Dziś Dzień Awokado – myślisz, że to warzywo? Sprawdź te 10 zaskakujących faktów
31 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Awokado. To nietypowe święto jest idealną okazją do sięgnięcia po ten…no właśnie – owoc? Sprawdź ciekawostki o awokado i dowiedz się, dlaczego jest tak wyjątkowe, że aż zasłużyło na celebrację.
1. Awokado – owoc czy warzywo?
Choć wiele osób myśli, że awokado to warzywo, tak naprawdę jest to owoc, a dokładniej jagoda – tak samo jak arbuz czy banan.
2. Awokado – nazwa
Jeszcze mniej osób wie, że awokado ma również inną nazwę, a brzmi ona ,,Smaczliwka wdzięczna’’. W języku angielskim znane jest również jako ,,alligator pear’’ i ,,avocado pear’’, zaś w Indiach i Hong Kongu można spotkać się z określeniem ,,butter fruit’’.
3. Awokado – symbol miłości
Awokado było używane już około 7000 lat p.n.e. Pochodzące pierwotnie z południowego Meksyku, szybko rozprzestrzeniło się przez Amerykę Północną aż do Ameryki Południowej. Spośród stanów USA, najwięcej obfituje w niego Kalifornia. Ten owoc zapisał się również w kulturze. Dla Azteków był symbolem miłości i płodności, uważanym za afrodyzjak, ze względu na swój kształt i wartości odżywcze. Dodatkowo, para awokado rośnie razem na drzewie, które metaforycznie utrzymuje ich miłość tak długo, jak długo rośnie. Awokado często pojawiało się w sztuce prekolumbijskiej, a współcześnie jest elementem kultury popularnej.
4. Które awokado jest lepsze – zielone czy czarne?
Istnieje wiele odmian awokado, w tym popularne Hass i Fuerte. Różnią się kształtem, kolorem i fakturą skórki oraz smakiem. Pierwsza z nich, o ciemnej skórce, jest najpopularniejsza ze względu na swój smak, trwałość i dostępność przez cały rok. Charakteryzuje się kremową konsystencją i orzechowym posmakiem, a zielona, gładka Fuerte – bardziej świeżymi, owocowymi nutami.
5. Awokado bez pestki
Ponadto, istnieje specjalna odmiana awokado, która nie zawiera pestki. Cały owoc można zjeść, łącznie ze skórką.
6. Awokado – do czego?
Dzięki wyjątkowej, kremowej konsystencji, delikatnemu smakowi i bogactwu wartości odżywczych awokado stało się popularnym składnikiem zarówno wielu dań wytrawnych, jak i deserów. Smaczliwka wdzięczna znajduje różnorodne zastosowanie w kuchniach etnicznych – zawiera ją wegetariańskie sushi ,,California roll’’, napój mleczny z awokado i lodem ,,vitamina de abacate’’ z Brazylii, hot dog z awokado, majonezem i kiszoną kapustą lub pomidorami ,,completo’’ z Chile oraz popularne meksykańskie guacamole, czyli pasta z awokado z dodatkiem soli i limonki. Zaskakującego połączenia z awokado można teraz spróbować w polskim KFC. W nowej ofercie California Summer wystarczy wybrać California Burger lub California Twister, w których awokado połączone jest z czerwonym colesławem, chrupiącym kurczakiem i boczkiem. Z kolei w California Bowl ten maślany owoc znajdziemy w towarzystwie słodkiego ananasa, sałaty, czerwonego colesława, ogórka, ryżu, sezamu, rukoli i do wyboru: złocistego kurczaka lub sera halloumi.
7. Avolatte
Komu znudziły się tosty z awokado na śniadanie (w 2017 roku na Instagramie pojawiało się dziennie ponad 3 miliony zdjęć tego dania), może postawić na bardziej kreatywne wykorzystanie tego owocu w kuchni i przyrządzić avolatte. To kawa latte podawana w skórce awokado, czasem zblendowana również z jego miąższem. Można je spotkać min. w kawiarniach w Australii, Hongkongu i na Tajwanie.
8. Pestka awokado
Na bazie zasuszonej i zmielonej pestki z awokado można zrobić peeling, maseczkę, herbatę czy dodatek do różnych dań. W kuchni meksykańskiej wykorzystuje się również liście awokado, którymi owija się mięso przed grillowaniem.
9. Właściwości awokado
Awokado stosuje się także w kosmetyce. Maseczki zawierające ten składnik łagodzą podrażnienia skóry (w tym również spowodowane słońcem) i nawilżają ją, zaś jedzenie owocu, jak udowadniają badania, zwiększa elastyczność i jędrność skóry twarzy u kobiet. Olej z awokado może sprawdzić się w pielęgnacji włosów, odżywiając je i nadając im blask.
10. Awokado dojrzewanie
Awokado jest jednym z niewielu owoców, które dojrzewają po zerwaniu z drzewa. Można przyspieszyć ten proces, umieszczając owoc w papierowej torebce razem z bananem. Za to skropienie miąższu sokiem z cytryny zapobiega jego brązowieniu.
Zaskoczeni? A to jeszcze nie wszystko – czy wiesz na jaki kolor farbuje pestka i skórka awokado? Czym jest awokado koktajlowe?
Sprawdź odpowiedzi w quizie na Instagram Stories KFC i zobacz, ile ciekawostek pamiętasz - https://www.instagram.com/kfc_polska/
Z taką dawką wiedzy można już celebrować Dzień Awokado. Smacznego świętowania!

