Nowy raport IPCC: świat musi jeść mniej mięsa


Barbara Rożyńska
ProVeg
ul. Dygata 2/3
01-748 Warszawa
barbara.rozynska|proveg.com| |barbara.rozynska|proveg.com
668448566
https://proveg.com/pl/
Najlepsi światowi naukowcy zajmujący się klimatem opublikowali wczoraj swój najnowszy raport na temat łagodzenia zmian klimatycznych, w którym kategorycznie stwierdzili, że ograniczenie spożycia mięsa jest niezbędnym środkiem do walki z kryzysem klimatycznym.
Zajmująca się budowaniem świadomości żywieniowej, międzynarodowa organizacja non-profit ProVeg International stanowczo popiera opublikowany raport IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), w którym stwierdzono,, że jednym z największych indywidualnych wkładów w redukcję emisji jest przyjęcie zrównoważonej, zdrowej diety, która obejmuje ograniczenie spożycia mięsa i nabiału poprzez stosowanie bardziej roślinnej diety.
“Dobrze jest usłyszeć, że IPCC wezwał do zmiany diety, a w szczególności do ograniczenia spożycia mięsa, w celu zmniejszenia emisji metanu. Uznanie przez światową społeczność naukową ogromnego wpływu, jaki rolnictwo zwierzęce wywiera na klimat, to krok we właściwym kierunku”- komentuje Raphael Podselver, Head of UN Advocacy w ProVeg.
ProVeg prowadzi kampanię pod hasłem "Zmieniaj Dietę, Nie Klimat", aby zwrócić uwagę na wpływ rolnictwa zwierzęcego na środowisko naturalne, do której dołączyła w tym roku delegacja młodzieży. Organizacja pozarządowa zabierze to przesłanie wraz z młodzieżowymi aktywistami klimatycznymi na konferencję klimatyczną ONZ, COP27, która odbędzie się w Egipcie w listopadzie 2022 roku, kiedy to globalni decydenci spotkają się, by uzgodnić kolejne kroki w walce ze zmianami klimatu.
Zalecenie dotyczące ograniczenia mięsa i przejścia na dietę opartą w większym stopniu na roślinach zostało przyjęte z zadowoleniem nie tylko przez organizacje pozarządowe, ale i korporacje. Podczas COP26 globalne zobowiązanie metanowe zostało ostro skrytykowane, ponieważ nie określono w nim, jakie bezpośrednie działania prowadzą do redukcji emisji metanu. W odpowiedzi jeden z dużych graczy na rynku spożywczym, Upfield, opublikował swoje dane dotyczące emisji metanu, pokazując, że przejście na dietę bardziej roślinną może zmniejszyć emisje związane z żywnością nawet o 50%.
Komentując raport IPCC, Sally Smith, globalny dyrektor ds. zrównoważonego rozwoju i ESG w Upfield, powiedziała: "Podczas konferencji COP26 rozpoczęły się ważne dyskusje na temat tego, jak pilnie musimy zająć się metanem pochodzącym z paliw kopalnych jako czynnikiem przyczyniającym się do kryzysu klimatycznego, natomiast o metanie w sektorze żywności i rolnictwa prawie w ogóle nie wspomniano. Nie dalej jak w zeszłym tygodniu firma Upfield ujawniła swój ślad metanowy, tworząc precedens dla przejrzystości w zakresie metanu w sektorze spożywczym. Cieszymy się, że możemy przyłączyć się do ważnej, szerszej dyskusji poprzez ujawnienie śladu metanowego i mamy nadzieję, że zainspiruje to decydentów i społeczność biznesową do szybszych działań."
Światowy system żywności odpowiada za około jedną trzecią globalnych emisji gazów cieplarnianych. Największy udział ma żywność pochodzenia zwierzęcego. Z badań opublikowanych w czasopiśmie Nature Food wynika na przykład, że globalna emisja gazów pochodzących z żywności pochodzenia zwierzęcego jest dwukrotnie większa niż z żywności pochodzenia roślinnego i odpowiada za około 20% globalnej emisji.
----
O ProVeg International
ProVeg jest międzynarodową organizacją podnoszącą świadomość żywieniową, która dąży do transformacji światowego systemu żywnościowego, poprzez zastąpienie konwencjonalnych produktów zwierzęcych, roślinnymi i komórkowymi alternatywami.
ProVeg współpracuje z międzynarodowymi decydentami, rządami, producentami żywności, inwestorami, mediami i opinią publiczną, aby pomóc światu przekształcić się w społeczeństwo i gospodarkę mniej zależne od hodowli zwierząt, a bardziej zrównoważone dla ludzi, zwierząt i planety.
ProVeg posiada status stałego obserwatora w UNFCCC, jest akredytowany przez UNEA i otrzymał nagrodę ONZ “Momentum for Change”.
O raporcie IPCC
Najnowszy raport IPCC został opracowany przez Grupę Roboczą III (WGIII) i stanowi trzeci rozdział Szóstej Rundy Oceny IPCC (AR6).
Pierwszy rozdział, opublikowany w sierpniu 2021 r., dotyczył przyczyn zmian klimatu, natomiast w drugim rozdziale, opublikowanym na początku tego roku, omówiono skutki kryzysu klimatycznego.
IPCC, utworzony w 1988 r., regularnie dostarcza naukowych analiz na temat wpływu zmian klimatu na życie ludzi. Raporty te pozwalają rządom podejmować świadome decyzje w oparciu o najnowsze wyniki badań naukowych.
Z dotychczasowych ocen IPCC jasno wynika, że zmiany klimatu wywołane działalnością człowieka są powszechne, szybkie i nasilają się, stanowiąc zagrożenie dla dobrobytu ludzi i wszystkich innych gatunków.
IPCC ostrzegł ponadto, że wszelkie dalsze opóźnienia we wspólnych działaniach na skalę światową spowodują utratę szansy na zabezpieczenie nadającej się do życia przyszłości.
Pełne informacje na temat Szóstej Rundy Oceny zostaną zebrane w Raporcie Syntetycznym, który ma się ukazać pod koniec 2022 r.

