MLEKOVITA: z dumą rozwijamy polską markę na światową skalę
Już od ponad 90 lat MLEKOVITA, firma ze 100-procentowym polskim kapitałem, zdobywa zaufanie konsumentów i wyznacza trendy na rynku, oferując polskie produkty mleczarskie najwyższej jakości. Dzięki osiąganym wynikom jest dumą polskiej gospodarki. Grupa kultywuje polskość: jej dostawcami są polscy rolnicy, daje 5 tys. miejsc pracy w swoich zakładach, promuje polskie wyroby nabiałowe, zarówno na rodzimym, jak i zagranicznych rynkach. Polskość i MLEKOVITA są ze sobą nierozerwalnie powiązane od lat, a zbliżające się Narodowe Święto Niepodległości jest dobrą okazją, aby o tym przypomnieć.
MLEKOVITA jest stworzoną od podstaw firmą ze 100% polskim kapitałem, która skutecznie umacnia swoją pozycję lidera branży mleczarskiej nie tylko w Polsce, ale i w Europie Środkowo-Wschodniej. Obecnie w 21 zakładach produkcyjnych MLEKOVITY codziennie przetwarzanych jest 8 milionów litrów najlepszego mleka, dostarczanego przez 15 tysięcy polskich rolników. O najwyższą jakość produktów wytwarzanych na ponad 180 liniach produkcyjnych dba 5 tysięcy wykwalifikowanych pracowników. Co miesiąc Grupa dostarcza na rynek krajowy i zagraniczny m.in.: 60 mln litrów mleka, 8 tys. ton serów, 6 tys. ton masła, 10 tys. ton proszków mlecznych. Szeroki asortyment MLEKOVITY, liczący już ponad 1000 artykułów, znany jest w wielu polskich domach. Firma produkuje w większości na rodzimy rynek, dla polskich konsumentów. Eksportuje 35% wytwarzanych w polskich zakładach produktów, które trafiają do 167 krajów świata. Poza granice Polski codziennie wysyłanych jest średnio 150 kontenerów z produktami.
– Od ponad 90 lat dbamy o to, by w polskich domach nie zabrakło tradycyjnych, polskich wyrobów mleczarskich. Jesteśmy dumni z tego, że nasze produkty powstają w Polsce, z polskiego mleka, od polskich rolników. Przejawem tej dumy jest m.in. topowa linia produktów Polskie, podkreślająca polskość naszych wyrobów, która obejmuje już 80 produktów. I ciągle ją rozszerzamy – mówi Prezes Zarządu Grupy MLEKOVITA Dariusz Sapiński. W jej skład wchodzą m.in. mleko, masło, śmietany i śmietanki, jogurty, maślanki, kefiry i twarogi. Ponadto w portfolio produktowym znajdują się również produkty w linii Na Polski Stół: twaróg sernikowy premium 18% i mleko zsiadłe.
Jako duma polskiej gospodarki MLEKOVITA nieustannie się rozwija, inwestując nie tylko w zakłady, ale także w nowe kanały sprzedaży. Jesienią br., wychodząc naprzeciw potrzebom konsumentów i realizując strategię społecznej odpowiedzialności biznesu, uruchomiła dwa sklepy internetowe. We wrześniu ruszył e-sklep sba.com.pl, z produktami o dużej zawartości białka, a na początku listopada mlekovitka.pl, dzięki której z szerokiej oferty firmy mogą skorzystać konsumenci w całej Polsce – przede wszystkim ci, którzy ze względu na panującą pandemię mają utrudniony dostęp do codziennych zakupów spożywczych.
