Apetyt na (ostre) życie
Nie tylko wyjątkowo smakuje, ale też pomaga przyspieszyć metabolizm i możliwe, że wydłuża życie. Ostre jedzenie, bo o nim mowa, ma wielu amatorów. To często osoby, które bardziej od innych, skłonne są do podejmowania ryzyka i otwierania się na nowe doświadczenie. Oto, dlaczego warto sięgać po pikantne potrawy i dodatki.
Z przeprowadzonych na Uniwersytecie Stanowym w Pensylwanii badań wynika, że istnieje powiązanie między otwartością na silniejsze doznania smakowe i doświadczaniem w życiu przygód. Osoby, które preferują wyraziste smaki z entuzjazmem podejmują się takich aktywności, jak skoki ze spadochronem czy dalekie podróże. Wnioski z badania wskazują na to, że po pikantne potrawy sięgają częściej ci, którzy lubią aby ich codzienność także była nieoczywista.
To nie jedyny zaskakujący fakt na temat przypraw. Ich obecność w diecie pomaga przyspieszyć metabolizm, co ma dobroczynny wpływ na sylwetkę, ale też ułatwia proces trawienia, zwłaszcza ciężkich, tłustych dań. Dzięki tego typu dodatkom do potraw możemy także dostarczyć organizmowi substancji o silnym potencjale antyoksydacyjnym. Według badań przeprowadzonych przez uczonych z Chińskiej Akademii Nauk Medycznych jedzenie ostrych potraw może wydłużać życie nawet o 14%[1].
Dlatego warto do swojej diety, o ile nie istnieją ku temu żadne medyczne przeciwskazania, włączyć ostre potrawy lub dodatki. Jednym z nich może być Majonez kielecki z papryką chipotle, w którym smak majonezu idealnie komponuje się z wyrazistymi papryczkami. Produkt dostępny na rynku od jesieni br. podbija konsekwentnie podniebienia konsumentów, ale też zwrócił na siebie uwagę jurorów XXVI Międzynarodowych Targów Biznes – Żywność – Medycyna, które odbyły się w Rzeszowie w listopadzie 2023. Produkowany przez firmę Wytwórczą Spółdzielnię Pracy „Społem” otrzymał tam Złoty Medal.
Połączenie tradycyjnego, polskiego majonezu z nieoczywistym elementem latynoskiej kuchni to propozycja nie tylko dla miłośników mocnych wrażeń. Mogą sięgnąć po niego również ci, których interesują kulinarne nowości, a zamiast skoków ze spadochronem i przekraczania kolejnych granic lubią eksperymenty we własnej kuchni. Ponadto warto pamiętać, że ostre przyprawy mają także właściwości rozgrzewające, a te przy zimowej aurze bardzo się przydają.
[1] Spicy Foods Linked To Longer Life, Study Finds (forbes.com)
![Przedsiębiorcy z sektora MŚP wybierają franczyzę Biuro prasowe](https://www.newseria.pl/files/_uploaded/glownekonf_2016262556,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Przedsiębiorcy z sektora MŚP wybierają franczyzę
![Lidl i WWF łączą siły w ramach międzynarodowego partnerstwa](https://www.newseria.pl/files/_uploaded/glownekonf_879391473,w_300,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Lidl i WWF łączą siły w ramach międzynarodowego partnerstwa
![Ryzyka w handlu detalicznym – jak nimi zarządzać, aby uodpornić biznes](https://www.newseria.pl/files/_uploaded/glownekonf_55720192,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Ryzyka w handlu detalicznym – jak nimi zarządzać, aby uodpornić biznes
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/11111/n-innowacje.png)
Jedynka Newserii
![](/files/11111/n-lifestyle.png)
Bankowość
![](https://www.newseria.pl/files/11111/bgk,w_274,_small.jpg)
Samorządy mogą liczyć na rekordowe finansowanie w tej perspektywie finansowej UE. Pierwsze środki już do nich trafiają
– Poza środkami własnymi samorządy mają dostęp do środków unijnych i do kredytów. To są trzy nogi, na których stoi finansowanie jednostek samorządu terytorialnego – podkreśla Mateusz Walewski, główny ekonomista Banku Gospodarstwa Krajowego. Bank w kwietniu br. uruchomił pierwszy instrument finansowany z KPO, czyli pożyczki wspierające zieloną transformację miast, z budżetem wynoszącym prawie 9 mld euro. Samorządy będą mogły sfinansować z tych środków inwestycje, które powodują, że miasto jest bardziej zielone, nowoczesne i przyjazne dla mieszkańców. Samorządy z niecierpliwością wyczekują również reformy finansowania jednostek samorządu terytorialnego, która ma ustabilizować ich sytuację po zmianach wprowadzonych w tzw. Polskim Ładzie.
Regionalne –
Przyspiesza dekarbonizacja ciepłownictwa. Elektrociepłownia w Bydgoszczy od przyszłego roku zrezygnuje z kolejnych kotłów węglowych
![](https://www.newseria.pl/files/11111/pge-bydgoszcz-foto-2,w_133,r_png,_small.png)
Elektrociepłownia Bydgoszcz II, należąca do PGE Energia Ciepła, wchodzi w kluczowy etap inwestycji, która ma doprowadzić do wyłączenia dwóch z czterech kotłów węglowych i ograniczenia emisji dwutlenku węgla o 17 proc. To oznacza, że od II kwartału 2025 roku mieszkańcy Bydgoszczy będą korzystać z ciepła wytworzonego w nowych niskoemisyjnych źródłach. To jeden z kilku realizowanych projektów PGE Energia Ciepła, które zmierzają do dekarbonizacji w ciepłownictwie.
Nauka
Polski przemysł kosmiczny jest gotowy na zwiększanie udziału w programach Europejskiej Agencji Kosmicznej. Do tego będzie potrzebować coraz więcej wykwalifikowanych kadr
![](https://www.newseria.pl/files/11111/zpsk-kadry-kosmos-foto,w_133,r_png,_small.png)
Pierwsza grupa młodych inżynierów z Polski rozpoczęła dwuletni staż w ośrodkach Europejskiej Agencji Kosmicznej w Niderlandach, Hiszpanii, Francji i Niemczech. W sumie do 2025 roku na staże do ESA zostanie skierowanych 30 kandydatów z Polski, którzy wezmą udział w kluczowych przedsięwzięciach naukowych i technologicznych agencji. To tylko jedna z inicjatyw nakierowanych na kształcenie kadr do pracy w sektorze kosmicznym. Sytuacja w tym zakresie poprawiła się na przestrzeni ostatnich lat, jednak w związku z szybkim rozwojem branży w nadchodzących latach zapotrzebowanie na wykwalifikowanych ekspertów będzie rosło.
Partner serwisu
Szkolenia
![](https://www.newseria.pl/files/11111/ramka-prawa-akademia-newser_1,w_274,_small.jpg)
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.