Powodzie, burze, upały, tornada… zmiana klimatu dzieje się na naszych oczach
Yellowcups
Przewóz 34/p. 3
30-716 Kraków
anna.trela|yellowcups.pl| |anna.trela|yellowcups.pl
+48 733 070 360
yellowcups.pl/
„Stoimy przed wielkim wyzwaniem” – mówi prof. Zbigniew Karaczun
Tegoroczne lato obfituje w nagłe i niebezpieczne zdarzenia pogodowe. W Europie są to wyjątkowo intensywne opady deszczu i burze, nawałnice, powodzie, a nawet tornada, w Ameryce Północnej – m.in. rekordowe temperatury, które zmuszają ludzi do pozostania w domach i stanowią zagrożenie dla życia. To aspekty, które wskazują, iż zmiana klimatu to olbrzymie wyzwanie, które wymaga pilnego działania. „Powstrzymanie wywołanej działalnością człowieka zmiany klimatu jest najważniejszym zadaniem, jakie stoi przed obecnym pokoleniem. Jeśli się z niego nie wywiążemy – nasze dzieci i wnuki będą miały znacznie gorsze życie niż my, bo skutki sytuacji, w jakiej się znaleźliśmy, wpłyną na każdy element ludzkiej egzystencji” – komentuje prof. Zbigniew Karaczun z SGGW.
Polacy nie dostrzegają zagrożenia
Choć także i w Polsce coraz częściej doświadczamy negatywnych skutków drastycznych zmian pogodowych, to jednocześnie wydaje się, że nie przywiązujemy wystarczająco dużej wagi do tematu zmiany klimatu. Pokazały to wyniki badania „Zmiana klimatu a produkcja żywności – badanie świadomości mieszkańców Polski” przeprowadzonego przez Upfield w czerwcu 2021 roku[1]. Tylko 16% mieszkańców Polski uznało w nich zmianę klimatu za największe wyzwanie środowiskowe, przed którym stoimy.
„Mieszkańcy Polski uznają za najważniejsze te problemy, które ich bezpośrednio dotyczą – problem plastiku, smogu i odpadów. Inne problemy – które są groźniejsze – dostrzegają głównie osoby o wysokiej świadomości ekologicznej i wyższym wykształceniu. Dlatego tak ważną rolę odgrywa edukacja. Musimy zdawać sobie sprawę z tego, iż zmiana klimatu to olbrzymie zagrożenie dla nas wszystkich” – mówi prof. Zbigniew Karaczun.
Działania „na szerszą skalę”
Za aspekty funkcjonowania człowieka w świecie, które w największym stopniu przyczyniają się do postępowania zmiany klimatu, mieszkańcy Polski uznają – wycinanie lasów (wylesianie) (73%), spalanie paliw kopalnych w procesie wytwarzania energii (60%) i gospodarkę odpadami (46%). Natomiast tylko 21% respondentów wskazało na hodowlę zwierząt jako jeden z kluczowych czynników, które oddziałują negatywnie na środowisko[2].
„Wycinanie lasów jest istotne, ale z punktu widzenia ochrony klimatu nie ma aż tak wielkiego wpływu – największe magazyny węgla to ocean i gleba. Więc istotniejsze jest zachowanie żywotnych gleb i zwiększanie w nich zawartości próchnicy (węgla organicznego) od ochrony lasów (bo las także emituje CO2 w procesie oddychania). Podstawowe znaczenie ma zmiana sposobu pozyskiwania energii – z surowców nieodnawialnych na źródła odnawialne. Dotyczy to energii elektrycznej, ciepła, paliw transportowych, paliw używanych w przemyśle. Jednak bardzo ważne są także działania w rolnictwie, bo jest ono znaczącym źródłem emisji gazów cieplarnianych (N20 i CH4)” – mówi prof. Karaczun.
„W produkcji rolnej kluczowa jest produkcja zwierzęca, bo ona konsumuje najwięcej zasobów (m.in. 70% globalnych zasobów wód słodkich) i ma największy ślad węglowy. Tak więc ograniczenie lub rezygnacja z mięsa w diecie może przyczynić się do zmniejszenia presji wywieranej przez człowieka na klimat i uzyskania neutralności węglowej” – dodaje ekspert.
Każdy z nas musi działać
„Oczywiście powstrzymanie zmiany klimatu wymaga rozwiązań systemowych, ale przeciwdziałać jej może – i powinien – każdy z nas. Dokonując właściwych wyborów konsumenckich, kupując produkty o niższym śladzie węglowym, ograniczając lub rezygnując z jedzenia mięsa i produktów odzwierzęcych, korzystając z roweru lub transportu publicznego zamiast auta, przyczyniamy się wspólnie do ochrony klimatu” – podsumowuje prof. Zbigniew Karaczun.
[1] Badanie "Zmiana klimatu a produkcja żywności - badanie świadomości mieszkańców Polski” przeprowadzone na zlecenie firmy Upfield Polska na reprezentatywnej grupie 1000 mieszkańców Polski w czerwcu 2021 r.
[2] Jw.

878 miliardów dolarów: tyle wynosi wkład przemysłu piwowarskiego do globalnego PKB

Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie

Tylko w co trzecim polskim domu jest równy podział obowiązków
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień
Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.
Prawo
Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.