Komunikaty PR

Maluch idzie do szkoły. Co włożyć do śniadaniówki?

2020-09-14  |  01:00
Biuro prasowe
Do pobrania png ( 1.34 MB )

Tornistry pełne książek, długie godziny spędzane w szkole, intensywna nauka i dynamicznie rozwijający się organizm. Jak zadbać o zdrowe i smaczne drugie śniadanie naszych pociech, by miały wystarczająco dużo siły i energii?

Tym razem początek roku szkolnego i rozpoczęcie nauki miały zupełnie inny wymiar. Pandemia koronawirusa, która od marca jest w Polsce wszechobecna, wpłynęła również na organizację edukacji w placówkach oświatowych. Choć zostały one otwarte, to nauka odbywa się w trudnych warunkach. Uczniowie zazwyczaj cały dzień spędzają w jednej sali, mają ograniczony kontakt z kolegami z innych klas i znacznie mniej ruchu. To wszystko sprawia, że dbanie o zbilansowane i zdrowe posiłki dzieci stało się jeszcze trudniejsze.

- Najważniejsze by dziecko mogło jeść regularne i zdrowe posiłki, w których nie zabraknie nabiału, owoców ani warzyw. Niestety bardzo często dzieci przyzwyczajone są do fastfoodów, co niekorzystnie wpływa na ich rozwój. Z nowym rokiem szkolnym, który dla nas wszystkich okazał się zupełnie inny, warto wprowadzić pewne zmiany w odżywaniu naszych pociech, a najłatwiej to zrobić zaczynając od rewolucji w szkolnej śniadaniówce – mówi Anna Matuszewska, Dyrektor ds. Jakości i Produkcji PZZ S.A.

Trzeba pamiętać, że dziecko powinno jeść co cztery, pięć godzin. Pierwsze śniadanie powinno zapewnić mu dawkę energii, witamin i mikroelementów. Badania dowiodły, że uczniowie, którzy jedzą przed wyjściem do szkoły, mają lepsze stopnie, bo ich organizm szybciej zaczyna pracować.

Domowe śniadanie kilka razy w tygodniu może składać się z produktów gotowanych, np. z kaszy jaglanej z owocami (zawiera m.in. żelazo, magnez, wapń, witaminy z grupy B), zupy z płatkami owsianymi (zawierają m.in. kwasy tłuszczowe), a także z kaszy manny (zawiera m.in. witaminy z grupy B, żelazo).

Jeżeli decydujemy się na tradycyjną kanapkę, to najlepiej ją przygotować z samodzielnie upieczonego chleba. Pamiętajmy, że drugie śniadanie nie musi być monotonne i nudne. Jeżeli poświęcimy chwilę na przygotowanie na przykład babeczek z owocami, na pewno zachęcimy dziecko do rozsądnego odżywiania. Poniżej kilka przepisów, które sprawią, że nasze pociechy nie będą głodne i energii wystarczy im na cały dzień:)

Pizzerinki

SKŁADNIKI:

• 1 kg mąki na pizzę PZZ • 530 – 550 ml wody • 35 ml oleju • 25 g soli • 12,5 g drożdży • 3,5 g cukru;

PRZYGOTOWANIE:

W wodzie rozpuść cukier i drożdże. Połącz mokre i suche składniki. Zagniataj ciasto wyrabiając do uzyskania jednolitej konsystencji. Pod koniec dodaj olej.

Ciasto pozostaw na 10 minut w temperaturze pokojowej, po czym podziel je na odpowiednie porcje (100 g ciasta daje odpowiednią pizzerinę). Formuj kulki i wstaw je do lodówki na minimum 4 godziny (preferowany czas jest dłuższy, nawet 24 godziny).

Po schłodzeniu z kulek formuj spody do pizzeriny, posmaruj je sosem i nakładaj dodatki. Wypiek prowadź w piecu o temperaturze 300°C przez 7-8 minut.

KANAPKA Z DOMOWYM BAJGLEM  

SKŁADNIKI na ciasto (8 porcji)

• 3 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej Podlaskie Młyny • 1 szklanka + 2 łyżki ciepłej wody • 1 łyżka miodu • 1 łyżeczka drożdży instant • 1 i 1/2 łyżeczki soli • do posypania: mak, sezam;

SKŁADNIKI na roztwór

• 600 ml wody • 2 łyżki miodu • 2 łyżki sody oczyszczonej • 2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę wsyp do miski. Wodę wymieszaj z miodem, drożdżami i solą. Całość wlej do miski z mąką. Wymieszaj łyżką, następnie zagniataj ciasto przez ok. 3 minuty do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykryj i odstaw na 5 minut, aby ciasto odpoczęło. Następnie wyrabiaj ciasto przez 3 minuty - rękoma na blacie lub hakiem miksera planetarnego.

