Komunikaty PR

MediDieta.pl – kompleksowe wsparcie dla wyzwań żywieniowych od CMD

2022-02-02  |  09:00
Biuro prasowe

Ponad 27 lat doświadczenia, wysokiej klasy specjaliści, indywidualne podejście – czas na kolejny krok, aby wzmocnić holistyczną opiekę nad pacjentem. Centrum Medyczne Damiana uruchamia pierwszy w Polsce catering dietetyczny, obejmujący m.in. diety medyczne. MediDieta.pl – bazując na spersonalizowanych dietach pudełkowych opracowanych wspólnie z lekarzami różnych specjalizacji oraz dietetykami klinicznymi – to rozwiązanie dla osób borykających się z problemami zdrowotnymi, takimi jak choroby sercowo-naczyniowe (po zawałach, w przypadku miażdżycy, cukrzycy typu 2 i insulinooporności), choroby układu pokarmowego (wrzody zapalenie żołądka czy przełyku, choroba refluksowa, zespół jelita drażliwego, choroby wątroby) czy dla osób z obniżoną odpornością organizmu. MediDieta.pl to propozycja również dla tych, którzy podejmowali wiele nieskutecznych prób redukcji masy ciała i utrzymania zdrowych nawyków żywieniowych.

 

Co trzeci z nas ma problemy zdrowotne[1]

Ponad milion z nas ma podwyższonym poziom cukru. Około 3 milionów dorosłych Polaków nie ma świadomości, że cierpi z powodu nadciśnienia tętniczego, które grozi zawałem serca i udarem mózgu. 1/3 osób między 18 a 34 rokiem życia ma zbyt wysoki poziom całkowity cholesterolu, co może doprowadzić do rozwoju miażdżycy. Ponad 34% Polaków deklaruje, że ma długotrwałe problemy zdrowotne lub przewlekłe choroby trwające powyżej 6 miesięcy. Co więcej, odsetek ten systematycznie rośnie. Z badań wynika, że 36% z nas jest pod stałą opieką lekarza. A co z opieką dietetyka? Ilu z nas odpowiednio troszczy się o swoją dietę?

Prawidłowa dieta jest jednym z czterech najważniejszych czynników determinujących liczbę lat przeżytych w zdrowiu[2]. Oprócz tego na styl życia, decydujący o jego długości, składają się przede wszystkim: sposób odżywiania, aktywność fizyczna, palenie tytoniu i picie alkoholu. Do tego dochodzą czynniki takie jak: tempo życia, ekspozycja na stres czy sposób przetworzenia żywności, które coraz częściej przyczyniają się do powstawania alergii pokarmowych, nietolerancji czy chorób autoimmunologicznych.

Warto pamiętać, że najczęściej docierają do nas jedynie informacje o błędach żywieniowych – zbyt duże spożycie czerwonego mięsa, nadużywanie soli i cukru czy zbyt małe spożycie białka roślinnego. Choć mamy świadomość ogólnych zasad, których wszyscy powinniśmy się trzymać, trudno dziś mówić o ich uniwersalności. Każdy z nas jest inny, ma różne preferencje i przypadłości – o czym doskonale wiemy od lat opiekując się pacjentami w Centrum Medycznym Damiana. Dlatego uruchamiając markę MediDieta.pl, skupiamy się na jednostce i dostosowujemy sposób żywienia do konkretnej osoby. Indywidualne diety i cały system żywienia, który proponujemy, bierze pod uwagę nie tylko wykluczenia, takie jak dieta bezglutenowa czy propozycje posiłków bez laktozy, ale przede wszystkim choroby, z jakimi się borykamy. To kolejny krok Centrum Medycznego Damiana, by zaoferować naszym pacjentom opiekę spersonalizowaną, obejmującą specjalistyczne wsparcie w procesie leczenia także w obszarze żywienia – mówi Marek Kubicki, Członek Zarządu Centrum Medycznego Damiana.

 

Dieta jako element wspierający zarządzanie chorobą

Mimo rozwoju medycyny i wydłużenia średniej czasu życia, wzrosła zapadalność na choroby przewlekłe. Nieodpowiedni styl życia, w szczególności nieprawidłowa dieta oraz brak aktywności fizycznej zwiększają prawdopodobieństwo ich rozwoju. Jak wskazują eksperci, dieta powinna być elementem skutecznego zarządzania chorobą, szczególnie w przypadku występowania u pacjenta wielu schorzeń. MediDieta obejmuje kilkanaście programów dietetyczno-medycznych stworzonych we współpracy z dietetykami klinicznymi.

Co wyróżnia nasze diety? Przede wszystkim kompleksowość i pierwiastek medyczno-zdrowotny. Mając na uwadze bezpieczeństwo i konkretne potrzeby pacjentów, opracowaliśmy programy żywieniowe, które mogą stanowić uzupełnienie leczenia i wspomagają proces rekonwalescencji. Są to m.in. diety w chorobach sercowo-naczyniowych (po zawałach, w przypadku miażdżycy, cukrzycy typu 2 i insulinooporności), w chorobach układu pokarmowego (wrzody, zapalenie żołądka czy przełyku, choroba refluksowa, zespół jelita drażliwego, choroby wątroby), diety redukcyjne oraz diety w przypadku obniżonej odporności organizmu – mówi Agnieszka Dziedzic Pasik, Dyrektor Zarządzająca Centrum Medycznego Damiana.

 

Dieta w trosce o pracownika

Jak pokazują badania, dzięki dobrze zbilansowanej diecie jesteśmy w stanie podnieść naszą efektywność nawet o 25%[3].

