Proekologiczna akcja Sokołowa
Zasady społecznej odpowiedzialności stanowią jeden z filarów działań Grupy Sokołów. Obejmują one wiele obszarów, a jednym z nich jest ochrona środowiska oraz zrównoważona produkcja żywności. Szczególne znaczenie ma tu ograniczenie negatywnego wpływu na otoczenie, ograniczenie zużycia surowców naturalnych oraz zmniejszenie śladu węglowego. – Ten program realizujemy konsekwentnie od wielu lat i jest on wpisany w DNA naszej firmy – podkreśla Bogusław Miszczuk, Prezes Zarządu Sokołów S.A. – Rozwój firmy jest niezmiennie spójny z celami proekologicznymi, a produkcję żywności prowadzimy w zrównoważony sposób. Chcąc jeszcze mocniej przyczynić się do ochrony środowiska, świętując w ubiegłym roku jubileusz 20-lecia powstania Grupy Sokołów, podjęliśmy zobowiązanie zasadzenia 20 tysięcy drzew. Dziś z wielką satysfakcją mogę potwierdzić, iż ten cel osiągnęliśmy.
Pierwszym, symbolicznym etapem realizacji tego zobowiązania, było zasadzenie przez Prezesa i Członków Zarządu Grupy pamiątkowych dębów, przed główną siedzibą firmy w Sokołowie Podlaskim. Nastąpiło to w 20. rocznicę powstania Grupy. Teraz została zrealizowana główna część tego ekologicznego projektu, czyli zasadzenie 20 tysięcy drzew. Lokalizacja została wybrana ze szczególną starannością – to malownicze rejony Jeziora Jagodne, znajdujące się na terenach należących do spółki Agro Sokołów, która stanowi część Grupy. Po kilku miesiącach niezbędnych prac przygotowawczych, nastąpiło wykonanie nasadzeń przez wyspecjalizowaną firmę. Równe rzędy sadzonek – dębów, sosen, świerków, a także lip, grabów i brzóz, zajęły obszar ponad 4 hektarów. - To działanie w realny sposób służy wsparciu środowiska naturalnego, ale jest też dla nas szczególnym symbolem – mówi Bogusław Miszczuk. – Dąb szypułkowy, który jest znakiem firmowym naszej Grupy, to jedno z najszlachetniejszych polskich drzew, wyrażający jej siłę, ponadczasowość i nieustanny rozwój. Oparci na silnych korzeniach, działając z szacunkiem dla przyrody, realizujemy naszą strategię zrównoważonego rozwoju, którą wyraża hasło: „Razem tworzymy bardziej zrównoważoną przyszłość dla żywności”.
Zgodnie z tą strategią, na bieżący rok zaplanowane są również kolejne inwestycje, które służyć będą ograniczaniu wpływu na środowisko oraz zmniejszaniu zużycia zasobów naturalnych. Sokołów od lat implementuje efektywne technologie, które podnoszą wydajność i produktywność, przy ograniczeniu zużycia wody i surowców energetycznych. Tylko w ubiegłym roku, w oddziałach firmy w Czyżewie, Sokołowie Podlaskim, Tarnowie i Kole zostały wdrożone rozwiązania, które pozwalają na wymierny odzysk ciepła. Stale ulepszana jest infrastruktura, poprzez termomodernizacje budynków i instalacji energetycznych. – Czujemy się odpowiedzialni za ludzi, na rzecz których pracujemy i za środowisko, które nas otacza – podsumowuje Bogusław Miszczuk. – Działamy zgodnie z tą ideą od lat i z całą pewnością będzie ona nadal określała cele całej Grupy Sokołów.

Smak zaczyna się od mięsa

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień
Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.
Prawo
Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.