Diamant odzyskuje wodę z buraków cukrowych
Soul&Mind
ul. Grudzieniec 102b
60-621 POZNAŃ
ewa.kawiecka|soulandmind.pl| |ewa.kawiecka|soulandmind.pl
+ 48 664979170
https://www.soulandmind.pl/
22 marca obchodzimy Światowy Dzień Wody. Ma on zwracać uwagę na takie wyzwania jak: zanieczyszczanie zbiorników wodnych, susze i coraz bardziej realny problem niedoboru wody na świecie, ale przede wszystkim zachęcać do dbania o zasoby wodne. Jednym ze sposobów na to jest zrównoważona produkcja. Pfeifer & Langen Polska, producent marki Diamant, podejmuje konsekwentne działania w tym zakresie, m.in. wykorzystując w procesie produkcyjnym zamknięte obiegi wodne i odzyskując wodę z buraków cukrowych.
To ustanowione ponad 30 lat temu przez ONZ święto, ma na celu uświadomienie państwom i poszczególnym jednostkom wpływu prawidłowej gospodarki wodnej na ich kondycję gospodarczą i społeczną, ale też zwrócenie uwagi na pogłębiające się problemy związane z kurczącymi się zasobami wody. Niezwykle ważną rolę w dbaniu o nie odgrywa odpowiedzialna produkcja. Duże firmy muszą uwzględniać troskę o wodę w swoich strategiach, bo często od niej zależy prawidłowe funkcjonowanie przedsiębiorstw. Przykładem jest firma Pfeifer & Langen, producent polskiego, wysokiej jakości cukru Diamant.
- Surowcem niezbędnym do produkcji cukru jest burak cukrowy, który w 75% składa się z wody. Dlatego w procesie produkcyjnym nie pobieramy jej prawie z zewnątrz, a wykorzystujemy tę, która znajduje się w roślinach. Dzięki temu minimalizujemy wpływ naszej działalności na środowisko oraz nie naruszamy równowagi ekologicznej ekosystemów znajdujących się w okolicy naszych fabryk. Dbamy zresztą nie tylko o wodę, ale i o powietrze, glebę oraz naszych sąsiadów – mówi Paweł Maciejewski, Dyrektor ds. sprzedaży i marketingu Pfeifer & Langen Polska.
Producent cukru Diamant sukcesywnie zmniejsza zużycie wód gruntowych i powierzchniowych. Firma w produkcji cukru stosuje zamknięte obiegi wodne. Oznacza to, że wykorzystuje tzw. kondensat, czyli skroplinę - ciecz, która powstała ze skroplenia dowolnego gazu. Kondensat, który używany jest w zakładach Pfeifer & Langen to podgrzana i skroplona woda pozyskana z buraków. W efekcie takich działań firma ogranicza pobór wody ze źródeł zewnętrznych oraz wód głębinowych zmniejszając przy tym ilość wytwarzanych ścieków. Nadmiar wody z buraka trafia do oczyszczalni biologicznych Pfeifer & Langen. Po jej oczyszczeniu producent marki Diamant oddaje ją środowisku lub gromadzi w zbiornikach akumulacyjnych jako zapas wody technologicznej. Zbiorniki stanowią niszę ekologiczną dla licznych gatunków roślin i zwierząt, przyczyniając się do rozwoju bioróżnorodności w otoczeniu cukrowni. Przykładem na to jest, należąca do firmy, cukrownia w Miejskiej Górce. Na terenie jej oczyszczalni zadomowiła się sieweczka rzeczna. Pozbawiona zarośli otwarta przestrzeń z dostępem do wody do złudzenia przypomina naturalne środowisko jej bytowania.
Ponadto firma stosuje liczne zabezpieczenia przed wyciekami substancji ropopochodnych i chemicznych do ziemi oraz wód gruntowych, co chroni glebę przed degradacją, a wody przed zanieczyszczeniem. Dzięki budowaniu nowych i modernizowaniu już istniejących instalacji do oczyszczania ścieków przemysłowych, producent cukru Diamant ogranicza ryzyko przedostania się do środowiska nieoczyszczonych substancji.
Więcej na temat działań firmy z zakresu zrównoważonego rozwoju można znaleźć w wydanym przez producenta marki Diamant raporcie:
https://www.pfeifer-langen.pl/zrownowazony-rozwoj/
E-commerce 2025 – Trendy, które zrewolucjonizują handel online
Zaczynają się zimowe wyprzedaże. Polakom towarzyszy na nich ROPO, ale też FOMO
Reduta jedynym centrum w stolicy z dwoma marketami spożywczymi!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Handel
Konsumenci w sieci narażeni na długą listę manipulacyjnych praktyk sprzedażowych. Zagraniczne platformy wymykają się unijnym regulacjom
Wraz z pojawieniem się na polskim i europejskim rynku platform sprzedażowych spoza UE rośnie też liczba przypadków stosowania tzw. dark patterns, czyli manipulacyjnych technik sprzedażowych. Nowe regulacje UE – w tym rozporządzenie w sprawie jednolitego rynku usług cyfrowych oraz akt o usługach cyfrowych – mają lepiej chronić przed nimi konsumentów, a podmiotom stosującym takie praktyki będą grozić wysokie kary finansowe. Problemem wciąż pozostaje jednak egzekwowanie tych przepisów od zagranicznych platform, które wymykają się europejskim regulacjom. – To jest w tej chwili bardzo duże wyzwanie dla całego rynku cyfrowego, że w praktyce regulacje nie dotyczą w takim samym stopniu wszystkich graczy – mówi Teresa Wierzbowska, prezeska Związku Pracodawców Prywatnych Mediów.
Fundusze unijne
Europejscy młodzi twórcy w centrum polskiej prezydencji w Radzie UE. Potrzebne nowe podejście do wsparcia ich karier
Wsparcie startu kariery młodych artystów i debata nad regulacjami dla sektora audiowizualnego, które będą odpowiadać zmieniającej się rzeczywistości technologicznej – to dwa priorytety polskiej prezydencji w Radzie UE z zakresu kultury. Najbliższe półrocze będzie także okazją do promocji polskich twórców w państwach członkowskich i kandydujących, a współpraca z artystami z innych krajów ma pokazać, że kultura może łączyć i być platformą dialogu międzynarodowego.
Ochrona środowiska
Tylko 1 proc. zużytych tekstyliów jest przetwarzanych. Selektywna zbiórka może te statystyki poprawić
Wraz z nowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami od stycznia 2025 roku gminy w Polsce wprowadziły selektywną zbiórkę zużytych tekstyliów. To oznacza, że przykładowo zniszczonych ubrań nie można już wyrzucić do frakcji zmieszane. Część gmin wprowadza ułatwienia dla mieszkańców w postaci dodatkowych kontenerów. W innych mieszkańcy będą musieli samodzielnie dostarczyć tekstylia do punktów selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK).
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.