O 200% wzrosła wydajność ważenia w zakładzie Wierzejki dzięki naważarce Ishida
W związku z nieustannym rozwojem firma Wierzejki w 2022 roku rozpoczęła przebudowę swojego zakładu produkcji garmażeryjnej. Wraz z rozbudową fabryki podjęto też decyzję o zainwestowaniu w naważarkę Ishida CCW-RVE-214W-1S-30-WP. Jak podkreśla Adam Zdanowski, współwłaściciel Zakładu Mięsnego Wierzejki, dziś trudno byłoby sobie wyobrazić produkcję pierogów bez tej maszyny.
Założona w 1991 roku firma Wierzejki to obecnie jest z największych producentów mięsa w Polsce, który sprzedaje produkty w kraju i na całym świecie, w tym w Europie, Azji i Afryce. W portfolio Wierzejki znajdują się jednak nie tylko wyroby mięsne, ale również produkty garmażeryjne, takie jak naleśniki, kopytka czy pierogi.
Dotychczas ważenie pierogów w zakładzie odbywało się ręcznie, przez co praca była nie tylko zajmująca, ale też niedokładna i prowadziła do strat w produktach. Ze względu na czynnik ludzki paczki mogły mieć nawet do 25 g nadwyżki. To było oczywiste, że technologia będzie w tym przypadku dużo bardziej precyzyjna.
Ostateczny wybór padł na 3-litrową wagę wielogłowicową do naważania pierogów Ishida, model CCW-RVE-214W-1S-30-WP. To właśnie precyzja i niezawodność maszyn Ishida, a także branżowe doświadczenie producenta odegrały główną rolę przy podejmowaniu decyzji.
Wierzejki ma już w swoim asortymencie maszyny Ishida, które działają doskonale od ponad dwóch lat. W 2021 roku na potrzeby pracy zakładu produkcji wyrobów drobiowych zakupiono 5-litrową naważarkę CCW-RVE-214W-1S/50-WP-EHN4 oraz wagę kontrolną DACS-G-S060-45-WP-M-H. Doceniono wówczas maszyny Ishida za ich jakość i precyzję wykonania oraz trwałość komponentów. Ponowna współpraca z tym producentem była więc niemal oczywistym wyborem.
Nie mniej istotnym czynnikiem decyzyjnym był lokalny partner i wyłączny dystrybutor produktów Ishida w Polsce – firma Fenix Systems. Zaprezentowała przedstawicielom Wierzejki pełną gamę dostępnych maszyn, dokonała instalacji oraz dopasowała soft wybranej naważarki do potrzeb zakładu. Partner Ishida przeprowadził też warsztaty, podczas których pracownicy fabryki mogli nauczyć się obsługi maszyny.
„Bardzo odpowiadał nam model prowadzenia serwisu. Dostępność części, szybkość reakcji serwisantów, telefoniczne wsparcie techniczne, pomoc w użytkowaniu maszyn – to były kwestie, na którym nam zależało. Zwłaszcza że przyzwyczajony do ważenia ręcznego personel początkowo miał problemy ze zrozumieniem, jak taka maszyna ma pracować. Obecnie człowiek potrzebny jest jedynie do ustawienia odpowiedniego programu. Waga działa w całości automatycznie” – wyjaśnia Adam Zdanowski z firmy Wierzejki.
Wśród towarów, jakie zakład garmażeryjny Wierzejki waży i pakuje przy użyciu naważarki wielogłowicowej Ishida, są świeże produkty uzupełnione niewielką ilością oleju w celu ich natłuszczenia. Na liście dominują różnego rodzaju pierogi i małe kopytka, które pakowane są do opakowań o pojemności 400 g. Plusem wybranego modelu naważarki jest jego elastyczność oraz szeroki wybór opcji. Urządzenie Ishida zapewnia pełną dowolność wagową w zakresie pakowania, w tym również wielokrotności wagi pieroga. Program można łatwo skonfigurować, a instrukcje napisane są prostym językiem.
Linia w fabryce została zaprojektowana do pracy z maksymalną prędkością i działa przez 12 godzin dziennie. Naważarka jest w stanie pakować 1,2 tony produktu na godzinę. Wcześniej zakład osiągał zbliżone wyniki, ale potrzebne było do tego zaangażowanie całego zespołu ludzi. Modułowa konstrukcja naważarki ułatwia demontaż oraz dokładne wyczyszczenie wszystkich komponentów. Urządzenie jest czyszczone każdego dnia.
Jak podkreślają przedstawiciele firmy Wierzejki, dzięki redukcji nadmiaru produktu w każdym opakowaniu zwiększono spójność w zakresie pakowania, a także wydajność pracy zakładu.
