Komunikaty PR

Maluch idzie do szkoły. Co włożyć do śniadaniówki?

2020-09-14  |  01:00
Biuro prasowe
Do pobrania png ( 1.34 MB )

Tornistry pełne książek, długie godziny spędzane w szkole, intensywna nauka i dynamicznie rozwijający się organizm. Jak zadbać o zdrowe i smaczne drugie śniadanie naszych pociech, by miały wystarczająco dużo siły i energii?

Tym razem początek roku szkolnego i rozpoczęcie nauki miały zupełnie inny wymiar. Pandemia koronawirusa, która od marca jest w Polsce wszechobecna, wpłynęła również na organizację edukacji w placówkach oświatowych. Choć zostały one otwarte, to nauka odbywa się w trudnych warunkach. Uczniowie zazwyczaj cały dzień spędzają w jednej sali, mają ograniczony kontakt z kolegami z innych klas i znacznie mniej ruchu. To wszystko sprawia, że dbanie o zbilansowane i zdrowe posiłki dzieci stało się jeszcze trudniejsze.

- Najważniejsze by dziecko mogło jeść regularne i zdrowe posiłki, w których nie zabraknie nabiału, owoców ani warzyw. Niestety bardzo często dzieci przyzwyczajone są do fastfoodów, co niekorzystnie wpływa na ich rozwój. Z nowym rokiem szkolnym, który dla nas wszystkich okazał się zupełnie inny, warto wprowadzić pewne zmiany w odżywaniu naszych pociech, a najłatwiej to zrobić zaczynając od rewolucji w szkolnej śniadaniówce – mówi Anna Matuszewska, Dyrektor ds. Jakości i Produkcji PZZ S.A.

Trzeba pamiętać, że dziecko powinno jeść co cztery, pięć godzin. Pierwsze śniadanie powinno zapewnić mu dawkę energii, witamin i mikroelementów. Badania dowiodły, że uczniowie, którzy jedzą przed wyjściem do szkoły, mają lepsze stopnie, bo ich organizm szybciej zaczyna pracować.

Domowe śniadanie kilka razy w tygodniu może składać się z produktów gotowanych, np. z kaszy jaglanej z owocami (zawiera m.in. żelazo, magnez, wapń, witaminy z grupy B), zupy z płatkami owsianymi (zawierają m.in. kwasy tłuszczowe), a także z kaszy manny (zawiera m.in. witaminy z grupy B, żelazo).

Jeżeli decydujemy się na tradycyjną kanapkę, to najlepiej ją przygotować z samodzielnie upieczonego chleba. Pamiętajmy, że drugie śniadanie nie musi być monotonne i nudne. Jeżeli poświęcimy chwilę na przygotowanie na przykład babeczek z owocami, na pewno zachęcimy dziecko do rozsądnego odżywiania. Poniżej kilka przepisów, które sprawią, że nasze pociechy nie będą głodne i energii wystarczy im na cały dzień:)

Pizzerinki

SKŁADNIKI:

• 1 kg mąki na pizzę PZZ • 530 – 550 ml wody • 35 ml oleju • 25 g soli • 12,5 g drożdży • 3,5 g cukru;

PRZYGOTOWANIE:

W wodzie rozpuść cukier i drożdże. Połącz mokre i suche składniki. Zagniataj ciasto wyrabiając do uzyskania jednolitej konsystencji. Pod koniec dodaj olej.

Ciasto pozostaw na 10 minut w temperaturze pokojowej, po czym podziel je na odpowiednie porcje (100 g ciasta daje odpowiednią pizzerinę). Formuj kulki i wstaw je do lodówki na minimum 4 godziny (preferowany czas jest dłuższy, nawet 24 godziny).

Po schłodzeniu z kulek formuj spody do pizzeriny, posmaruj je sosem i nakładaj dodatki. Wypiek prowadź w piecu o temperaturze 300°C przez 7-8 minut.

KANAPKA Z DOMOWYM BAJGLEM  

SKŁADNIKI na ciasto (8 porcji)

• 3 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej Podlaskie Młyny • 1 szklanka + 2 łyżki ciepłej wody • 1 łyżka miodu • 1 łyżeczka drożdży instant • 1 i 1/2 łyżeczki soli • do posypania: mak, sezam;

SKŁADNIKI na roztwór

• 600 ml wody • 2 łyżki miodu • 2 łyżki sody oczyszczonej • 2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę wsyp do miski. Wodę wymieszaj z miodem, drożdżami i solą. Całość wlej do miski z mąką. Wymieszaj łyżką, następnie zagniataj ciasto przez ok. 3 minuty do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykryj i odstaw na 5 minut, aby ciasto odpoczęło. Następnie wyrabiaj ciasto przez 3 minuty - rękoma na blacie lub hakiem miksera planetarnego.

