Park inn Kraków by Radisson z nowym wnętrzem

Krzysztof Król
Ultra Relations
Leśna 18b4
81-549 Gdynia
krzysztof|ultrareltions.com| |krzysztof|ultrareltions.com
728612070
ultrarelations.com
Iliard z kolejnym projektem dla sieci hotelowej Radisson
Zdjęcia z realizacji: https://1drv.ms/f/s!Ak6vnk2kpo84i_MMqIsIFuaWNmytMQ?e=dPgnMi
Tym razem w ręce architektów z Iliard Architecture & Interior Design trafił hotel Park Inn by Radisson Kraków – jeden z najpopularniejszych biznesowych i turystycznych hoteli w stolicy Małopolski. Dzięki swojemu położeniu przy krakowskim centrum konferencyjnym ICE Kraków i bliskości Starego Miasta hotel co roku odwiedzają tysiące gości z całego świata. Zadaniem Iliard było dopasowanie recepcji, restauracji hotelowej oraz strefy baru do nowego standardu sieci Radisson
Krakowski hotel Park Inn by Radisson swoją ofertę kieruje do gości biznesowych i turystów, dla których jego położenie pełni kluczową rolę, dlatego jego wnętrze ma cechować energia, lekkość i przytulność, jednak z nutami klasycznych materiałów wykończeniowych, wzorów i stylistyki, podnoszących komfort jego odbioru w oczach gości. Architekci obiektu operują mixem kolorów, tkanin i struktur, poprzez co uzyskali efekt lifestyle’owego, lekkiego i przyjemnego w odbiorze obiektu. W zaprojektowanych na nowo wnętrzach pojawiają się akcenty w barwach oliwki, brązu i bieli z akcentami różu, żółci i pomarańczy. Nowoczesność wnętrz podkreślają wielobarwne lampy i okładziny podłogowe oraz jasnozielone płytki, które stanowią materiał wykończeniowy słupów. Klasyczne akcenty we wnętrzach wprowadzają dodatki nawiązujące do sof w stylu Chesterfield, wzory dywanów oraz okładziny ścienne i kamiennych stolików z blatami Carrara. W ramach odświeżenia wnętrz wymienione zostały posadzki, okładziny ścienne i okleiny. Architekci zaproponowali drewniane wykończenie baru i recepcji, wprowadzili nowe grafiki na ściany, roślinność i dekoracje. Drewniane, ażurowe konstrukcje zapewniają intymność i klimatyczność wydzielonych miejsc do spędzania czasu w barze, restauracji w pobliżu strefy wejściowej do hotelu.
Głownym akcentem baru, któremu nadano nazwę Vibes jest drewniany kontuar, wykonany z ciemnego drewna z lamelami. Goście mogą korzystać w wielu stref, które wypełniają obszerne, głębokie sofy i fotele, wykonane z przytulnych tkanin, zapewniających komfort i relaks po dniu wypełnionym spotkaniami lub zwiedzaniem miasta. Dla gości, przygotowano także standardowe i podwyższone stoliki barowe położone w obszernych hotelowych witrynach oraz zapewniające intymność strefy w głębi baru. Restaurację wypełniają stoły wykonane z klasycznych materiałów jak kamienne kompozyty i drewno, a energii nadają różnorodne barwy i style mebli, wśród których są fotele obite tkaninami oraz energiczne, żółte i zielone krzesła. Architekci zapewnili także możliwość wydzielania poszczególnych stref w barze i restauracji poprzez tkaniny zawieszone na suficie oraz poprowadzone od podłogi do sufitu drewniane konstrukcje z jasnego drewna.
Zależało nam na wprowadzeniu do hotelu nowoczesnego klimatu i energii, podkreślającej atmosferę gwarnego Krakowa i jego biznesowy potencjał dla tej części gości hotelu – mówi Magdalena Kluba, lider zespołu w Dziale Projektów Wnętrz z Iliard Architecture & Interior Design, odpowiedzialnej za projekt wnętrz budynku. Postawiono przed nami niełatwe zadanie połączenia klasycznego, przytulnego designu, pełnego tkanin i naturalnych materiałów z nowoczesnością, energią i pozytywnymi emocjami. Zaproponowaliśmy różnorodne materiały wykończeniowe i oświetlenie, doskonale budujące nastrój wnętrza – od punktowego oświetlenia LED, przez listwy świetlne emitujące ciepłe, pomarańczowe światło w górnych częściach pomieszczeń, po nowoczesne lampy wiszące i designerskie lampy stojące przy komfortowych, głębokich fotelach. W części recepcyjnej postawiliśmy na jasne drewno, a w barze i restauracji na ścianach i kontuarze pojawiają się jego ciemniejsze odcienie. Drewno było bardzo ważne w tym wnętrzu, dlatego też pojawia się w różnych miejscach takich jak wysokie stoły wzdłuż witryn hotelowych czy na panelach wydzielających poszczególne strefy.
Praca z kreatywnym zespołem Iliard Architecture & Interior Design nad nowym projektem naszej restauracji i baru Vibes była przyjemnością – ocenia Andrea Cheratoiu, dyrektor generalna hoteli Radisson Blu i Park Inn w Krakowie To absolutna przemiana i bardzo lubiana część Park Inn by Radisson Kraków. Nadal zapewniamy naszym gościom najlepsze wrażenia i cieszymy się, że są oni zadowoleni z nowej koncepcji, świeżego i nowoczesnego wyglądu hotelu.

