Naturalne sposoby zwalczania niechcianych lokatorów
Otwarte okna, drzwi i antresole wręcz zachęcają owady i szkodniki do „wprowadzenia się” do domów czy balkonów. Te małe stworzenia potrafią skuteczne zakłócić odpoczynek i naruszyć mir domowy. Gdy tak się stanie, to na ratunek przychodzą różnego rodzaju preparaty – chemiczne specyfiki, ale również domowe środki. Osobom, które chcą naturalnie, skutecznie i bezpiecznie zwalczać nieproszonych gości, marka przypraw Appetita poleca zastosowanie dodatków cukierniczych.
Mrówki to zmora wielu domostw, nie tylko domków z ogródkiem. Są to jednak stworzenia bardzo pożyteczne. Pełnią rolę „ekipy sprzątającej” - żywią się resztkami jedzenia i padliną, oczyszczając z niej środowisko. Zajmują się też roznoszeniem nasion i spulchniają glebę. Wobec tego zamiast sięgać po chemiczne środki, zabijające te owady, warto spróbować naturalnych sposobów, które działają na nie odstraszająco. Jednym z nich jest cynamon mielony, gdyż mrówki zazwyczaj unikają miejsc nim pachnących. Należy raz na parę dni rozsypać po 1 łyżeczce cynamonu tam, gdzie wędrują „uciążliwi pracusie”, zarówno w domu, jak i w ogródku (dla zwiększenia efektu można dodać odrobinę sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia). Cynamon mielony Domowe Sekrety Appetita pomoże uzyskać wyjątkowy smak i aromat potrawy, ale również usunąć brzydkie zapachy w kuchni, wygrać z plagą mrówek czy zapewni ochronę ubrań przed molami.
Choć pająki „żyjące” w polskich domach nie są groźne, a nawet są sojusznikami w pozbywaniu się latających owadów, to wzbudzają mieszane uczucia i dla wielu są niechcianymi lokatorami. Tym, którzy chcą je odstraszyć w humanitarny sposób pomoże… kwasek cytrynowy. Do 1 litra wody należy wsypać 4-5 łyżek proszku i dokładnie wymieszać lub mocno wstrząsnąć. Płyn rozpyla się w miejscach bytowania pająków czyli tam, gdzie widoczne są pajęczyny (kąty, parapety, progi, framugi okien, kratki wentylacyjne). Kwasek cytrynowy Domowe Sekrety Appetita nie tylko może służyć jako regulator kwasowości potraw, składnik środków czyszczących, ale także jako odstraszacz pajęczaków, dlatego warto stale mieć go w swojej kuchni.
Mszyce to owady żerujące na roślinach zarówno doniczkowych, jak i ogrodowych. Atakują większość gatunków roślin, żywią się ich sokiem i roznoszą choroby. Z tymi szkodnikami również można walczyć domowymi sposobami. Jednym z nich jest oprysk na bazie sody oczyszczonej. W litrze wody należy rozpuścić 1 łyżeczkę sody i 1 ml szarego mydła, roztwór trzeba dokładnie wymieszać i spryskać nim zaatakowane rośliny. Warto pamiętać, żeby polewać preparatem górną i dolną stronę liści. Do walki z mszycami pomocna będzie także mieszanka z sody oczyszczonej i oliwy (¼ łyżeczki sody i ⅓ łyżeczki oliwy na 1 litr wody). Takie opryski wykonuje się co ok. 4 dni. Soda oczyszczona poradzi sobie również ze ślimakami czy z gąsienicami na drzewach i liściach kapusty. Ponadto pomoże pozbyć się chwastów - warto nią posypać niepożądane rośliny, wyrastające w szczelinach chodnika. Soda oczyszczona Domowe Sekrety Appetita to wszechstronny produkt i co ważne – pozwala uzyskać środki bezpieczne dla zdrowia i zapylaczy roślin.
Zastosowanie cynamonu mielonego, sody oczyszczonej, proszku do pieczenia czy kwasku cytrynowego wykracza poza kuchnię. Produkty te mają wręcz niesamowite właściwości. Dodatki cukiernicze z linii Domowe Sekrety Appetita pozwolą wyczarować pyszne potrawy, posprzątać dom, przygotować naturalne kosmetyki, a nawet pozbyć się niechcianych insektów. To must have każdego domu!
Produkty:
Cynamon mielony Domowe Sekrety Appetita (15 g), cena ok. 1,60 zł/ opakowanie
Soda oczyszczona Domowe Sekrety Appetita (30 g), cena ok. 0,90 zł/ opakowanie
Proszek do pieczenia Domowe Sekrety Appetita (15 g), cena ok. 0,60 zł/ opakowanie
Kwasek cytrynowy Domowe Sekrety Appetita (20 g), cena ok. 1,20 zł/ opakowanie
Marka: Appetita
Producent: Colian Sp. z o.o
Francja na wyciągnięcie ręki: Biedronka wraz z French Touch
Nowy europejski lider w produkcji tofu
Rusza pierwsza edycja programu #NestleDlaNauki
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Finanse
Polska unijnym liderem w pracach nad Społecznym Planem Klimatycznym. Ma pomóc w walce z ubóstwem energetycznym
Polska jest najbardziej zaawansowana spośród państw członkowskich w pracach nad stworzeniem Społecznego Planu Klimatycznego, który ma zostać przedstawiony w ciągu kilku tygodni. W ramach planu 50 mld zł ze Społecznego Funduszu Klimatycznego trafi na wsparcie transformacji energetycznej w Polsce, z czego jedna trzecia – na inwestycje w obszarze budownictwa. Z założenia środki te mają uchronić najbiedniejszych przed ubóstwem energetycznym w czasie przejściowym transformacji energetycznej.
IT i technologie
Nowe technologie zmieniają pracę statystyków. Mogą poddawać szybkiej analizie duże zasoby informacji
Rozwój nowoczesnych technologii, w tym zwłaszcza uczenia maszynowego czy generatywnej sztucznej inteligencji, zwiększa możliwości statystyków. Mogą oni korzystać z nowych źródeł danych i poddawać szybkiej analizie duże zasoby informacji. Wraz z rozwojem narzędzi informatycznych zmienia się też sposób, w jaki odbiorcy poszukują danych statystycznych. Opracowania przygotowywane przez jednostki takie jak Główny Urząd Statystyczny czy Eurostat będą musiały konkurować z tymi, które przygotowują podmioty niewyspecjalizowane lub nawet modele językowe, bazujące często na niepewnych źródłach.
Infrastruktura
Firmy energetyczne cierpią na niedostatek kadr. Niepewność w branży zniechęca do edukacji w tym kierunku
Branżę energetyczną w całej Europie, także w Polsce, czeka szeroko zakrojona zielona transformacja. Tymczasem w ciągu ostatnich 30 lat dokonywano bardzo mało inwestycji w tym sektorze, a wykonawcy zajmujący się budową infrastruktury borykają się z niedostatkiem odpowiednio wykwalifikowanej kadry. Przyciąganie pracowników i szkolenie ich jest utrudnione przez niepewność zamówień w kolejnych latach.
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.