Właściwie skomponowane, regularne posiłki mogą wpłynąć na naszą zdolność koncentracji i podejmowania decyzji, dlatego zadbanie o właściwą dietę pracowników może być pożądanym kierunkiem w działaniach pracodawców. Jako MediDieta zamierzamy docierać do firm zarówno z naszymi posiłkami umieszczonymi w lodówkach vendingowych MediDieta, jak i warsztatami edukacyjnymi. MediDieta dostępna będzie również w sieciach klubów sportowych Medicover, w których po treningu każdy będzie mógł kupić odpowiednio zbilansowany posiłek – mówi Dominika Korczak, Dyrektor ds. Rozwoju Biznesu i Oferty Produktowej.

MediDieta.pl uwzględnia też dietę standardową, białkową dla sportowców, wegetariańską, wegańską, bez laktozy, bez glutenu czy dietę w Hashimoto. W ramach usług oferowane są badania laboratoryjne, konsultacje lekarskie i dietetyczne, podczas których na podstawie wywiadu żywieniowego, wyliczenia wskaźnika BMI, WHR, procentowego udziału tkanki tłuszczowej – powstaje plan dietetyczny

– Zakres oferowanych przez nas usług oraz pakietów medycznych jest dostosowany do rosnących oczekiwań naszych pacjentów. Obserwując wzrastające zapotrzebowanie na opiekę holistyczną, w ostatnim czasie uruchomiliśmy Centra Zdrowia Psychicznego MindHealth. Decyzja o otoczeniu pacjentów właściwą opieką dietetyczną była naturalnym kierunkiem naszych działań. Skorzystaliśmy z naszego zaplecza merytorycznego i wspólnie z klinicystami przygotowaliśmy odpowiedni program zmiany nawyków żywieniowych. Zadbaliśmy również o osoby, którym na przeszkodzie stoi „słomiany zapał”. Przygotowaliśmy program uzupełniony o konsultacje z couchem, mające wzmocnić prace nad motywacją oraz z psychologiem zorientowane na osiągnięcie celu mówi Dominika Korczak, Dyrektor ds. Rozwoju Biznesu i Oferty Produktowej.

 


[1] Wszystkie dane za: https://medidieta.pl/diety/jak-dobrac-diete/

[2] Raport „Sytuacja zdrowotna ludności Polski i jej uwarunkowania z 2020 r.”, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny – Państwowy Instytut Badawczy (NIZP PZH – PIB).

[3] Źródło: https://medidieta.pl/zdrowa-firma/, dane własne

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Unsplash
2025-07-30 | 12:00

Wpływ stosowania pestycydów na zdrowie ludzi i środowisko

W raporcie ‘Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi’  napisano o szkodliwym wpływie pestycydów na gatunki
Zdrowie Organizacje kobiece apelują do Ministerstwa Zdrowia o działania na rzecz dostępu do antykoncepcji awaryjnej
2025-07-23 | 12:25

Organizacje kobiece apelują do Ministerstwa Zdrowia o działania na rzecz dostępu do antykoncepcji awaryjnej

Sześć organizacji kobiecych wystąpiło ze wspólnym apelem do Ministerstwa Zdrowia, wzywając do pilnych działań na rzecz zapewnienia kobietom w Polsce swobodnego
Zdrowie Zrób sercu przysługę tego lata
2025-07-17 | 14:00

Zrób sercu przysługę tego lata

Wolny czas, plaża, grill, rower – lato to czas odpoczynku i przyjemności. To również świetny czas, by nadrobić zaległości zdrowotne, szczególnie te związane

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Handel

Mercosur to tylko wierzchołek góry lodowej. UE ma ponad 40 umów handlowych, które mogą destabilizować rynek rolny

Umowa handlowa między UE a krajami Mercosur może znacząco zaburzyć konkurencję na rynku rolnym i osłabić pozycję unijnych, w tym polskich, producentów – ostrzegają rolnicy i producenci żywności. Umowie sprzeciwia się część krajów unijnych, które domagają się klauzuli ochronnych oraz limitów importowych. – Problemem jest jednak nie tylko ta konkretna umowa. Chodzi o cały system wolnego handlu, który się kumuluje z dziesiątek innych porozumień – podkreśla Andrzej Gantner, wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności.

Firma

Dzięki zdalnej weryfikacji tożsamości z wykorzystaniem AI firmy zminimalizowały liczbę oszustw. Rozwiązania wykorzystuje głównie sektor finansowy

Z najnowszych danych Eurostatu wynika, że w 2024 roku 5,9 proc. polskich firm korzystało z rozwiązań z zakresu sztucznej inteligencji. W 2023 roku był to odsetek na poziomie 3,67 proc. Wciąż jednak jest to wynik poniżej średniej unijnej, która wyniosła 13,48 proc. Jednym z obszarów, który cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród przedsiębiorców, jest weryfikacja tożsamości przez AI, zwłaszcza w takich branżach jak bankowość, ubezpieczenia czy turystyka. Jej zastosowanie ma na celu głównie przeciwdziałać oszustwom i spełniać wymogi regulacyjne.

Prawo

Daniel Obajtek: Własne wydobycie i operacyjne magazyny to filary bezpieczeństwa. Zgoda na magazyny gazu poza krajem to rezygnacja z suwerenności energetycznej

Były prezes Orlenu ostrzega przed zmianami w ustawie o zapasach ropy naftowej, produktów naftowych i gazu ziemnego. Jego zdaniem przygotowana przez rząd nowelizacja tzw. ustawy magazynowej i ujednolicanie unijnej polityki energetycznej to zagrożenie dla bezpieczeństwa energetycznego Polski. W jego opinii tylko silna spółka narodowa, własne wydobycie, krajowe magazyny i zbilansowany miks energetyczny zapewnią Polsce bezpieczeństwo i konkurencyjność.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.