Komunikaty PR

Wigilia uwodząca smakiem i aromatem – 12 potraw wyczarowanych z Appetitą

2020-12-15  |  01:00
Biuro prasowe

Wigilia Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas przepełniony radością, miłością i ciepłem. Wśród pięknych dekoracji, wzajemnych życzeń i obdarowywania się prezentami nie może zabraknąć uroczystej kolacji, tworzącej niepowtarzalny klimat. Do przygotowania tradycyjnych dań w nowoczesnym wydaniu idealnie sprawdzą się przyprawy marki Appetita, które pozwolą wyczarować dwanaście smakowitych i aromatycznych potraw.

Choinka, świece, opłatek, pierwsza gwiazdka… Pewne rzeczy są niezmienne i od lat kojarzą się z jednym - z Wigilią Bożego Narodzenia. Zgodnie z tradycją świąteczny stół uświetnia dwanaście potraw, a biesiadnicy każdej z nich powinni spróbować, aby zapewnić sobie szczęście i dobrobyt na cały nadchodzący rok. Dania tradycyjnie przygotowywane na Wigilię różnią się w zależności od regionu Polski, ale można odnaleźć w nich wiele elementów wspólnych, których korzeni należy szukać wśród ludowych wierzeń. Składniki świątecznych potraw mają symbolizować płody ziemi.

 

Na wigilijnym stole powinien pojawić się barszcz czerwony, mający przynieść długowieczność i urodę. W jego towarzystwie nie może zabraknąć krokietów z kapustą i grzybami oraz pierogów z kapustą, które wspólnie mają zapewnić życiodajną siłę i zdrowie. Kolejną obowiązkową pozycją są ryby, oznaczające płodność i odradzanie się do życia, wśród nich warto pamiętać o - symbolizujących post i oczekiwanie - śledziach, mających zagwarantować dostatek i harmonię. Trzeba też zadbać o chleb na domowym zakwasie, przyczyniający się do osiągnięcia pomyślności i dobrobytu. Na deser warto postawić na piernik, wpływający na powodzenie i witalność oraz na kutię z makiem, by kolejny rok upłynął w zgodzie i harmonii.

 

Tradycyjną Wigilię z nutką nowoczesności, szczyptą klasy i stylu pomoże przyrządzić marka Appetita. Przygotowanie z nią dwunastu potraw, które zachwycają smakiem i aromatem, nie sprawi trudności, a wyjątkowy zapach oferowanych przez nią przypraw rozbudzi ducha świąt w każdym domu. Dzięki marce Appetita wigilijny stół przywoła wspomnienia najpiękniejszych chwil i na długo pozostanie w pamięci biesiadników.

 

Wieczerza wigilijna z Appetitą:

  1. Barszcz wigilijny
  2. Krokiety z kapustą i grzybami
  3. Pierogi wigilijne z kapustą
  4. Smażony karp z migdałami
  5. Świąteczny tatar z łososia i tuńczyka
  6. Tradycyjne śledzie
  7. Orkiszowy chleb na zakwasie
  8. Choinki z łososia i awokado
  9. Truflowe puree ziemniaczane z orzechami pekan
  10. Wigilijna kutia
  11. Świąteczny piernik
  12. Kruche ciasteczka bożonarodzeniowe

 

 

  1. Barszcz wigilijny

Składniki:

Zakwas  z buraków (ok. tydzień przed Wigilią):

  • 1 kg czerwonych buraków
  • 3 l wody
  • 1 łyżeczka Kminku mielonego Appetita
  • 30 g korzenia chrzanu
  • 1 główka czosnku
  • 3 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 1 kromka chleba razowego

Barszcz wigilijny:

  • zakwas z buraków
  • 100 g suszonych grzybów
  • włoszczyzna (bez kapusty)
  • 2 Liście laurowe Appetita
  • 5 ziaren Ziela angielskiego Appetita
  • 5 ziaren Pieprzu czarnego ziarnistego Appetita
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • cukier
  • sól
  • ½ cytryny

Sposób przygotowania:

