Komunikaty PR

Wykwintność i prostota w jednym, czyli karnawał z Appetitą!

2021-01-13  |  01:00
Biuro prasowe

 

 

 

Marka Appetita podaje przykładowe kompozycje na te wykwintne przystawki.

 

Moda na włoskie jedzenie i przekąski zdobyła szturmem niemal całą Europę i zdaje się nie zwalniać tempa. Warto za nią podążać podczas przygotowywania przyjęcia karnawałowego, by uraczyć gości przepysznymi crostini, czyli małymi kawałkami podpieczonej na złocisty kolor bułki. Podstawą tej wykwintnej przystawki, rodem ze słonecznej Italii, jest pszenna bagietka lub ciabatta – w przeciwieństwie do znanej i lubianej bruschetty, której bazą powinno być pieczywo na zakwasie.

 

Jak przygotować crostini?

Świeżą, pokrojoną na kromeczki bagietkę należy podpiec w piekarniku tak, aby była zarumieniona i chrupiąca. Następnie posmarować czosnkiem i skropić oliwą (lub ulubionym kremowym serkiem czy czosnkiem wymieszanym z odrobiną masła). Zostało już tylko dodanie wybranych dodatków i… gotowe! Crostini doskonale komponuje się z deskami południowych serów i wędlin. To idealna propozycja na karnawałowy szwedzki stół, który zawsze jest centralnym punktem imprezy i potencjalnym miejscem licznych zachwytów gości.

 

Sprawdzone przepisy od Appetity

Crostini nie zna ograniczeń – w końcu kanapki znane są z tego, że można je zrobić w zasadzie ze wszystkim. Na dobry początek warto skorzystać z gotowych przepisów, w tym sprawdzonych propozycji marki Appetita. Dodatkowo podpieczenie bagietki oraz nutka czosnku z oliwą dodaje pysznej, wykwintnej nuty tej banalnie prostej przekąsce.

 

Crostini z tatarem

Składniki:

  • 250 g polędwicy wołowej
  • 2 żółtka
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 mała cebulka
  • świeżo zmielony Pieprz czarny ziarnisty Appetita
  • świeżo zmielony Pieprz zielony ziarnisty Appetita
  • Rozmaryn Appetita
  • sól
  • 2 bagietki
  • liście groszku do dekoracji
  • kremowy serek do posmarowania (zamiast oliwy i czosnku)

Sposób przyrządzenia:

Polędwicę oczyścić z błon. Mięso, ogórki i cebulkę drobno posiekać, wymieszać ze sobą, zostawiając ¼ dodatków do dekoracji. Dodać żółtka i wymieszane świeżo zmielone pieprze (czarny, zielony), rozmaryn i sól. Bagietki przekroić, zgrillować i posmarować serkiem. Następnie nałożyć tatara, udekorować ogórkiem i cebulką oraz listkami groszku.

 

Karnawałowe crostini z wołowiną

Składniki:

  • 250 g polędwicy wołowej lub rostbefu
  • 1 bagietka
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • rukola
  • olej do smażenia
  • świeżo zmielony Pieprz czarny ziarnisty Appetita
  • świeżo zmielony Pieprz zielony ziarnisty Appetita
  • Rozmaryn Appetita
  • sól
  • kremowy serek do posmarowania (zamiast oliwy i czosnku)

Sposób przyrządzenia:

Wołowinę natrzeć świeżo zmielonym pieprzem czarnym i pieprzem zielonym oraz rozmarynem. Olej rozgrzać na patelni, smażyć mięso po ok. 1-2 minuty z każdej strony, w zależności od grubości. Odstawić na talerz. Po ok. 3 minutach pokroić mięso na cienkie paski. Bagietkę pokroić na małe kanapeczki, grillować na chrupko. Serek wymieszać z chrzanem, posmarować pieczywo. Ułożyć po plasterku wołowiny, posypać ją świeżo zmielonym pieprzem i solą. Całość udekorować rukolą.

