty przedsiębiorców

Kończą się prace nad przepisami, które mają usprawnić prace badawcze nad pojazdami zautomatyzowanymi. Ma to być odpowiedź na postulaty przedsiębiorców, którzy wskazywali na potrzebę pilnej zmiany przepisów w zakresie testowania pojazdów autonomicznych. Obecne regulacje nie sprzyjają postępowi technologicznemu i rozwoju autonomiczności pojazdów, o czym świadczy bardzo niewielka liczba wydanych uprawnień do ich prowadzenia.
Firma
Przedsiębiorcom coraz bardziej doskwiera niestabilność i skomplikowanie przepisów podatkowych. Problemem są też niejasne ich interpretacje

Polscy przedsiębiorcy często negatywnie oceniają jakość przepisów podatkowych – wynika z raportu „Przedsiębiorcy pod lupą fiskusa 2025” przygotowanego przez firmę doradztwa podatkowego MDDP we współpracy z Konfederacją Lewiatan. Ich niepokój budzą niejednolite interpretacje przepisów i niepewność prawa podatkowego, które cały czas jest modyfikowane. Wśród kluczowych zmian w obszarze podatków, które będą dotyczyć praktycznie wszystkich przedsiębiorców, są m.in. wprowadzenie Krajowego Systemu e-Faktur czy zmiany w podatku od nieruchomości.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.