Komunikaty PR

Rodzinna edukacja żywieniowa w kuchni

2020-04-28  |  01:00
Biuro prasowe

Wspólne gotowanie to jeden ze sposobów na spędzenie miłego, rodzinnego czasu w domu. Poza poznawaniem nowych smaków, może mieć ono jeszcze jedną istotną wartość np. być formą edukacji żywieniowej. Zdobywanie wiedzy o wartościach odżywczych produktów oraz ich wpływie na organizm, jak choćby budowanie odporności, warto połączyć z kulinarną aktywnością i rozpocząć już od najmłodszych lat.

Wiedza, którą warto przekazać

Zakup jedzenia, a następnie wspólne wykorzystanie go w kuchni, stwarza okazję do zdobywania wiedzy na temat właściwości różnych składników pokarmowych. Przekaz powinien być dostosowany do wieku dziecka - im starsze tym więcej faktów nt. odżywiania można przekazać. Oto przykład informacji, które warto dostarczyć biorąc pod lupę temat budowania odporności organizmu i omawiając m.in. witaminę D, białko, witaminę C czy witaminy z grupy B.

Witamina D - potocznie nazywana jest “witaminą słońca”. Znajdziemy ją w wielu różnych składnikach pokarmowych np. tłustych rybach, jajach, mleku, serach, tofu czy mniej oczywistych np. mięsie z indyka[1]. Jej działanie na nasz organizm jest różnorodne: m.in. witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, ale także pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu[2]. Jak przybliżyć dziecku jej dobroczynne działanie? Otwórzmy lodówkę i pokażmy składniki zawierające witaminę D. Pozwólmy ich dotknąć, powąchać. Wymieszajmy z innymi produktami i poprośmy o wybranie tych, które należą do “drużyny witaminy D”. W ten sposób jest szansa, że wiedza zapadnie w pamięć na dłużej.

Białko - prawidłowe działanie układu immunologicznego w dużej mierze zależy od białka. Jest ono ważnym budulcem przeciwciał i komórek odpowiadających za reakcję odpornościową[3]. Obecnie do naszej dyspozycji mamy wiele produktów, które zawierają białko zarówno roślinne, jak i zwierzęce. W przypadku ostatniego warto zwrócić uwagę np. na indyka. Mięso z indyka ma wysoką zawartość białka (tuszka, filet bez skóry, udo bez skóry)[4]. Jakie jeszcze produkty wpływają na odporność? Będą to m.in. ryby, jajka, inne rodzaje drobiu, wołowina, mleko, serek wiejski, soczewica, jogurty, fasola czy orzechy. Opowiadając o roli białka i jego wpływie na nasz organizm nie bójmy się specjalistycznych pojęć, ale postarajmy się wyjaśnić je dziecku jak najprościej. Zobrazujmy w ciekawy i angażujący sposób, jak działa układ immunologiczny człowieka, pokażmy film na ten temat dostosowany do wieku dziecka, narysujmy wspólnie “walkę” organizmu z “intruzami”.

Witamina C - właściwości tej witaminy i produkty, w których jest obecna, mogą być stosunkowo łatwe do zapamiętania przez dzieci. W końcu znajdziemy ją w wielu owocach i warzywach m.in.: grejpfrutach, pomarańczach, kiwi, czarnych porzeczkach, truskawkach, brokułach, brukselce czy czerwonej i zielonej papryce[5]. Po wiele z nich dzieci chętnie sięgają. Witamina C może być pretekstem do przypomnienia nazw poszczególnych warzyw i owoców, a starsze dzieci można dodatkowo zaangażować w odszukiwanie nazw kontynentów czy krajów, z których owoce i warzywa pochodzą. Z takiej lekcji cenną naukę wyniosą również rodzice.

Witaminy z grupy B - w temacie odporności warto zwrócić szczególną uwagę na witaminę B6, którą znajdziemy w takich produktach, jak m.in. kasza gryczana czy mięso z indyka. Indyk jest także źródłem witaminy B2 i B12[6]. Ta ostatnia również wspiera układ odpornościowy. W tym punkcie pretekstem do aktywności w kuchni może być właśnie mięso. Pokażmy dziecku, jak obchodzić się z nim w kuchni, przestrzegać zasad higieny, jak przygotować mięso np. indyka tak, aby był on smaczny i zachował wiele ze swoich cennych składników.

