East Hemp Group przechodzi rebranding i zmienia się w Green Lanes Sp. z o.o.
Spółka East Hemp Group, działająca w szybko rozwijającej się branży konopnej i skupiająca się na wykorzystaniu pro-ekologicznego potencjału surowca, zmieniła nazwę na Green Lanes Sp. z o.o. Decyzja o rebrandingu była podyktowana zmianą strategii spółki i koncentracją na pro-ekologicznym potencjale konopi oraz wejściem firmy i jej projektów w kolejną fazę rozwoju.
Aktualnie Green Lanes prowadzi trzy projekty, które realizowane są niezależnie w specjalnie w tym celu powołanych spółkach, a ich wspólnym mianownikiem jest wykorzystanie pełnego potencjału konopi od ziarna poprzez łodygi. Na przetwórstwie łodygi koncentruje się spółka portfelowa The True Green, zarządzana przez Piotra Pietrasa, prezesa Green Lanes, która opracowała technologię produkcji drewna konopnego. Przetwórstwem ziarna zajmuje się East Hemp Proteins, która pozyskała 1 mln PLN na opracowanie technologii ekstrakcji białka konopnego z odpadów poprodukcyjnych konopi po tłoczeniu oleju oraz Green Lanes Foods, w której rozwijane będą alternatywy mięsa na bazie teksturyzowanego białka konopi, a nadzoruje je Jacek Kramarz – Wiceprezes Zarządu Green Lanes i członek zarządu Europejskiego Stowarzyszenia Konopi Przemysłowych (EIHA). Na ten moment w obu spółkach zostały dopracowane prototypy produktów, a właściciele firmy aktywnie poszukują kapitału niezbędnego do dalszego rozwoju.
- Dostrzegając ogromny potencjał poszczególnych elementów rośliny, tj. ziarna, łodygi i kwiatu oraz mnogość zastosowań towarzyszącą uprawie konopi włóknistych, zdecydowaliśmy o stworzeniu kilku spółek, z której każda dedykowana jest oddzielnemu projektowi. Tym samym, East Hemp Group przerodziło się w Green Lanes, a naszym finalnym celem jest stworzenie zintegrowanej holdingowej struktury podmiotów realizujących pełny potencjał konopi włóknistych – komentuje Piotr Pietras, Prezes Zarządu Green Lanes.
- Nieustannie stawiamy na rozwój i bardzo bliska jest nam idea tworzenia takich rozwiązań dla przemysłu m.in. spożywczego i budowlanego, które nie tylko pozwolą nam się skalować, ale przede wszystkim będą pro-ekologiczne. Do tej pory konopie kojarzone były w Polsce przede wszystkim z produkcją CBD. Prace, które prowadzimy w Green Lanes mogą spowodować, że niedługo o konopiach zaczniemy myśleć dużo szerzej. W ostatnim czasie pracowaliśmy nad technologiami produkcji alternatyw mięsa na bazie teksturyzowanego białka konopi oraz zamienników drewna dla powszechnie stosowanych rozwiązań w branży drzewnej, które zainteresowały rynkowych liderów takich jak Paged Meble, Jawor Parkiet oraz jednego z liderów sektora drzewnego w USA. Wszystkie proponowane przez nas rozwiązania wpisują się globalny trend poszukiwania pro-ekologicznych rozwiązań, które pozwolą gospodarce realizować cele polityki klimatycznej i zrównoważonego rozwoju – dodaje Jacek Kramarz, Wiceprezes Zarządu Green Lanes.
Spółki zależne mają na swoim koncie już pierwsze sukcesy. The True Green awansowało spośród 220 zgłoszonych projektów do finału prestiżowego konkursu Huawei Startup Challenge. Z kolei inna spółka z portfolio Green Lanes – East Hemp Protein, niedawno pozyskała pierwszą rundę finansowania. Fundusze w wysokości 1 mln zł posłużą do rozwijania technologii pozyskiwania z odpadów poprodukcyjnych konopi skoncentrowanych protein o wysokiej zawartości aminokwasów, a w efekcie do stworzenia wysokoprocentowego izolatu białka roślinnego. Ponadto, spółka aktualnie kończy budowę laboratorium oraz zakładu ćwierć techniki na terenie Puławskiego Parku Technologicznego i rozpoczęła rekrutację zespołu.
W najbliższym czasie Zarząd zamierza skoncentrować się na realizacji zaplanowanych procesów inwestycyjnych w The True Green – drewno konopne i Green Lanes Foods – mięso konopne.

Zwyżki nożycowe – co je wyróżnia i do jakich zadań są polecane?

Zobacz, w jaki sposób dobra spawarka laserowa może przyspieszyć pracę w Twojej firmie

Adaptico wprowadza na polski rynek nowoczesne systemy lamp ostrzegawczych do suwnic
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień
Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.
Prawo
Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.