Komunikaty PR

Japońska fabryka żywności instaluje urządzenia chłodnicze CO2 Panasonic

2020-05-26  |  10:00
Biuro prasowe

Firma Tanpopo Japanese Food, japoński producent sushi z siedzibą w Wielkiej Brytanii, wyposażyła niedawno swój magazyn w Feltham w zachodnim Londynie w agregaty skraplające z linii Panasonic CO2 Cold Chain. Urządzenia zostały zainstalowane przez firmę Versan Ltd. z Chertsey w hrabstwie Surrey, która specjalizuje się w instalacjach technologii chłodniczych.

Od ponad 20 lat Tanpopo produkuje i dostarcza sushi do firm cateringowych, supermarketów, hoteli, stadionów i organizatorów imprez w całej Wielkiej Brytanii. Po przeniesieniu się firmy do nowej lokalizacji, dzięki zastosowaniu technologii odnawialnych źródeł energii oraz niezawodności zajmujących wysoką pozycję na liście priorytetów Tanpopo, linia urządzeń chłodniczych do użytku komercyjnego Panasonic Cold Chain, która wykorzystuje przyjazny dla środowiska CO2 okazała się idealnym rozwiązaniem spełniającym wszystkie wymagania w zakresie przechowywania mrożonej i schłodzonej żywności.

Po szeroko zakrojonych testach innego konkurencyjnego produktu, wybraliśmy rozwiązanie firmy Panasonic ze względu na jego przyjazne dla środowiska cechy. Innymi kluczowymi czynnikami były niezawodność linii, kompatybilność z wieloma systemami sterowania oraz niski poziom zapotrzebowania na CO2, a także brak potrzeby instalacji dodatkowego sprzętu do wykrywania wycieków, podkreśla Peter Bigmore, właściciel Tanpopo Japanese Food Ltd.

Największym wyzwaniem dla tej instalacji był proces gotowania i produkcji w fabryce, który skutkuje temperaturą otoczenia dochodzącą nawet do 43°C, w związku z czym wybrane urządzenie chłodnicze musiało być w stanie pracować efektywnie nawet w tak ekstremalnych warunkach. Jest to jedna z zalet urządzeń Panasonic, które mogą wydajnie pracować nawet w tak wysokiej temperaturze powietrza, dzięki czemu zapewniają jeszcze większy komfort użytkowania.

Agregaty skraplające z czynnikiem chłodniczym CO2 nadają się zarówno do instalacji w ladach chłodniczych, mroźniczych, chłodniach i mroźniach, co sprawia, że Panasonic oferuje rozwiązanie dla wszystkich komercyjnych potrzeb chłodniczych. Technologia ta została opracowana specjalnie dla zastosowań o małej i średniej wydajności w sektorach handlu detalicznego i gastronomii. Oferta dostępna w Wielkiej Brytanii, jak i również w Polsce, obejmuje agregaty do zastosowań średniotemperaturowych (4kW do 16kW) i niskotemperaturowych (2kW do 8kW). Dodatkowo, agregaty 16kW (10HP) mogą być ze sobą połączone w celu zapewnienia wydajności chłodniczej do 32kW do zastosowań średniotemperaturowych.

Po raz pierwszy linię Panasonic CO2 Cold Chain zaprezentowano w Japonii w 2010 r. Kluczowe korzyści i czynniki decydujące o sukcesie urządzeń to niezawodność w eksploatacji, kompaktowe rozmiary, innowacyjna rotacyjna sprężarka dwustopniowa, łatwa instalacja i wykorzystanie naturalnego czynnika chłodniczego CO2. Ponadto, urządzenia te są kompatybilne z wieloma różnymi systemami sterowania.

W zakładzie produkcyjnym Tanpopo Japanese Food firma Versan Ltd. zainstalowała cztery urządzenia Panasonic CO2 o mocy 2kW, które zastąpiły cztery systemy R404, dwa w chłodniach niskotemperaturowych (-30°C) i dwa służące jako średniotemperaturowe agregaty chłodnicze schładzające powietrze do -4°C. Kolejne urządzenia mają zostać zainstalowane w celu zastąpienia wszystkich obecnych systemów R404 na terenie zakładu. Każde z urządzeń Panasonic jest używane do zamrażania lub schładzania produktów wytwarzanych w fabryce sushi i przechowywanych tam aż do momentu ich wysyłki do supermarketów w całym kraju.

Obecnie jednym z podstawowych warunków dla wielu sieci supermarketów jest ocena łańcuchów dostaw oraz ich ewaluacja pod względem stosowanych rozwiązań ekologicznych, takich jak wykorzystanie technologii odnawialnych źródeł energii. Urządzenia Panasonic wykorzystują CO2 – bardzo atrakcyjną, naturalną alternatywę dla konwencjonalnych gazów chłodniczych. CO2 ma zerowy wskaźnik ODP (potencjał niszczenia warstwy ozonowej) i GWP (potencjał tworzenia efektu cieplarnianego) równy 1 (w porównaniu z czynnikiem chłodniczym takim jak R404A o GWP równym 3922). Co więcej, unikalną zaletą gamy Panasonic jest możliwość łatwego przełączania z trybu zamrażania lub schładzania, komentuje Xavier Debray, Dyrektor Zarządzający Versan Ltd.