Nauka i praktyka

Nie od dziś wiadomo, że wiedza najlepiej utrwala się przez działanie. Jak mogą wyglądać kuchenne zabawy? Warzywa i owoce zapewniają bogactwo kolorów, konsystencji i szczególnie mogą zainteresować dzieci. Suche makarony czy kasze to ciekawy materiał do przesypywania, a dla najmłodszych – rozwijania i ćwiczenia małej motoryki. Warto również, pod bacznym okiem rodzica, oswajać najmłodszych ze składnikami, których przygotowanie wymaga zachowania większej ostrożności, szczególnych zasad higieny czy uważności w trakcie obróbki termicznej.

Kucharz programu „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości”, Szymon Szlendak, zwraca uwagę na indyka jako ciekawy składnik na wspólne rodzinne gotowanie. Jak sam mówi indyk jest mięsem łatwym w przygotowaniu, nawet dla mniej doświadczonych i dopiero rozpoczynających swoją przygodę kulinarną osób.  Jakie przepisy na początek? Prostym pomysłem może być np. wielobarwna sałatka z dodatkiem pieczonego mięsa.

 

Składniki na 4 porcje:

 

  • 4 garście szpinaku (alternatywnie mieszanka sałat),
  •  jeden ogórek,
  •  jedna cebula czerwona,
  •  jedno awokado,
  •  sześć pomidorów koktajlowych,
  •  jedna puszka ciecierzycy,
  • do porcji dla dorosłych: jedna łyżka octu balsamicznego; dla dzieci: łyżka oliwy z oliwek,
  •  jedna limonka,
  • szczypta brązowego cukru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 200 g pieczonej piersi z indyka.

 

 

Sposób przygotowania:

1. Liście szpinaku dokładnie umyć, osuszyć i wrzucić do miski. Alternatywnie użyć mieszanki sałat.

2. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.

3. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić na połówki.

4. Ogórki i awokado umyć, obrać i pokroić w półplasterki.

5. Ciecierzycę odsączyć na sitku i przepłukać zimną wodą. Odstawić do obcieknięcia.

6. Wszystkie pokrojone warzywa przełożyć do dużej miski. Doprawić solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszać.

7. Pieczoną pierś z indyka pokroić na cienkie plasterki i wrzucić do miski.

8. Przygotować sos sałatkowy z wyciśniętego soku z limonki, octu balsamicznego (dla dorosłych) lub oliwy z oliwek (dla dzieci) oraz brązowego cukru. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

9. Warzywa polać sosem, delikatnie przemieszać i podawać.

Więcej pomysłów na wspólne gotowanie na stronie www.wingsofquality.eu

-----------
Projekt „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości” jest programem informacyjno-promocyjnym, którego celem jest podkreślenie szczególnych cech metod unijnej produkcji rolnej oraz charakterystyki unijnych produktów rolno-spożywczych na rynku wewnętrznym UE. Kampania edukuje na temat wartości odżywczych mięsa indyczego, produkowanego w Europie oraz jego jakości, które wynikają z rygorystycznych zasad i procedur UE oraz przepisów wewnętrznych państw członkowskich[1].

 


[1]https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=OJ:C:2019:214:FULL&from=EN (dostęp 12.02.2020)

[1]ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 432/2012 Z DNIA 16 MAJA 2012 R. USTANAWIAJĄCE WYKAZ DOPUSZCZONYCH OŚWIADCZEŃ ZDROWOTNYCH DOTYCZĄCYCH ŻYWNOŚCI, INNYCH NIŻ OŚWIADCZENIA ODNOSZĄCE SIĘ DO ZMNIEJSZENIA RYZYKA CHOROBY ORAZ ROZWOJU I ZDROWIA.

[2]Tamże.

[3]https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/69819,bialka (dostęp 3.04.2020).

[4] ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 432/2012 Z DNIA 16 MAJA 2012 R. USTANAWIAJĄCE WYKAZ DOPUSZCZONYCH OŚWIADCZEŃ ZDROWOTNYCH DOTYCZĄCYCH ŻYWNOŚCI, INNYCH NIŻ OŚWIADCZENIA ODNOSZĄCE SIĘ DO ZMNIEJSZENIA RYZYKA CHOROBY ORAZ ROZWOJU I ZDROWIA.

[5]https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/63300,witamina-c (dostęp 3.04.2020).