Łotewski producent wysokiej jakości domów prefabrykowanych wchodzi na polski rynek

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Tylko 35 proc. Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ możliwe do osiągnięcia przed 2030 r. Potrzebna ściślejsza współpraca międzynarodowa
Jak wynika z raportu ONZ, choć w ciągu ostatniej dekady dzięki dążeniu do realizacji przyjętych celów udało się poprawić życie milionów ludzi na całym świecie, to jednak tempo zmian pozostaje zbyt wolne, by dało się je osiągnąć do 2030 roku. Postęp hamują przede wszystkim eskalacja konfliktów, zmiana klimatu, rosnące nierówności i niewystarczające finansowanie. Jak wynika ze sprawozdania Parlamentu Europejskiego, problemem jest także brak ścisłej współpracy międzynarodowej i sceptyczne podejście niektórych państw ONZ.
Przemysł spożywczy
UNICEF: Wszystkie dzieci poniżej piątego roku życia w Gazie cierpią z powodu niedożywienia. Sytuacja jest katastrofalna

Ataki Izraela na Strefę Gazy i jej izolacja doprowadziły do całkowitego załamania podstawowych usług i ograniczenia możliwości dostaw i dystrybucji pomocy humanitarnej – wskazuje UNICEF. W efekcie setki tysięcy Palestyńczyków są w sytuacji ciągłego zagrożenia życia i cierpią z powodu niedożywienia i głodu. Ta klęska dotyczy praktycznie wszystkich dzieci poniżej piątego roku życia. Konflikty są jednym z głównych przyczyn braku bezpieczeństwa żywnościowego, głodu i niedożywienia na świecie. Szczególnie dotyczy to Afryki i Azji Zachodniej.
Prawo
Branża ciepłownictwa czeka na unijną i krajową strategię transformacji. Liczy na większe fundusze i korzystne regulacje

Komisja Europejska zapowiedziała rozpoczęcie w I kwartale 2026 roku prac nad strategią dla ciepłownictwa i chłodnictwa. Nad tym strategicznym dokumentem w zakresie ciepłownictwa pracuje także polski rząd. Branża podkreśla, że obie te strategie będą miały kluczowe znaczenie dla trwającej transformacji w ciepłownictwie, czyli przyszłości ogromnych inwestycji, które czekają sektor do 2050 roku. Jednocześnie apeluje o większe wsparcie tego procesu ze środków publicznych.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.