PMR: Rynek żywności bio wzrósł o ponad 20% w 2020 r.

Marketing
PMR
Królewska 57
30-081 Kraków
marketing|pmrcorporate.com| |marketing|pmrcorporate.com
12 340 51 00
www.pmrmarketexperts.com
Chociaż pandemia COVID-19 sparaliżowała częściowo handel stacjonarny, nie zaszkodziła ona segmentowi żywności bio, który wzrósł w 2020 r. w tempie kilkukrotnie wyższym niż cały rynek spożywczy ogółem, wynika z najnowszego raportu PMR pt. „Rynek żywności bio w Polsce 2021. Prognozy rozwoju na lata 2021-2026”. W latach 2021-2026 średnioroczna stopa wzrostu (CAGR) dla rynku żywności bio będzie bliska 10%.
Blisko 1 na 10 Polaków kupuje żywność bio regularnie
Polski rynek żywności bio w Polsce będzie podążał za trendami zachodnimi, a jego udział w rynku spożywczym będzie rósł. Pozytywnie na rynek wpływają m.in. wzrost świadomości zdrowotnej Polaków, poszerzanie oferty produktów bio (zwłaszcza w sklepach wielkoformatowych), ale także duża liczba promocji produktów bio/eko/wege przez sieci spożywcze.
Jak wynika z badania PMR przeprowadzonego w lipcu 2021 r. na reprezentatywnej próbie 1 032 Polaków, około 8% kupuje żywność bio przy okazji każdych lub prawie każdych zakupów spożywczych. W tej grupie przeważają osoby młodsze (18-34 lata), z wyższym wykształceniem, mieszkańcy miast 200-499 tys. mieszkańców oraz ze średnich grup dochodowych. Częstotliwość zakupów żywności bio jest również skorelowana z poziomem wykształcenia. Jedynie 4% osób z wykształceniem niższym kupuje żywność bio przy okazji każdych lub prawie każdych zakupów, a aż 35% nie kupuje jej wcale.
Dyskonty najczęstszym miejscem zakupu
Jedna czwarta Polaków badanych przez PMR deklaruje, że obecnie częściej niż przed rokiem sięga po żywność bio/eko. Do żywności bio przekonują się częściej mężczyźni i osoby młodsze – czyli osoby z grup, w których produkty bio kupuje niższy odsetek respondentów niż ogółem.
Największym kanałem nie tylko na rynku spożywczym w Polsce, ale również na rynku żywności bio, są sklepy dyskontowe. Jak wynika z badania PMR, ponad połowa spośród kupujących żywność bio, kupuje ją najczęściej w dyskontach. Marki własne żywności bio, takie jak GoBio (Biedronka) oraz BioOrganic (Lidl) cieszą się również największą rozpoznawalnością wśród kupujących żywność bio.

Otwarcie strefy MODIVO w sklepie eobuwie.pl nowoczesny multibrand w Manufakturze
Otwarcie kolejnego sklepu Lidl Polska w Chojnicach

Wyniki Black Friday 2024 - średnia obniżka ceny wyniosła u nas 31%
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Technologie rewolucjonizują biznes restauracyjny. Kioski samoobsługowe, kody QR, a wkrótce sztuczna inteligencja będą standardem w branży gastronomicznej
Digitalizacja i nowe technologie stają się głównym motorem rozwoju branży restauracyjnej, a rozwiązania technologiczne – takie jak kody QR, kioski samoobsługowe, cyfrowe menu czy systemy AI wspierające sprzedaż – coraz powszechniej pojawiają się w stacjonarnych restauracjach, usprawniając ich funkcjonowanie i przyciągając klientów. – Niewątpliwie technologia będzie nadal zmieniać sektor gastronomiczny. Im lepsze interakcje z klientem, tym częściej korzysta on z naszych usług – mówi Luis Comas, CEO AmRestu, operatora m.in. marek: KFC, Starbucks, Pizza Hut i Burger King, który w tym roku obchodzi 30-lecie swojej działalności.
Przemysł
Duże ożywienie w energetyce jądrowej w Europie. Planowane są nowe elektrownie atomowe, a w Polsce nawet kilka takich inwestycji

Rosyjska agresja na Ukrainę i kryzys na rynkach energetycznych stały się katalizatorem ożywienia w energetyce jądrowej, w którą obecnie planuje inwestować wiele państw UE. Jest wśród nich Polska, która zamierza w nadchodzących latach wybudować kilka takich jednostek, a według rządowych założeń po 2040 roku ok. 20 proc. krajowej produkcji energii ma pochodzić właśnie z atomu. – Projekty jądrowe wiążą się z licznymi wyzwaniami. Część z nich jest natury politycznej, chociaż na szczęście w Polsce panuje pewnego rodzaju konsensus polityczny co do potrzeby inwestycji w energetykę jądrową. Drugim obszarem niepewności jest kwestia finansowania tych inwestycji, a trzeci to kwestia zapewnienia odpowiednich kadr niezbędnych do budowy elektrowni jądrowych – wskazuje dr inż. Paweł Gajda z Wydziału Energetyki i Paliw Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie.
Firma
Ogromna zmiana w diagnostyce chorób układu pokarmowego. Mała kapsułka endoskopowa zastąpi uciążliwe badania

BioCam – wrocławska spółka z branży medtech – finalizuje prace nad kapsułką endoskopową, która ma umożliwić wczesne wykrywanie schorzeń w układzie pokarmowym. Zaawansowane technologicznie rozwiązanie, wsparte sztuczną inteligencją, w pierwszej połowie 2024 roku ma zostać poddane międzynarodowym badaniom klinicznym, a pod koniec przyszłego roku zadebiutuje na rynku, początkowo w sektorze prywatnym. – Równolegle z procesem komercjalizacji będziemy się również skupiać na uzyskaniu refundacji, tak aby w ciągu najbliższych dwóch–trzech lat ta technologia była ogólnodostępna – mówi Maciej Wysocki, współzałożyciel i prezes zarządu BioCam. Spółka domyka obecnie rundę inwestycyjną na maksymalnie 3 mln zł, a na II–III kwartał 2024 roku zapowiada swój debiut na rynku NewConnect.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.