Ciasto umieść w misce, przykryj folią i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia (w temperaturze pokojowej). Po tym czasie chwilę ciasto powygniataj, uformuj kulę, umieść z powrotem w misce (pod przykryciem). Całość odstaw do lodówki na całą noc.

Następnego dnia wyjmij ciasto z lodówki, pozagniataj na posypanej mąką stolnicy przez około 1 minutę, następnie pokrój na 8 kawałków. Uformuj kulki, w środku zrób dziurkę i formuj w dłoniach kształt bajgla, rozciągając delikatnie aby powiększyć otwór (minimum 2-3 cm). Odłóż na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Roztwór: w głębokim garnku zagotuj wodę. Zmniejsz ogień, dodaj miód, sodę i sól, wymieszaj do rozpuszczenia. Wkładaj po 3 - 4 bajgle i gotuj po minucie z każdej strony. Odkładaj na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i od razu posypuj makiem, sezamem.

Tak przygotowane bajgle wstaw do piekarnika nagrzanego do 200℃ i piecz przez ok. 20 minut na złoty kolor. Bajgla podawaj z ulubionymi składnikami. SMACZNEGO!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Firma Gotówka od NFG pomoże firmom zachować płynność finansową Biuro prasowe
2024-05-07 | 15:25

Gotówka od NFG pomoże firmom zachować płynność finansową

Martin Kaczmarski wprowadza nową usługę dla przedsiębiorstw     Blisko 9 na 10 firm z sektora MŚP wystawia faktury z odroczonym terminem płatności. W razie
Firma Zlikwidować szarą strefę w branży pogrzebowej
2024-05-07 | 13:00

Zlikwidować szarą strefę w branży pogrzebowej

- Mamy nadzieję, że już wkrótce skończy się tzw. Wolna Amerykanka w sektorze funeralnym. Chodzi przede wszystkim o patologie związane z faktycznym brakiem zatrudnienia w sporej
Firma KRISPOL staje się KRISHOME i wprowadza własną markę stolarki dla domu
2024-05-07 | 10:30

KRISPOL staje się KRISHOME i wprowadza własną markę stolarki dla domu

Po wielu latach funkcjonowania na rynku stolarki otworowej pod marką KRISPOL, nadeszła pora na zwieńczenie procesu rozpoczętego w 2018 roku i stworzenie nowej marki KRISHOME, która

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Newseria na XVI Europejskim Kongresie Gospodarczym

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Finanse

Postępowania sądowe w Polsce trwają coraz dłużej. Wydłuża się zwłaszcza czas w sprawach gospodarczych

Czas trwania postępowań sądowych, zamiast maleć, w ostatnich latach wzrósł. W przypadku spraw gospodarczych przewlekłość procesów może oznaczać paraliż działalności firmy, a w konsekwencji nawet jej upadłość. Zdaniem prezesa Naczelnej Rady Adwokackiej receptą na ten stan rzeczy powinna być informatyzacja systemu sądowego, zwiększenie jego finansowania oraz ograniczenia zakresu przypadających do rozstrzygnięcia spraw, w których orzeczenia nie wymagają kompetencji sądów. Niepotrzebna jest też procedura gospodarcza.

Transport

Mazowieckie lotniska będą mogły wkrótce obsłużyć 40 mln pasażerów rocznie. Trwają przygotowania do modernizacji na Okęciu i w Modlinie

Lotnisko Chopina, które właśnie obchodziło 90. urodziny, może w tym roku obsłużyć nawet 20 mln pasażerów. To o 10 proc. więcej niż rok  temu. Aby sprostać rosnącemu ruchowi turystycznemu w kolejnych latach, potrzebne jest jednak zwiększenie przepustowości. Planowana rozbudowa do 2028 roku pozwoli obsługiwać rocznie nawet 30 mln pasażerów. Łącznie z możliwościami lotnisk w Modlinie i Radomiu ma to być ok. 10 mln pasażerów więcej.

Ochrona środowiska

Stworzenie cyfrowego bliźniaka Ziemi coraz bliżej. Pomoże precyzyjniej przewidywać klęski żywiołowe

Na początku czerwca mają zostać uruchomione dwa pierwsze komponenty cyfrowej repliki Ziemi. To inicjatywa Komisji Europejskiej, w ramach której powstaje superzaawansowana symulacja zjawisk, m.in. atmosferycznych i klimatycznych, do jakich dochodzi na Ziemi. Oparte na bogatych zbiorach danych, m.in. ze zdjęć satelitarnych, i ich zaawansowanej analizie narzędzia pozwolą z dwutygodniowym wyprzedzeniem przewidywać zdarzenia pogodowe, precyzując prognozę do obszarów podzielonych na kwadraty o boku zaledwie kilku kilometrów. Będą mogły być wykorzystywane także w planowaniu miast, farm wiatrowych czy w rolnictwie. W tworzeniu rozwiązania bierze udział polski dostawca rozwiązań chmurowych.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.