Komunikaty PR

Japońska fabryka żywności instaluje urządzenia chłodnicze CO2 Panasonic

2020-05-26  |  10:00
Biuro prasowe

Firma Tanpopo Japanese Food, japoński producent sushi z siedzibą w Wielkiej Brytanii, wyposażyła niedawno swój magazyn w Feltham w zachodnim Londynie w agregaty skraplające z linii Panasonic CO2 Cold Chain. Urządzenia zostały zainstalowane przez firmę Versan Ltd. z Chertsey w hrabstwie Surrey, która specjalizuje się w instalacjach technologii chłodniczych.

Od ponad 20 lat Tanpopo produkuje i dostarcza sushi do firm cateringowych, supermarketów, hoteli, stadionów i organizatorów imprez w całej Wielkiej Brytanii. Po przeniesieniu się firmy do nowej lokalizacji, dzięki zastosowaniu technologii odnawialnych źródeł energii oraz niezawodności zajmujących wysoką pozycję na liście priorytetów Tanpopo, linia urządzeń chłodniczych do użytku komercyjnego Panasonic Cold Chain, która wykorzystuje przyjazny dla środowiska CO2 okazała się idealnym rozwiązaniem spełniającym wszystkie wymagania w zakresie przechowywania mrożonej i schłodzonej żywności.

Po szeroko zakrojonych testach innego konkurencyjnego produktu, wybraliśmy rozwiązanie firmy Panasonic ze względu na jego przyjazne dla środowiska cechy. Innymi kluczowymi czynnikami były niezawodność linii, kompatybilność z wieloma systemami sterowania oraz niski poziom zapotrzebowania na CO2, a także brak potrzeby instalacji dodatkowego sprzętu do wykrywania wycieków, podkreśla Peter Bigmore, właściciel Tanpopo Japanese Food Ltd.

Największym wyzwaniem dla tej instalacji był proces gotowania i produkcji w fabryce, który skutkuje temperaturą otoczenia dochodzącą nawet do 43°C, w związku z czym wybrane urządzenie chłodnicze musiało być w stanie pracować efektywnie nawet w tak ekstremalnych warunkach. Jest to jedna z zalet urządzeń Panasonic, które mogą wydajnie pracować nawet w tak wysokiej temperaturze powietrza, dzięki czemu zapewniają jeszcze większy komfort użytkowania.

Agregaty skraplające z czynnikiem chłodniczym CO2 nadają się zarówno do instalacji w ladach chłodniczych, mroźniczych, chłodniach i mroźniach, co sprawia, że Panasonic oferuje rozwiązanie dla wszystkich komercyjnych potrzeb chłodniczych. Technologia ta została opracowana specjalnie dla zastosowań o małej i średniej wydajności w sektorach handlu detalicznego i gastronomii. Oferta dostępna w Wielkiej Brytanii, jak i również w Polsce, obejmuje agregaty do zastosowań średniotemperaturowych (4kW do 16kW) i niskotemperaturowych (2kW do 8kW). Dodatkowo, agregaty 16kW (10HP) mogą być ze sobą połączone w celu zapewnienia wydajności chłodniczej do 32kW do zastosowań średniotemperaturowych.

Po raz pierwszy linię Panasonic CO2 Cold Chain zaprezentowano w Japonii w 2010 r. Kluczowe korzyści i czynniki decydujące o sukcesie urządzeń to niezawodność w eksploatacji, kompaktowe rozmiary, innowacyjna rotacyjna sprężarka dwustopniowa, łatwa instalacja i wykorzystanie naturalnego czynnika chłodniczego CO2. Ponadto, urządzenia te są kompatybilne z wieloma różnymi systemami sterowania.

W zakładzie produkcyjnym Tanpopo Japanese Food firma Versan Ltd. zainstalowała cztery urządzenia Panasonic CO2 o mocy 2kW, które zastąpiły cztery systemy R404, dwa w chłodniach niskotemperaturowych (-30°C) i dwa służące jako średniotemperaturowe agregaty chłodnicze schładzające powietrze do -4°C. Kolejne urządzenia mają zostać zainstalowane w celu zastąpienia wszystkich obecnych systemów R404 na terenie zakładu. Każde z urządzeń Panasonic jest używane do zamrażania lub schładzania produktów wytwarzanych w fabryce sushi i przechowywanych tam aż do momentu ich wysyłki do supermarketów w całym kraju.