Podczas instalacji urządzeń Panasonic z serii CO2 Cold Chain wymagane są ustawienia zaledwie dwóch parametrów – trybu próżniowego oraz trybu parowania. Cała reszta jest już wstępnie wyregulowana. Oczywiście w razie potrzeby ustawienia można łatwo zmieniać za pomocą alarmów, które wskażą wszelkie błędne parametry. Dodatkowo instalatorzy zarejestrowani w Panasonic PRO Club będą mieli dostęp do bezpłatnych narzędzi ułatwiających obsługę urządzeń, takich jak internetowe narzędzie do obliczeń urządzeń chłodniczych czy narzędzie do szybkiego wyboru EEV, dodaje Indy Tharnvithian, specjalista techniczny ds. CO2 w firmie Panasonic.

Razem z Tanpopo byliśmy mile zaskoczeni łatwością instalacji urządzeń Panasonic i ich niezawodnością od czasu instalacji do tego stopnia, że firma planuje zainstalować kolejne urządzenia Panasonic, podsumowuje Debray.

Więcej informacji na temat urządzeń chłodniczych firmy Panasonic można znaleźć na stronie www.aircon.panasonic.co.uk.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Opolska fabryka Nutricia z tytułem Lidera Transformacji Energetycznej 2024 Biuro prasowe
2024-03-28 | 12:00

Opolska fabryka Nutricia z tytułem Lidera Transformacji Energetycznej 2024

  Spółka Nutricia Zakłady Produkcyjne, będąca częścią grupy spółek DANONE, otrzymała tytuł Lidera Transformacji Energetycznej 2024. W konkursie o tej samej nazwie
Przemysł spożywczy Białka alternatywne pozwolą zwiększyć udział gruntów na uprawy ekologiczne
2024-03-28 | 11:30

Białka alternatywne pozwolą zwiększyć udział gruntów na uprawy ekologiczne

Wspieranie rolników w rozszerzaniu alternatywnej produkcji białka mogłoby pomóc Polsce osiągnąć samowystarczalność żywnościową i zmniejszyć swój ślad węglowy,
Przemysł spożywczy Chocoflation – czekoladowa inflacja przed Wielkanocą?
2024-03-25 | 11:30

Chocoflation – czekoladowa inflacja przed Wielkanocą?

W skrócie  • Czy „czeko-flacja” to tylko kolejny pretekst do podnoszenia cen czekoladowych jajek, króliczków i kurczaczków przed Wielkanocą?

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Kongres MOVE

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Infrastruktura

Sektor ochrony zdrowia odpowiada za większe emisje CO2 niż lotnictwo. Zielone zmiany wymagają drastycznego przyspieszenia

Sektor ochrony zdrowia ponosi znaczące konsekwencje wynikające z rosnącej liczby ekstremalnych zjawisk klimatycznych, ale też poważnego zanieczyszczenia powietrza, a koszty z tym związane będą rosły. Z drugiej strony sam sektor też się przyczynia do zmian klimatycznych – odpowiada za 4 proc. emisji CO2, czym wyprzedza takie branże jak żegluga czy lotnictwo. O potrzebie przyspieszenia zielonych zmian w ochronie zdrowia coraz więcej się mówi, ale to wymaga konkretnych działań. Temu ma służyć powołana właśnie do życia Zielona Koalicja dla Zdrowia, w której uczestniczy prawie 30 podmiotów i której patronuje m.in. Narodowy Fundusz Zdrowia.

Ochrona środowiska

Nowa kadencja samorządów pod znakiem działań energetycznych i klimatycznych. 15 mld euro z UE może przyspieszyć zmiany w tym zakresie

Do wyborów samorządowych pozostał nieco ponad tydzień. Jak pokazuje nowy raport Fundacji Instytut na rzecz Ekorozwoju, na samorządowców nadchodzącej kadencji będzie czekać wiele wyzwań związanych z energetyką i polityką klimatyczną, które wynikają zarówno z regulacji UE, jak i oczekiwań społecznych. Jednak w praktyce możliwości aktywnego działania samorządów w tym obszarze są tak szerokie, jak umożliwiają im to regulacje prawne. – Tutaj pewnych rozwiązań po prostu nie ma albo są w dość dokuczliwy sposób szczegółowe i stwarzają samorządom duże trudności. Dlatego potrzebna jest interwencja rządu, żeby umożliwić samorządom aktywne działania – ocenia dr Wojciech Szymalski, prezes Fundacji Instytut na rzecz Ekorozwoju.

Prawo

Postęp technologiczny rewolucjonizuje pracę specjalistów ds. finansów. Stają się strategicznymi doradcami biznesu

Częste zmiany regulacyjne i postęp technologiczny wymuszają na specjalistach ds. finansów ciągłe nabywanie nowych kompetencji, doszkalanie i uaktualnianie swojej wiedzy. Ci, którzy potrafią się dostosować do szybkich zmian i wesprzeć swoimi umiejętnościami rozwój biznesu, mogą jednak liczyć na większe możliwości rozwoju kariery. – Finanse operują w świecie, który coraz szybciej się zmienia. To powoduje, że w przyszłości ludzie z obszaru finansów będą musieli poświęcać dużo więcej energii na to, żeby dotrzymać tempa – mówi Kuba Neneman, head of finance.ai, commercial data science manager w Shellu.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.