Zakwas z buraków:
Obrane i pokrojone na plasterki buraki należy zalać letnią wodą, dodać do nich przyprawy i kromkę chleba razowego. Tak przygotowany zakwas odstawić na parę dni pod przykryciem w chłodnym, zacienionym miejscu. Można też kupić gotowe zakwasy w sklepie, jednak warto wtedy zwrócić uwagę na to, aby skład był jak najbardziej naturalny.
Barszcz:

Gdy zakwas jest już gotowy, należy przygotować wywar z namoczonych suszonych grzybów i warzyw. Następnie przyprawić go liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu, zielem angielskim, całymi i rozgniecionymi ząbkami czosnku, a potem zagotować. Gdy wywar lekko przestygnie, dodać zakiszone buraki i doprawić do smaku cukrem, sokiem z cytryny i solą tak, aby zupa miała słodko-kwaśny smak. Od tego momentu trzeba uważać, aby jej ponownie nie zagotować, bo straci swój piękny, purpurowy kolor. Przed podaniem barszcz można przyozdobić  natką pietruszki.

 

 

  1. Krokiety z kapustą i grzybami

Składniki:

Ciasto na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 4 jaja
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki oleju
  • woda gazowana do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Farsz:

  • 2 cebule
  • 10 g suszonych grzybów, namoczonych przez noc
  • 400 g kiszonej kapusty
  • olej do smażenia
  • Ziele angielskie Appetita

Do smażenia krokietów:

  • bułka tarta
  • 2 jaja
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Naleśniki:

Składniki na naleśniki zmiksować na gładkie ciasto o konsystencji śmietany i smażyć na płaskiej, dobrze rozgrzanej, suchej patelni. Jeśli przywierają, można pomiędzy kolejnymi plackami smarować patelnię cienką warstwą tłuszczu.

Farsz:

Grzyby, kapustę oraz cebulą drobno posiekać i gotować do miękkości w wodzie po moczeniu grzybów, następnie doprawić zielem angielskim, solą i pieprzem.

Krokiety:

Do przestudzonego farszu dodać jajko i nakładać po dwie łyżki na naleśnik. Zawijać najpierw boki, a potem rolować całość. Krokiety panierować w jajku i bułce tartej, po czym smażyć do uzyskania złocistego koloru.

 

 

  1. Pierogi wigilijne z kapustą

Składniki:

Ciasto:

  • ½ kg mąki
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 jajko

Farsz:

  • 600 g kiszonej kapusty
  • 1 mała marchew
  • 2 cebule
  • 300 g mrożonych grzybów
  • 1 szklanka suszonych grzybów, namoczonych przez noc
  • sól
  • Pieprz czarny mielony Appetita

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Do mąki dodać wrzątek i jajko, następnie wymieszać łyżką, a potem wyrabiać aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać więcej mąki lub dolać trochę wody. Ważne, aby nie kleiło się do rąk. Ciasto należy odstawić na pół godziny aż odpocznie - w tym czasie można przygotować farsz.

Farsz:

Kapustę należy posiekać i gotować do miękkości przez co najmniej pół godziny. Suszone grzyby ugotować w wodzie po moczeniu i zblendować na gładką masę. Cebulę posiekać i podsmażyć. Gdy się zeszkli, dodać mrożone grzyby i smażyć przez kilka minut aż się rozmrożą i trochę zmiękną. Do tej mieszanki dosypać startą marchewkę, potem przyprawić ją solą i pieprzem, a następnie wymieszać z kapustą i zblendowanymi suszonymi grzybami. Ostudzić.

Pierogi:

Przygotowane ciasto należy cienko rozwałkować i wycinać gęsto okrągłe placki (szklanką albo specjalnym narzędziem). Na każdy z nich nakładać farsz (ok. 1 łyżeczki), następnie złożyć na pół i zalepić brzegi. Podczas nakładania należy uważać, aby brzegi zostały suche, w przeciwnym razie mogą się rozkleić podczas gotowania. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia, czyli ok. 5 minut.