Obecnie jednym z podstawowych warunków dla wielu sieci supermarketów jest ocena łańcuchów dostaw oraz ich ewaluacja pod względem stosowanych rozwiązań ekologicznych, takich jak wykorzystanie technologii odnawialnych źródeł energii. Urządzenia Panasonic wykorzystują CO2 – bardzo atrakcyjną, naturalną alternatywę dla konwencjonalnych gazów chłodniczych. CO2 ma zerowy wskaźnik ODP (potencjał niszczenia warstwy ozonowej) i GWP (potencjał tworzenia efektu cieplarnianego) równy 1 (w porównaniu z czynnikiem chłodniczym takim jak R404A o GWP równym 3922). Co więcej, unikalną zaletą gamy Panasonic jest możliwość łatwego przełączania z trybu zamrażania lub schładzania, komentuje Xavier Debray, Dyrektor Zarządzający Versan Ltd.

Podczas instalacji urządzeń Panasonic z serii CO2 Cold Chain wymagane są ustawienia zaledwie dwóch parametrów – trybu próżniowego oraz trybu parowania. Cała reszta jest już wstępnie wyregulowana. Oczywiście w razie potrzeby ustawienia można łatwo zmieniać za pomocą alarmów, które wskażą wszelkie błędne parametry. Dodatkowo instalatorzy zarejestrowani w Panasonic PRO Club będą mieli dostęp do bezpłatnych narzędzi ułatwiających obsługę urządzeń, takich jak internetowe narzędzie do obliczeń urządzeń chłodniczych czy narzędzie do szybkiego wyboru EEV, dodaje Indy Tharnvithian, specjalista techniczny ds. CO2 w firmie Panasonic.

Razem z Tanpopo byliśmy mile zaskoczeni łatwością instalacji urządzeń Panasonic i ich niezawodnością od czasu instalacji do tego stopnia, że firma planuje zainstalować kolejne urządzenia Panasonic, podsumowuje Debray.

Więcej informacji na temat urządzeń chłodniczych firmy Panasonic można znaleźć na stronie www.aircon.panasonic.co.uk.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Konsument

Proces deregulacji nie dotyczy branży tytoniowej. Jest propozycja kolejnej ustawy w ciągu kilku miesięcy

Najpierw wprowadzenie podatku akcyzowego na saszetki nikotynowe, potem propozycja przepisów, które zmierzają do wycofania tych produktów z rynku – przedstawiciele środowisk biznesowych podkreślają, że przygotowywane przez resort zdrowia przepisy wprowadzają chaos legislacyjny w branży tytoniowej. To tym bardziej dziwi przedsiębiorców, że stoi w opozycji do prowadzonego przez rząd procesu deregulacji w gospodarce. W dodatku może mieć negatywne skutki dla budżetu państwa i doprowadzić do skokowego wzrostu szarej strefy.

Bankowość

Grzyby rozkładające tekstylia nagrodzone w konkursie ING. 1 mln zł trafi na innowacyjne projekty dla zrównoważonych miast

Firma Myco Renew, która opracowała technologię rozkładającą tekstylia za pomocą grzybów, została laureatem siódmej edycji Programu Grantowego ING. Motywem przewodnim konkursu skierowanego do start-upów i młodych naukowców był tym razem zrównoważony rozwój miast i społeczności. Łącznie na nagrodzone innowacyjne projekty trafił 1 mln zł. Wśród nich są także bezzałogowe statki powietrzne dostarczające defibrylatory czy system do zbierania deszczówki w blokach.

Prawo

Trwają próby wzmocnienia dialogu społecznego. Niespokojne czasy wymuszają większe zaangażowanie społeczeństwa w podejmowanie decyzji

Według zapowiedzi szefowej Komisji Europejskiej Ursuli von der Leyen głos partnerów społecznych i dialog społeczny będą stały w centrum procesu decyzyjnego w Europie. Taki jest cel podpisanego w marcu Paktu na rzecz europejskiego dialogu społecznego. Potrzeba wzmocnienia głosu społeczeństwa jest również podkreślana na forum krajowym. Rząd planuje reformę Rady Dialogu Społecznego, by usprawnić pracę tej instytucji, a przedsiębiorcy wzywają do rzetelnego konsultowania ze stroną społeczną ustaw, które wychodzą z rządu.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.