Lody bez cukru i laktozy – “u Lodziarzy” Wytwórnia Lodów Polskich z nową ofertą
“U Lodziarzy” Wytwórnia Lodów Polskich stawia na desery w wersji fit! W tym sezonie menu sieci poszerzyło się o nowe smaki lodów wegańskich, bezcukrowych czy bez laktozy. To odpowiedź na potrzeby klientów, którzy zmagają się z alergiami, są na różnych dietach lub po prostu – zależy im na zdrowym odżywianiu.
Sieć WLP “u Lodziarzy” powstała w 2016 roku, szerząc trend na lody rzemieślnicze, które są produkowane z mleka, cukru i owoców. Oparte na tradycyjnej recepturze, miały być alternatywą dla amerykańskich świderków czy lodów włoskich.
Franczyza szybko zyskała popularność w całym kraju – dziś liczy około 100 punktów w Polsce. Jej znakiem rozpoznawczym stały się nietypowe smaki, na przykład lody o smaku rokitnika z jarzębiną, sera korycińskiego czy sękacza. Składniki, z których są robione, często nawiązują do kuchni regionu, z którego wywodzi się sieć, czyli Podlasia.
– Od początku istnienia naszej marki oferujemy zimne desery o prostym składzie, bez zbędnych, sztucznych dodatków. Do menu wprowadziliśmy także sorbety, które powstają z prawdziwych, dojrzałych owoców czy lody wegańskie na bazie napoju ryżowego. Jednak w ostatnim czasie głębiej weszliśmy w temat zdrowego odżywiania i specjalistycznych diet. Zauważyliśmy, że istnieje nisza na rynku, a klienci coraz częściej pytają o “lody bez”: glutenu, mleka, cukru czy laktozy – tłumaczy Radosław Charubin, CEO Multi Ice Group, do której należy WLP “u Lodziarzy”.
-
W efekcie Wytwórnia Lodów Polskich opracowała unikatowe receptury “lodów dla wymagających”. To desery stworzone dla osób, które z różnych powodów nie chcą bądź nie mogą jeść tradycyjnych słodkości. Są to weganie, cukrzycy, osoby z nietolerancją glutenu, z alergiami czy unikających pewnych składników ze względu na styl życia – na przykład sportowcy czy osoby intensywnie trenujące na siłowni.
Bez cukru, czyli zdrowiej
– Co wyróżnia nasze lody? Przede wszystkim fakt, że nie dodajemy do nich cukru, tylko naturalne słodziki. Dzięki temu są one mniej kaloryczne w porównaniu do tradycyjnych wersji. Dodatkowo odpowiedniki lodów mlecznych powstają na bazie napojów roślinnych – ryżowego lub kokosowego. Bez obaw mogą je więc spożywać osoby z nietolerancją laktozy czy z alergią na białko mleka krowiego. Kiedyś tacy klienci mieli do wyboru głównie sorbety. Dzisiaj menu jest znacznie bogatsze – mówi współwłaściciel sieci.
Lody bez cukru i mleka od WLP “u Lodziarzy” są dostępne w wielu zróżnicowanych smakach, a menu stale się powiększa o kolejne propozycje.
– Chcemy rozwijać się w tym kierunku, ponieważ widzimy, że tego oczekują od nas klienci. Ale warto zaznaczyć, że tradycyjne lody także są i będą dostępne w naszej ofercie. Czerpiemy inspiracje z różnych źródeł, ponieważ chcemy trafiać do szerokiego grona odbiorców. Dlatego śmiało możemy powiedzieć, że każdy znajdzie u nas coś dla siebie – podsumowuje Radosław Charubin.
Płatności w HoReCa – cyfryzacja w akcji
COMP integratorem rozwiązań kaucyjnych dla sieci sklepów
IdoSell i Adyen łączą siły w obszarze płatności
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Infrastruktura
W przyszłym roku spodziewana jest fala inwestycji ze środków UE. Prawo zamówień publicznych wymaga pewnych korekt
W 2025 roku spodziewany jest w Polsce początek boomu inwestycyjnego, związanego głównie z większym niż dotychczas napływem funduszy z KPO i regularnych środków unijnych. Skorzysta na tym przede wszystkim budownictwo, ale pewne obawy budzi przewidywana kumulacja inwestycji, również w kontekście systemu zamówień publicznych. – O ile może prawo zamówień publicznych wymagać pewnych punktowych korekt, o tyle chyba nie ma potrzeby jego gruntownego przemeblowania – ocenia Mariusz Haładyj, prezes Prokuratorii Generalnej RP. Jak wskazuje, niektóre elementy zamówień publicznych wymagają raczej wypracowania praktycznych rozwiązań niż zmian legislacyjnych.
Prawo
Polska prezydencja w Radzie UE będzie szansą na kształtowanie polityki gospodarczej Unii. Przedsiębiorcy mają swoje oczekiwania
Poprawa otoczenia prawnego, uproszczenie regulacji, likwidacja protekcjonizmu w poszczególnych krajach członkowskich wobec innych rynków UE, ale też budowanie otoczenia sprzyjającego rozwojowi innowacji i nowoczesnego rynku technologicznego – to główne postulaty Federacji Przedsiębiorców Polskich wobec nadchodzącej polskiej prezydencji w Radzie UE. Wszystkie te elementy mają wzmocnić konkurencyjność unijnych firm i przemysłu na arenie międzynarodowej, gdzie dziś przegrywają wyścig z USA i Azją.
Transport
Sejm pracuje nad nowelizacją ustawy o przetwarzaniu danych pasażera. Linie lotnicze liczą na uniknięcie miliardowych kar
Parlament pracuje nad nowelizacją ustawy o przetwarzaniu danych dotyczących przelotu pasażera. Wymaga tego orzeczenie Trybunału Sprawiedliwości UE, który orzekł, że niektóre wprowadzone dyrektywą i wdrożone w krajach członkowskich regulacje są zbyt restrykcyjne. Chodzi m.in. o obowiązek przekazywania danych pasażerów na wszystkich lotach wewnątrz UE. Poprawy w polskiej ustawie wymaga także mechanizm nakładania kar na przewoźników za niewywiązanie się z obowiązków. Na razie nad liniami lotniczymi wisi widmo 4 mld zł kar, ale projekt ustawy zawiera propozycję abolicji.
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.