„Udało się nam zredukować straty do poziomu 1,5-2%. Przed inwestycją w naważarkę Ishida było to 5%. Automatyzacja ważenia pierogów zwiększyła wydajność w tym obszarze o ponad 200%. Dosyć znacznie zmniejszyliśmy też kosztochłonność całego procesu. Do tego, co teraz robi automatycznie pojedynczy zestaw Ishida, dotychczas potrzebowaliśmy aż sześciu osób” – mówi Adam Zdanowski.
Zminimalizowanie ryzyka błędu poprzez ograniczenie czynnika ludzkiego i ogólna poprawa wydajności wpłynęły na długofalowe obniżenie kosztów produkcji. Firma Wierzejki przewiduje, że inwestycja zwróci się w 2024 roku, czyli 18 miesięcy po instalacji maszyny w zakładzie produkcji garmażeryjnej.
Pytania dotyczące zakupu maszyn Ishida:
Fenix Systems Sp. z o.o.
ul. Długa 40,
05-530 Góra Kalwaria
Tel: 605 212 210
E-mail: biuro@fenixsystems.eu
Źródło: Ishida
*************************************************************************************************
O marce Ishida:
Ishida jest światowym liderem w projektowaniu, produkcji i instalacji kompletnych rozwiązań do ważenia, pakowania i kontroli dla przemysłu spożywczego. Pomaga producentom zwiększyć automatyzację, zmniejszyć koszty i przestoje, zwiększyć wydajność operacyjną i zmaksymalizować zyski.
Z zainstalowaną globalną bazą znacznie przekraczającą 100 000 maszyn przemysłowych, obejmującą ogromną liczbę zastosowań i rynków końcowych, firma jest niekwestionowanym liderem na światowym rynku wag wielogłowicowych i jednym z wiodących globalnych dostawców urządzeń do pakowania przekąsek, traysealerów, systemów kontroli rentgenowskiej, wag kontrolnych, wykrywaczy nieszczelności i rozwiązań Przemysłu 4.0.
Ta szeroka gama produktów, wraz z dogłębną wiedzą i doświadczeniem firmy w wielu branżach, oznacza, że Ishida jest w stanie zaprojektować i zainstalować kompletne rozwiązania "pod klucz" dla rynków takich jak przekąski i inne suche produkty spożywcze, mięso, drób, ryby, nabiał, dania gotowe i świeże produkty.
Wizją firmy jest odgrywanie trwałej i niezbędnej roli w globalnym łańcuchu dostaw żywności, zapewniając, że produkty spożywcze są dostarczane i konsumowane bezpiecznie, wydajnie i w sposób zrównoważony na całym świecie.
Perspektywy globalnego handlu
Sektor przemysłowy wyprodukował prawie 1,2 miliarda złotych długów
WSP „Społem” inwestuje w przyszłość – nowoczesna hala podwoi wydajność
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Infrastruktura
Budowa sieci szybkiej łączności dla polskiej energetyki wchodzi w kolejny etap. Czas usuwania awarii będzie krótszy
Spółka PGE Dystrybucja podpisała z firmą Ericsson umowę na dostawę blisko 600 systemów zasilania dla radiowych stacji bazowych i transmisyjnych węzłów agregacyjnych w ramach Programu LTE450. Jest to już ostatni kontrakt na dostawę kluczowych składników sprzętu telekomunikacyjnego sieci LTE450. Jego realizacja ma umożliwić budowę sieci o kluczowym znaczeniu dla sektora energetycznego, co przyspieszy jego cyfryzację.
Ochrona środowiska
Wzmocniona ochrona ponad 1,2 mln ha lasów. Część zostanie wyłączona z pozyskiwania drewna
Lasy Państwowe przedstawiły plan zwiększenia ochrony dla 17 proc. terenów leśnych, którymi zarządzają. To w sumie ponad 1,2 mln hektarów, z których 0,5 mln ha ma być całkowicie wyłączone z pozyskania drewna. Dodatkowa ochrona obejmie najcenniejsze przyrodniczo lasy w Polsce, w tym m.in. nadleśnictwa Puszczy Białowieskiej i najstarsze lasy w Polsce. Przedstawiciele LP podkreślają, że propozycja jest bezpieczna gospodarczo, ponieważ uwzględnia potrzeby przemysłu drzewnego i lokalnych mieszkańców.
Telekomunikacja
M. Wąsik: Potrzeba twardej reakcji UE na uszkodzenie kabli na Bałtyku. To element wojny hybrydowej
– Nie pohukiwanie w Parlamencie Europejskim, ale twarde sankcje, które Komisja powinna jak najszybciej zaproponować – mówi Maciej Wąsik, europoseł z PiS, zapytany o potrzebną reakcję państw Unii Europejskiej na uszkodzenie kabli biegnących na dnie Morza Bałtyckiego. Jak podkreśla, nikt nie ma wątpliwości, że to element wojny hybrydowej prowadzonej przez Rosję. Dlatego potrzebna jest jednolita i silna odpowiedź UE oraz większe wsparcie dla Ukrainy.
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.