Wykwintność i prostota w jednym, czyli karnawał z Appetitą!
Marka Appetita podaje przykładowe kompozycje na te wykwintne przystawki.
Moda na włoskie jedzenie i przekąski zdobyła szturmem niemal całą Europę i zdaje się nie zwalniać tempa. Warto za nią podążać podczas przygotowywania przyjęcia karnawałowego, by uraczyć gości przepysznymi crostini, czyli małymi kawałkami podpieczonej na złocisty kolor bułki. Podstawą tej wykwintnej przystawki, rodem ze słonecznej Italii, jest pszenna bagietka lub ciabatta – w przeciwieństwie do znanej i lubianej bruschetty, której bazą powinno być pieczywo na zakwasie.
Jak przygotować crostini?
Świeżą, pokrojoną na kromeczki bagietkę należy podpiec w piekarniku tak, aby była zarumieniona i chrupiąca. Następnie posmarować czosnkiem i skropić oliwą (lub ulubionym kremowym serkiem czy czosnkiem wymieszanym z odrobiną masła). Zostało już tylko dodanie wybranych dodatków i… gotowe! Crostini doskonale komponuje się z deskami południowych serów i wędlin. To idealna propozycja na karnawałowy szwedzki stół, który zawsze jest centralnym punktem imprezy i potencjalnym miejscem licznych zachwytów gości.
Sprawdzone przepisy od Appetity
Crostini nie zna ograniczeń – w końcu kanapki znane są z tego, że można je zrobić w zasadzie ze wszystkim. Na dobry początek warto skorzystać z gotowych przepisów, w tym sprawdzonych propozycji marki Appetita. Dodatkowo podpieczenie bagietki oraz nutka czosnku z oliwą dodaje pysznej, wykwintnej nuty tej banalnie prostej przekąsce.
Crostini z tatarem
Składniki:
- 250 g polędwicy wołowej
- 2 żółtka
- 2 ogórki konserwowe
- 1 mała cebulka
- świeżo zmielony Pieprz czarny ziarnisty Appetita
- świeżo zmielony Pieprz zielony ziarnisty Appetita
- Rozmaryn Appetita
- sól
- 2 bagietki
- liście groszku do dekoracji
- kremowy serek do posmarowania (zamiast oliwy i czosnku)
Sposób przyrządzenia:
Polędwicę oczyścić z błon. Mięso, ogórki i cebulkę drobno posiekać, wymieszać ze sobą, zostawiając ¼ dodatków do dekoracji. Dodać żółtka i wymieszane świeżo zmielone pieprze (czarny, zielony), rozmaryn i sól. Bagietki przekroić, zgrillować i posmarować serkiem. Następnie nałożyć tatara, udekorować ogórkiem i cebulką oraz listkami groszku.
Karnawałowe crostini z wołowiną
Składniki:
- 250 g polędwicy wołowej lub rostbefu
- 1 bagietka
- 1 łyżeczka chrzanu
- rukola
- olej do smażenia
- świeżo zmielony Pieprz czarny ziarnisty Appetita
- świeżo zmielony Pieprz zielony ziarnisty Appetita
- Rozmaryn Appetita
- sól
- kremowy serek do posmarowania (zamiast oliwy i czosnku)
Sposób przyrządzenia:
Wołowinę natrzeć świeżo zmielonym pieprzem czarnym i pieprzem zielonym oraz rozmarynem. Olej rozgrzać na patelni, smażyć mięso po ok. 1-2 minuty z każdej strony, w zależności od grubości. Odstawić na talerz. Po ok. 3 minutach pokroić mięso na cienkie paski. Bagietkę pokroić na małe kanapeczki, grillować na chrupko. Serek wymieszać z chrzanem, posmarować pieczywo. Ułożyć po plasterku wołowiny, posypać ją świeżo zmielonym pieprzem i solą. Całość udekorować rukolą.
Karnawałowe crostini z serem pleśniowym
Składniki:
- 200 g sera typu camembert
- 1 długa bagietka pszenna
- 1 świeży granat
- 50 g miękkiego masła
- Czosnek granulowany Appetita
- natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Bagietkę pokroić na małe kanapeczki. Masło wymieszać z czosnkiem, posmarować pieczywo. Ser pleśniowy pokroić w grubsze plastry, ułożyć na kromkach. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 5-8 minut. Granat obrać, wyłuskać owoce. Posypać upieczone crostini, udekorować natką pietruszki.
Skuteczny marketing B2B – klucz do rozwoju firmy
Skuteczny marketing internetowy - co warto wiedzieć?
Manufaktura nagrodzona prestiżowymi Złotymi Spinaczami Manufaktura Manufaktura
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Handel
Konsumenci w sieci narażeni na długą listę manipulacyjnych praktyk sprzedażowych. Zagraniczne platformy wymykają się unijnym regulacjom
Wraz z pojawieniem się na polskim i europejskim rynku platform sprzedażowych spoza UE rośnie też liczba przypadków stosowania tzw. dark patterns, czyli manipulacyjnych technik sprzedażowych. Nowe regulacje UE – w tym rozporządzenie w sprawie jednolitego rynku usług cyfrowych oraz akt o usługach cyfrowych – mają lepiej chronić przed nimi konsumentów, a podmiotom stosującym takie praktyki będą grozić wysokie kary finansowe. Problemem wciąż pozostaje jednak egzekwowanie tych przepisów od zagranicznych platform, które wymykają się europejskim regulacjom. – To jest w tej chwili bardzo duże wyzwanie dla całego rynku cyfrowego, że w praktyce regulacje nie dotyczą w takim samym stopniu wszystkich graczy – mówi Teresa Wierzbowska, prezeska Związku Pracodawców Prywatnych Mediów.
Fundusze unijne
Europejscy młodzi twórcy w centrum polskiej prezydencji w Radzie UE. Potrzebne nowe podejście do wsparcia ich karier
Wsparcie startu kariery młodych artystów i debata nad regulacjami dla sektora audiowizualnego, które będą odpowiadać zmieniającej się rzeczywistości technologicznej – to dwa priorytety polskiej prezydencji w Radzie UE z zakresu kultury. Najbliższe półrocze będzie także okazją do promocji polskich twórców w państwach członkowskich i kandydujących, a współpraca z artystami z innych krajów ma pokazać, że kultura może łączyć i być platformą dialogu międzynarodowego.
Ochrona środowiska
Tylko 1 proc. zużytych tekstyliów jest przetwarzanych. Selektywna zbiórka może te statystyki poprawić
Wraz z nowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami od stycznia 2025 roku gminy w Polsce wprowadziły selektywną zbiórkę zużytych tekstyliów. To oznacza, że przykładowo zniszczonych ubrań nie można już wyrzucić do frakcji zmieszane. Część gmin wprowadza ułatwienia dla mieszkańców w postaci dodatkowych kontenerów. W innych mieszkańcy będą musieli samodzielnie dostarczyć tekstylia do punktów selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK).
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.