 

 

  1. Smażony karp z migdałami

Składniki:

  • 1 duży karp, oczyszczony, podzielony na porcje
  • Przyprawa do ryb Appetita
  • mąka
  • sól
  • 50 g migdałów płatków np. Siesta
  • jajko
  • olej do smażenia
  • cytryna do podania

Sposób przygotowania:

Oczyszczoną rybę natrzeć przyprawą i delikatnie posolić. Mąkę wymieszać z płatkami migdałów. Olej rozgrzać na patelni. Karpia obtaczać w jajku i mące z migdałami, smażyć na złoty kolor, co jakiś czas obracając. Podawać z cytryną. Łuski z karpia można osuszyć i jedną włożyć do portfela, a resztę rozdać gościom - według tradycji mają „pilnować” pieniędzy przez cały następny rok.

 

 

  1. Świąteczny tatar z łososia i tuńczyka

Składniki:

  • 2 filety śledziowe w oleju
  • 150 g łososia surowego
  • sok z 1 cytryny
  • natka pietruszki
  • Papryka ostra mielona Appetita
  • Pieprz czarny mielony Appetita
  • sól
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Drobno posiekane ryby należy włożyć do miseczki i wymieszać z sokiem z cytryny. Po 10 minutach nadmiar soku odsączyć i dodać posiekaną natkę pietruszki, czosnek oraz przyprawy. Podawać ze świeżym pieczywem.

 

 

  1. Tradycyjne śledzie

Składniki:

  • 4 - 5 filetów śledziowych, solonych
  • 1 cebula
  • olej rzepakowy
  • 2 Liście laurowe Appetita
  • 3 ziarna Ziela angielskiego Appetita
  • skórka z cytryny
  • pieprz kolorowy

Sposób przygotowania:

Śledzie należy przygotować 3-4 dni przed Wigilią, aby zdążyły się przemacerować. Do miseczki nalać zimnej wody i moczyć w niej ryby przez ok. 2 godziny, w tym czasie co najmniej dwukrotnie trzeba zmienić wodę na świeżą. Równolegle można przygotować słoiki – dokładnie je umyć i wyparzyć (np. w zmywarce). Na dnie ułożyć cebulę pokrojoną w pióra, liście laurowe, ziele angielskie i skórkę z cytryny. Śledzia pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do słoików.

 

 

  1. Orkiszowy chleb na zakwasie

Składniki:

Aktywacja zakwasu:

  • 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego
  • 75 g wody
  • 75 g mąki

Ciasto właściwe:

  • 400 g mąki pszennej
  • 300 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka Tymianku Appetita
  • 520 g wody w temperaturze pokojowej

Sposób przygotowania:

Wieczorem wymieszać w słoiku zakwas z mąką i wodą, przykryć go folią spożywczą i odstawić na noc. Następnego dnia wymieszać wodę, dodać mieszankę z zakwasem i dokładnie połączyć. Wsypać mąkę, tymianek, osolić i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut, po czym ponownie wymieszać i jeszcze raz zostawić ciasto, tym razem na godzinę. Następnie uformować bochenek (można użyć do tego specjalnego kosza do wyrastania lub miskę, którą należy posypać mąką) i zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Po tym czasie chleb przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić na kolejną godzinę. Piec ok. godziny w temperaturze 200 stopni. Wystudzić na kratce.

 

 

  1. Choinki z łososia i awokado

Składniki:

  • 100 g wędzonego łososia
  • 2 awokado hass
  • sok z ½ cytryny
  • Zioła do sałatek Appetita z linii Ewy Wachowicz
  • 1 granat
  • 2 szalotki
  • 1 zielony ogórek
  • 2 łyżki majonezu
  • świeży koperek

 

Sposób przygotowania:

Awokado i ogórka obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę, skropić sokiem z cytryny. Dodać posiekaną drobno szalotkę. Łososia podzielić na mniejsze części. Wymieszać z warzywami, majonezem, ziołami, dosolić w razie potrzeby. Z powstałej masy uformować na talerzu stożki, przed podaniem udekorować świeżym koperkiem i granatem.

