Polska kuchnia kotletem stoi-czas z tym skończyć-alternatywa to kuchnia roślinna
Jemy zdecydowanie za dużo mięsa, a to nie jest dobre ani dla zdrowia, ani dla środowiska. Na szczęście coraz więcej osób świadomie podchodzi do tematu odżywania eliminując z menu kotlety schabowe czy dewolaje. Czym je zastąpić?
Alternatywą jest kuchnia roślinna, która bazuje na potrawach zrobionych tylko i wyłącznie z roślin, bez dodatku żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Co ciekawe do przygotowania dań nie wykorzystuje się nawet miodu. Wszystkie składniki są niskoprzetworzone, bliskie naturalnej formie. Dzięki temu posiłki są pełne mikroelementów, błonnika, witamin. Nie ma sztucznych poprawiaczy smaków, konserwantów, itp.
Kuchnia dedykowana (nie tylko!) roślinożercom
Kuchnia roślinna jest dowodem na to, że pożywny i smaczny posiłek bez mięsa, jajek, sera i cholesterolu jest możliwy i przede wszystkim zdrowy. Burger z soczewicy, kalafiora, kaszy z dodatkiem na przykład orzechów to doskonała alternatywa dla posiłków mięsnych. Właśnie takie dania znajdują się w menu sieci restauracji Mihiderka, która od lat specjalizuje się w kuchni roślinnej.
- Kuchnia roślinna w żadnym wypadku nie jest synonimem weganizmu, który jest filozofią zorientowaną na ograniczenie lub wyeliminowanie cierpienia zwierząt i zakłada odpowiednie dostosowanie całego stylu życia (czyli także odzieży i innych produktów) do swoich założeń – mówi Dorota Krysińska, współwłaścicielka sieci Mihiderka i dodaje, że kuchnia roślinna to jedzenie, które może zdziałać wiele dobrego dla naszej planety i naszego zdrowia.
Coraz więcej osób decyduje się na takie posiłki z przyczyn moralnych i pragmatycznych, a wybór roślinnego obiadu nie wiąże się z koniecznością przestrzegania diety eliminującej mięso i analogicznie takich wyborów przy innych czynnościach.
Kuchnia z misją
W Mihiderce wszystkie dania powstają na bazie własnych receptur. Nawet bułki wypiekane są w kuchni. Jak opowiadają właściciele, chodziło o to, żeby pieczywo nie było zbyt wysokie, tak by kanapkę zwyczajnie można było zjeść bez użycia sztućców. Co ciekawe, roślinnych kotletów nie smaży się na tłuszczu, a piecze się w piekarniku. Wszystko po to, żeby było zdrowiej.
- Chcemy pokazać jak największej ilości osób, że 100% roślinne jedzenie może być pyszne, sycące, apetyczne, kolorowe, dawać dużo energii. A dodatkowo każdy obiad wybrany u nas to malutki kroczek w stronę odciążenia planety – mówi Dorota Krysińska. - Myślę, że konsumenci stają się coraz bardziej świadomi w zakresie tego, co jedzą. Szukają informacji dotyczących wpływu jedzenia na zdrowie, środowisko, czy też choćby szeroko rozumianą gospodarkę zasobami. Część z nich akceptuje np. wyższe koszty opakowań na wynos w zamian za to, że są one biodegradowalne. To ważne, bo bez świadomych klientów trudno wprowadzać zmiany w sposobie korzystania z dóbr naszej planety.
Mihiderka® to polska sieć restauracji oferujących wyłącznie dania kuchni roślinnej, niskoprzetworzone, niesmażone. Istnieje od listopada 2015. Z obecnych dziesięciu lokali, 6 jest zlokalizowanych w centrach/galeriach handlowych (Arkady Wrocławskie, Galeria Jurajska, M1 Zabrze, Galeria Katowicka, Galeria Libero, Gemini Park Tychy), a 4 to lokalizacje przyuliczne (Gliwice, Wrocław, 2x Kraków)
Zlikwidować szarą strefę w branży pogrzebowej
KRISPOL staje się KRISHOME i wprowadza własną markę stolarki dla domu
Hollywood Hair otworzyło swój dwunasty salon w Polsce
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Finanse
Postępowania sądowe w Polsce trwają coraz dłużej. Wydłuża się zwłaszcza czas w sprawach gospodarczych
Czas trwania postępowań sądowych, zamiast maleć, w ostatnich latach wzrósł. W przypadku spraw gospodarczych przewlekłość procesów może oznaczać paraliż działalności firmy, a w konsekwencji nawet jej upadłość. Zdaniem prezesa Naczelnej Rady Adwokackiej receptą na ten stan rzeczy powinna być informatyzacja systemu sądowego, zwiększenie jego finansowania oraz ograniczenia zakresu przypadających do rozstrzygnięcia spraw, w których orzeczenia nie wymagają kompetencji sądów. Niepotrzebna jest też procedura gospodarcza.
Transport
Mazowieckie lotniska będą mogły wkrótce obsłużyć 40 mln pasażerów rocznie. Trwają przygotowania do modernizacji na Okęciu i w Modlinie
Lotnisko Chopina, które właśnie obchodziło 90. urodziny, może w tym roku obsłużyć nawet 20 mln pasażerów. To o 10 proc. więcej niż rok temu. Aby sprostać rosnącemu ruchowi turystycznemu w kolejnych latach, potrzebne jest jednak zwiększenie przepustowości. Planowana rozbudowa do 2028 roku pozwoli obsługiwać rocznie nawet 30 mln pasażerów. Łącznie z możliwościami lotnisk w Modlinie i Radomiu ma to być ok. 10 mln pasażerów więcej.
Ochrona środowiska
Stworzenie cyfrowego bliźniaka Ziemi coraz bliżej. Pomoże precyzyjniej przewidywać klęski żywiołowe
Na początku czerwca mają zostać uruchomione dwa pierwsze komponenty cyfrowej repliki Ziemi. To inicjatywa Komisji Europejskiej, w ramach której powstaje superzaawansowana symulacja zjawisk, m.in. atmosferycznych i klimatycznych, do jakich dochodzi na Ziemi. Oparte na bogatych zbiorach danych, m.in. ze zdjęć satelitarnych, i ich zaawansowanej analizie narzędzia pozwolą z dwutygodniowym wyprzedzeniem przewidywać zdarzenia pogodowe, precyzując prognozę do obszarów podzielonych na kwadraty o boku zaledwie kilku kilometrów. Będą mogły być wykorzystywane także w planowaniu miast, farm wiatrowych czy w rolnictwie. W tworzeniu rozwiązania bierze udział polski dostawca rozwiązań chmurowych.
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.