Komunikaty PR

Architektura Promenady inspiruje do rozrywki, wypoczynku i zakupów

2019-01-16  |  17:30
Biuro prasowe
Do pobrania SUDPolska ( 0.07 MB )

Atrium Promenada w wyniku ukończenia pierwszej fazy rozbudowy i przebudowy zyskała zupełnie nową strefę food court pod nazwą Republika Smaku. Natomiast część pasażu głównego w wyniku gruntownej modernizacji została zmieniona w Aleję Fontann.  Architektura Promenady nawiązuje do najnowszych trendów w projektowaniu przestrzeni handlowych na świecie. W kolejnych latach centrum bardzo się zmieni, między innymi za sprawą architektów z pracowni SUD Polska, by jeszcze lepiej odpowiadać na współczesne potrzeby klientów, szukających nie tylko zakupów, ale też rozrywki i wypoczynku.

 

Projekt modernizacji Atrium Promenada powstał z myślą o Les Grands Magasins – kultowych domach towarowych z II połowy XIX wieku oraz modowych ulic Paryża, Mediolanu i Londynu. Historyczne inspiracje zaczerpnięte z dziewiętnastowiecznej architektury domów handlowych, w przebudowanej Promenadzie przejawiają się we wzorze posadzki Alei Fontann, dekoracyjnym kształcie żyrandoli oraz w detalu balustrady. Podwójne witryny sklepowe, usunięcie jednej kondygnacji oraz szklane balustrady sprawiły, że Atrium Promenada została wypełniona światłem.

Jasna i otwarta przestrzeń

Dzięki modernizacji głównego pasażu udało się uzyskać otwartą i jasną przestrzeń. Wysokie, podwójne witryny Atrium Promenada nawiązują do najbardziej eleganckich europejskich przestrzeni handlowych. Wnętrza swoim stylem sprawiają, że zakupy płynnie łączą się z bogatą ofertą usługową i gastronomiczną.

- Podróżując po europejskich miastach widzimy wyraźnie trend przekształcania przestrzeni handlowych, które pomimo tego, że są oddalone od miast, są częstą destynacją, stają się nowymi centrami życia. Zakupy nie pełnią w nich jedynej funkcji, a dzięki otwartym przestrzeniom oraz dużym witrynom sklepowym, płynnie łączą się z innymi funkcjami – spotkań oraz relaksu – komentuje Jocelyn Fillard, Dyrektor ds. Architektury, Partner w SUD Polska.

Styl klimatycznego bistro

Część restauracyjna Promenady tworzy zupełnie nową kulinarną destynację. Dzięki przyciemnionemu światłu i oddzieleniu części kulinarnej, poszczególne restauracje przywodzą na myśl przytulne bistra, schowane w zakamarkach wąskich uliczek miejskich. Poprzez zastosowanie postarzanego, drewnianego sufitu, miękkich kanap, dekoracyjnych ram oraz donic z zielenią uzyskano wyjątkowy klimat nowojorskich kafejek oraz przytulną atmosferę francuskich bistr w stylu retro. Graficzna mozaika posadzek, łączy w sobie współczesne materiały oraz tradycyjne wzory. Meble inspirowane antykami w połączeniu z industrialnym charakterem lamp, tworzą wyjątkowy, nieco eklektyczny styl bistro.

Aleja Fontann

Centralnym punktem Atrium Promenady jest Aleja Fontann, z główną fontanną o średnicy
5 metrów, pozwalającą na zsynchronizowaną grę świateł, wody i muzyki. Inspiracją stworzenia Alei Fontann była duża istniejąca fontanna - rzeka, która stanowiła unikalny element wnętrza i była znakiem rozpoznawczym centrum. Jej forma była już jednak nieaktualna i stanowiła barierę komunikacyjną. Myślą przewodnią modernizacji pasażu było zachowanie fontanny jako elementu charakterystycznego centrum, przy jednoczesnym nadaniu jej współczesnego i unikalnego charakteru. Wykorzystana została wysokość i przestrzeń. Obecnie we wnętrzu Atrium Promenady są dwie fontanny oraz jedna wirtualna rzeka, stanowiąca posadzkę interaktywną. Docelowo ma powstać jeszcze jedna fontanna oraz interaktywna rzeka. Główna fontanna ma możliwość wyświetlenia grafik, a żyrandol zlokalizowany powyżej, razem z instalacjami wodnymi, stanowi centrum pokazów wykorzystujących wodę i dźwięk.

Architektoniczne wyzwanie

Modernizacja Atrium Promenady stanowiła architektoniczne wyzwanie. Centrum handlowe było otwarte przez cały czas modernizacji, a prace były prowadzone również w nocy. Dzięki skrupulatnemu planowaniu udało się ograniczyć liczbę nieużytkowanych lokali.

- Konieczność funkcjonowania obiektu handlowego podczas przebudowy była dla nas oczywista już od wstępnych założeń koncepcyjnych. Wspólnie z Inwestorem byliśmy zgodni co do tego, że prace muszą być zaplanowane w sposób jak najmniej uciążliwy dla odwiedzających oraz najemców istniejącego centrum. Zależało nam, aby w jak największym stopniu ograniczyć liczbę nieużytkowanych w czasie przebudowy lokali. Dodatkowo, Inwestor zdecydował się na użytkowanie niektórych przestrzeni tymczasowo i wdrożył bardzo ciekawy program „Pop-up store’ów” który cały czas jest kontynuowany, również w nowo otwartych butikach – powiedziała Magdalena Plutyńska, Projekt Manager w SUD Polska.

