Komunikaty PR

DANONE w grupie ekspertów tworzących normy ISO

2024-07-09  |  16:40
Biuro prasowe

Grupa spółek DANONE dołączyła do Komitetu Technicznego Polskiego Komitetu Normalizacyjnego. Tym samym stała się częścią Międzynarodowej Organizacji Normalizacyjnej (ISO[1]) i zyskała realny wpływ na rozwój normalizacji oraz kształtowanie prac normalizacyjnych na poziomie zarówno krajowym, jak i międzynarodowym. Możliwość wymiany doświadczeń i wiedzy z innymi ekspertami z branży pozwoli ponadto na dalszy rozwój organizacji i doskonalenie procesów oraz oferowanych produktów.

ISO, czyli International Organization for Standardization, to pozarządowa organizacja międzynarodowa, której misją jest wypracowywanie – w gronie światowych ekspertów – najlepszych praktyk dla różnych procesów, od wytwarzania produktów po zarządzanie operacjami. Opracowuje i publikuje standardy międzynarodowe (ISO), które obejmują prawie wszystkie aspekty technologii, zarządzania i produkcji (w tym zarządzanie danymi przemysłowymi), a także aspekty środowiskowe (takie jak kontrola emisji czy zrównoważone praktyki). Do grona ekspertów, którzy za pośrednictwem Komitetu Technicznego Polskiego Komitetu Normalizacyjnego będą mieli realny wpływ na tworzenie obowiązujących globalnie norm ISO dołączyła właśnie grupa spółek DANONE.

Kształtowanie standardów

Eksperci DANONE zostali zaproszeni do prac nad Globalną Standaryzacją w obszarze Zarządzania Danymi Przemysłowymi z uwagi na bogate doświadczenie organizacji w obszarze rozwoju produkcji.

To dla nas ogromne wyróżnienie, które potwierdza, że podejmowane przez nas działania w zakresie cyfryzacji produkcji są dostrzeżone przez światowych ekspertów. To także szansa na aktywne uczestnictwo w procesie tworzenia norm ISO, które kształtują przyszłość całej branży, a także na wymianę doświadczeń z innymi ekspertami. Jesteśmy przekonani, że nasze zaangażowanie w prace Komitetu pozwoli nam wpłynąć na rozwój standardów, co przełoży się na podniesienie jakości dostępnych na rynku produktów czy usług – mówi Łukasz Osuszek, starszy menedżer ds. innowacji cyfrowych w grupie spółek DANONE, reprezentant organizacji w Komitecie Technicznym Polskiego Komitetu Normalizacyjnego.

Doświadczenie i innowacje

W Polsce grupa spółek DANONE działa w 3 obszarach istotnych dla prawidłowego żywienia. Są to produkty mleczne oraz pochodzenia roślinnego (Danone), woda i napoje (Żywiec Zdrój), żywienie specjalistyczne, obejmujące żywność dla niemowląt i małych dzieci oraz żywność specjalnego przeznaczenia medycznego (Nutricia Polska). W ramach DANONE w Polsce funkcjonuje 7 zakładów produkcyjnych. Organizacja wiele uwagi poświęca na wewnętrzny rozwój i standaryzacje rozwiązań w obszarze automatyki i zarządzania danymi przemysłowymi, zapewniając cyberbezpieczeństwo i ciągłość produkcji. Działania DANONE w tym obszarze są dostrzegane i nagradzane w prestiżowych plebiscytach. W 2022 roku Światowe Forum Ekonomiczne przyznało – należącemu do grupy spółek DANONE – zakładowi w Opolu odznaczenie Lighthouse Award za wdrożenie rozwiązań umożliwiających pełną synergię pracy ludzi i maszyn, co pozwala na ograniczenie emisji dwutlenku węgla niemal o 80 procent. Z kolei w 2023 roku fabryka serków i jogurtów Danone w Bieruniu otrzymała prestiżową, międzynarodową nagrodę Lean Diamonds Awards 2023 za wdrożenie nowoczesnych procesów produkcyjnych, w tym zaawansowanych rozwiązań cyfrowych. Bieruńska fabryka to wiodący ośrodek produkcyjny Danone w Europie, który przetwarza mleko z polskich gospodarstw, a powstające tam produkty trafiają na rynek krajowy i do przeszło 20 innych krajów. Rozwój skali działania idzie w parze z działaniami na rzecz środowiska, lokalnej społeczności i regionu.

 


[1] International Organization for Standardization.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Szkolenie Online IMM

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień

Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.

Prawo

Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.