Komunikaty PR

Jubileusz Grupy Sokołów

2020-09-01  |  18:00
Biuro prasowe

Ta fuzja dała początek jednemu z największych i najnowocześniejszych producentów mięsa i wędlin w Centralno-Wschodniej Europie. Przez 20 lat funkcjonowania na rynku Grupa Sokołów systematycznie się rozwija. Zaplanowana strategia i przemyślane inwestycje pozwalają zwiększać zdolności produkcyjne i wartość sprzedaży. Sokołów jest niekwestionowanym liderem innowacyjności, efektywnie łącząc w swych działaniach tradycję z nowoczesnością. Grupa osiągnęła i ugruntowała mocną pozycję na rynku krajowym i rynkach zagranicznych oraz pozostaje w gronie liderów branży mięsnej w Polsce.

Grupa Sokołów – początki i rozwój

1 września 2000 roku sfinalizowane zostało połączenie spółek Grupy Farm Food S.A. (posiadającej zakłady w Czyżewie, Jarosławiu oraz Tarnowie) z Grupą Sokołów (posiadającą zakłady w Sokołowie Podlaskim i Kole). Dzięki tej fuzji powstała Grupa Sokołów – silne, prężnie rozwijające się przedsiębiorstwo.

W 2001 roku został powołany nowy Zarząd, pod przewodnictwem Prezesa Bogusława Miszczuka, w niemal niezmienionym składzie działający do dziś. Wieloletnia, sprawna współpraca, praktyczna znajomość branży, bogate doświadczenie wszystkich członków Zarządu wpływają na efektywne kierowanie firmą na co dzień. W 2006 r. głównym inwestorem Grupy został Saturn Nordic Holding AB, a następnie w 2014 r. głównym udziałowcem Grupy Sokołów została międzynarodowa Grupa Danish Crown – największy eksporter mięsa na świecie i największa firma przetwórstwa mięsnego w Europie.

Grupa Sokołów nieustannie zwiększa swój potencjał produkcyjny. Na przestrzeni 20 lat, oprócz kluczowych inwestycji rozwijających zakłady, Grupa powiększyła się o Zakład Pozmeat w Robakowie (2007 r.) oraz przejęła Spółki Grupy Gzella w 2018 r. W czerwcu tego roku przy Oddziale Sokołów S.A. w Osiu został uruchomiony nowy zakład przetwórstwa drobiu.

Dziś Grupa Sokołów to 8 nowoczesnych, wyspecjalizowanych zakładów w Sokołowie Podlaskim, Kole, Robakowie, Dębicy, Czyżewie, Jarosławiu, Tarnowie i Osiu, a także 5 spółek zależnych (Sokołów Logistyka, Sokołów Service, Agro Sokołów, Marka „Sokołów-Service” i Gzella Net), sieć 38 centrów dystrybucji i ponad 300 sklepów własnych.

Sukcesy w zmiennej koniunkturze

Mimo wielu wyzwań wspólnych dla całej branży mięsnej oraz zmieniających się uwarunkowań rynkowych Grupie Sokołów udaje się zachować dynamiczny rozwój, którego potwierdzeniem są osiągane wzrosty dotyczące wszystkich istotnych wskaźników. Na przestrzeni 20 lat, wartość

sprzedaży wzrosła o ponad 700%, a masa sprzedaży zwiększyła się o ponad 570%. Produkty Sokołów są dostępne w ponad 40 krajach na całym świecie. Marka Sokołów pozostaje jedną z najcenniejszych polskich marek.

Pracownicy – siła napędowa Sokołowa

Dziś w Grupie Sokołów pracuje niemal 9500 osób, co w porównaniu z 2000 r. oznacza wzrost o prawie 4500 pracowników. Jak podkreśla Prezes Zarządu Sokołów S.A., Bogusław Miszczuk, to właśnie pracownicy stoją za sukcesem Grupy. – Sercem Sokołowa są bez wątpienia ludzie, którzy tu pracują – mówi Bogusław Miszczuk – To im należą się wyrazy uznania i podziękowania za czynny udział w rozwoju naszej firmy. Wiedza, doświadczenie, codzienne zaangażowanie naszych Pracowników mają największe znaczenie w osiąganiu przez Grupę tak dobrych wyników.

Innowacyjne podejście

Grupa Sokołów zawsze stawiała na innowacyjne rozwiązania w technologii produkcji. Z roku na rok inwestycje w zakładach produkcyjnych Grupy systematycznie rosną, dzięki czemu wszystkie zakłady Sokołów S.A. należą do najnowocześniejszych w Polsce i Europie. Sokołów nieustannie poszerza i modyfikuje asortyment, dostosowując go do najnowszych trendów żywieniowych i potrzeb konsumentów. Każdego roku wprowadzany jest szeroki wybór nowości produktowych, a wśród znanych i cenionych linii można wymienić m.in. Naturrino (linia naturalnych wędlin), Sokoliki (dedykowana linia produktów dla dzieci, wyróżniająca się krótkim i czystym składem), Snacks&Chips (wyśmienite przekąski mięsne), Ucztę Qulinarną (dojrzewającą wołowinę z Sokołowa), Drób Premium (najwyższej jakości wędliny drobiowe), Gzella – wędliny z Borów, Z Gruntu Dobre (linia produktów roślinnych).

