Komunikaty PR

Naturalne sposoby zwalczania niechcianych lokatorów

2020-07-20  |  01:00
Biuro prasowe

Otwarte okna, drzwi i antresole wręcz zachęcają owady i szkodniki do „wprowadzenia się” do domów czy balkonów. Te małe stworzenia potrafią skuteczne zakłócić odpoczynek i naruszyć mir domowy. Gdy tak się stanie, to na ratunek przychodzą różnego rodzaju preparaty – chemiczne specyfiki, ale również domowe środki. Osobom, które chcą naturalnie, skutecznie i bezpiecznie zwalczać nieproszonych gości, marka przypraw Appetita poleca zastosowanie dodatków cukierniczych. 


Mrówki to zmora wielu domostw, nie tylko domków z ogródkiem. Są to jednak stworzenia bardzo pożyteczne. Pełnią rolę „ekipy sprzątającej” - żywią się resztkami jedzenia i padliną, oczyszczając z niej środowisko. Zajmują się też roznoszeniem nasion i spulchniają glebę. Wobec tego zamiast sięgać po chemiczne środki, zabijające te owady, warto spróbować naturalnych sposobów, które działają na nie odstraszająco. Jednym z nich jest cynamon mielony, gdyż mrówki zazwyczaj unikają miejsc nim pachnących. Należy raz na parę dni rozsypać po 1 łyżeczce cynamonu tam, gdzie wędrują „uciążliwi pracusie”, zarówno w domu, jak i w ogródku (dla zwiększenia efektu można dodać odrobinę sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia). Cynamon mielony Domowe Sekrety Appetita pomoże uzyskać wyjątkowy smak i aromat potrawy, ale również usunąć brzydkie zapachy w kuchni, wygrać z plagą mrówek czy zapewni ochronę ubrań przed molami. 


Choć pająki „żyjące” w polskich domach nie są groźne, a nawet są sojusznikami w pozbywaniu się latających owadów, to wzbudzają mieszane uczucia i dla wielu są niechcianymi lokatorami. Tym, którzy chcą je odstraszyć w humanitarny sposób pomoże… kwasek cytrynowy. Do 1 litra wody należy wsypać 4-5 łyżek proszku i dokładnie wymieszać lub mocno wstrząsnąć. Płyn rozpyla się w miejscach bytowania pająków czyli tam, gdzie widoczne są pajęczyny (kąty, parapety, progi, framugi okien, kratki wentylacyjne). Kwasek cytrynowy Domowe Sekrety Appetita nie tylko może służyć jako regulator kwasowości potraw, składnik środków czyszczących, ale także jako odstraszacz pajęczaków, dlatego warto stale mieć go w swojej kuchni. 

Mszyce to owady żerujące na roślinach zarówno doniczkowych, jak i ogrodowych. Atakują większość gatunków roślin, żywią się ich sokiem i roznoszą choroby. Z tymi szkodnikami również można walczyć domowymi sposobami. Jednym z nich jest oprysk na bazie sody oczyszczonej. W litrze wody należy rozpuścić 1 łyżeczkę sody i 1 ml szarego mydła, roztwór trzeba dokładnie wymieszać i spryskać nim zaatakowane rośliny. Warto pamiętać, żeby polewać preparatem górną i dolną stronę liści. Do walki z mszycami pomocna będzie także mieszanka z sody oczyszczonej i oliwy (¼ łyżeczki sody i ⅓ łyżeczki oliwy na 1 litr wody). Takie opryski wykonuje się co ok. 4 dni. Soda oczyszczona poradzi sobie również ze ślimakami czy z gąsienicami na drzewach i liściach kapusty. Ponadto pomoże pozbyć się chwastów  - warto nią posypać niepożądane rośliny, wyrastające w szczelinach chodnika. Soda oczyszczona Domowe Sekrety Appetita to wszechstronny produkt i co ważne – pozwala uzyskać środki bezpieczne dla zdrowia i zapylaczy roślin. 

Zastosowanie cynamonu mielonego, sody oczyszczonej, proszku do pieczenia czy kwasku cytrynowego wykracza poza kuchnię. Produkty te mają wręcz niesamowite właściwości. Dodatki cukiernicze z linii Domowe Sekrety Appetita pozwolą wyczarować pyszne potrawy, posprzątać dom, przygotować naturalne kosmetyki, a nawet pozbyć się niechcianych insektów. To must have każdego domu!


Produkty:

Cynamon mielony Domowe Sekrety Appetita (15 g), cena ok. 1,60 zł/ opakowanie
Soda oczyszczona Domowe Sekrety Appetita (30 g), cena ok. 0,90 zł/ opakowanie

Proszek do pieczenia Domowe Sekrety Appetita (15 g), cena ok. 0,60 zł/ opakowanie

Kwasek cytrynowy Domowe Sekrety Appetita (20 g), cena ok. 1,20 zł/ opakowanie

Marka: Appetita

Producent: Colian Sp. z o.o

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Producenci drobiu obawiają się liberalizacji handlu z Mercosurem i Ukrainą. Ostrzegają przed zagrożeniem dla bezpieczeństwa żywnościowego w UE

Umowa o wolnym handlu z krajami Mercosur może się okazać zagrożeniem dla polskich i europejskich producentów drobiu – ocenia Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza. Dziś 25 proc. mięsa z piersi kurczaka spożywanego w UE pochodzi z krajów spoza Wspólnoty – ocenia AVEC. Dodatkowy kontyngent z krajów Ameryki Południowej w wysokości 180 tys. t oznacza, że łącznie importowalibyśmy do UE 1,1 mln t mięsa drobiowego. Unijnych producentów niepokoją też stosunki handlowe z Ukrainą.

Prawo

Eksperci apelują o zmiany w konstrukcji podatków od nieruchomości. Danina od wartości byłaby bardziej sprawiedliwa i transparentna

Polska jest jednym z nielicznych unijnych państw, gdzie wysokość podatku od nieruchomości zależy od jej powierzchni, a nie wartości. Dyskusja nad zmianą systemu toczy się w Polsce od kilku dekad, ale hamują ją przede wszystkim obawy społeczne o wzrost daniny. Eksperci jednak przekonują, że podwyżki podatku od nieruchomości nie muszą iść w parze ze zmianą, a nowe rozwiązanie byłoby bardziej sprawiedliwe i z korzyścią dla transparentności rynku oraz samorządów.

Konsument

Polacy chcieliby głosować elektronicznie. Brakuje woli politycznej i technicznego zaplecza dla takiego rozwiązania

Ponad połowa Polaków chciałaby głosować przez internet – wynika z analizy CBOS. Już dziś niektóre państwa na świecie korzystają z głosowania elektronicznego, a wiele innych rozważa wprowadzenie takiego rozwiązania. Światowym liderem w tym zakresie jest Estonia, gdzie od 2005 roku działa e-voting. Także w Polsce po wyborach w 2023 roku pojawił się tego typu pomysł. Okazuje się jednak, że choć wola społeczna zdigitalizowania sposobu wyboru rządzących jest, to woli politycznej ciągle brakuje. Nie wiadomo też, która z platform mogłaby pełnić rolę bezpiecznej urny wyborczej.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.