– Kupowanie polskich produktów to najprostszy sposób na przetrwanie polskiej gospodarki, zwłaszcza teraz, w dobie globalnego kryzysu wywołanego pandemią. Państwo polskie będzie bowiem żyło, dopóki żyła będzie polska gospodarka, dopóki działały będą polskie firmy. MLEKOVICIE od zawsze przyświeca idea: jesteśmy Polakami, kupujmy polskie produkty i wspierajmy polską gospodarkę. W naszych kampaniach promocyjnych regularnie podkreślamy polskość naszych wyrobów i marki, by konsumenci wiedzieli, że kupując nabiał pod marką MLEKOVITA, sięgają po polskie produkty mleczarskie, wyprodukowane w Polsce z polskiego mleka – podkreśla Dariusz Sapiński. – Tak rozumiany patriotyzm oznacza bowiem nie tylko stabilność na rynku pracy, ale i tworzenie nowych miejsc pracy, rozwój branży mleczarskiej i związanego z nią przemysłu, zaś konsumentom zapewnia najcenniejszą wartość, czyli zdrowie. Polskie produkty mleczarskie są bowiem bardzo dobrej jakości, na co składa się nowoczesna technologia i wysokiej jakości surowiec.
Promowanie polskości przez Grupę MLEKOVITA jest też zauważane – firma otrzymała już wiele nagród i wyróżnień. M.in. w 2018 r. za promocję polskiej marki za granicą otrzymała nagrodę specjalną w konkursie „Polska Firma – Międzynarodowy Czempion”, a ostatnio, w październiku 2020 r. jako jedyna z branży mleczarskiej znalazła się na liście marek uhonorowanych tytułem „Najlepsza Polska Marka 2020” magazynu „Home&Market”. Od lat jest też najcenniejszą marką spożywczą w Polsce według rankingu „Rzeczpospolitej”.
System wizyjny Zebra Technologies wspiera piekarnie przemysłowe
Prawie głodny? 7Days. Złap na drogę! Rogalik dla każdego w nowej kampanii marki.
Zebra Technologies uruchamia program wyróżnień dla zrównoważonego rozwoju
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Handel
Przygotowania do wdrożenia systemu kaucyjnego idą pełną parą. Przyszli operatorzy przeciwni zmianie daty na 2026 rok
Wkrótce Sejm ma się zająć nowym projektem przepisów dotyczących systemu kaucyjnego, którego start zaplanowano na styczeń 2025 roku. Przedstawione przez Ministerstwo Klimatu i Środowiska zmiany dotyczą m.in. rezygnacji z podatku VAT i wprowadzenia tzw. mechanizmu podążania kaucji za produktem. – Wszystkie te zmiany oceniamy bardzo pozytywnie, one są niezbędnym elementem dla właściwego funkcjonowania przyszłego systemu kaucyjnego – mówi Aleksander Traple, prezes Zwrotka SA. Jak podkreśla, dalsze odkładanie w czasie terminu uruchomienia systemu kaucyjnego jest bezzasadne, ponieważ branża odpadowa, handel detaliczny i szereg innych podmiotów już od dłuższego czasu przygotowują się do jego wdrożenia.
Problemy społeczne
Duża część ukraińskich uchodźców w Polsce wciąż potrzebuje wsparcia. Szczególnie osoby starsze i z niepełnosprawnościami
Do Polski cały czas napływają kolejni uchodźcy z Ukrainy, a ci, którzy są u nas już ponad dwa lata, nadal potrzebują wsparcia – oceniają eksperci IOM Poland i UNHCR. Szacuje się, że ok. 200 tys. osób nadal mieszka w miejscach zakwaterowania zbiorowego. To często osoby starsze i z niepełnosprawnościami, którym trudno się usamodzielnić. Uchodźcy nadal potrzebują wsparcia związanego ze znalezieniem zatrudnienia, dostępu dzieci do edukacji czy nauki języka polskiego. Eksperci podkreślają, że integracja ekonomiczna Ukraińców to duża korzyść dla polskiej gospodarki. Tylko w 2023 roku udział pracowników z Ukrainy przełożył się na ok. 1 proc. krajowego PKB.
Konsument
Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność
Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.