Maczfit gra w zielone – marka deklaruje szereg proekologicznych zmian
Maczfit podjął szereg wewnętrznych zmian mających na celu wsparcie ochrony środowiska. Firma poinformowała, że zakład produkcyjny, w którym na co dzień przygotowywane są posiłki, m.in. dzięki zakupionej farmie fotowoltaicznej jest zasilany wyłącznie zieloną energią. Po wielu testach marka zdecydowała się także na wprowadzenie jasnych tacek, które w 100% nadają się do recyklingu, a tym samym mogą być przetworzone na dowolny produkt i ponownie wykorzystane. Ponadto wprowadzono do użytku jedynie sztućce bambusowe, a także papierowe torby od nowego dostawcy, posiadającego certyfikat FSC.
Wraz ze wzrostem zainteresowania dietą pudełkową pojawiły się również opinie na temat produkowanej przez branżę cateringów dietetycznych ilości plastiku. Tym samym podano w wątpliwość pozytywny wpływ rozwiązania na kwestie związane z ochroną środowiska. Marka Maczfit, która od lat odpowiada na potrzeby i życzenia klientów, a także angażuje się w liczne inicjatywy społeczne, podjęła istotne, proekologiczne działania. Lider na rynku cateringów dietetycznych poinformował, że zakład produkcyjny, w którym pracują pracownicy Maczfit, m.in. dzięki zakupieniu farmy fotowoltaicznej zasilany jest wyłącznie zieloną energią. Zdecydowano się także na zmianę tacek, w których na co dzień klienci otrzymują swoje posiłki. Nowe – wyprodukowane z przetworzonego już plastiku, w 100% nadają się do recyklingu, a tym samym mogą być przetworzone na dowolny produkt i ponownie wykorzystane.
- Maczfit jest przede wszystkim firmą świadomą, zaangażowaną w kwestie nie tylko społeczne, ale również proekologiczne. Nieustannie poszukujemy rozwiązań mających na celu poprawę jakości świadczonych przez nas usług. Zmieniamy nawyki żywieniowe Polaków na lepsze, ale nie zapominamy również o wdrażaniu zmian wewnętrznych. Z dumą informujemy, że jesteśmy firmą wykorzystującą wyłącznie zieloną energię! – mówi Anna Chylewska, dyrektor operacyjno-wykonawcza marki Maczfit.
Kolejnym działaniem, które zrealizowała marka, jest wprowadzenie do użytku wyłącznie sztućców bambusowych. Firma zdecydowała się także na podjęcie współpracy z producentem papierowych toreb posiadającym uznany certyfikat FSC (Forest Stewardship Council). Gwarantuje on, że surowce, z których są wykonane, pochodzą ze sprawdzonych i odpowiedzialnych źródeł, co stanowi istotną wartość dodaną. Maczfit nie zapomina również o tym, jak istotna jest rola pszczół miodnych jako zapylaczy roślin, które spożywamy na co dzień. Obecnie, w dobie powszechnej chemizacji rolnictwa i zanieczyszczenia środowiska, ubywa ich w zastraszająco szybkim tempie, dlatego tak istotne jest dbanie o te owady. Firma już od kilku lat pochwalić się może posiadaniem własnych uli.
– Zmiana sztućców, tacek oraz toreb, których używamy na co dzień, to nasz kolejny krok w stronę ochrony środowiska. Już teraz mogę jednak zapewnić, że pracujemy nad kolejnymi, ekologicznymi rozwiązaniami – dodaje Anna Chylewska.
Marka Maczfit, słynąca z posiłków o restauracyjnym smaku, jest pionierem innowacji w swojej branży. Firma wprowadziła na rynek m.in. mobilną aplikację do zarządzania zamówieniami oraz dietę z wyborem dań, w ramach której klienci mają do wyboru aż 25 posiłków każdego dnia.
Więcej o ekologicznych działaniach marki na stronie https://www.maczfit.pl/EkoMaczfit oraz blogu Maczfit https://www.maczfit.pl/blog/.

ZAUFAJ SILE LASU! RUSZA GLOBALNA KAMPANIA „TYDZIEŃ LASÓW FSC®”
Schneider Electric i STACK EMEA na rzecz bardziej zrównoważonej przyszłości

Ochrona bioróżnorodności-webinary dla samorządów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

E-handel coraz bardziej ekologiczny. InPost umożliwi sprawdzanie oszczędzonego śladu węglowego na każdej paczce
Branża kurierska mocno stawia na zielone formy dostawy. Temu służyć ma chociażby elektryfikacja flot samochodów dostawczych, których przybywa na polskich drogach, ale wciąż zbyt wolno. Druga kwestia to dostawy do punktów odbioru i automatów paczkowych. Jak wskazuje InPost, kurier jest w stanie w tym samym czasie dostarczyć do nich dziesięciokrotnie więcej paczek niż w przypadku dowozów do domów. To z kolei oznacza mniejsze korki i ograniczenie emisji spalin. Nadający i odbierający w Paczkomatach przesyłki niedługo w aplikacji będą mogli sprawdzić, jaki jest ślad węglowy poszczególnych transakcji i jak wypada to na tle innych form dostawy.
Infrastruktura
Wojna w Ukrainie zaburzyła rozwój gospodarki i turystyki Podkarpacia. Strategia Karpacka na szczeblu UE szansą dla całego regionu

Wojna w Ukrainie mocno wpływa na biznes i turystykę na Podkarpaciu. – Przedsiębiorstwa, które są blisko granicy, odczuwają pewien niepokój i nie ma już wśród nich tak dynamicznego rozwoju – mówi Władysław Ortyl, marszałek województwa podkarpackiego. Jak wskazuje, Podkarpacie współpracuje z ukraińskimi podmiotami nad wdrażaniem wspólnych projektów, a po zakończeniu konfliktu tamtejsze firmy chcą wziąć udział w powojennej odbudowie. Władze województwa mają też nadzieję na zacieśnienie polsko-ukraińskiej współpracy nad piątą makroregionalną strategią UE dla regionu Karpat, która jak na razie wciąż jest w trakcie prac na forum unijnym.
Edukacja
Szkoły zawodowe coraz popularniejsze. Wybiera je już prawie 60 proc. uczniów po podstawówce

Po latach zaniedbania i niedofinansowania szkolnictwo zawodowe zaczyna się cieszyć w Polsce rosnącą popularnością. Jak podaje MEiN, obecnie 58,5 proc. młodych ludzi po szkole podstawowej wybiera kształcenie branżowe i techniczne. To dobra wiadomość dla firm, dla których niedobór wykwalifikowanych kadr o odpowiednich kompetencjach jest jedną z głównych bolączek. – Naszą rolą – biznesu i pracodawców – jest wspomaganie szkolnictwa zawodowego, żeby tworzyć warunki do nauczania przedmiotów technicznych na najnowszych technologiach i sprzęcie – podkreśla Michał Walczak z Festool Polska.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.