Pszenica – co powinniśmy o niej wiedzieć? Czym się wyróżnia i dlaczego warto ją
Pomimo jej wszechobecności w przeróżnych produktach, często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jakie korzyści nam daje. Pszenica, bo o niej mowa, jest źródłem cennego błonnika pokarmowego oraz wielu składników odżywczych, zawartych w całej strukturze ziarna. Ogromna różnorodność zastosowań pszenicy sprawia, że to niezwykle wartościowe i wszechstronne zboże odgrywa kluczową rolę
w zbilansowanej diecie. Przy okazji trwającej kampanii „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe!” o jej walorach zdrowotnych i odżywczych przypominają ekspertki - Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska
i Ewa Sypnik-Pogorzelska.
Charakteryzująca się jasnozłotym kłosem pszenica to jedno z najstarszych i najchętniej uprawianych zbóż, występujące w wielu odmianach, które różnią się między sobą twardością, zawartością białka, kolorem i zastosowaniem. Jej najbardziej rozpowszechnioną wersją jest pszenica zwyczajna.
W zależności od obróbki technologicznej, pszenica może występować w formie pełnoziarnistej lub w formie oczyszczonej. Szczególną uwagą należy objąć produkty z pełnego ziarna, gdyż to one są najbardziej nasycone składnikami odżywczymi.
Zdrowie z pełnego ziarna
Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów złożonych, a dokładniej skrobi, pełne ziarno pszenicy jest doskonałym źródłem energii w pożywieniu. Ziarno pszenicy to także źródło witamin z grupy B, białka, kwasu foliowego, żelaza, cynku, potasu, fosforu, magnezu i żelaza. Zawarta w nim inulina przyczynia się do lepszego wchłaniania składników potrzebnych do budowy kości, takich jak wapń, fosfor czy magnez. Jest również zasobne w kwas linolowy i linolenowy oraz witaminę E, która jest silnym antyoksydantem.
Dużo błonnika
Pszenica zawiera też spore pokłady błonnika, dlatego warto zwracać uwagę na jego zawartość w poszczególnych produktach i wybierać przede wszystkim te pełnoziarniste zbożowe. Im mniej żywność jest przetworzona, tym więcej błonnika w niej znajdziemy. Do tej grupy można zaliczyć mąkę pszenną pełnoziarnistą, pieczywo pszenne razowe (np. chleb graham lub bułki grahamki), płatki, zarodki pszenne. Rekordzistą w tym zakresie są otręby pszenne.
- Pełnoziarniste pieczywo można łatwo rozpoznać – jest cięższe od tradycyjnych, jasnych wypieków, cięższe i ma ciemniejszy kolor, dłużej pozostaje świeże i wilgotne. Warto też sprawdzać skład produktu – w pełnoziarnistym chlebie powinniśmy znaleźć mąkę razową, pełnoziarnistą, wodę, sól, zakwas lub drożdże– mówi Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska.
Pszenica jest zbożem zawierającym gluten, dlatego nie powinny jej spożywać osoby chore m.in. na celiakię, z nietolerancją lub alergią na pszenicę lub gluten.
Królowa wśród zbóż
Spośród wszystkich zbóż uprawianych w kraju, pszenica ma największe znaczenie ze względu na powszechną uprawę. Łagodna w smaku, o dużej zawartości skrobi i glutenu, wykorzystywana jest na wiele sposobów. Chociaż kojarzona jest z białą, oczyszczoną mąką, to jej ziarno ma znacznie więcej zastosowań. W zależności od przetwórstwa ziarna, można spotkać ją nie tylko w postaci wspomnianej mąki różnego typu bądź w formie gotowych wyrobów piekarskich, ale również w makaronach, kaszach (manna, kuskus, bulgur), kluskach i płatkach śniadaniowych. Bogaty w witaminy ekstrakt z pszenicy to także popularny składnik suplementów diety i leków, a nawet kosmetyków.
- Pszenica to najpopularniejsze i wartościowe zboże, dlatego sięgajmy po nie, jeśli nie ma przeciwskazań. Pamiętajmy, że w zbilansowanej diecie jest miejsce na wszystkie składniki w odpowiedniej ilości. Jeżeli jesteśmy przyzwyczajeni do mąki białej i zwykle kupujemy pieczywo jasne, rozważmy przejście na mąkę i pieczywo pełnoziarniste. To nie oznacza całkowitej rezygnacji z pieczywa jasnego. Istotne jest, aby w diecie więcej miejsca zajmowały produkty jak najmniej przetworzone - nie tylko mąka i pieczywo pełnoziarniste, ale też otręby pszenne i makaron pełnoziarnisty. Zadbajmy o to, aby większość produktów z pszenicy, serwowanych dzieciom, stanowiły te z pełnego ziarna – dodaje Ewa Sypnik-Pogorzelska.
Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej oraz na Facebooku:
http://www.produktyzbozowe.pl/
https://www.facebook.com/ProduktyZbozowe/
Kontakt dla dziennikarzy: kontakt@produktyzbozowe.pl

Mustela Stelatopia+ zwycięzcą Rankingu TOP10 Emolienty 2025

Czy siedzący tryb życia powoduje żylaki u mężczyzn?

Wzrost alergii wśród dzieci. Wczesne rozpoczęcie leczenia może zatrzymać jej dalszy rozwój, zapobiec ciężkim powikłaniom i astmie
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Komisja Europejska chce wprowadzić ujednolicone przepisy dotyczące wyrobów tytoniowych. Europosłowie mówią o kolejnej nadregulacji
Ministerstwo Zdrowia opracowało nowy projekt przepisów wprowadzających kolejne zakazy dotyczące wyrobów tytoniowych – całkowitą eliminację e-papierosów oraz zakaz aromatów w woreczkach nikotynowych. Najprawdopodobniej w ciągu kolejnych dwóch–trzech lat Polska będzie musiała implementować nową dyrektywę dotyczącą wszystkich produktów tytoniowych, nad którym niebawem ma rozpocząć prace Komisja Europejska. Europosłowie mówią o ryzyku chaosu legislacyjnego, nadregulacji i wskazują na zagrożenia związane z proponowaną podwyżką akcyzy.
Konsument
Za trzy miesiące ruszy w Polsce system kaucyjny. Wątpliwości budzą kwestie rozliczeń i podatków

Zaledwie trzy miesiące zostały do startu systemu kaucyjnego w Polsce. Kaucje obejmą szklane i plastikowe butelki oraz puszki z napojami. To duża zmiana dla producentów napojów, sklepów i konsumentów oraz pośredniczących w zbiórce operatorów systemów kaucyjnego. Na razie przepisy są na tyle niedoprecyzowane, że budzą wiele wątpliwości w kwestii rozliczania podatków czy rozliczeń z operatorami. Producenci będą musieli płacić podatek od niezwróconych butelek, co zwiększy ich koszty.
Transport
Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.