 

 

  1. Truflowe puree z ziemniaków z orzechami pekan

Składniki:

Puree:

  • 400 g ziemniaków
  • 140 g masła
  • ½ łyżeczki Gałki muszkatołowej Appetita
  • 200 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy truflowej lub ½ łyżeczki pasty truflowej
  • sól
  • Pieprz czarny mielony Appetita

Karmelizowane orzechy:

  • 100 g cukru
  • 100 g Orzechów pekan (lub włoskich np. Siesta)

Sposób przygotowania:

Umyte i obrane ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie do miękkości. W międzyczasie można przygotować orzechy. Wysypać na zimną patelnię cały cukier i powoli rozpuszczać go na małym ogniu bez mieszania.Kiedy nabierze złotego koloru, dodać orzechy i dopiero wtedy delikatnie przemieszać, a potem wyłożyć do ostygnięcia (np. na blachę). Gdy ziemniaki się ostudzą, należy je odcedzić, przełożyć do miski, dodać mleko, masło, oliwę, posiekany czosnek i przyprawy, a następnie rozgnieść (ubijakiem do ziemniaków, mikserem albo widelcem) na gładką, puszystą masę. Posypać orzechami i podawać do dań głównych.

 

 

  1. Wigilijna kutia

Składniki:

  • duża puszka masy makowej
  • 150g oczyszczonej pszenicy
  • 100 g rodzynek
  • 100 g płatków migdałów (np. Siesta)
  • 200 g orzechów włoskich i laskowych (np. Siesta)
  • szczypta Cynamonu mielonego Appetita z linii Domowe Sekrety
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 100 ml śmietanki
  • Cukier wanilinowy Appetita z linii Domowe Sekrety
  • 3 łyżki brandy lub rumu

Sposób przygotowania:

Pszenicę dokładnie wypłukać i gotować pod przykryciem w proporcji 1:2 do wchłonięcia całej wody, następnie włożyć garnek do rozgrzanego piekarnika i trzymać go w nim tak długo, aż pszenica zmięknie. Do masy makowej dodać resztę składników: śmietankę, cynamon, cukier wanilinowy, migdały, posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, pszenicę i alkohol. Jeśli nie jest wystarczająco słodka, można dosłodzić miodem. Podawać na zimno, jako wigilijny deser.

 

 

  1. Piernik świąteczny

Składniki:

  • 1½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Appetita z linii Domowe Sekrety
  • 1 łyżeczka Sody oczyszczonej Appetita z linii Domowe Sekrety
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1½ łyżki Przyprawy do piernika Appetita z linii Domowe Sekrety
  • 100 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 3 duże jaja
  • 170 g cukru drobnego do wypieków
  • 230 ml mleka

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić razem z cukrem i miodem w rondelku, zdjąć z ognia i dodać przyprawę do piernika i kakao. Do miski dodać mleko i jajka, osobno dokładnie wymieszać wszystkie sypkie składniki. Następnie połączyć ze sobą masło z mlekiem i zmiksować. Po jednej łyżce dosypywać suchą mieszankę, cały czas miksując. Tak powstałą masę piec w formie albo tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 40 minut (do suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni).

 

 

  1. Kruche ciasteczka bożonarodzeniowe

Składniki:

  • 350 g mąki
  • 200 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • Cukier wanilinowy Appetita z linii Domowe Sekrety
  • szczypta Cynamonu mielonego Appetita z linii Domowe Sekrety
  • ⅓ łyżeczki Proszku do pieczenia Appetita z linii Domowe Sekrety
  • 1 jajo

Sposób przygotowania:

Mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, cynamon i cukier puder dokładnie wymieszać i wysypać na stolnicę albo do dużej miski. Masło roztopić na małym ogniu w rondelku. Następnie dodawać kolejno mokre składniki i zagniatać, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

Ciasto rozwałkować na cienki placek na podsypanej mąką powierzchni i wycinać foremkami świąteczne wzorki. Ciasteczka przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 15 minut na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po ostygnięciu ciasteczka można dekorować wedle uznania: lukrem, kawałkami czekolady, kolorowymi posypkami, czy pisakami do ciasta.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Media i PR WIŚNIOWSKI dumnym sponsorem Transmisji Igrzysk Olimpijskich w Paryżu 2024 Biuro prasowe
2024-07-25 | 16:30