ZAUFAJ SILE LASU! RUSZA GLOBALNA KAMPANIA „TYDZIEŃ LASÓW FSC®”
Schneider Electric i STACK EMEA na rzecz bardziej zrównoważonej przyszłości

Ochrona bioróżnorodności-webinary dla samorządów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

E-handel coraz bardziej ekologiczny. InPost umożliwi sprawdzanie oszczędzonego śladu węglowego na każdej paczce
Branża kurierska mocno stawia na zielone formy dostawy. Temu służyć ma chociażby elektryfikacja flot samochodów dostawczych, których przybywa na polskich drogach, ale wciąż zbyt wolno. Druga kwestia to dostawy do punktów odbioru i automatów paczkowych. Jak wskazuje InPost, kurier jest w stanie w tym samym czasie dostarczyć do nich dziesięciokrotnie więcej paczek niż w przypadku dowozów do domów. To z kolei oznacza mniejsze korki i ograniczenie emisji spalin. Nadający i odbierający w Paczkomatach przesyłki niedługo w aplikacji będą mogli sprawdzić, jaki jest ślad węglowy poszczególnych transakcji i jak wypada to na tle innych form dostawy.
Infrastruktura
Wojna w Ukrainie zaburzyła rozwój gospodarki i turystyki Podkarpacia. Strategia Karpacka na szczeblu UE szansą dla całego regionu

Wojna w Ukrainie mocno wpływa na biznes i turystykę na Podkarpaciu. – Przedsiębiorstwa, które są blisko granicy, odczuwają pewien niepokój i nie ma już wśród nich tak dynamicznego rozwoju – mówi Władysław Ortyl, marszałek województwa podkarpackiego. Jak wskazuje, Podkarpacie współpracuje z ukraińskimi podmiotami nad wdrażaniem wspólnych projektów, a po zakończeniu konfliktu tamtejsze firmy chcą wziąć udział w powojennej odbudowie. Władze województwa mają też nadzieję na zacieśnienie polsko-ukraińskiej współpracy nad piątą makroregionalną strategią UE dla regionu Karpat, która jak na razie wciąż jest w trakcie prac na forum unijnym.
Edukacja
Szkoły zawodowe coraz popularniejsze. Wybiera je już prawie 60 proc. uczniów po podstawówce

Po latach zaniedbania i niedofinansowania szkolnictwo zawodowe zaczyna się cieszyć w Polsce rosnącą popularnością. Jak podaje MEiN, obecnie 58,5 proc. młodych ludzi po szkole podstawowej wybiera kształcenie branżowe i techniczne. To dobra wiadomość dla firm, dla których niedobór wykwalifikowanych kadr o odpowiednich kompetencjach jest jedną z głównych bolączek. – Naszą rolą – biznesu i pracodawców – jest wspomaganie szkolnictwa zawodowego, żeby tworzyć warunki do nauczania przedmiotów technicznych na najnowszych technologiach i sprzęcie – podkreśla Michał Walczak z Festool Polska.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.