[6]ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 432/2012 Z DNIA 16 MAJA 2012 R. USTANAWIAJĄCE WYKAZ DOPUSZCZONYCH OŚWIADCZEŃ ZDROWOTNYCH DOTYCZĄCYCH ŻYWNOŚCI, INNYCH NIŻ OŚWIADCZENIA ODNOSZĄCE SIĘ DO ZMNIEJSZENIA RYZYKA CHOROBY ORAZ ROZWOJU I ZDROWIA.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Media i PR WIŚNIOWSKI dumnym sponsorem Transmisji Igrzysk Olimpijskich w Paryżu 2024 Biuro prasowe
2024-07-25 | 16:30

WIŚNIOWSKI dumnym sponsorem Transmisji Igrzysk Olimpijskich w Paryżu 2024

Pierwsza okazja, aby zobaczyć billboardy sponsorskie polskiego producenta bram, okien, drzwi i ogrodzeń z Małopolski, nadarzy się już pierwszego dnia Igrzysk, czyli 26 lipca o godz. 19:30,
Media i PR Rodzik Agency PR złotą firmą według opinii klientów
2024-07-17 | 01:00

Rodzik Agency PR złotą firmą według opinii klientów

Firma Bright Side Solutions sp. z o. o. sp. k. wybiera firmy na podstawie opinii w sieci, głównie social mediach, więcej informacji znajdzie na stronie wraz z pełną listą
Media i PR Miej na to Magne B6 Forte – Kampania FCB Health Spark dla Sanofi o roli magnezu
2024-07-08 | 11:00

Miej na to Magne B6 Forte – Kampania FCB Health Spark dla Sanofi o roli magnezu

Sanofi, we współpracy z agencją FCB Health Spark, wystartowała z przełomową kampanią „Miej na to Magne B6 Forte” łączącą kreatywność z edukacją zdrowotną. Kampania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Konkurs Polskie Branży PR

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Polskie firmy z szansą na zdobycie azjatyckich rynków. Mogą otrzymać wsparcie na promocję podczas Expo 2025 w Osace

W 2025 roku w japońskiej Osace odbędzie się Wystawa Światowa Expo 2025. Udział w niej, a także towarzyszących imprezie wydarzeniach i targach to dla polskich firm szansa na wzrost rozpoznawalności swoich marek za granicą, a w konsekwencji na rozwój ich potencjału eksportowego. Expo 2025 będzie się koncentrowało na innowacjach służących zrównoważonemu rozwojowi. PARP, który jest partnerem wydarzenia w Polsce, do 26 września br. czeka na wnioski firm zainteresowanych udziałem w wydarzeniu i ekspansją na azjatyckie rynki. W ramach programu mogą one otrzymać wsparcie na udział w targach, na misje wyjazdowe i kampanie promocyjne przed i po zakończeniu Expo. Nabór finansowany jest z Funduszy Europejskich dla Nowoczesnej Gospodarki 2021–2027

Polityka

Rośnie ryzyko wybuchu epidemii w Strefie Gazy. Brakuje czystej wody, kanalizacji i toalet, a w zniszczonej enklawie wykryto polio

W Strefie Gazy brakuje praktycznie wszystkiego – od żywności i wody po podstawowe leki – ale najgorsze może dopiero nadejść – alarmuje Polska Akcja Humanitarna. – Kilka dni temu w wodzie w Strefie Gazy znaleziono polio typu 2. Ta woda jest bardzo zanieczyszczona, infrastruktura wodno-sanitarna na tym terenie tak naprawdę już nie istnieje. Na dodatek od dziewięciu miesięcy dzieci nie są szczepione, ponieważ nie ma warunków, żeby to zrobić, więc istnieje bardzo duże zagrożenie wybuchu epidemii – mówi Magdalena Foremska z PAH. W odpowiedzi na kryzys organizacja uruchomiła duże projekty pomocowe, które mają zapewnić żywność i opiekę medyczną w Strefie Gazy i na Zachodnim Brzegu.

IT i technologie

Gminy potrzebują inwestycji w cyberbezpieczeństwo. Eksperci widzą duże ryzyka wynikające z zaniedbań

Dane gromadzone przez jednostki samorządu terytorialnego mogą być bardzo niebezpiecznym narzędziem w rękach przestępców. Wykradzione mogą posłużyć do fałszowania tożsamości człowieka. Tymczasem poziom inwestycji w cyberbezpieczeństwo jest w gminach niski, a liczba ataków hakerskich na nie stale rośnie. Eksperci czekają na pozytywne skutki rządowego programu Cyberbezpieczny Samorząd. W jego ramach 1,5 mld zł trafi na inwestycje w poprawę bezpieczeństwa cybernetycznego samorządów: zarówno na poziomie sprzętu i oprogramowania, jak i kompetencji oraz procedur.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.