Komunikaty PR

Wagi Ishida pomagają Hotel Chocolat sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na Velvet

2023-12-09  |  01:00
Biuro prasowe

Fakty i liczby:

 

  1. Zainstalowano dwie wagi wielogłowicowe do obsługi płatków czekoladowych.

  2. Modele z 28 głowicami pracują z prędkością do 210 ważeń na minutę, napełniając saszetki czekoladą do picia. 

  3. Dotychczasowa przestrzeń magazynowa została przekształcona w dedykowaną linię produkcyjną, umożliwiając czterokrotne zwiększenie wydajności.

  4. Wagi Ishida obsługują produkt, który jest wrażliwy na temperaturę, ma niejednolity rozmiar i zawiera pozostałości pyłu kakaowego powstałego podczas produkcji.

 

Jako marka będąca synonimem jakości i innowacyjności, Hotel Chocolat wykorzystuje wyłącznie najlepsze składniki – ta sama zasada dotyczy również sprzętu produkcyjnego w zakładzie w Huntingdon. Kiedy więc firma zainwestowała w dedykowany zakład dla swojej marki czekolady do picia Velvetiser, dwie 28-głowicowe zespoły naważarek wielogłowicowych Ishida CCW-RV stały się integralną częścią rozwiązania linii pakującej.

 

Marka Velvetiser, wprowadzona na rynek w 2018 roku, jest jednym z największych sukcesów Hotel Chocolat i umożliwia tworzenie czekolady pitnej przy użyciu saszetek z płatkami czystej czekolady. Aby sprostać ogromnemu zapotrzebowaniu konsumentów, Hotel Chocolat podjęło decyzję o przekształceniu istniejącej powierzchni magazynowej w dedykowaną linię produkcyjną płatków czekoladowych, umożliwiając czterokrotne zwiększenie wydajności.

 

Z uwagi na zróżnicowaną gamę rozmiarów, od opakowań detalicznych po większe warianty przeznaczone dla kawiarni i firm, oraz ponad tuzin różnych smaków, dokładność ważenia była krytycznym wymogiem do spełnienia na drodze do sukcesu nowych linii pakujących.

 

Simon Wood, kierownik projektów produkcyjnych UK w Hotel Chocolat, korzystał z usług Ishida na poprzednim stanowisku związanym z produkcją żywności i wiedział, że ich wielogłowicowe wagi mają higieniczną konstrukcję, są niezawodne, wydajne i precyzyjne.

 

"Czekolada jest ze zrozumiałych względów wrażliwa na temperaturę, płatki używane w Velvetiser są małe, ale niejednolite pod względem wielkości, a podczas produkcji zawsze powstają pozostałości pyłu kakaowego", wyjaśnił Simon. "Wybrana przez nas waga musiała poradzić sobie z tymi czynnikami, a także zapewnić wymaganą szybkość, dokładność i łatwość zmiany podczas 24-godzinnej pracy".

 

Dwie 28-głowicowe naważarki wielogłowicowe Ishida z serii CCW-RV z lejami o pojemności 500 cm3 są idealnym rozwiązaniem dla wymagań Hotel Chocolat w zakresie obsługi mniejszych wag docelowych przy dużych prędkościach. Jest to możliwe dzięki ulepszonej technologii podajnika, wykorzystującej modulację szerokości impulsu i zintegrowany system AFD (Automatic Feeder Drive – Automatyczny Napęd Podajnika), który zapewnia precyzyjną kontrolę przepływu produktu przez wagę. 

 

Unikalne dla tej wagi oprogramowanie obliczeniowe potrójnej kombinacji jest w stanie obliczyć trzy optymalne kombinacje masy, zweryfikować je, a następnie wybrać tę najbliższą docelowej wadze – wszystko w ramach jednego cyklu. Dzięki temu rozwiązaniu Hotel Chocolat ma zapewnione bardzo dokładne ważenie z prędkością do 210 ważeń na minutę.

 

Ishida CCW-RV są częścią wielopoziomowego systemu płatków Velvetiser, zainstalowanego i uruchomionego w 2021 r. w trakcie pandemii COVID-19. Dla Hotel Chocolat doradztwo, serwis i wsparcie Ishida podczas tego trudnego do wdrożenia projektu i niesprzyjających okoliczności były równie ważne jak jakość wag.

 

"Wagi Ishida znajdują się w centrum trzypoziomowego obiektu, stworzonego od podstaw w miejscu wcześniej pełniącym rolę magazynu" – tłumaczyła Sylwia Żmuda, menadżerka zakładu produkcji, Velvetiser. "Na najwyższym piętrze czekolada jest mieszana, wytłaczana i chłodzona, a następnie łamana na płatki za pomocą walców.

Płatki czekolady są przenoszone na środkowy poziom, gdzie Ishida CCW-RV waży je do wymaganych wielkości porcji, zanim spadną do najniższego poziomu w celu zapakowania i inspekcji".

 

Biorąc pod uwagę wysoki wolumen produkcji, system transportowy jest w stanie przenosić płatki czekolady do dwóch naważarek Ishida, aby zapewnić dodatkową wydajność, a także nieprzerwaną produkcję w przypadku konserwacji maszyny.

