Komunikaty PR

Miękki chwytak OnRobot Soft Gripper do kontaktu z żywnością

2020-04-07  |  12:00
Biuro prasowe

Nowy miękki chwytak Soft Gripper firmy OnRobot przeznaczony do kontaktu z żywnością może obsługiwać delikatne elementy o zróżnicowanych, nieregularnych kształtach w branżach: spożywczej i napojów, kosmetycznej i farmaceutycznej. Znajdzie również zastosowanie w produkcji i pakowaniu.

 

Warszawa, 7 kwietnia 2020 r.: Automatyzacja w przemyśle spożywczym i napojów oraz w „czystych” branżach, takich jak kosmetyka i farmacja, stała się właśnie łatwiejsza. Są to dziedziny wymagające obsługiwania różnych przedmiotów, od jajek po owoce, butelki czy pojemniki o nieregularnym kształcie. Elastyczny chwytak OnRobot Soft Gripper jest wyposażony w trzy wymienne silikonowe kielichy w konfiguracji gwiazdy i cztery palce, za pomocą których jest w stanie delikatnie i precyzyjnie podnieść niemal każdy niewielki przedmiot o masie do 2,2 kg. Elektryczny chwytak Soft Gripper posiada certyfikat dopuszczenia do kontaktu z żywnością (zgodny z FDA 21 CFR dla produktów beztłuszczowych i EC 1935/2004) i w przeciwieństwie do tradycyjnych chwytaków próżniowych nie wymaga zewnętrznego doprowadzenia powietrza. Zapewnia to niższe koszty i mniejszą złożoność aplikacji.


„Nasz nowy chwytak Soft Gripper rzuca wyzwanie istniejącym rozwiązaniom w zakresie podnoszenia trudnych do uchwycenia, delikatnych przedmiotów o nieregularnym kształcie – mówi CEO OnRobot Enrico Krog Iversen. „W przeciwieństwie do innych rozwiązań Soft Gripper umożliwia płynną integrację z większością robotów współpracujących i lekkich robotów przemysłowych w ramach naszego jednosystemowego rozwiązania”.

 

Nagradzane jednosystemowe rozwiązanie OnRobot (One System Solution) to platforma zapewniająca zunifikowany interfejs mechaniczny i elektryczny pomiędzy wiodącymi na rynku ramionami robotycznymi a dowolnym narzędziem EOAT firmy OnRobot. Rozwiązanie One System Solution zostało niedawno rozszerzone w celu uwzględnienia integracji z robotami firm ABB Robotics i Hanwha Precision Machinery. Obecnie użytkownicy tych robotów mogą czerpać korzyści ze zunifikowanego interfejsu mechanicznego i elektrycznego dowolnego produktu firmy OnRobot, który ułatwia integrację i przyspiesza zwrot z inwestycji.

 

Chwytak Soft Gripper doskonale nadaje się do zastosowań w przemyśle spożywczym i napojów, jednak ze względu na swoją wszechstronność i delikatność chwytu może również wesprzeć procesy produkcji i pakowania.

 

Specyfikacja chwytaka Soft Gripper:

  • Udźwig do 2,2 kg, w zależności od kształtu, twardości i właściwości ciernych obsługiwa­nych przedmiotów.
  • Rozmiary chwytaka wahają się od 11 mm do 118 mm, w zależności od zastosowanego kielicha.
  • Certyfikat FDA.
  • Elastyczne, wymienne kielichy silikonowe.
  • Doskonały do obsługi delikatnych przedmiotów o nieregularnym kształcie.
  • Nie wymaga doprowadzenia powietrza.
  • Szybkie, elastyczne wdrożenie i płynna integracja z robotami wszystkich wiodących marek.

 

O OnRobot

Oferta OnRobot obejmuje szeroki asortyment rozwiązań do zastosowań współpracujących, m.in. chwytaki elektryczne, czujniki siły i momentu, chwytak podciśnieniowy, laureata wielu nagród – chwytak Gecko oraz zmieniarki narzędzi. Ta nowa kombinacja produktów od OnRobot umożliwia szybszą i prostszą automatyzację takich zadań jak pakowanie, kontrola jakości, przenoszenie materiałów, obsługa maszyn, montaż oraz wykańczanie powierzchni. Siedziba główna OnRobot znajduje się w duńskim Odense, a biura lokalne mieszczą się w Dallas, Soest (Niemcy), Barcelonie, Warszawie, Szanghaju, Tokio, Singapurze i Budapeszcie. Więcej informacji na stronie www.onrobot.com

Więcej informacji: Omega Communication, Zofia Bielska, zbielska@communication.pl, +48 882 502 401

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Polityka

Tarcza Wschód flagowym projektem na rzecz wspólnego bezpieczeństwa UE. To przełom w zakresie unijnej obronności

Parlament Europejski uznał Tarczę Wschód, zaproponowaną przez premiera Donalda Tuska, za flagowy projekt na rzecz wspólnego bezpieczeństwa UE. W ramach głosowania nad rezolucją dotyczącą wzmocnienia obronności UE przyjęto poprawkę, zgodnie z którą ochrona granic lądowych, powietrznych i morskich UE przyczynia się do bezpieczeństwa całej UE, zwłaszcza jej wschodniej granicy. – To przełom, bo oznacza, że to Polska narzuca w tej chwili myślenie w Europie na temat obronności – ocenia europoseł Michał Szczerba.

Robotyka i SI

Inwestycje w sztuczną inteligencję na bardzo niskim poziomie. Potencjał polskich kadr nie jest wykorzystywany

Komisja Europejska zapowiedziała uruchomienie nowej inicjatywy InvestAI, która ma zmobilizować 200 mld euro na inwestycje w sztuczną inteligencję. W globalnym wyścigu zbrojeń w AI to jednak wciąż niewiele. Również polskie firmy technologiczne zazwyczaj korzystają z infrastruktury stworzonej przez zachodnich liderów. Największym wyzwaniem, które stoi przed polskimi firmami, jest to, by innowacje były tworzone na miejscu. – Zwłaszcza że inwestycja w sztuczną inteligencję i kryptografię kwantową to inwestycja w bezpieczeństwo kraju – przekonuje dr Maciej Kawecki, prezes Instytutu Lema.

Handel

Ekonomiczna dostępność alkoholu rośnie. To zwiększa jego konsumpcję i prowadzi do uzależnień

Spożycie alkoholu w Polsce systematycznie wzrasta, co pociąga za sobą dziesiątki tysięcy przedwczesnych zgonów i koszty społeczno-ekonomiczne liczone w miliardach złotych rocznie. – W Polsce alkohol tanieje w stosunku do naszych zarobków, jego cena nie nadąża za wzrostem gospodarczym. A im wyższa dostępność ekonomiczna, tym wyższa konsumpcja. Alkohol jest według mnie absurdalnie tani – mówi dr hab. n. med. Łukasz Balwicki, krajowy konsultant ds. zdrowia publicznego. Jak ocenia, konieczna jest kompleksowa zmiana polityki podatkowej, dzięki której alkohol stałby się mniej dostępną ekonomicznie używką.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.