Diamant odzyskuje wodę z buraków cukrowych
Soul&Mind
ul. Grudzieniec 102b
60-621 POZNAŃ
ewa.kawiecka|soulandmind.pl| |ewa.kawiecka|soulandmind.pl
+ 48 664979170
https://www.soulandmind.pl/
22 marca obchodzimy Światowy Dzień Wody. Ma on zwracać uwagę na takie wyzwania jak: zanieczyszczanie zbiorników wodnych, susze i coraz bardziej realny problem niedoboru wody na świecie, ale przede wszystkim zachęcać do dbania o zasoby wodne. Jednym ze sposobów na to jest zrównoważona produkcja. Pfeifer & Langen Polska, producent marki Diamant, podejmuje konsekwentne działania w tym zakresie, m.in. wykorzystując w procesie produkcyjnym zamknięte obiegi wodne i odzyskując wodę z buraków cukrowych.
To ustanowione ponad 30 lat temu przez ONZ święto, ma na celu uświadomienie państwom i poszczególnym jednostkom wpływu prawidłowej gospodarki wodnej na ich kondycję gospodarczą i społeczną, ale też zwrócenie uwagi na pogłębiające się problemy związane z kurczącymi się zasobami wody. Niezwykle ważną rolę w dbaniu o nie odgrywa odpowiedzialna produkcja. Duże firmy muszą uwzględniać troskę o wodę w swoich strategiach, bo często od niej zależy prawidłowe funkcjonowanie przedsiębiorstw. Przykładem jest firma Pfeifer & Langen, producent polskiego, wysokiej jakości cukru Diamant.
- Surowcem niezbędnym do produkcji cukru jest burak cukrowy, który w 75% składa się z wody. Dlatego w procesie produkcyjnym nie pobieramy jej prawie z zewnątrz, a wykorzystujemy tę, która znajduje się w roślinach. Dzięki temu minimalizujemy wpływ naszej działalności na środowisko oraz nie naruszamy równowagi ekologicznej ekosystemów znajdujących się w okolicy naszych fabryk. Dbamy zresztą nie tylko o wodę, ale i o powietrze, glebę oraz naszych sąsiadów – mówi Paweł Maciejewski, Dyrektor ds. sprzedaży i marketingu Pfeifer & Langen Polska.
Producent cukru Diamant sukcesywnie zmniejsza zużycie wód gruntowych i powierzchniowych. Firma w produkcji cukru stosuje zamknięte obiegi wodne. Oznacza to, że wykorzystuje tzw. kondensat, czyli skroplinę - ciecz, która powstała ze skroplenia dowolnego gazu. Kondensat, który używany jest w zakładach Pfeifer & Langen to podgrzana i skroplona woda pozyskana z buraków. W efekcie takich działań firma ogranicza pobór wody ze źródeł zewnętrznych oraz wód głębinowych zmniejszając przy tym ilość wytwarzanych ścieków. Nadmiar wody z buraka trafia do oczyszczalni biologicznych Pfeifer & Langen. Po jej oczyszczeniu producent marki Diamant oddaje ją środowisku lub gromadzi w zbiornikach akumulacyjnych jako zapas wody technologicznej. Zbiorniki stanowią niszę ekologiczną dla licznych gatunków roślin i zwierząt, przyczyniając się do rozwoju bioróżnorodności w otoczeniu cukrowni. Przykładem na to jest, należąca do firmy, cukrownia w Miejskiej Górce. Na terenie jej oczyszczalni zadomowiła się sieweczka rzeczna. Pozbawiona zarośli otwarta przestrzeń z dostępem do wody do złudzenia przypomina naturalne środowisko jej bytowania.
Ponadto firma stosuje liczne zabezpieczenia przed wyciekami substancji ropopochodnych i chemicznych do ziemi oraz wód gruntowych, co chroni glebę przed degradacją, a wody przed zanieczyszczeniem. Dzięki budowaniu nowych i modernizowaniu już istniejących instalacji do oczyszczania ścieków przemysłowych, producent cukru Diamant ogranicza ryzyko przedostania się do środowiska nieoczyszczonych substancji.
Więcej na temat działań firmy z zakresu zrównoważonego rozwoju można znaleźć w wydanym przez producenta marki Diamant raporcie:
https://www.pfeifer-langen.pl/zrownowazony-rozwoj/

Cztery dni wyjątkowych okazji podczas Prime Day w sklepie Amazon.pl

Edukacja sprzedawców alkoholu przynosi efekty

MediaMarkt i bp łączą siły: Za zakupy w MediaMarkt dostajesz bon na paliwo lub kawę
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Polskie MŚP otrzymają większe wsparcie w ekspansji międzynarodowej. To cel nowej inicjatywy sześciu instytucji
Firmy z sektora małych i średnich przedsiębiorstw otrzymają kompleksowe wsparcie na potrzeby zwiększania konkurencyjności na arenie międzynarodowej. Taki jest cel wspólnej inicjatywy instytucji zrzeszonych w Grupie PFR pod szyldem Team Poland. Obejmuje ona zarówno wsparcie kapitałowe, w postaci gwarancji, pożyczek czy ubezpieczenia, jak i doradztwo oraz wsparcie promocyjne i informacyjne, dzięki czemu mikro-, małym i średnim firmom łatwiej będzie podjąć decyzję o ekspansji zagranicznej. Pierwszy projekt dotyczy wsparcia dla firm zainteresowanych uczestnictwem w odbudowie Ukrainy.
Bankowość
RPP zgodna co do potrzeby obniżania stóp procentowych. Trwają dyskusje dotyczące tempa tych decyzji

W lipcu Rada Polityki Pieniężnej po raz drugi w tym roku obniżyła stopy procentowe, określając swój ruch mianem dostosowania. W kolejnych miesiącach można oczekiwać kolejnych obniżek, ale ich tempo i termin będą zależeć od efektów dotychczasowych decyzji i wzrostu płac. Docelowo główna stopa procentowa ma wynosić 3,5 proc. Te okoliczności sprzyjają kredytobiorcom.
Handel
Umowa z krajami Mercosur coraz bliżej. W. Buda: Polska nie wykorzystała swojej prezydencji do jej zablokowania

– Polska podczas prezydencji w Radzie UE nie wykorzystała szansy na obronę swoich interesów w sprawie umowy z krajami Mercosur – ocenia europoseł PiS Waldemar Buda. W jego ocenie polski rząd, mimo sprzeciwu wobec zapisów umowy, nie zbudował w UE sojuszy niezbędnych do jej odrzucenia. Porozumienie o wolnym handlu spotyka się przede wszystkim z protestami europejskich rolników, którzy obawiają się zalania wspólnego rynku tańszą żywnością z krajów Ameryki Południowej. Według europosła wszystko może się rozegrać w najbliższych tygodniach.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.