Komunikaty PR

Dziś Dzień Awokado – myślisz, że to warzywo? Sprawdź te 10 zaskakujących faktów

2024-07-31  |  10:00
Biuro prasowe

31 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Awokado. To nietypowe święto jest idealną okazją do sięgnięcia po ten…no właśnie – owoc? Sprawdź ciekawostki o awokado i dowiedz się, dlaczego jest tak wyjątkowe, że aż zasłużyło na celebrację.

1. Awokado – owoc czy warzywo?

Choć wiele osób myśli, że awokado to warzywo, tak naprawdę jest to owoc, a dokładniej jagoda – tak samo jak arbuz czy banan.

2. Awokado – nazwa

Jeszcze mniej osób wie, że awokado ma również inną nazwę, a brzmi ona ,,Smaczliwka wdzięczna’’. W języku angielskim znane jest również jako ,,alligator pear’’ i ,,avocado pear’’,  zaś w Indiach i Hong Kongu można spotkać się z określeniem ,,butter fruit’’.

3. Awokado – symbol miłości

Awokado było używane już około 7000 lat p.n.e. Pochodzące pierwotnie z południowego Meksyku, szybko rozprzestrzeniło się przez Amerykę Północną aż do Ameryki Południowej. Spośród stanów USA, najwięcej obfituje w niego Kalifornia. Ten owoc zapisał się również w kulturze. Dla Azteków był symbolem miłości i płodności, uważanym za afrodyzjak, ze względu na swój kształt i wartości odżywcze. Dodatkowo, para awokado rośnie razem na drzewie, które metaforycznie utrzymuje ich miłość tak długo, jak długo rośnie. Awokado często pojawiało się w sztuce prekolumbijskiej, a współcześnie jest elementem kultury popularnej.

4. Które awokado jest lepsze – zielone czy czarne?

Istnieje wiele odmian awokado, w tym popularne Hass i Fuerte. Różnią się kształtem, kolorem i fakturą skórki oraz smakiem​. Pierwsza z nich, o ciemnej skórce, jest najpopularniejsza ze względu na swój smak, trwałość i dostępność przez cały rok​. Charakteryzuje się kremową konsystencją i orzechowym posmakiem, a zielona, gładka Fuerte – bardziej świeżymi, owocowymi nutami.

5. Awokado bez pestki

Ponadto, istnieje specjalna odmiana awokado, która nie zawiera pestki. Cały owoc można zjeść, łącznie ze skórką.

6. Awokado – do czego?

Dzięki wyjątkowej, kremowej konsystencji, delikatnemu smakowi i bogactwu wartości odżywczych awokado stało się popularnym składnikiem zarówno wielu dań wytrawnych, jak i deserów. Smaczliwka wdzięczna znajduje różnorodne zastosowanie w kuchniach etnicznych – zawiera ją wegetariańskie sushi ,,California roll’’, napój mleczny z awokado i lodem ,,vitamina de abacate’’ z Brazylii, hot dog z awokado, majonezem i kiszoną kapustą lub pomidorami ,,completo’’ z Chile oraz popularne meksykańskie guacamole, czyli pasta z awokado z dodatkiem soli i limonki. Zaskakującego połączenia z awokado można teraz spróbować w polskim KFC. W nowej ofercie California Summer wystarczy wybrać California Burger lub California Twister, w których awokado połączone jest z czerwonym colesławem, chrupiącym kurczakiem i boczkiem. Z kolei w California Bowl ten maślany owoc znajdziemy w towarzystwie słodkiego ananasa, sałaty, czerwonego colesława, ogórka, ryżu, sezamu, rukoli i do wyboru: złocistego kurczaka lub sera halloumi.

7. Avolatte

Komu znudziły się tosty z awokado na śniadanie (w 2017 roku na Instagramie pojawiało się dziennie ponad 3 miliony zdjęć tego dania), może postawić na bardziej kreatywne wykorzystanie tego owocu w kuchni i przyrządzić avolatte. To kawa latte podawana w skórce awokado, czasem zblendowana również z jego miąższem. Można je spotkać min. w kawiarniach w Australii, Hongkongu i na Tajwanie.

8. Pestka awokado

Na bazie zasuszonej i zmielonej pestki z awokado można zrobić peeling, maseczkę, herbatę czy dodatek do różnych dań. W kuchni meksykańskiej wykorzystuje się również liście awokado, którymi owija się mięso przed grillowaniem.

9. Właściwości awokado

Awokado stosuje się także w kosmetyce. Maseczki zawierające ten składnik łagodzą podrażnienia skóry (w tym również spowodowane słońcem) i nawilżają ją, zaś jedzenie owocu, jak udowadniają badania, zwiększa elastyczność i jędrność skóry twarzy u kobiet. Olej z awokado może sprawdzić się w pielęgnacji włosów, odżywiając je i nadając im blask.