WIŚNIOWSKI dumnym sponsorem Transmisji Igrzysk Olimpijskich w Paryżu 2024

Pierwsza okazja, aby zobaczyć billboardy sponsorskie polskiego producenta bram, okien, drzwi i ogrodzeń z Małopolski, nadarzy się już pierwszego dnia Igrzysk, czyli 26 lipca o godz. 19:30,
Media i PR Rodzik Agency PR złotą firmą według opinii klientów
2024-07-17 | 01:00

Rodzik Agency PR złotą firmą według opinii klientów

Firma Bright Side Solutions sp. z o. o. sp. k. wybiera firmy na podstawie opinii w sieci, głównie social mediach, więcej informacji znajdzie na stronie wraz z pełną listą
Media i PR Miej na to Magne B6 Forte – Kampania FCB Health Spark dla Sanofi o roli magnezu
2024-07-08 | 11:00

Miej na to Magne B6 Forte – Kampania FCB Health Spark dla Sanofi o roli magnezu

Sanofi, we współpracy z agencją FCB Health Spark, wystartowała z przełomową kampanią „Miej na to Magne B6 Forte” łączącą kreatywność z edukacją zdrowotną. Kampania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Konkurs Polskie Branży PR

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Polskie firmy z szansą na zdobycie azjatyckich rynków. Mogą otrzymać wsparcie na promocję podczas Expo 2025 w Osace

W 2025 roku w japońskiej Osace odbędzie się Wystawa Światowa Expo 2025. Udział w niej, a także towarzyszących imprezie wydarzeniach i targach to dla polskich firm szansa na wzrost rozpoznawalności swoich marek za granicą, a w konsekwencji na rozwój ich potencjału eksportowego. Expo 2025 będzie się koncentrowało na innowacjach służących zrównoważonemu rozwojowi. PARP, który jest partnerem wydarzenia w Polsce, do 26 września br. czeka na wnioski firm zainteresowanych udziałem w wydarzeniu i ekspansją na azjatyckie rynki. W ramach programu mogą one otrzymać wsparcie na udział w targach, na misje wyjazdowe i kampanie promocyjne przed i po zakończeniu Expo. Nabór finansowany jest z Funduszy Europejskich dla Nowoczesnej Gospodarki 2021–2027

Polityka

Rośnie ryzyko wybuchu epidemii w Strefie Gazy. Brakuje czystej wody, kanalizacji i toalet, a w zniszczonej enklawie wykryto polio

W Strefie Gazy brakuje praktycznie wszystkiego – od żywności i wody po podstawowe leki – ale najgorsze może dopiero nadejść – alarmuje Polska Akcja Humanitarna. – Kilka dni temu w wodzie w Strefie Gazy znaleziono polio typu 2. Ta woda jest bardzo zanieczyszczona, infrastruktura wodno-sanitarna na tym terenie tak naprawdę już nie istnieje. Na dodatek od dziewięciu miesięcy dzieci nie są szczepione, ponieważ nie ma warunków, żeby to zrobić, więc istnieje bardzo duże zagrożenie wybuchu epidemii – mówi Magdalena Foremska z PAH. W odpowiedzi na kryzys organizacja uruchomiła duże projekty pomocowe, które mają zapewnić żywność i opiekę medyczną w Strefie Gazy i na Zachodnim Brzegu.

IT i technologie

Gminy potrzebują inwestycji w cyberbezpieczeństwo. Eksperci widzą duże ryzyka wynikające z zaniedbań

Dane gromadzone przez jednostki samorządu terytorialnego mogą być bardzo niebezpiecznym narzędziem w rękach przestępców. Wykradzione mogą posłużyć do fałszowania tożsamości człowieka. Tymczasem poziom inwestycji w cyberbezpieczeństwo jest w gminach niski, a liczba ataków hakerskich na nie stale rośnie. Eksperci czekają na pozytywne skutki rządowego programu Cyberbezpieczny Samorząd. W jego ramach 1,5 mld zł trafi na inwestycje w poprawę bezpieczeństwa cybernetycznego samorządów: zarówno na poziomie sprzętu i oprogramowania, jak i kompetencji oraz procedur.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.