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Złodzieje nie mają Świąt

Święta jakby luksusowe – co 4. Polak zadłuża się na Boże Narodzenie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Ochrona środowiska

PGE mocno inwestuje w odnawialne źródła energii. Prowadzi też analizy dotyczące Bełchatowa jako lokalizacji drugiej elektrowni jądrowej
Rekordowe w historii zyski Grupy PGE pozwolą na dalszą transformację energetyczną i kolejne inwestycje. Spółka planuje budowę bateryjnych magazynów energii, będzie też intensywnie rozwijać inwestycje w odnawialne źródła energii, szczególnie offshore, a także sieci dystrybucyjne. Analizuje też możliwość budowy elektrowni jądrowej w Bełchatowie. – Nasze plany to dalsza transformacja grupy zmierzająca w stronę tego, czego oczekuje od nas rynek – zapowiada Dariusz Marzec, prezes zarządu PGE Polskiej Grupy Energetycznej.
Handel
Niepewność powodowana amerykańskimi cłami wstrzymuje inwestycje. Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów

Chaotyczna polityka celna administracji Donalda Trumpa, polegająca na zapowiadaniu, wprowadzaniu, a potem zawieszaniu ceł na różne sektory działalności i kraje, utrudnia planowanie działalności gospodarczej i inwestowanie w warunkach rosnącej niepewności. W tej sytuacji wiele firm wstrzymuje się z inwestycjami bądź gromadzi zapasy surowców i półproduktów na kolejne tygodnie działalności. Amerykańskie cła powodują wprowadzenie taryf odwetowych ze strony dotkniętych nowymi przepisami krajów. W efekcie globalny handel wyhamuje, a wraz z nimi spowolni rozwój gospodarczy.
Bankowość
Phishing największym cyberzagrożeniem. Przestępcy będą coraz częściej sięgać po AI, by skutecznie docierać do potencjalnych ofiar

Choć liczba zablokowanych przez CyberTarczę fałszywych stron internetowych wyłudzających dane spadła w ubiegłym roku z 360 tys. do 305 tys., to wciąż najczęstszym typem ataku, po jaki sięgają cyberprzestępcy, jest phishing. Ten trend prawdopodobnie utrzyma się w najbliższych latach, m.in. dlatego że sztuczna inteligencja umożliwia hakerom dużo łatwiejsze podszywanie się pod cudzą tożsamość. Choć CyberTarcza działająca w sieci Orange Polska skutecznie chroni internautów przed atakami, to wciąż jednak to właśnie człowiek jest ich głównym celem.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.