Komunikaty PR

5 prostych kroków do zrównoważonej imprezy

2023-07-03  |  14:00
Biuro prasowe

 

Zrównoważony rozwój nie jest już tylko chwilową modą – jest ważnym trendem, który wkracza w świat różnych branż i rynków, ale też do naszych domów. Zaproś go również na swoją imprezę! Nadchodzący sezon letni, będzie ku temu idealną okazją. Nie musisz obawiać się trudnych pojęć związanych ze zrównoważonym podejściem, takich jak koktajle zero waste, świadome zarządzanie lodem, czy pre-batching. To prostsze niż myślisz i łatwo przygotujesz spotkania w stylu zero waste u siebie w domu. Zobacz, jak to zrobić w 5 krokach!

 

 

Krok 1 – przemyśl!

Jeszcze na etapie planowania listy zakupów czy przygotowywania menu i listy napojów zrób rekonesans. Już sam wybór składników i ustalenie źródła ich pochodzenia pomoże zmniejszyć wpływ na środowisko. Postaw na składniki sezonowe i lokalne! Dlaczego? Ponieważ do ich wzrostu nie jest wymagane dodatkowe oświetlanie lub nagrzewanie, zatem wykorzystując je przyczyniamy się do zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych. Poza sezonem wykorzystaj zamienniki, dla kwaśnych owoców np. użyj żurawiny lub cytryny i pomarańczy poddanych wcześniej kiszeniu. Możesz też użyć kwasów - np. cytrynowego czy jabłkowego. Warto również pójść na zakupy do lokalnych dostawców, czy pobliskich sklepów i kramików. Obniżysz w ten sposób koszty transportu i zanieczyszczenia z nim związane, a produkty będą świeże i wspomogą lokalny biznes.

 

 

Krok 2 – ogranicz!

Po przemyślanym i świadomym zakupie produktów czas na ograniczenie zużycia wody i energii. To cenne zasoby, a pobór wody na imprezach i podczas spotkań w szerokim gronie jest zawsze dużym kosztem. Dlatego należy dokładnie przyjrzeć się urządzeniom, które wykorzystują wodę i energię, i zmaksymalizować ich wydajność. Możesz na przykład zastosować perlator o niskim przepływie wody. Pomoże on ograniczyć zużycie wody przepływającej przez kran i zarządzać nią bardziej świadomie. Pamiętaj też, by zawsze zakręcać krany i regulować je tak, by nie kapały! Nie zmywaj ręcznie a urządzenia, takie jak np. zmywarka wykorzystuj możliwie jak najrzadziej. Włączaj je dopiero wtedy, kiedy są pełne.

 

 

Krok 3 – wykorzystaj ponownie!

Woda jest produktem deficytowym, a dzięki rozważnemu użyciu możesz zaoszczędzić. W przypadku przygotowywania wspólnych spotkań i koktajli, do aspektu oszczędzania wody dochodzi jeszcze świadome zarządzanie lodem. Jak stosować go w sposób odpowiedzialny? Kiedy tylko możesz, ogranicz używanie lodu. Zastosuj pre-batching, czyli przygotuj koktajle wcześniej, w większym pojemniku (naczyniu do ponczu lub dzbanie odmierz do nich konkretną, mniejszą ilość lodu. Przygotowanie drinków z wyprzedzeniem pozwoli Ci schłodzić je w lodówce, wtedy lód w ogóle nie będzie potrzebny! Jeśli wolisz go jednak użyć, wybierz ten kruszony zamiast kostek- to zdecydowanie bardziej wydajne. Przed i w trakcie imprezy możesz chłodzić w lodówce samo szkło – skutecznie obniży to temperaturę koktajli dla Twoich gości. Nadmiaru lodu nigdy nie roztapiaj w zlewie! Zamieniony w wodę spłynie bezużytecznie do odpływu. Resztki lodu włóż do miski i poczekaj, aż się rozpuści. Powstałą wodę wykorzystaj np. do podlewania kwiatków lub mycia podłogi.

 

 

Krok 4 – przetwórz!

Znajdując zastosowanie dla potencjalnych odpadów możesz znacznie zmniejszyć produkcję śmieci. Kupiłeś za dużo cytrusów do koktajli? Wykorzystaj je do zrobienia pysznego likieru, a skórki poddaj kandyzowaniu lub dodaj je do gotowanych potraw. Zostało Ci wiele łodyg mięty? Zrób z nich aromatyczne puree lub pesto i zaserwuj gościom. Poza żywnością to samo możesz zrobić z przedmiotami. Puste butelki zamień na efektowne świeczniki lub wykorzystaj je do wspomnianego wcześniej pre-batchingu. Bądź kreatywny i przetwórz wszystko to, co tylko nadaje się do ponownego użycia.

 

 

Krok 5 – szanuj!

