Zaawansowany rentgen Ishida wyróżniony nagrodami branżowymi
Niedawno wprowadzony na rynek system kontroli rentgenowskiej IX-PD* firmy Ishida został uznany za najlepszą innowację w zakresie bezpieczeństwa żywności w tegorocznym konkursie Gulfood Manufacturing Industry Excellence Awards.
Jakość i bezpieczeństwo żywności zawsze miały ogromne znaczenie dla jej producentów i przetwórców. Jednak na dzisiejszych wysoce konkurencyjnych rynkach, przy presji na marże, jak i potrzebie maksymalizacji przepustowości oraz wydajności na liniach produkcyjnych i pakujących, wymóg skutecznych systemów kontroli jakości nigdy nie był większy.
Co równie ważne, sprzedawcy detaliczni także narzucają coraz bardziej rygorystyczne standardy jakości, podczas gdy rozprzestrzenianie się kanałów mediów społecznościowych sprawia, że głos konsumenta – szczególnie jeśli chodzi o reklamacje – staje się coraz głośniejszy. Oznacza to, że nawet niewielki problem z jakością może narazić markę nie tylko na kary finansowe, ale także na utratę reputacji.
Ishida IX-PD pomaga producentom sprostać tym wyzwaniom dzięki wprowadzeniu nowego czujnika i technologii przetwarzania obrazu. Zapewnia to najwyższy poziom czułości wykrywania, utrzymując bardzo wysoką rozdzielczość i wyraźniejszy obraz niż konwencjonalne systemy rentgenowskie.
W rezultacie nowy model może wykrywać zarówno ciała obce o niskiej gęstości, jak i te o bardzo małych rozmiarach – na przykład ości w filetach rybnych i drobne druty ze stali nierdzewnej – z doskonałą dokładnością, umożliwiając jednocześnie producentom utrzymanie wysokich wskaźników wydajności. Jest również w stanie niezawodnie wykrywać ciała obce w zastosowaniach, w których produkty nakładają się na siebie lub stoją w opakowaniu.
W testach IX-PD wykazał prawie 100% wykrywalność kości w różnych produktach, w tym w kurczaku, pokrojonym w kostkę mięsie i kiełbasach, na przykład osiągając wzrost z 40% do 100% w porównaniu z istniejącymi technologiami rentgenowskimi do wykrywania kości w filetach z piersi kurczaka.
Zwiększone możliwości wykrywania IX-PD dodatkowo minimalizują potrzebę ręcznych inspekcji, a zdolność urządzenia do rozpoznawania różnicy między żywnością a ciałami obcymi z dużą dokładnością zmniejsza odsetek błędów w wykrywaniu. W ten sposób firmy mogą utrzymywać rygorystyczne procedury kontroli jakości bez uszczerbku dla przepustowości.
"Podczas gdy producenci żywności już teraz narzucają rygorystyczne standardy jakości
i bezpieczeństwa, nawet najmniejszy błąd może mieć dziś poważne konsekwencje dla wizerunku firmy lub marki" – mówi Dominika Puszczyńska, Product Manager X-ray Inspection Systems w Ishida Europe.
"Dlatego też IX-PD został opracowany, aby zaoferować firmom najlepszą czułość i pełne zaufanie do skuteczności ich procedur kontroli jakości. Jesteśmy niezwykle dumni, że ten znaczący postęp w technologii kontroli rentgenowskiej został doceniony poprzez zdobycie tej prestiżowej nagrody".
*IX-PD oznacza aparat rentgenowski z podwójną energią zliczania fotonów. Ten nowy rodzaj technologii wykrywania promieniowania rentgenowskiego, podwójne przetwarzanie energii w połączeniu z nowym czujnikiem, osiąga wysoką czułość zarówno w przypadku bardzo małych, jak i mało gęstych ciał obcych.
Źródło: Ishida
Pytania dotyczące zakupu maszyn Ishida:
Fenix Systems Sp. z o.o.
ul. Długa 40,
05-530 Góra Kalwaria
Tel: 605 212 210
E-mail: biuro@fenixsystems.eu
****************************************************************************************************
O marce Ishida:
Ishida jest światowym liderem w projektowaniu, produkcji i instalacji kompletnych rozwiązań do ważenia, pakowania i kontroli dla przemysłu spożywczego. Pomaga producentom zwiększyć automatyzację, zmniejszyć koszty i przestoje, zwiększyć wydajność operacyjną i zmaksymalizować zyski.
Z zainstalowaną globalną bazą znacznie przekraczającą 100 000 maszyn przemysłowych, obejmującą ogromną liczbę zastosowań i rynków końcowych, firma jest niekwestionowanym liderem na światowym rynku wag wielogłowicowych i jednym z wiodących globalnych dostawców urządzeń do pakowania przekąsek, traysealerów, systemów kontroli rentgenowskiej, wag kontrolnych, wykrywaczy nieszczelności i rozwiązań Przemysłu 4.0.
Ta szeroka gama produktów, wraz z dogłębną wiedzą i doświadczeniem firmy w wielu branżach, oznacza, że Ishida jest w stanie zaprojektować i zainstalować kompletne rozwiązania "pod klucz" dla rynków takich jak przekąski i inne suche produkty spożywcze, mięso, drób, ryby, nabiał, dania gotowe i świeże produkty.
Wizją firmy jest odgrywanie trwałej i niezbędnej roli w globalnym łańcuchu dostaw żywności, zapewniając, że produkty spożywcze są dostarczane i konsumowane bezpiecznie, wydajnie i w sposób zrównoważony na całym świecie.

Sukces z przeszkodami: Blisko 1/3 polskich przedsiębiorczyń zmaga się z koniecznością udowadniania swojej wartości w biznesie

Czarna Lista Barier: postulaty deregulacyjne Konfederacji Lewiatan

BCC: budżet, inwestycje, podatki
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień
Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.
Prawo
Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.