Społecznie odpowiedzialni

Jednym z kluczowych  elementów strategii rozwoju Grupy Sokołów jest społeczna odpowiedzialność, która wyraża się w licznych działaniach proekologicznych, wsparciu społeczności lokalnych oraz zrównoważonej produkcji żywności. Innowacje technologiczne wprowadzane w poszczególnych zakładach Grupy Sokołów, pozwalają na skuteczne podniesienie efektywności energetycznej przy ograniczeniu zużycia wody i surowców energetycznych oraz znacznym ograniczeniu emisji CO2. – Już od początku istnienia Grupy przyjęliśmy taki kierunek rozwoju, który jest zgodny z dbałością o środowisko – mówi Bogusław Miszczuk, Prezes Zarządu Sokołów S.A. – Z okazji naszego jubileuszu, chcemy jeszcze mocniej przyczynić się do ochrony przyrody, dlatego z wielką przyjemnością już niedługo przeprowadzimy akcję sadzenia 20 tysięcy drzew.

Plany na przyszłość

Plany Grupy Sokołów na nadchodzące lata obejmują dalszy dynamiczny rozwój zakładów, aby były w stanie sprostać kolejnym, nowym wyzwaniom rynkowym i oczekiwaniom konsumentów. – Te 20 lat były bez wątpienia okresem wytężonej pracy, ale też ogromnej satysfakcji – podkreśla Bogusław Miszczuk. – Jestem dumny, iż nasze starania przynoszą efekt w postaci zaufania, jakim obdarzyły nas miliony Polaków, którzy sięgają po nasze produkty, ceniąc ich jakość i smak. Jestem przekonany, że przed nami kolejne, równie wspaniałe jubileusze. Stabilna, mocna pozycja firmy i potencjał, który tkwi w naszych Pracownikach, pozwalają mi z optymizmem patrzeć w przyszłość.  

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Produkcja cukru Diamant zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju Biuro prasowe
2024-04-19 | 01:00

Produkcja cukru Diamant zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju

Jeden hektar uprawy buraków cukrowych pochłania rocznie 36 ton dwutlenku węgla i produkuje w tym samym czasie 26 ton tlenu, czyli najwięcej ze wszystkich rolniczych uprawianych w
Przemysł spożywczy 5 upominkowych inspiracji na jubileusz firmy
2024-04-18 | 16:10

5 upominkowych inspiracji na jubileusz firmy

Jubileusz firmy to nie tylko wyjątkowa okazja do celebracji kolejnej rocznicy, lecz także czas na głębsze zastanowienie się nad wkładem wszystkich, którzy przyczynili się do sukcesu
Przemysł spożywczy Kolejny krok ku produkcji mleka A2A2 w Polsce. Trzecia edycja projektu.
2024-04-12 | 10:00

Kolejny krok ku produkcji mleka A2A2 w Polsce. Trzecia edycja projektu.

Ruszyła kolejna edycja współfinansowanego z Funduszu Promocji Mleka projektu „A2A2 – nowa droga produktów mlecznych – zastosowanie selekcji genomowej

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Bankowość

Ponad 70 proc. budynków w Polsce wymaga gruntownej modernizacji. 1 mln zł trafi na granty na innowacje w tym obszarze

Ograniczenie zużycia energii w budynkach to jeden z najbardziej efektywnych ekonomicznie sposobów redukcji emisji dwutlenku węgla. Tymczasem w Unii Europejskiej zdecydowana większość budynków mieszkalnych wymaga poprawy efektywności energetycznej. Innowacji, które mają w tym pomóc, poszukuje ING Bank Śląski w piątej edycji swojego Programu Grantowego dla start-upów i młodych naukowców. Najlepsi mogą liczyć na zastrzyk finansowania z przeznaczeniem na rozwój i komercjalizację swojego pomysłu. Budżet Programu Grantowego ING to 1 mln zł w każdej edycji.

Infrastruktura

Branża infrastrukturalna szykuje się na inwestycyjny boom. Projektanci i inżynierowie wskazują na szereg wyzwań w kolejnych latach

W kolejnych latach w polskiej gospodarce ma być odczuwalne przyspieszenie realizacji inwestycji infrastrukturalnych. Ma to związek z finansową perspektywą unijną na lata 2021–2027 i odblokowaniem środków z KPO. To inwestycje planowane na dziesiątki albo nawet na setki lat, a w dyskusji dotyczącej takich projektów często pomijana jest rola projektantów i inżynierów. Przedstawiciele tych zawodów wskazują na szereg wyzwań, które będą rzutować na planowanie i realizowanie wielkich projektów infrastrukturalnych. Do najważniejszych zaliczają się m.in. relacje z zamawiającymi, coraz mniejsza dostępność kadr, konieczność inwestowania w nowe, cyfrowe technologie oraz unijne regulacje dotyczące zrównoważonego rozwoju w branży budowlanej.

Konsument

Techniki genomowe mogą zrewolucjonizować europejskie rolnictwo i uodpornić je na zmiany klimatu. UE pracuje nad nowymi ramami prawnymi

Techniki genomowe (NTG) pozwalają uzyskiwać rośliny o większej odporności na susze i choroby, a ich hodowla wymaga mniej nawozów i pestycydów. Komisja Europejska wskazuje, że NTG to innowacja, która może m.in. zwiększyć odporność systemu żywnościowego na zmiany klimatu. W tej chwili wszystkie rośliny uzyskane w ten sposób podlegają tym samym, mocno wyśrubowanym zasadom, co GMO. Dlatego w ub.r. KE zaproponowała nowe rozporządzenie dotyczące roślin uzyskiwanych za pomocą technik genomowych. W lutym br. przychylił się do niego Parlament UE, co otworzyło drogę do rozpoczęcia negocjacji z rządami państw UE w Radzie. Wątpliwości wielu państw członkowskich, również Polski, budzi kwestia patentów NGT pozostających w rękach globalnych koncernów, które mogłyby zaszkodzić pozycji europejskich hodowców.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.