Ciasto umieść w misce, przykryj folią i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia (w temperaturze pokojowej). Po tym czasie chwilę ciasto powygniataj, uformuj kulę, umieść z powrotem w misce (pod przykryciem). Całość odstaw do lodówki na całą noc.

Następnego dnia wyjmij ciasto z lodówki, pozagniataj na posypanej mąką stolnicy przez około 1 minutę, następnie pokrój na 8 kawałków. Uformuj kulki, w środku zrób dziurkę i formuj w dłoniach kształt bajgla, rozciągając delikatnie aby powiększyć otwór (minimum 2-3 cm). Odłóż na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Roztwór: w głębokim garnku zagotuj wodę. Zmniejsz ogień, dodaj miód, sodę i sól, wymieszaj do rozpuszczenia. Wkładaj po 3 - 4 bajgle i gotuj po minucie z każdej strony. Odkładaj na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i od razu posypuj makiem, sezamem.

Tak przygotowane bajgle wstaw do piekarnika nagrzanego do 200℃ i piecz przez ok. 20 minut na złoty kolor. Bajgla podawaj z ulubionymi składnikami. SMACZNEGO!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Firma Najlepsza motywacja - pieniądze czy postawa szefa? Biuro prasowe
2024-07-25 | 13:00

Najlepsza motywacja - pieniądze czy postawa szefa?

Lato, słońce za oknem, koledzy i koleżanki zza sąsiednich biurek na urlopie, social media „atakują” zdjęciami z pięknych starówek, plaż, górskich
Firma Konferencja Kadry Bez Granic vol.7
2024-07-24 | 11:00

Konferencja Kadry Bez Granic vol.7

Czy zastanawialiście się, jak bezpiecznie i świadomie działać w dynamicznie zmieniającym się świecie? Jakie zagrożenia i mity związane z zatrudnianiem cudzoziemców oraz
Firma Soudal kolejny raz wybrany przez wykonawców
2024-07-24 | 11:00

Soudal kolejny raz wybrany przez wykonawców

Wzorem lat ubiegłych Soudal znalazł się w gronie laureatów rankingu Budowlana Marka Roku i Champion Roku 2024. Wykonawcy zadecydowali o przyznaniu firmie nagród

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Konkurs Polskie Branży PR

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

IT i technologie

Przemysł

Koszty instalacji robotów wciąż zbyt wysokie dla firm. Są one jednak świadome konieczności takich inwestycji

Koszty pracy ludzkiej są nadal niskie, a korzyść z instalacji robota na linii produkcyjnej nie jest jeszcze tak duża. To – według raportu Polskiego Instytutu Ekonomicznego – jedna z głównych barier w procesie robotyzacji w Polsce. Jednak dynamicznie rosnące średnie i minimalne wynagrodzenie, a także pogłębiający się niedobór pracowników mogą powoli tę tendencję zmieniać na korzyść robotów. Poza kwestią kosztową wadami, które widzą przedstawiciele firm przemysłowych, są m.in. zależność od stabilnych dostaw energii i technologii zagranicznych dostawców. Problemem nie są jednak kwestie obaw co do wpływu robotów na rynek pracy.

Zdrowie

Załogi Lotniczego Pogotowia Ratunkowego ćwiczą techniki zabiegowe ratujące życie pacjentów. W centrum szkoleniowym odwzorowywane są najcięższe przypadki

Załogi Lotniczego Pogotowia Ratunkowego, które tylko w ubiegłym roku były wzywane do prawie 12 tys. wypadków i pilnych, trudnych przypadków, muszą się ciągle szkolić, żeby być w stanie jak najlepiej pomagać pacjentom m.in. po ciężkich urazach, poparzeniach czy nagłym zatrzymaniu akcji serca. – Szkolenia to podstawa naszego funkcjonowania – podkreśla prof. dr hab. n. med. Robert Gałązkowski, koordynator Mobilnej grupy zabezpieczenia medycznego i wieloletni dyrektor LPR. Lekarze, ratownicy medyczni i pielęgniarze rozpoczęli szkolenia w warszawskim Centrum Edukacji Medycznej – specjalistycznym ośrodku Grupy LUX MED, gdzie mogą ćwiczyć najtrudniejsze techniki zabiegowe, ratujące życie pacjentów, w warunkach jak najbardziej odwzorowujących realia.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.