 

 

Karnawałowe crostini z serem pleśniowym

Składniki:

  • 200 g sera typu camembert
  • 1 długa bagietka pszenna
  • 1 świeży granat
  • 50 g miękkiego masła
  • Czosnek granulowany Appetita
  • natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:

Bagietkę pokroić na małe kanapeczki. Masło wymieszać z czosnkiem, posmarować pieczywo. Ser pleśniowy pokroić w grubsze plastry, ułożyć na kromkach. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 5-8 minut. Granat obrać, wyłuskać owoce. Posypać upieczone crostini, udekorować natką pietruszki.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Media i PR VOICE IMPACT AWARD – ogólnopolski konkurs grantowy dla dziennikarzy i studentów Biuro prasowe
2025-04-10 | 17:00

VOICE IMPACT AWARD – ogólnopolski konkurs grantowy dla dziennikarzy i studentów

Aż 87% Polaków jest zmęczonych polaryzacją społeczną i polityczną widoczną zarówno w przestrzeni publicznej, jak i prywatnej. Z kolei prawie 80% polskich
Media i PR Komunikacja w czasach kryzysów i zmian geopolitycznych. Jubileuszowy Kongres Public Relations
2025-04-10 | 10:20

Komunikacja w czasach kryzysów i zmian geopolitycznych. Jubileuszowy Kongres Public Relations

W świecie fake newsów, dezinformacji oraz globalnych problemów profesjonalne zarządzanie komunikacją przestało być wyborem – stało się koniecznością. O tym, jak
Media i PR Jak skutecznie wykorzystać komunikację mobilną w biznesie?
2025-03-27 | 09:30

Jak skutecznie wykorzystać komunikację mobilną w biznesie?

Współczesne przedsiębiorstwa nie mogą pozwolić sobie na ignorowanie nowoczesnych narzędzi komunikacyjnych. Rozwój technologii mobilnych sprawił, że firmy mają dostęp do

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Rady Podatkowej

Targi Bezpieczeństwa

Handel

Ze względu na różnice w cenach surowce wtórne przegrywają z pierwotnymi. To powoduje problemy branży recyklingowej

Rozporządzenie PPWR stawia ambitne cele w zakresie wykorzystania recyklatów w poszczególnych rodzajach opakowań. To będzie oznaczało wzrost popytu na materiały wtórne pochodzące z recyklingu. Obecnie problemy branży recyklingu mogą spowodować, że popyt będzie zaspokajany głównie przez import. Dziś do dobrowolnego wykorzystania recyklatów nie zachęcają przede wszystkim ceny – surowiec pierwotny można kupić taniej niż ten z recyklingu.

Przemysł spożywczy

Rośnie presja konkurencyjna na unijne rolnictwo. Bez rekompensat sytuacja rolników może się pogarszać

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. System rolno-spożywczy, oparty na jednolitym rynku europejskim, wytwarza ponad 900 mld euro wartości dodanej. Jego konkurencyjność stoi jednak przed wieloma wyzwaniami – to przede wszystkim eksport z Ukrainy i niedługo także z krajów Mercosur, a także presja związana z oczekiwaniami konsumentów i Zielonym Ładem. Bez rekompensat rolnikom może być trudno tym wyzwaniom sprostać.

Transport

Infrastruktury ładowania elektryków przybywa w szybkim tempie. Inwestorzy jednak napotykają szereg barier

Liczba punktów ładowania samochodów elektrycznych wynosi dziś ok. 10 tys., a tempo wzrostu wynosi ok. 50 proc. r/r. Dynamika ta przez wiele miesięcy była wyższa niż wyniki samego rynku samochodów elektrycznych, na które w poprzednim roku wpływało zawieszenie rządowych dopłat do zakupu elektryka. Pierwszy kwartał br. zamknął się 22-proc. wzrostem liczby rejestracji w ujęciu rocznym, ale kwiecień przyniósł już wyraźne odbicie – o 100 proc.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.