Jak urozmaicić klasyczny deser? Oto przepis na sernik agrestowy
Sernik jest jednym z ulubionych ciast Polaków, więc jego smak jest nam bardzo dobrze znany. Fani serników potrafią jednak znaleźć sposoby na to, by nie znudził im się ulubiony deser. Ciekawym urozmaiceniem dla tego ciasta może być… agrest.
Niedoceniany owoc
Wbrew pozorom agrest wcale nie jest kwaśny, jak uważa wiele osób, więc idealnie nadaje się do deserów. Pomimo wielu zalet, owoc ten jest bardzo niedoceniany i trudno go dostać w sklepie. Warto jednak przejść się na najbliższy targ i zaopatrzyć w agrest, ponieważ będzie on ciekawym dodatkiem – nie tylko do sernika. Dlaczego?
– Popyt na agrest ciągle rośnie, co nie jest zaskoczeniem, ponieważ owoc ten ma wiele właściwości. Przede wszystkim zawiera pektynę, czyli naturalną żelatynę i zagęszczacz, dzięki czemu można z niego zrobić naturalny dżem. Agrest poprawia trawienie oraz ma działanie uspokajające. Jest również źródłem witaminy C. Niewiele osób wie, ale dojrzały agrest ma właściwości podobne do winogrona, więc można zrobić z niego wino i szampana – mówi Paweł Jaruga, znany na twitterze jako @Agrestt_.
Agrest świetnie komponuje się ze szpinakiem. To połączenie idealnie sprawdzi się każdemu fanowi sernika, który potrzebuje urozmaicenia w swoim ulubionym deserze. Przedstawiamy przepis na sernik agrestowy ze szpinakowym spodem.
Szpinakowy spód:
● 1 opakowanie świeżego, umytego szpinaku (ok. 200/300 g)
● 4 jajka
● ¾ szklanki cukru
● ¾ szklanki oleju słonecznikowego
● 2 szklanki mąki pszennej
● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
● sok z połowy cytryny + skórka cytrynowa
Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Dno foremki o średnicy ok. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Szpinak rozdrobnić w blenderze. Jajka ubijać z cukrem tak, żeby objętość masy się potroiła.
Następnie ostrożnie wlać olej, dodać rozdrobniony szpinak oraz sok i skórkę z cytryny. Zmniejszyć obroty miksera, wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksować krótko, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Przelać do formy i piec ok. 30 min. Ciasto sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone i suche w środku. Odstawiamy na bok do lekkiego wystudzenia i ułożenia się spodu.
Masa serowa:
● 1 kg twarogu
● 1 budyń waniliowy
● 1 cukier wanilinowy
● 5 jajek
● ¾ szklanki cukru
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać stopniowo twaróg, budyń oraz cukier wanilinowy.
Aby sernik był gładszy, zmieniamy mikser na blender i całą masę rozdrabniamy na jednolitą konsystencję. Taki zabieg sprawi, że unikniemy niepotrzebnych grudek, które lubią się pojawiać podczas używania jedynie klasycznego miksera.
Gotową masę sernikową przelać do tortownicy, na wierzch upieczonego spodu i wstawić do piekarnika na ok. 1:20 h do temperatury 140 st. C.
Agrestowa warstwa z galaretką:
● 400 gramów agrestu
● 2 galaretki agrestowe
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Gdy trochę przestygną, wstawiamy je do lodówki, aby lekko stężały. Agrest czyścimy i kroimy w mniejsze kawałki, układając je na wystudzonym serniku.
Całość zalewamy ostudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie warstwy dobrze stężały.
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Ochrona środowiska

Z powodu braku przejrzystego prawa branża recyklingu odkłada inwestycje. Firmy apelują o szybkie wdrożenie przepisów
Branża recyklingu stoi przed wyzwaniami związanymi z wdrożeniem systemu kaucyjnego, systemu rozszerzonej odpowiedzialności producenta i rozporządzenia PPWR. Brakuje jednak odpowiednich przepisów dostosowujących polskie prawo i realia do unijnych regulacji. W efekcie utrzymującej się niepewności prawnej między 2018 a 2023 rokiem co trzeci zakład recyklingu zamknął działalność. Wiele firm odkłada inwestycje, czekając na uregulowanie rynku. Podobna niepewność dotyczy też producentów opakowań.
Transport
Testowanie pojazdów zautomatyzowanych wkrótce będzie możliwe. To odpowiedź na postulaty przedsiębiorców

Kończą się prace nad przepisami, które mają usprawnić prace badawcze nad pojazdami zautomatyzowanymi. Ma to być odpowiedź na postulaty przedsiębiorców, którzy wskazywali na potrzebę pilnej zmiany przepisów w zakresie testowania pojazdów autonomicznych. Obecne regulacje nie sprzyjają postępowi technologicznemu i rozwoju autonomiczności pojazdów, o czym świadczy bardzo niewielka liczba wydanych uprawnień do ich prowadzenia.
Firma
Przedsiębiorcom coraz bardziej doskwiera niestabilność i skomplikowanie przepisów podatkowych. Problemem są też niejasne ich interpretacje

Polscy przedsiębiorcy często negatywnie oceniają jakość przepisów podatkowych – wynika z raportu „Przedsiębiorcy pod lupą fiskusa 2025” przygotowanego przez firmę doradztwa podatkowego MDDP we współpracy z Konfederacją Lewiatan. Ich niepokój budzą niejednolite interpretacje przepisów i niepewność prawa podatkowego, które cały czas jest modyfikowane. Wśród kluczowych zmian w obszarze podatków, które będą dotyczyć praktycznie wszystkich przedsiębiorców, są m.in. wprowadzenie Krajowego Systemu e-Faktur czy zmiany w podatku od nieruchomości.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.