Komunikaty PR

Letnie temperatury wyzwaniem dla firm cateringowych

2020-07-08  |  12:30
Biuro prasowe
Do pobrania Komunikat ( 0.03 MB )

W tym roku o 35% wzrosła liczba Polaków korzystających z tzw. diet pudełkowych. Mimo iż dostawcy zapewniają wysoką jakość odpowiednio zbilansowanych dań, to utrzymanie ich świeżości, szczególnie latem, jest nie lada wyzwaniem. Catering Pomelo dbając o jakość swoich potraw, wprowadza pierwszy w Polsce catering w opakowaniach termicznych.

Catering dietetyczny to nie tylko wygodne rozwiązanie, to przede wszystkim odmienny styl życia, który wybiera rokrocznie coraz większa liczba Polaków. Na początku roku 2020 zamówienia na tego typu posiłki wzrosły średnio o 35 proc. w stosunku do roku poprzedniego. W całej Polsce jest już około 500 firm zajmujących się cateringiem dietetycznym, z tego około 300 znajduje się na terenie Warszawy i okolic.

Zamawiając dietę pudełkową w okresie letnim, warto zwrócić uwagę nie tylko na cenę, typ diety oraz składniki potraw, ale również na proces przygotowania i sposób dostawy. Logistyka produkcji wymaga, aby całodzienne zestawy posiłków przygotowywane były dzień wcześniej. Hermetycznie zapakowane pudełka przetrzymywane są w chłodni, nocą zaś dystrybuowane pod wskazany przez klienta adres.

Latem cały proces chłodniczy stanowi wyzwanie – zwłaszcza dla firmy cateringowej, która nie serwuje posiłków zaraz po ich przygotowaniu. Biorąc pod uwagę wysokie temperatury, powstaje pytanie, czy rzeczywiście bezpieczne jest zamawianie jedzenia, które wędruje całą noc i przez kilka godzin czeka na odbiór pod drzwiami?

Firmy produkujące żywność podlegają odpowiednim przepisom sanitarnym, a co za tym idzie  wdrażają procedury kontrolujące stan temperatur w poszczególnych lodówkach czy chłodniach.  Bardzo ważne jest również zadbanie o odpowiednie warunki transportowe. Odpowiedzialni producenci nie rozwożą jedzenia korzystając z usług kuriera, a używają do tego celu specjalistycznych samochodów chłodniczych. Godziny dostawy różnią się zazwyczaj w zależności od firmy, na którą się zdecydujemy wybierając catering, jednak musimy liczyć się z tym, że pudełka dostarczone będą w godzinach nocnych, pomiędzy 1:00 a 6:00 rano. Pomimo, iż jedzenie zapakowane jest hermetycznie, w tym czasie pozostaje zazwyczaj bez lodówki. Im szybciej je odbierzemy, tym mniejsze jest prawdopodobieństwo, że ulegnie zepsuciu.

Chcąc zadbać o jakość na ostatnim etapie dystrybucji, firma cateringowa Pomelo wprowadziła na polski rynek absolutną nowość. Każdy zamówiony zestaw zabezpieczony jest opakowaniem termicznym, które pozwala utrzymać prawidłową temperaturę dostarczanego jedzenia. - Wiemy, że klienci nie odbierają naszych paczek od razu, więc wychodząc im naprzeciw, zmaksymalizowaliśmy bezpieczeństwo dzięki odpowiednim opakowaniom. Zastosowanie otuliny termoaktywnej to nasz strzał w dziesiątkę. Materiał amortyzuje ewentualne wstrząsy i zapewnia kompleksową ochronę podczas skrajnie trudnych warunków atmosferycznych. - tłumaczy Anna Foszer, założycielka i prezes firmy Pomelo, oferującej catering dietetyczny w największych miastach w Polsce.

Opakowanie Pomelo chroni warstwa termoizolacyjna, która pozwala na dłużej utrzymać odpowiednią temperaturę żywności podczas upałów, co przedłuża jej jakość oraz przydatność do spożycia.

 Dzięki odpowiedniej logistyce, catering to nie tylko gwarancja bezpiecznych, ale i zdrowych posiłków. Decydując się na dietę pudełkową należy kierować się nie tylko atrakcyjną ceną, ale wziąć również pod uwagę jakość. Przed zamówieniem warto zadać pytania o odpowiednie procedury przygotowania i dystrybucji posiłków, które gwarantują (szczególnie latem), że to za co zapłaciliśmy dotrze do nas w formie świeżej i przydatnej do spożycia.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Prawo

Trwają dyskusje nad kształtem unijnego budżetu na lata 2028–2034. Mogą być rozbieżności w kwestii Funduszu Spójności czy dopłat dla rolników

Trwają prace nad wieloletnimi unijnymi ramami finansowymi (WRF), które określą priorytety wydatków UE na lata 2028–2034. W maju Parlament Europejski przegłosował rezolucję w sprawie swojego stanowiska w tej sprawie. Postulaty europarlamentarzystów mają zostać uwzględnione we wniosku Komisji Europejskiej w sprawie WRF, który zostanie opublikowany w lipcu 2025 roku. Wciąż jednak nie ma zgody miedzy państwami członkowskimi, m.in. w zakresie Funduszu Spójności czy budżetu na rolnictwo.

Konsument

35 proc. gospodarstw domowych nie stać na zakup mieszkania nawet na kredyt. Pomóc może wsparcie budownictwa społecznego i uwolnienie gruntów pod zabudowę

W Polsce co roku oddaje się do użytku ok. 200 tys. mieszkań, co oznacza, że w ciągu dekady teoretycznie potrzeby mieszkaniowe społeczeństwa mogłyby zostać zaspokojone. Jednak większość lokali budują deweloperzy na sprzedaż, a 35 proc. gospodarstw domowych nie stać na zakup nawet za pomocą kredytu. Jednocześnie ta grupa zarabia za dużo, by korzystać z mieszkania socjalnego i komunalnego. Zdaniem prof. Bartłomieja Marony z UEK zmniejszeniu skali problemu zaradzić może wyłącznie większa skala budownictwa społecznego zamiast wspierania kolejnymi programami zaciągania kredytów.

Problemy społeczne

Hejt w sieci dotyka coraz więcej dzieci w wieku szkolnym. Rzadko mówią o tym dorosłym

Coraz większa grupa dzieci zaczyna korzystać z internetu już w wieku siedmiu–ośmiu​ lat – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”. Wtedy też stykają się po raz pierwszy z hejtem, którego jest coraz więcej w mediach społecznościowych. Według raportu NASK ponad 2/3 młodych internautów uważa, że mowa nienawiści jest największym problemem w sieci. Co więcej, dzieci rzadko mówią o takich incydentach dorosłym, dlatego tym istotniejsze są narzędzia technologiczne służące ochronie najmłodszych.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.