Mleko z miodem i czosnkiem. Cudowny lek na jesienne przeziębienie?
Wraz z nadejściem jesiennych miesięcy rozpocznie się sezon na przeziębienia. Opady deszczu, spadek temperatury i coraz mniej słonecznych dni – to wszystko składa się na obniżenie naturalnej odporności organizmu. Jak temu zaradzić? Rozwiązanie jest proste, a sięgały po nie już nasze babcie. Mleko z miodem i czosnkiem.
Choć napój na bazie mleka nie wydaje się najsmaczniejszą alternatywą dla konwencjonalnych, dosładzanych leków dostępnych w aptece, to badania naukowe potwierdzają jego skuteczność. Każde, nie tylko jesienne przeziębienie spowodowane jest przez wirusy. Powszechnie dostępna wiedza medyczna mówi, że walkę z chorobami wirusowymi należy rozpocząć od poprawy własnej odporności. Jak zahartować swój organizm? Nie ma lepszych sposobów jak ograniczenie stresu, zwiększenie aktywności fizycznej i zdrowa dieta. Jeżeli te sposoby zawiodą i zaczniemy odczuwać obniżenie nastroju, „łamanie w kościach”, podwyższoną temperaturę i bóle gardła, to zanim udamy się do lekarza rodzinnego, powinniśmy spróbować domowych sposobów. Już nasze babki wiedziały, że mleko z miodem i czosnkiem potrafi działać cuda.
Bogactwo składników mineralnych
Mleko jest bogate w witaminy z grupy B odpowiadające za przemianę materii, energię witalną, zdrową skórę, włosy i paznokcie. Zawarty w mleku wapń wzmacnia kości i zęby. Jego niedobór jest szczególnie groźny w okresie wzrostu. Mleko jest znakomitym źródłem białka, dzięki temu stymuluje wzrost masy mięśniowej. Szklanka ciepłego mleka wypita przed snem pomoże w przypadku problemów z zasypianiem.
Naturalny antybiotyk
Czosnek zawiera alliinę, która po zmiażdżeniu ząbka przekształca się w allicynę. To właśnie ta substancja odpowiedzialna jest za charakterystyczny aromat i bakteriobójcze właściwości. W literaturze medycznej dostępne są publikacje udowadniające, że bakteriom 1000 razy łatwiej jest wytworzyć odporność na antybiotyki z grupy beta- laktamowych niż na allicynę zawartą w świeżym czosnku. Już od XIX wieku czosnek stosowany był w chorobach układu oddechowego i pokarmowego, a także przy infekcjach skórnych.
Miód. Słodki smak zdrowia
Już Egipcjanie zdawali sobie sprawę ze zbawiennego wpływu miodu na zdrowie człowieka. Miód zawiera aż 21 pierwiastków o działaniu prozdrowotnym. Jest też dużo słodszy niż cukier, więc możemy go wykorzystać zdecydowanie mniej, aby zachować wysokie walory smakowe. Miód wykazuje też działanie probiotyczne.
Odpowiednie proporcje to gwarancja smaku
Wystarczy szklanka ciepłego mleka, jeden ząbek wyciśniętego czosnku i łyżka miodu. Przygotowany w ten sposób napój to gwarancja zdrowia. Ciepłe mleko od razu przyniesie ulgę w bólu gardła, czosnek zadziała antyseptycznie, a miód zagwarantuje słodki smak.
Więcej informacji o mleku i produktach mlecznych dostępnych jest na stronie kampanii „Mamy kota na punkcie mleka”, sfinansowanej z Funduszu Promocji Mleka.

Walka z ALS – nadzieja w obliczu diagnozy

Rada Przedsiębiorców apeluje o uchwalenie przepisów zmieniających zasady wypłat zasiłku chorobowego

Rak jelita grubego to nie wyrok. Kluczowe jest wczesne wykrycie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Niepewność gospodarcza rosnącym zagrożeniem dla firm. Sytuację pogarszają zawirowania w światowym handlu
Wojna handlowa i trudna sytuacja geopolityczna stanowią zagrożenie dla funkcjonowania firm. Niepewność sytuacji gospodarczej to obok wysokich kosztów pracowniczych najczęściej wskazywana bariera utrudniająca działalność. 60 proc. właścicieli i zarządzających firmami w Polsce uważa ją za największe zagrożenie. – Kryzysy są tyleż szokiem dla systemu, co szansą. Jeśli wykorzystamy nowo tworzące się sytuacje, mamy szansę wyjść wzmocnieni – ocenia Małgorzata Mroczkowska-Horne, dyrektor generalna Konfederacji Lewiatan.
Transport
Ataki cybernetyczne na kolej stają się coraz częstsze. Hakerzy zwykle chcą doprowadzić do paraliżu

W pierwszym kwartale tego roku hakerzy zaatakowali systemy sprzedaży biletów w polskiej i ukraińskiej kolei. Zagrożenia wiążą się jednak również z atakami na systemy zasilania i zarządzania ruchem. Wszystkie tego typu zdarzenia mają jeden cel – mniejszy lub większy paraliż transportu kolejowego, co w obecnej sytuacji geopolitycznej przekłada się na bezpieczeństwo strategiczne. W wielu przypadkach wciąż najsłabszym ogniwem jest człowiek – albo dlatego, że nienależycie chroni hasła i dostęp do urządzeń, albo dlatego, że nadane mu uprawnienia są nieadekwatnie szerokie w stosunku do realnych potrzeb.
Edukacja
Polska nauka potrzebuje różnych źródeł finansowania. Trwają rozmowy o zmianach w systemie

– Finansowanie polskiej nauki wymaga zmian, ale do tego potrzeba politycznej woli i odwagi – ocenia prof. dr hab. Grzegorz Mazurek, rektor Akademii Leona Koźmińskiego. Wśród propozycji wymienia stworzenie systemu zachęt dla biznesu do inwestowania w naukę i edukację, wyznaczenie strategicznych obszarów badań, na które będą trafiały fundusze, czy rozliczanie instytucji naukowych z wykorzystania publicznych pieniędzy. W ramach cyklu „Porozmawiajmy o polskiej nauce” MNiSW w ostatnich miesiącach prowadzi konsultacje ze środowiskiem akademickim i badawczym na temat stojących przed sektorem wyzwań i możliwych do wdrożenia rozwiązań, nie tylko dotyczących finansowania.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.