Guillaume Latourrette nowym Dyrektorem Zarządzającym Tetra Pak
Firma Tetra Pak, światowy lider w dziedzinie przetwarzania i pakowania żywności, powołała Guillaume’a Latourrette na stanowisko Dyrektora Zarządzającego na Europę Wschodnią.
Nowy rynek obejmuje poszerzony region Europy Wschodniej i został utworzony z krajów byłego rynku Europy Południowo-Wschodniej* oraz Europy Środkowej**. Nowa konfiguracja ma na celu poprawę wydajności firmy poprzez połączenie zasobów, wiedzy i umiejętności. Kinga Sieradzon, Dyrektor Zarządzająca dawnego rynku Europy Środkowej, objęła stanowisko globalnego Wiceprezesa ds. Usług Tetra Pak, co wiąże się z jej przeprowadzką do Szwecji.
Guillaume Latourrette ma ponad 18-letnie doświadczenie w zarządzaniu sprzedażą, produktami i marketingiem. Wcześniej zajmował wysokie stanowiska w branży opakowań w Europie i na świecie. Przez ostatnie dwa lata, jako Dyrektor Zarządzający Tetra Pak w Europie Południowo-Wschodniej, kierował działalnością firmy na czternastu rynkach. Wcześniej Latourrette pełnił funkcję Regionalnego Dyrektora ds. Marketingu Tetra Pak w Europie i Azji Środkowej, ze szczególnym uwzględnieniem obszaru digitalizacji i marketingu. W 2017 roku otrzymał nagrodę Tetra Pak Global Leadership Award.
Objęcie przeze mnie nowego stanowiska i możliwość przewodzenia działaniom Tetra Pak w regionie Europy Wschodniej, to dla mnie prawdziwy zaszczyt. Rynek ten ma silne powiązania handlowe, co zapewni mu jeszcze większą wydajność. Pragnę zapewnić, że standardy, których przestrzegamy w Tetra Pak świadcząc usługi na rzecz naszych klientów, pozostają niezmienione. W długoterminowej perspektywie nasi klienci mogą spodziewać się samych pozytywnych skutków utworzenia nowego rynku. Jestem przekonany, że ta nowa konfiguracja pozwoli nam zapewnić jeszcze lepsze wsparcie klientów w regionie - stwierdza Latourrette.
Guillaume Latourrette będzie sprawował swoją nową funkcję w Warszawie, koordynując działalność firmy w 15 krajach na nowopowstałym rynku Europy Wschodniej (w tym w Albanii, Bośni i Hercegowinie, Bułgarii, Chorwacji, Czechach, na Węgrzech, w Kosowie, Mołdawii, Czarnogórze, Macedonii Północnej, Rumunii, Serbii, Słowacji, Słowenii i Polsce).
* Albania, Bośnia i Hercegowina, Bułgaria, Chorwacja, Kosowo, Mołdawia, Czarnogóra, Macedonia Północna, Rumunia, Serbia i Słowenia
** Polska, Czechy, Słowacja, Węgry

Smak zaczyna się od mięsa

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień
Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.
Prawo
Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.