Atrium Promenada jest jednym z pierwszych centrów handlowych w Warszawie. Centrum powstało na istniejących obiektach historycznych Przemysłowych Zakładów Optycznych. Duże wyzwanie stanowiło dostosowanie istniejącej tkanki konstrukcyjnej do najnowszych standardów w projektowaniu, które odpowiadają potrzebom nawet najbardziej wymagających klientów.

Dalsze plany modernizacji

W wyniku kompleksowej modernizacji, dzięki odwadze Inwestora, każda aleja Atrium Promenady będzie zaskakująca i wyjątkowa. Powstanie między innymi Aleja Parkowa – z biegnącym wzdłuż pasem zieleni, oraz Aleja Rynkowa inspirowana miejską przestrzenią. Dodatkowo projekt przewiduje zagospodarowanie terenów w otoczeniu centrum, m.in. Zieloną Promenadę oraz dwie przestrzenie publiczne w formie placów ogólnodostępnych. Całościowy projekt modernizacji Atrium Promenada powstał w pracowni SUD Polska. 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Nieruchomości Nowoczesny design i magia lokalnych legend: ibis Styles Lublin Stare Miasto Biuro prasowe
2019-12-06 | 14:40

Nowoczesny design i magia lokalnych legend: ibis Styles Lublin Stare Miasto

Marka ibis Styles jest znana z unikalnego i oryginalnego designu. Hotele te wyróżniają się starannie dobranymi detalami, które łączą kreatywność i wyjątkowy storytelling.
Nieruchomości Nieruchomości wciąż na celowniku inwestorów w Europie
2019-12-06 | 13:00

Nieruchomości wciąż na celowniku inwestorów w Europie

Wraz z utrzymującymi się niższymi stopami procentowymi oraz spadkiem rentowności obligacji, europejskie nieruchomości niezmiennie przyciągają inwestorów, zwłaszcza w
Nieruchomości Grupa Murapol w 2019 r.: konsekwentny rozwój biznesu deweloperskiego
2019-12-06 | 11:10

Grupa Murapol w 2019 r.: konsekwentny rozwój biznesu deweloperskiego

Szeroka oferta mieszkań wraz z innowacyjnymi udogodnieniami smart home i eko, produkty dedykowane nabywcom inwestycyjnym, a także kampania wizerunkowa z Ambasadorem Andrzejem Bargielem,

Więcej ważnych informacji

Komunikat

Ważne informacje dla dziennikarzy radiowych

Dziennikarze radiowi mają możliwość pobierania oryginalnego klipu dźwiękowego oraz  z lektorem w przypadku materiałów, w których ekspertami są obcokrajowcy.

Zapraszamy do kontaktu media|newseria.pl?subject=Kontakt%20dla%20medi%C3%B3w| style="background-color: rgb(255, 255, 255);"|media|newseria.pl 

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Ważne informacje dla dziennikarzy i mediów

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Transport

Blisko 200 mln euro trafi na transport kolejowy i paliwa alternatywne. BGK i Komisja Europejska rozdysponują granty na realizację takich projektów

Przyspieszenie rozwoju europejskiej sieci transportowej oraz paliw alternatywnych – to dwa priorytety finansowania w ramach instrumentu CEF Transport Blending Facility. Prywatne i publiczne podmioty mogą się ubiegać w nim o unijne granty na realizację projektów z tych obszarów. Do rozdysponowania jest w sumie 198 mln euro. Dofinansowanie w minimalnej wysokości 1 mln euro na projekt przyznaje Komisja Europejska. Dotacja łączy się z kredytem udzielanym przez Bank Gospodarstwa Krajowego. To pierwsza instytucja narodowa, która współpracuje z Komisją Europejką przy wdrażaniu tego programu.

Polityka

Pracodawcy RP: Wprowadzenie prezydenckiego pomysłu emerytur stażowych doprowadziłoby do braku pracowników. Wypłacane świadczenia byłyby niskie

Kobiety po 35 latach pracy, a mężczyźni po 40 latach mogliby zyskać prawo do wcześniejszej emerytury stażowej – proponuje Andrzej Duda. Eksperci podkreślają, że jest to postulat, który spodoba się związkowcom, natomiast pracodawcy mogą mieć problem ze znalezieniem pracowników, bowiem osoby ze średnim wykształceniem zyskiwałyby prawo do świadczenia o około 5–7 lat wcześniej niż obecnie. Zdaniem głównego ekonomisty Pracodawców RP przy obecnym stanie demografii sami zainteresowani będą się borykać z niskim poziomem emerytur, niewystarczającym na zaspokojenie podstawowych potrzeb.

CES Las Vegas 2020

Bankowość

Klienci niechętni udostępnianiu fintechom swoich danych transakcyjnych. Bezpieczeństwo kluczowym aspektem zmian w bankowości

Dyrektywa PSD2, która wdraża otwartą bankowość, pozwala fintechom tworzyć całkiem nowe usługi finansowe dla klientów banków. Otwiera także nowe możliwości współpracy tych podmiotów z bankami. Może się jednak okazać, że największym beneficjentem nowych przepisów będą nie fintechy, ale właśnie zaawansowane technologicznie banki. Wynika to po części z niechęci klientów do udostępniania swoich danych transakcyjnych innym podmiotom.

Konsument

96 proc. rodziców świadomie planuje posiłek w podróży z dziećmi. Przy wyborze miejsca kierują się głównie bezpieczeństwem żywności i czystością

Prawie wszyscy rodzie podróżujący z dziećmi na dłuższych trasach świadomie planują posiłki w drodze – wynika z raportu Federacji Konsumentów „Posiłki w podróży z dziećmi”. Przy wyborze miejsca postoju najważniejsza jest higiena przygotowywania posiłków, czystość miejsca i zróżnicowane menu. 82 proc. wybiera restauracje sieciowe.