10. Awokado dojrzewanie

Awokado jest jednym z niewielu owoców, które dojrzewają po zerwaniu z drzewa. Można przyspieszyć ten proces, umieszczając owoc w papierowej torebce razem z bananem​. Za to skropienie miąższu sokiem z cytryny zapobiega jego brązowieniu.

 

Zaskoczeni? A to jeszcze nie wszystko – czy wiesz na jaki kolor farbuje pestka i skórka awokado? Czym jest awokado koktajlowe?

Sprawdź odpowiedzi w quizie na Instagram Stories KFC i zobacz, ile ciekawostek pamiętasz - https://www.instagram.com/kfc_polska/

Z taką dawką wiedzy można już celebrować Dzień Awokado. Smacznego świętowania!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Konsument Andrzej Gałdecki, Key Account Manager w DPD Polska
2025-07-21 | 13:00

Komentarz rynkowy DPD Polska: efekt rekompensaty szansą dla e-commerce w sezonie letnim

Sezon wakacyjny niesie ze sobą nie tylko wzmożony ruch turystyczny, ale i ciekawe zmiany w zachowaniach konsumenckich.  Gdy z różnych powodów –
Konsument Burgerowy fenomen nie zwalnia – ponad 30% wzrostu zamówień burgerów w aplikacji Glovo
2025-05-28 | 09:00

Burgerowy fenomen nie zwalnia – ponad 30% wzrostu zamówień burgerów w aplikacji Glovo

Z okazji Międzynarodowego Dnia Burgera, przypadającego na 28 maja, Glovo podsumowuje kulinarne wybory Polaków. W 2024 roku zamówili oni ponad 30% więcej burgerów niż rok
Konsument Aloha w dostawie! Lilo i Stich wracają – a z nimi na fali poké bowle
2025-05-22 | 22:00

Aloha w dostawie! Lilo i Stich wracają – a z nimi na fali poké bowle

Już 23 maja na ekrany powraca kultowa opowieść o przyjaźni z hawajskim klimatem – Lilo i Stich. Wraz z premierą filmu, Glovo zachęca użytkowników do

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Konsument

Polacy nie korzystają z hossy trwającej na warszawskiej giełdzie. Na wzrostach zarabiają głównie inwestorzy zagraniczni

Od października 2022 roku na rynkach akcji trwa hossa, nie omija ona także warszawskiej giełdy. Mimo to inwestorzy indywidualni odpowiadają zaledwie za kilkanaście procent inwestycji, a o wzrostach decyduje i na nich zarabia głównie kapitał z zagranicy. Widać to również po napływach i odpływach do i z funduszy inwestycyjnych. Zdaniem Tomasza Koraba, prezesa EQUES Investment TFI, do przekonania Polaków do inwestowania na rodzimej giełdzie potrzeba zysków z akcji, informacji o tych zyskach docierającej do konsumentów oraz czasu.

Polityka

Obowiązek zapełniania magazynów gazu w UE przed sezonem zimowym ma zapewnić bezpieczeństwo dostaw. Wpłynie też na stabilizację cen

Unia Europejska przedłuży przepisy z 2022 roku dotyczące magazynowania gazu. Będą one obowiązywać do końca 2027 roku. Zobowiązują one państwa członkowskie do osiągnięcia określonego poziomu zapełnienia magazynów gazu przed sezonem zimowym. Magazyny gazu pokrywają 30 proc. zapotrzebowania Unii Europejskiej na niego w miesiącach zimowych. Nowe unijne przepisy mają zapewnić stabilne i przystępne cenowo dostawy.

Infrastruktura

Gminy zwlekają z uchwaleniem planów ogólnych zagospodarowania przestrzennego. Może to spowodować przesunięcie terminu ich wejścia w życie

Reforma systemu planowania i zagospodarowania przestrzennego rozpoczęła się we wrześniu 2023 roku wraz z wejściem w życie większości przepisów nowelizacji ustawy z 27 marca 2003 roku. Uwzględniono w niej plany ogólne gminy (POG) – nowe dokumenty planistyczne, za których przygotowanie mają odpowiadać samorządy. Rada Ministrów w kwietniu br. uchwaliła jednak ustawę o zmianie ustawy z 7 lipca 2023 roku, a jej celem jest zmiana terminu obowiązywania studiów uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gmin na 30 czerwca 2026 roku. Wskazana data może nie być ostateczna z uwagi na to, że żadna z gmin nie uchwaliła jeszcze POG.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.