Polska kuchnia kotletem stoi-czas z tym skończyć-alternatywa to kuchnia roślinna
Jemy zdecydowanie za dużo mięsa, a to nie jest dobre ani dla zdrowia, ani dla środowiska. Na szczęście coraz więcej osób świadomie podchodzi do tematu odżywania eliminując z menu kotlety schabowe czy dewolaje. Czym je zastąpić?
Alternatywą jest kuchnia roślinna, która bazuje na potrawach zrobionych tylko i wyłącznie z roślin, bez dodatku żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Co ciekawe do przygotowania dań nie wykorzystuje się nawet miodu. Wszystkie składniki są niskoprzetworzone, bliskie naturalnej formie. Dzięki temu posiłki są pełne mikroelementów, błonnika, witamin. Nie ma sztucznych poprawiaczy smaków, konserwantów, itp.
Kuchnia dedykowana (nie tylko!) roślinożercom
Kuchnia roślinna jest dowodem na to, że pożywny i smaczny posiłek bez mięsa, jajek, sera i cholesterolu jest możliwy i przede wszystkim zdrowy. Burger z soczewicy, kalafiora, kaszy z dodatkiem na przykład orzechów to doskonała alternatywa dla posiłków mięsnych. Właśnie takie dania znajdują się w menu sieci restauracji Mihiderka, która od lat specjalizuje się w kuchni roślinnej.
- Kuchnia roślinna w żadnym wypadku nie jest synonimem weganizmu, który jest filozofią zorientowaną na ograniczenie lub wyeliminowanie cierpienia zwierząt i zakłada odpowiednie dostosowanie całego stylu życia (czyli także odzieży i innych produktów) do swoich założeń – mówi Dorota Krysińska, współwłaścicielka sieci Mihiderka i dodaje, że kuchnia roślinna to jedzenie, które może zdziałać wiele dobrego dla naszej planety i naszego zdrowia.
Coraz więcej osób decyduje się na takie posiłki z przyczyn moralnych i pragmatycznych, a wybór roślinnego obiadu nie wiąże się z koniecznością przestrzegania diety eliminującej mięso i analogicznie takich wyborów przy innych czynnościach.
Kuchnia z misją
W Mihiderce wszystkie dania powstają na bazie własnych receptur. Nawet bułki wypiekane są w kuchni. Jak opowiadają właściciele, chodziło o to, żeby pieczywo nie było zbyt wysokie, tak by kanapkę zwyczajnie można było zjeść bez użycia sztućców. Co ciekawe, roślinnych kotletów nie smaży się na tłuszczu, a piecze się w piekarniku. Wszystko po to, żeby było zdrowiej.
- Chcemy pokazać jak największej ilości osób, że 100% roślinne jedzenie może być pyszne, sycące, apetyczne, kolorowe, dawać dużo energii. A dodatkowo każdy obiad wybrany u nas to malutki kroczek w stronę odciążenia planety – mówi Dorota Krysińska. - Myślę, że konsumenci stają się coraz bardziej świadomi w zakresie tego, co jedzą. Szukają informacji dotyczących wpływu jedzenia na zdrowie, środowisko, czy też choćby szeroko rozumianą gospodarkę zasobami. Część z nich akceptuje np. wyższe koszty opakowań na wynos w zamian za to, że są one biodegradowalne. To ważne, bo bez świadomych klientów trudno wprowadzać zmiany w sposobie korzystania z dóbr naszej planety.
Mihiderka® to polska sieć restauracji oferujących wyłącznie dania kuchni roślinnej, niskoprzetworzone, niesmażone. Istnieje od listopada 2015. Z obecnych dziesięciu lokali, 6 jest zlokalizowanych w centrach/galeriach handlowych (Arkady Wrocławskie, Galeria Jurajska, M1 Zabrze, Galeria Katowicka, Galeria Libero, Gemini Park Tychy), a 4 to lokalizacje przyuliczne (Gliwice, Wrocław, 2x Kraków)

Sanepid a deratyzacja – obowiązkowe akcje eliminacji szkodników

Costa Coffee startuje z franczyzą. Pierwszy lokal to współpraca z Klubem Fikołki

Wirtualny adres dla Twojej firmy - o co w tym chodzi?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Polityka

Tarcza Wschód flagowym projektem na rzecz wspólnego bezpieczeństwa UE. To przełom w zakresie unijnej obronności
Parlament Europejski uznał Tarczę Wschód, zaproponowaną przez premiera Donalda Tuska, za flagowy projekt na rzecz wspólnego bezpieczeństwa UE. W ramach głosowania nad rezolucją dotyczącą wzmocnienia obronności UE przyjęto poprawkę, zgodnie z którą ochrona granic lądowych, powietrznych i morskich UE przyczynia się do bezpieczeństwa całej UE, zwłaszcza jej wschodniej granicy. – To przełom, bo oznacza, że to Polska narzuca w tej chwili myślenie w Europie na temat obronności – ocenia europoseł Michał Szczerba.
Robotyka i SI
Inwestycje w sztuczną inteligencję na bardzo niskim poziomie. Potencjał polskich kadr nie jest wykorzystywany

Komisja Europejska zapowiedziała uruchomienie nowej inicjatywy InvestAI, która ma zmobilizować 200 mld euro na inwestycje w sztuczną inteligencję. W globalnym wyścigu zbrojeń w AI to jednak wciąż niewiele. Również polskie firmy technologiczne zazwyczaj korzystają z infrastruktury stworzonej przez zachodnich liderów. Największym wyzwaniem, które stoi przed polskimi firmami, jest to, by innowacje były tworzone na miejscu. – Zwłaszcza że inwestycja w sztuczną inteligencję i kryptografię kwantową to inwestycja w bezpieczeństwo kraju – przekonuje dr Maciej Kawecki, prezes Instytutu Lema.
Handel
Ekonomiczna dostępność alkoholu rośnie. To zwiększa jego konsumpcję i prowadzi do uzależnień

Spożycie alkoholu w Polsce systematycznie wzrasta, co pociąga za sobą dziesiątki tysięcy przedwczesnych zgonów i koszty społeczno-ekonomiczne liczone w miliardach złotych rocznie. – W Polsce alkohol tanieje w stosunku do naszych zarobków, jego cena nie nadąża za wzrostem gospodarczym. A im wyższa dostępność ekonomiczna, tym wyższa konsumpcja. Alkohol jest według mnie absurdalnie tani – mówi dr hab. n. med. Łukasz Balwicki, krajowy konsultant ds. zdrowia publicznego. Jak ocenia, konieczna jest kompleksowa zmiana polityki podatkowej, dzięki której alkohol stałby się mniej dostępną ekonomicznie używką.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.