Podczas przygotowań do imprez zawsze pamiętaj o dobru naszej planety. Zmiany, które trzeba wprowadzić w codzienne nawyki, są naprawdę niewielkie, ale mogą zrobić dużą różnicę dla środowiska. Do sprzątania używaj ekologicznych środków, które są bardziej przyjazne dla środowiska. Zastąp opakowania takimi, które możesz napełnić ponownie. Zrezygnuj z plastikowych kubeczków na rzecz naczyń wielorazowego użytku. Ogranicz lub wyklucz używanie papierowych ręczników, zastępując je tekstylnymi ściereczkami, które możesz umyć lub wyprać i wykorzystać ponownie

 

– Każde działanie, podejmowane w celu zminimalizowania wpływu na planetę jest krokiem w dobrą stronę. W ich zapamiętaniu może pomóc aplikacja „The Bar World of Tomorrow”, która pozwoli każdemu poznać proste triki, prowadzące do stworzenia ekologicznych przyjęć czy imprez. – mówi Kamila Czaban, S&R Manager, liderka projektu The World Bar of Tomorrow.

 

Jesteś gotowy na imprezę w zrównoważonym stylu? Wszelkie inicjatywy, jakie podejmiesz, a które będą promować odpowiedzialny rozwój, staną się częścią większych procesów, przeciwdziałających skutkom zmian klimatycznych. Nic nie stoi na przeszkodzie, by efektywnie połączyć spotkania z najbliższymi i kilka pozytywnych działań dla naszej planety. Podczas imprez możesz również w ciekawy i inspirujący sposób opowiedzieć innym, jak łatwo przyłączyć się do nowej, zrównoważonej rzeczywistości!

 

The Bar World of Tomorrow to aplikacja przygotowana przez Pernod Ricard oraz Trash Tiki i Sustainable Restaurant Association, która podpowiada, jak przygotowywać koktajle w duchu zero waste, ograniczając zużycie składników i oszczędzając pieniądze. Więcej informacji znaleźć można >>>TUTAJ

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Konsument Najlepsze produkty na majówkowy grill tylko w Blue City Biuro prasowe
2024-04-27 | 01:00

Najlepsze produkty na majówkowy grill tylko w Blue City

Od środy 24 kwietnia aż do soboty 27 kwietnia poziom -1 w Blue City zamieni się w regionalny ryneczek, na którym będzie można spotkać najlepszych wytwórców tradycyjnej
Konsument Od sztucznej szczęki po 3000 zł w gotówce czyli co zostawiamy w Uberze?
2024-04-23 | 16:00

Od sztucznej szczęki po 3000 zł w gotówce czyli co zostawiamy w Uberze?

Podróżując taksówkami pasażerowie najczęściej gubią rzeczy codziennego użytku takie jak ubrania, elektronikę czy biżuterię. Zdarza się jednak, że w samochodzie zostają
Konsument Ponad 66% młodych Polaków korzysta z programów lojalnościowych
2024-04-23 | 14:00

Ponad 66% młodych Polaków korzysta z programów lojalnościowych

Generacja Z jako pokolenie tzw. cyfrowych tubylców sprawnie porusza się pomiędzy platformami e-commerce i aplikacjami mobilnymi, poszukując najbardziej korzystnych możliwości

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Newseria na XVI Europejskim Kongresie Gospodarczym

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Przygotowania do wdrożenia systemu kaucyjnego idą pełną parą. Przyszli operatorzy przeciwni zmianie daty na 2026 rok

Wkrótce Sejm ma się zająć nowym projektem przepisów dotyczących systemu kaucyjnego, którego start zaplanowano na styczeń 2025 roku. Przedstawione przez Ministerstwo Klimatu i Środowiska zmiany dotyczą m.in. rezygnacji z podatku VAT i wprowadzenia tzw. mechanizmu podążania kaucji za produktem. – Wszystkie te zmiany oceniamy bardzo pozytywnie, one są niezbędnym elementem dla właściwego funkcjonowania przyszłego systemu kaucyjnego – mówi Aleksander Traple, prezes Zwrotka SA. Jak podkreśla, dalsze odkładanie w czasie terminu uruchomienia systemu kaucyjnego jest bezzasadne, ponieważ branża odpadowa, handel detaliczny i szereg innych podmiotów już od dłuższego czasu przygotowują się do jego wdrożenia.

Problemy społeczne

Duża część ukraińskich uchodźców w Polsce wciąż potrzebuje wsparcia. Szczególnie osoby starsze i z niepełnosprawnościami

Do Polski cały czas napływają kolejni uchodźcy z Ukrainy, a ci, którzy są u nas już ponad dwa lata, nadal potrzebują wsparcia – oceniają eksperci IOM Poland i UNHCR. Szacuje się, że ok. 200 tys. osób nadal mieszka w miejscach zakwaterowania zbiorowego. To często osoby starsze i z niepełnosprawnościami, którym trudno się usamodzielnić. Uchodźcy nadal potrzebują wsparcia związanego ze znalezieniem zatrudnienia, dostępu dzieci do edukacji czy nauki języka polskiego. Eksperci podkreślają, że integracja ekonomiczna Ukraińców to duża korzyść dla polskiej gospodarki. Tylko w 2023 roku udział pracowników z Ukrainy przełożył się na ok. 1 proc. krajowego PKB.

Konsument

Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność

Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.