Komunikaty PR

Diamant odzyskuje wodę z buraków cukrowych

2024-03-18  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Ewa Kawiecka
Soul&Mind

ul. Grudzieniec 102b
60-621 POZNAŃ
ewa.kawiecka|soulandmind.pl| |ewa.kawiecka|soulandmind.pl
+ 48 664979170
https://www.soulandmind.pl/

22 marca obchodzimy Światowy Dzień Wody. Ma on zwracać uwagę na takie wyzwania jak: zanieczyszczanie zbiorników wodnych, susze i coraz bardziej realny problem niedoboru wody na świecie, ale przede wszystkim zachęcać do dbania o zasoby wodne. Jednym ze sposobów na to jest zrównoważona produkcja. Pfeifer & Langen Polska, producent marki Diamant, podejmuje konsekwentne działania w tym zakresie, m.in. wykorzystując w procesie produkcyjnym zamknięte obiegi wodne i odzyskując wodę z buraków cukrowych.

To ustanowione ponad 30 lat temu przez ONZ święto, ma na celu uświadomienie państwom  i poszczególnym jednostkom wpływu prawidłowej gospodarki wodnej na ich kondycję gospodarczą i społeczną, ale też zwrócenie uwagi na pogłębiające się problemy związane z kurczącymi się zasobami wody. Niezwykle ważną rolę w dbaniu o nie odgrywa odpowiedzialna produkcja. Duże firmy muszą uwzględniać troskę o wodę w swoich strategiach, bo często od niej zależy prawidłowe funkcjonowanie przedsiębiorstw. Przykładem jest firma Pfeifer & Langen, producent polskiego, wysokiej jakości cukru Diamant.

- Surowcem niezbędnym do produkcji cukru jest burak cukrowy, który w 75% składa się z wody. Dlatego w procesie produkcyjnym nie pobieramy jej prawie z zewnątrz, a wykorzystujemy tę, która znajduje się w roślinach. Dzięki temu minimalizujemy wpływ naszej działalności na środowisko oraz nie naruszamy równowagi ekologicznej ekosystemów znajdujących się w okolicy naszych fabryk. Dbamy zresztą nie tylko o wodę, ale i o powietrze, glebę oraz naszych sąsiadów – mówi Paweł Maciejewski, Dyrektor ds. sprzedaży i marketingu Pfeifer & Langen Polska.

Producent cukru Diamant sukcesywnie zmniejsza zużycie wód gruntowych i powierzchniowych. Firma w produkcji cukru stosuje zamknięte obiegi wodne. Oznacza to, że  wykorzystuje tzw. kondensat, czyli skroplinę - ciecz, która powstała ze skroplenia dowolnego gazu. Kondensat, który używany jest w zakładach Pfeifer & Langen to podgrzana i skroplona woda pozyskana z buraków. W efekcie takich działań firma ogranicza pobór wody ze źródeł zewnętrznych oraz wód głębinowych zmniejszając przy tym ilość wytwarzanych ścieków. Nadmiar wody z buraka trafia do oczyszczalni biologicznych Pfeifer & Langen. Po jej oczyszczeniu producent marki Diamant oddaje ją środowisku lub gromadzi w zbiornikach akumulacyjnych jako zapas wody technologicznej. Zbiorniki stanowią niszę ekologiczną dla licznych gatunków roślin i zwierząt, przyczyniając się do rozwoju bioróżnorodności w otoczeniu cukrowni. Przykładem na to jest, należąca do firmy,  cukrownia w Miejskiej Górce. Na terenie jej oczyszczalni zadomowiła się sieweczka rzeczna. Pozbawiona zarośli otwarta przestrzeń z dostępem do wody do złudzenia przypomina naturalne środowisko jej bytowania.

Ponadto firma stosuje liczne zabezpieczenia przed wyciekami substancji ropopochodnych i chemicznych do ziemi oraz wód gruntowych, co chroni glebę przed degradacją, a wody przed zanieczyszczeniem. Dzięki budowaniu nowych i modernizowaniu już istniejących instalacji do oczyszczania ścieków przemysłowych, producent cukru Diamant ogranicza ryzyko przedostania się do środowiska nieoczyszczonych substancji.

Więcej na temat działań firmy z zakresu zrównoważonego rozwoju można znaleźć w wydanym przez producenta marki Diamant raporcie:

https://www.pfeifer-langen.pl/zrownowazony-rozwoj/

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Soul&Mind
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Handel DPD Polska otwiera nowoczesną sortownię - Hub Drobnicowy (HDR) w Swędowie pod Łodzią Biuro prasowe
2025-04-14 | 06:00

DPD Polska otwiera nowoczesną sortownię - Hub Drobnicowy (HDR) w Swędowie pod Łodzią

Nowa, piąta już w Polsce sortownia DPD Polska to strategiczna inwestycja firmy, której celem jest dalsza optymalizacja procesów logistycznych oraz zwiększenie
Handel Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Handel Od polowania na promocje, po zakupy w łazience: zaskakujące zwyczaje zakupowe Polaków w badaniu Dni Wiosennych Okazji Amazon.pl
2025-03-25 | 06:00

Od polowania na promocje, po zakupy w łazience: zaskakujące zwyczaje zakupowe Polaków w badaniu Dni Wiosennych Okazji Amazon.pl

Wystartowały Dni Wiosennych Okazji w sklepie Amazon.pl, które potrwają do 31 marca 2025 r., oferując siedem dni wyjątkowych promocji na dziesiątki tysięcy produktów we

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Szkolenie Online IMM

Prawo

Problemy społeczne

Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.

Motoryzacja

Pożary pojazdów elektrycznych są rzadsze niż spalinowych. W powszechnym przekonaniu jest odwrotnie, bo brakuje edukacji

Trzydzieści pożarów aut elektrycznych i niemal 9,5 tys. pożarów aut spalinowych – to statystyki za ubiegły rok. Jak podkreślają eksperci, statystycznie pojazdy elektryczne płoną rzadziej niż spalinowe. W przeliczeniu na tysiąc zarejestrowanych pojazdów wskaźnik pożarów w przypadku elektryków wynosi 0,372, a w przypadku aut spalinowych 0,424. Specjaliści są zgodni co do tego, że w powszechnym obiegu brakuje rzetelnej wiedzy na temat samochodów elektrycznych i ich bezpieczeństwa pożarowego.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.