 

"To bardzo wydajny system, a Ishida zaoferowała wyjątkowe szkolenie, aby pomóc naszemu zespołowi jak najlepiej wykorzystać wagi" – skomentował Snieguole Kaikaryte, kierownik zmiany operacyjnej.

 

"Dla Hotel Chocolat była to duża inwestycja, która zwraca się pod względem wysokich standardów przepustowości i jakości osiąganych przez linię do produkcji płatków czekolady. Zaangażowanie Ishida w projekt było integralną częścią tego sukcesu i  pozwoliło nam zaoferować naszym globalnym klientom wysokiej jakości czekoladę do picia" – potwierdził Simon Wood.



 

Pytania dotyczące zakupu maszyn Ishida:

Fenix Systems Sp. z o.o. 

ul. Długa 40, 

05-530 Góra Kalwaria

Tel: 605 212 210

E-mail: biuro@fenixsystems.eu                                                                   

 ****************************************************************************************************

Źródło: Ishida

 

O marce Ishida:

 

Ishida jest światowym liderem w projektowaniu, produkcji i instalacji kompletnych rozwiązań do ważenia, pakowania i kontroli dla przemysłu spożywczego. Pomaga producentom zwiększyć automatyzację, zmniejszyć koszty i przestoje, zwiększyć wydajność operacyjną i zmaksymalizować zyski. 

 

Z zainstalowaną globalną bazą znacznie przekraczającą 100 000 maszyn przemysłowych, obejmującą ogromną liczbę zastosowań i rynków końcowych, firma jest niekwestionowanym liderem na światowym rynku wag wielogłowicowych i jednym z wiodących globalnych dostawców urządzeń do pakowania przekąsek, traysealerów, systemów kontroli rentgenowskiej, wag kontrolnych, wykrywaczy nieszczelności i rozwiązań Przemysłu 4.0.

 

Ta szeroka gama produktów, wraz z dogłębną wiedzą i doświadczeniem firmy w wielu branżach, oznacza, że Ishida jest w stanie zaprojektować i zainstalować kompletne rozwiązania "pod klucz" dla rynków takich jak przekąski i inne suche produkty spożywcze, mięso, drób, ryby, nabiał, dania gotowe i świeże produkty.

 

 

Wizją firmy jest odgrywanie trwałej i niezbędnej roli w globalnym łańcuchu dostaw żywności, zapewniając, że produkty spożywcze są dostarczane i konsumowane bezpiecznie, wydajnie i w sposób zrównoważony na całym świecie.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Handel Płatności online dla sklepów Shopify – dwie nowe aplikacje od PayU Biuro prasowe
2025-03-04 | 08:00

Płatności online dla sklepów Shopify – dwie nowe aplikacje od PayU

Wiodący dostawca płatności dla e-commerce - PayU - przygotował dwie oficjalne wtyczki (aplikacje) do platformy Shopify służącej do tworzenia i zarządzania sklepami internetowymi.
Handel Marcowe promocje na smartfony Motorola
2025-03-03 | 10:15

Marcowe promocje na smartfony Motorola

Marcowe promocje na smartfony Motorola wjeżdżają na bogato. Co tydzień, wybrane modele dostępne będą w prawdziwie kocich cenach - tak dobrych, że aż żal ich
Handel Heat Decor wprowadza na rynek rewolucyjny produkt - panel grzewczy HD-NEO!
2025-03-03 | 09:40

Heat Decor wprowadza na rynek rewolucyjny produkt - panel grzewczy HD-NEO!

Firma Heat Decor, lider w dziedzinie nowoczesnych systemów grzewczych, wprowadza na rynek rewolucyjny produkt - panel grzewczy HD-NEO. To przełomowe rozwiązanie w zakresie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Transport

Transport

Europejska motoryzacja gotowa do pełnej elektryfikacji. Możliwe zmiany w unijnym prawie dotyczące zeroemisyjności

Mimo coraz częściej pojawiających się prognoz dotyczących częściowego odejścia Europy od elektromobilności Bruksela nadal pozostaje przy stanowisku, że po 2035 roku motoryzacyjny rynek pierwotny będą stanowiły wyłącznie samochody zeroemisyjne. – Nie będzie całkowitego odwrotu od elektromobilności w Unii Europejskiej. W grę wchodzi jedynie pewne poluzowanie norm i przepisów – uważa Adam Holewa, członek zarządu oraz dyrektor ds. motoryzacji w spółce Boryszew SA. Jego zdaniem przemysł motoryzacyjny na Starym Kontynencie jest gotowy do pełnej elektryfikacji.

Problemy społeczne

Na rynku nieruchomości rośnie popularność rewitalizacji. Odnowa dotyczy nie tylko zabytkowych budynków, ale też dawnych terenów poprzemysłowych

Rewitalizacja byłych terenów przemysłowych i budynków jest kluczowym aspektem zrównoważonego rozwoju miejskiego i szansą na zachowanie dziedzictwa kulturowego. Jak podkreślają eksperci Deloitte’a, prawidłowo przeprowadzona rewitalizacja może pobudzić do życia dany obszar miasta i zwiększyć jego atrakcyjność inwestycyjną. Poprawi też jakość życia mieszkańców.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.